LIVE

Κορωνοϊός

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεπουλάνε σε ιδιώτες 13 παραλίες

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεπουλάνε σε ιδιώτες 13 παραλίες

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι διάσημες παραλίες του Σίμου και του Σαρακίνικου στην Ελαφόνησο - Θα περάσουν σε χέρια ιδιωτών με αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης για 50 χρόνια - Αναδίπλωση επιχειρεί το ΤΑΙΠΕΔ και κάνει λόγο για «ενδεικτικές» χρήσεις

Τις δύο -και μοναδικές- παραλίες της Ελαφονήσου, Σίμο και Σαρακίνικο, θέλει να... αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ, γι' αυτό και τις βγάζει «στο σφυρί». Ο πολλάκις βραβευμένος «επίγειος παράδεισος» από ουκ ολίγα διεθνή τουριστικά γραφεία, ετοιμάζεται να περάσει σε ιδιωτικά χέρια.
  
Ειδικότερα, το ΤΑΙΠΕΔ προσφέρει τα 175 στρέμματα ολόλευκης αμμουδιάς προς πώληση, μετά την εισφορά τους ως κρατικών ακινήτων (με Property Code ΑΒΚ 382).

Το παραπάνω, σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του Ν. 3986/2011 (Εφαρμοστικός Νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ΦΕΚ 152 Α) με τη πώληση παραλίου ακινήτου, μπορεί να αποκτηθεί από ιδιώτη το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια.

Αν βρεθεί αγοραστής για την παράκτια αυτή έκταση, μπορεί και να διεκδικήσει και να αποκτήσει την αποκλειστική χρήση της παραλίας μπροστά του, χωρίς δικαίωμα χρήσης από κάποιον άλλο για 50 ολόκληρα χρόνια!

Σε αυτά τα παραπάνω, ο νόμος δεν απαγορεύει τη δυνατότητα να βλέπει όποιος θέλει την παραλία από μακριά και μόνο, καθώς η πρόσβαση δεν θα είναι επιτρεπτή παρά μόνο στους πελάτες τους «επενδυτή»...

Αν σε συνέχεια αυτών δημιουργηθεί και «ιδιωτικό θαλάσσιο πάρκο», αντί για δημόσιο θαλάσσιο πάρκο, που να το διαχειρίζεται ο ίδιος ο Δήμος Ελαφονήσου, οι επισκέπτες δεν θα έχουν το δικαίωμα ούτε από τη θάλασσα να πλησιάσουν τις εν λόγω παραλίες.

Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις από πλευράς των κατοίκων που δεν θέλουν να δουν κάποιον επενδυτή να καρπώνεται τη δημόσια γη, ενώ ήδη περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούν για οικολογική καταστροφή (η περιοχή έχει χαρακτηριστεί Natura).

Εκτός από τις δύο παραλίες της Ελαφονήσου, στο ίδιο «πωλητήριο», που ανήρτησε το ΤΑΙΠΕΔ, περιλαμβάνονται μεγάλες εκτάσεις, μεταξύ άλλων, στην Κορωνησία, στο Καλαμίτσι στη Χαλκιδική, τη Νέα Προποντίδα και τη Νέα Φώκαια, τη Γιάλοβα και την Καβάλα.

Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται και δεκάδες ακίνητα στην Πλάκα, τριώροφα και πενταώροφα κτήρια σε διάφορα σημεία της Αθήνας, οικόπεδα στο Ναύπλιο και το Μεσολόγγι αλλά και ξενοδοχεία «Ξενία».

Διαβάστε εδώ όλο τον κατάλογο

Αναδίπλωση επιχειρεί το ΤΑΙΠΕΔ

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του θέματος το ΤΑΙΠΕΔ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι η Ελαφόνησος δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης, ότι η μελλοντική αξιοποίησή της θα είναι αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης και ότι η χρήση που αναφέρεται στον κατάλογο που δημοσιεύει το protothema.gr είναι «ενδεικτική» προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση «η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ έχει ως εξής:

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με ακίνητο του Ελληνικού Δημοσίου στην Ελαφόνησο που μεταβιβάστηκε για αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ, διευκρινίζεται ότι αφενός, η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης, αφετέρου  το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησής της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ανοικτό διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.
 
Εξάλλου, οι χρήσεις που αναφέρονται  στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν σε ιδιαίτερα ήπια και οικολογική  ανάπτυξη, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων δημοσίων ακινήτων. Επιπλέον, η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες.
 
Η πάγια διαδικασία για την αξιοποίηση ακίνητης δημόσιας περιουσίας που προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, προϋποθέτει την κατάρτιση ΕΣΧΑΔΑ και περιλαμβάνει τρεις ουσιώδεις ασφαλιστικές δικλείδες: (1) κατάρτιση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΣΜΠΕ) για την όποια ανάπτυξη, όπου είναι αυτονόητος ο απόλυτος σεβασμός στις περιβαλλοντικές και άλλες δεσμεύσεις κάθε ακινήτου, (2) δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και την Περιφερειακή Διοίκηση επί του σχεδίου ανάπτυξης και την ΣΜΠΕ και (3) γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την πληρότητα της ΣΜΠΕ και τη νομιμότητα της προτεινόμενης ανάπτυξης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (132)

Ρίξτε μπετό παντού

και μαντρώςτε τα παντα. Οι φτωχοί ας κανουν μπανιο στην Ελευσίνα. Οι αριςτεροι Λαζοπουλοι και Βαρουφακηδεςθα κανουν μπανιο στη Μυκονο, δεν τους απασχολεί.

αγανακτισμένος

ξεφτιλα.......αν ΄ζούσαν οι προγονεις μας θα μας εφτυναν κατάματα. κριμα στην Ελλάδα του σήμερα και του αύριο.

Μαρια

Ειδικά για το Σίμο, μπορεί να με σιγουρέψει κάποιος αν θυμάμαι καλά; είχα μείνει εκεί αλλά για μπάνιο πλήρωσα και τις ομπρέλες. Δεν θυμάμαι καλά, αλλά νομίζω ναι. Αυτό δεν είναι πληρώνω για να κάνω μπάνιο?Επίσης από την άλλη μεριά του νησιού θυμάμαι κάτι εγκαταλελειμένα κτίρια και μια τελείως παρατημένη παραλία.... Γιατί δηλαδή αυτά να μην γίνουν όμορφα, αφού οι κάτοικοι δεν φρόντισαν γι αυτό?Επίσης σε διάφορες παραλίες στα νησιά, υπάρχει μια καντίνα, που έχει απλώσει ξαπλώστρες και ομπρέλες παντού και για να κάτσεις πληρώνεις τις ομπρέλες, τον καφέ, το νερό, νόμιμη απόδειξη δεν υπάρχει και απορείς και αν αυτός πληρώνει κάποιο τύποις ενοίκιο στο δήμο ή τα έχουν κάνει πλακάκια...Εκεί δε που υπάρχει και ελεύθερο κάμπινγκ (όπου δεν τους πειράζει κανείς, γιατί υπάρχουν παραδοσιακά μέρη) καλύτερα δεν θέλω να αναφερθώ τι συμβαίνει...Επίσης κοιτάξτε τις λίστες με τις παραλίες δείτε ποιες είναι αυτές και που ξέρετε μπορεί να βρείτε κάποιες που πραγματικά καλά κάνουν και τις δίνουν...Το παν είναι να γίνεται σωστός σχεδιασμός (κάτι φυσικά στο οποίο δεν μας έχουν συνηθίσει), αλλά ούτε και εμείς νοιαστήκαμε ποτέ να τους αναγκάσουμε να κάνουν!

Anonym

Όχι, το καλοκαίρι που πήγα στην Ιταλια, επρεπε να πληρωσω 3 για να καθησω σε μια πετρα διπλα στη θάλασσα.... Εύχομαι να μην καταλήξουμε εκει!

Άνετος με παρά

Μπράβο ρε Αντώνη. Να μπορούμε να κάνουμε και μεις κάνα μπάνιο χωρίς να μας βρομίζει τον αέρα η πλέμπα. Λίγη βοήθεια ακόμη στα χαράτσια να τους πάρουμε και τα σπίτια τα παραθαλάσσια αρχικά, και να μας σερβίρουν με 200-300 ευρώ μισθό. Για τα υπόλοιπα λίγη φαντασία θέλει. Ανάπτυξη λέγεται αδέλφια.

efor

Οταν εχεις λεφτα παραγγελνεις οπλα, οταν δεν εχεις ξεπουλας ακρογυαλια...! Τα ιδια κονομαει ο μεσαζοντας...

ελεος

Μα καλα τοσο ξοανα και γιδια ειναι αυτοι που βγαζουν τα τεμαχια-φιλετα προς πωληση; Δεν ξερουν οτι η μιση Ελλαδα παει για διακοπες στην Ελαφονησο και οτι θα ξεσηκωθει ο κοσμος και θα τους γυρισει Μπουμερανγκ; Δηλαδη ποσο γκασμαδες ειναι αυτοι που μας κυβερνανε σε ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ;;;

PAVLOPETRI - ATHENS

ΕΛΑ ΜΟΥ ΝΤΕ... ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ! ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ.. ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΑΜΑΤΑ...

Λούλης

Τα πάντα πωλούνται. Το ενδιαφέρον των επενδυτών όμως στρέφεται προς την Ελαφόνησο. Λέω εγώ τώρα...

ANTIGIOZIS

Οχι ρε φιλε, ξοανα και γιδια ειναι αυτοι που τους ψηφιουν.

Κωστας Κ.

Ξεπουλα Αντωνη γρηγορα γρηγορα για να προλαβεις

Τζένη

Πολύ ωραία η παπαριά για το (αναφαίρετο) δικαίωμα της Κίτσας να ξαπλάρει την κορμάρα της όπου της καπνίσει.. Με τα "μπανια του λαού" δεν εννοείτο η βρώμα του λαού! Στα 80% των παραλιών διαπιστώνει κανείς πόσο απολίτιστους κάτοικους έχει αυτή η χώρα! Η αμμουδιές είναι πίτα στ' αποτσίγαρα, τα πλαστικά και τ' αποφάγια.. Αν είχατε μυαλό εσείς οι "γαμπροι" που πήρατε τις "αμμούδες" και πλουτίσατε απ το τίποτα , θα είχατε μεριμνήσει να τηρείται κατά γράμμα ο νόμος για τον αιγιαλό, θα φροντίζατε να είχαν κατεδαφιστει με δική σας επιμονή όλα αυτά παραπήγματα που χτίστηκαν παράνομα, στο "κύμα", και θα αναλαμβάνατε εσείς και την καθαριότητα! Υπάρχουν άπειρες καταγγελίες για κτισματα στη μέση παραλιών ( βέβαια και δασών, βιοτόπων κλπ) αλλά οι υποθέσεις εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες μιας κι οι τοπικές κοινωνίες αλληλουποστηρίζονται στην ανομία!!! Είναι γνωστό ότι η γνωστή συνομοταξία των "γκρέκους εξυπνακιους"δεν τηρούν κανέναν νόμο που δεν τους συμφέρει, κι όποιος τον τηρεί είναι μ@@@κοπίτουρας! Τώρα δεν πρέπει να έχετε μούτρα να διαμαρτύρεστε, γιατί σκατώσατε ό,τι σας χαρίστηκε απλόχερα από την φύση ! Το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής είναι απόδειξη για το τι σημαίνει αναρχία στη δόμηση κι αδιαφορία για την φύση! Τώρα που ψωφολιμάνε μερικοί με τα χαράτσια, ας πουλήσουν μαζικά, να κατεδαφιστεί η μισή Ελλάδα να αναδιανεμηθεί και να ξαναχτιστεί Σ Ω Σ Τ Α! Μακάρι να ήμασταν άξιος λαός και να αγαπούσαμε την χώρα μας, αυτά που παθαίνουμε είναι η τιμωρία για την αγνωμοσύνη μας!

Γιος Κιτσας

Εσυ προφανως και δεν εχεις παει στην συγκεκριμενη παραλια? Γιατι αν ειχες παει δεν θα μιλαγες για σκουπιδια.(Αν θελει ο Σαμαρας να πουλησει τις βρωμικες παραλιες που λες, αν και το σωστο θα ηταν να τις καθαρισει πρωτα, τοσα λεφτα πληρωνουμε το τεμπλεοδημοσιο διαολε!!!)

To σοβιετικός κράτος πρέπει να σβήσει

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με σοβιετικού τύπου δημοκρατία. Έτσι λέει ο Σαμαράς. Όμως ξεχνάει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πλούσιοι που κάνουν 40 χρόνια κουμάντο σε αυτόν τον τόπο. Επομένως ο Σαμαράς κερδίζει το βραβείο του Γκαιμπελς γιατί ενώ δίνει παραλίες και νερό στην πλουτοκρατία που κατέστρεψε την χώρα, κατηγορεί το λαό ότι είχε υπεβολικά προνόμια.

xx

Φανταστείτε το Malibu Beach αν ήταν στα χέρια των ελλήνων...έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την λέξη δημόσιο...μας προκαλεί οργασμό..

Baby Sofo

Στο Malibu Beach δεν μπορεις να πατησεις εσυ παντως. Εχεις φαει πορτα απο οπλισμενους σεκιουριταδες του Los Angeles απο χιλιομετρα μακρια. Πολλα τα λεφτα Αντωνηηηη

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης