Νομική Αθηνών: Σκηνικό «Columbia» προσπαθούσαν να στήσουν οι καταληψίες

Νομική Αθηνών: Σκηνικό «Columbia» προσπαθούσαν να στήσουν οι καταληψίες

Συνελήφθησαν συνολικά 28 άτομα, 10 άνδρες και 18 γυναίκες, ανάμεσά τους 9 από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Βρετανία και τη Γερμανία που θα απελαθούν άμεσα - Μετά την επέμβαση της αστυνομίας έληξε και η κατάληψη στο κυλικείο της σχολής όπου βρέθηκαν αντιασφυξιογόνες μάσκες, στυλιάρια και άλλα αντικείμενα

nomiki-arthrou_2
Σκηνικό αντίστοιχο των κινητοποιήσεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια και τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στη Γάζα προπσπάθησαν να στήσουν οι καταληψίες στη Νομική Σχολή της Αθήνας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, η επέμβαση των αστυνομικών ήταν άμεση και έγινε μέσα σε ελάχιστες ώρες από την κατάληψη της Σχολής.
Είχε προηγηθεί, χθες το βράδυ, ολονυχτία φοιτητών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη Γάζα, τόσο στην Αθήνα (στα Προπύλαια), όσο και στη Θεσσαλονίκη. 
Στη Νομική Σχολή οι καταληψίες άνοιξαν πανό, ενώ όπως τονίζουν αστυνομικές πηγές, έστησαν επιχειρησιακό κέντρο προκειμένου να συντονίσουν από εκεί δράσεις στη διάρκεια της κατάληψης. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αστυνομικές αρχές είναι σε επιφυλακή για την εκδήλωση καταλήψεων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, στα πρότυπα των ΗΠΑ, πράγμα που έχει γίνει ήδη σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, χωρίς ωστόσο οι διαμαρτυρίες να πάρουν την έκταση που πήραν σε πανεπιστήμια όπως το Columbia ή εκείνο της Καλιφόρνιας. 
Κατά την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στη Νομική, έγιναν συνολικά 28 προσαγωγές που λίγο αργότερα μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται 9 αλλοδαποί -ένας Ισπανός και 8 γυναίκες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Αγγλία, οι οποίοι θα απελαθούν άμεσα. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, απείθειας καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και τις φωτοβολίδες και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Από τους συλληφθέντες οι 15 δήλωσαν ότι είναι φοιτητές. 

Φωτογραφίες μέσα από την κατάληψη:
Κλείσιμο
nomiki_in__10_
nomiki_in__9_
nomiki_in__11_
nomiki_in__13_
nomiki_in__6_
nomiki_in__5_
nomiki_in__1_
nomiki_in__2_
nomiki_in__12_
nomiki_in__8_

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για την επέμβαση στη Νομική


Αστυνομική επιχείρηση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής πρωινές ώρες σήμερα, Τρίτη 14 Μαΐου 2024, σε χώρους της Νομικής Σχολής Αθηνών για την εκκένωση κατάληψης που ξεκίνησε βραδινές ώρες, χθες, Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του επιστημονικού προσωπικού της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ στο επιχειρησιακό σκέλος από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής συμμετείχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και ΔΡΑΣΗ της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής καθώς και δυνάμεις της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.) της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής.



Βίντεο με φοιτητές που διαδηλώνουν έξω από την Νομική:

Κατάληψη στη Νομική Σχολή (2)
 
Κατάληψη στη Νομική Σχολή




Βίντεο από την έφοδο της αστυνομίας:

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ για εκκένωση της κατάληψης στη Νομική Σχολή (4)

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ για εκκένωση της κατάληψης στη Νομική Σχολή

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ για εκκένωση της κατάληψης στη Νομική Σχολή (2)

nomiki-9
nomiki-11
nomiki-8


Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν -28- άτομα (-10- άνδρες και-18- γυναίκες), εκ των οποίων -9- αλλοδαποί [1 Ισπανός, 3 Γαλλίδες, 2 Γερμανίδες 2 Ιταλίδες και 1 Αγγλίδα], σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, απείθειας καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και τις φωτοβολίδες.

Σημειώνεται ότι, από έρευνα που πραγματοποιήθηκε προέκυψε ότι οι αλλοδαποί ουδεμία σχέση έχουν με τη Σχολή, ενώ -15- από τους ημεδαπούς δήλωσαν ότι είναι φοιτητές.

Συνολικά από τους χώρους που ερευνήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν καπνογόνα, ρόπαλα, σημαίες, μάσκες, κράνη, πανό, ρουχισμός και πλήθος από χειρόγραφες σημειώσεις και έντυπα αναρχικού περιεχομένου.






Ειδήσεις σήμερα:

Τι είπαν Μητσοτάκης και Ερντογάν «πριβέ» στη ροτόντα του Λευκού Παλατιού - Τα επόμενα ραντεβού μετά την Άγκυρα

Eurovision 2024: Γιατί η φετινή διοργάνωση θα μείνει αξέχαστη - Τα τραγούδια, τα παρατράγουδα και ο διχασμός

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τετραπλασιασμό δασμών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από Κίνα και περιμένουν τα αντίποινα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης