Προσωπικούς Γιατρούς υποχρεωτικής θητείας καθιερώνει το Υπουργείο Υγείας

Προσωπικούς Γιατρούς υποχρεωτικής θητείας καθιερώνει το Υπουργείο Υγείας

Με τη νέα μεταρρύθμιση για τον θεσμό μετασχηματίζεται το «μοντέλο» του «αγροτικού» και δίνονται οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς 

prosopikos_giatros
Προσωπικούς Γιατρούς υποχρεωτικής θητείας καθιερώνει το Υπουργείο Υγείας με τη νέα μεταρρύθμιση για τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού. Μετασχηματίζει το «μοντέλο» της υπηρεσίας υπαίθρου των αποφοίτων γιατρών και δίνει οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς αλλά και για τον επαναπατρισμό γιατρών από Κύπρο και Βρετανία για να αυξηθεί ο αριθμός των παθολόγων και των γενικών γιατρών που παραμένει χαμηλός στη χώρα μας.

Τη νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας παρουσίασε πριν λίγο η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε Συνέντευξη Τύπου. Ο στόχος των παρεμβάσεων είναι τριπλός: Να αποκτήσει η Ελλάδα περισσότερους παθολόγους και γενικούς γιατρούς, να καλυφθεί όλος ο ελληνικός πληθυσμός με Προσωπικό Γιατρό και να κρατήσει η χώρα τους γιατρούς της, χωρίς να επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό.

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα σε σχέση με το ιατρικό προσωπικό που χάνει. Είδαμε μετά την πανδημία να συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Προκηρύσσουμε θέσεις για προσλήψεις και καταλήγουν άγονες», σημείωσε η κυρία Αγαπηδάκη, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει αρκετούς παθολόγους και γενικούς γιατρούς, γιατί είναι η τελευταία χώρα που επιλέγουν να εργαστούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το 6% των αποφοίτων ιατρικών σχολών στην Ελλάδα επιλέγουν παθολογία ή γενική ιατρική, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 26%.

Με τις προωθούμενες παρεμβάσεις το απαισιόδοξο σενάριο είναι να αυξηθεί το 6% μόλις στο 10%. Το ρεαλιστικό είναι να φτάσει η Ελλάδα τον ευρωπαϊκό μέσο όσο και το αισιόδοξο να ανέβει στο 35%.


Έτσι, καταρχάς μετασχηματίζεται η υπηρεσία υπαίθρου. Το λεγόμενο «αγροτικό», που «έχει πολλά δομικά προβλήματα και πρέπει να αλλάξει», όπως ανέφερε η κυρία Αγαπηδάκη. Το νέο μοντέλο είναι Προσωπικοί Γιατροί υποχρεωτικής θητείας. Επομένως, οι απόφοιτοι θα υπηρετούν στα Περιφερειακά Ιατρεία ως Προσωπικοί Γιατροί. Σήμερα, υπηρετούν 1261 γιατροί στα ιατρεία υπαίθρου και εντός των επόμενων μηνών θα ανοίξουν επιπλέον 1270 θέσεις. Πολλές εξ αυτών θα είναι στα αστικά κέντρα, για παράδειγμα την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου απόφοιτοι των Σχολών θα τοποθετούνται με υποχρεωτική θητεία ως Προσωπικοί Γιατροί.

Μετά το πέρας του πρώτου έτους που θα είναι Προσωπικοί Γιατροί, οι νέοι γιατροί, εάν επιλέξουν τις ειδικότητες της παθολογίας ή της γενική ιατρικής θα λαμβάνουν ετήσια αποζημίωση 46.000 ευρώ μεικτά και 30.000 ευρώ καθαρά. Με αυτό το σύστημα, εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα προστεθούν στο σύστημα 2500 νέοι Προσωπικοί Γιατροί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί οι γιατροί θα προστεθούν σε όσους συμμετέχουν σήμερα στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού (του δημοσίου ή ιδιώτες). Επιπλέον, Προσωπικοί Γιατροί θα είναι μόνο παθολόγοι και γενικοί γιατροί. Δεν θα μπουν άλλες ειδικότητες.

Κλείσιμο
Η δεύτερη παρέμβαση είναι το πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού παθολόγων και γενικών γιατρών από Κύπρο και Βρετανία. «Οι γιατροί θεωρούν ότι το περιβάλλον είναι «αδόμητο», αυτό τον όρο χρησιμοποιούν όταν περιγράφουν γιατί δεν έρχονται στην Ελλάδα», σημείωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας. Οι γιατροί που θα επιλέξουν να γυρίσουν στην Ελλάδα θα έχουν μειωμένη φορολόγηση και θα λαμβάνουν αμοιβή περίπου 100.000 – 150.000 ευρώ το χρόνο. Πέρα από τα οικονομικά κίνητρα, θα υπάρχει το κίνητρο της καριέρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημιουργούνται πανεπιστημιακές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προσφέρεται η δυνατότητα στους νέους γιατρούς να εκπαιδευτούν σε ένα περιβάλλον που δεν υπήρχε έως σήμερα.

Μαζί με όλα τα παραπάνω, προωθείται άμεση σύνδεση του Προσωπικού Γιατρού με το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων «Σπύρος Δοξιάδης». Όταν ο εγγεγραμμένος πληθυσμός ενός Προσωπικού Γιατρού κάνει τις εξετάσεις που προσφέρονται δωρεάν – για παράδειγμα οι γυναίκες τις δωρεάν μαστογραφίες – ο γιατρός θα λαμβάνει μπόνους, αποκτώντας, έτσι, ένα επιπλέον κίνητρο να συμμετέχει στον θεσμό. Μάλιστα, στις νησιωτικές περιοχές αναμένεται να θεσπιστούν παραπάνω κίνητρα, όπως είπε η κυρία Αγαπηδάκη.

Δίπλα στον Προσωπικό Γιατρό θα υπάρχει ο βοηθός συντονιστής φροντίδας (patient navigator). Δεν θα είναι γιατροί αλλά άλλοι επαγγελματίες που θα μπορούν να έχουν την πλήρη εικόνα των ασθενών, να πραγματοποιούν επισκέψεις κατ' οίκον, να διασυνδέουν υπηρεσίες, θα γνωρίζουν εάν υπάρχει ανάγκη κοινωνικής φροντίδας. Με την ύπαρξη βοηθού θα απελευθερωθούν οι γιατροί από γραφειοκρατική δουλειά και θα είναι αφοσιωμένοι στο ιατρικό τους έργο. Αυτός είναι ένας λόγος που οι γιατροί δεν δήλωναν προθυμία έως σήμερα να συμμετέχουν στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού. Όλη η νέα μεταρρύθμιση θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει η Αριστοτέλους έως το τέλος του χρόνου.

Ειδήσεις σήμερα:

Αρνούμαι να αφήσω τη Χαμάς και τον Πούτιν να νικήσουν, λέει ο Μπάιντεν - Στηρίζει το Ισραήλ με 14 δισ. δολάρια

«Ανέβηκε στο ψαλτήρι, γονάτισε και άρχισε να φωνάζει Allahu Akbar» - Η μαρτυρία του νεωκόρου για τον Σύρο στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα

«Είμαι νέα και όμορφη αλλά όχι και για αγόρι» - Τα υπονοούμενα της πρώην παίκτριας του «My Style Rocks» για τον Κωνσταντίνο Πλεύρη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης