Κιβωτός του Κόσμου: Οι καταθέσεις οδηγούν τέσσερις στον εισαγγελέα - Ο 15χρονος είπε για ασέλγεια από τον πατέρα Αντώνιο

Κιβωτός του Κόσμου: Οι καταθέσεις οδηγούν τέσσερις στον εισαγγελέα - Ο 15χρονος είπε για ασέλγεια από τον πατέρα Αντώνιο

Η μητέρα του 15χρονου περιγράφει την άσχημη ψυχολογική κατάστασή του - Από «κόσκινο» δωρεές, μετρητά και καταθέσεις όσων είχαν θέσεις ευθύνης

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
kivwtos-1-mak
Νέα καταγγελία για πράξεις που στέφονται κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας από πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου, εξετάζει η Εισαγγελία Ανηλίκων.

Πρόκειται για καταγγελία του 15χρονου από τη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στο Βόλο, ο οποίος μίλησε για ασελγείς πράξεις εις βάρος τουΤο παιδί είχε υποδειχθεί από τον 19χρονο που προχώρησε στην πρώτη καταγγελία και έτσι οι δυο Εισαγγελείς Ανηλίκων, που διεξάγουν την έρευνα, τον εντόπισαν και έλαβαν την πρώτη του κατάθεσή στο Βόλο πριν 16 ημέρες.

Ο 15χρονος, ο οποίος είναι μαθητής της Α’ Γυμνασίου, περιγράφεται στην κατάθεση που έδωσε ο 19χρόνος στις 16 Νοεμβρίου και είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει η μεγάλη έρευνα για την ΜΚΟ. Μάλιστα, στην τελευταία σελίδα της κατάθεσής του, ο 19χρονος, αναφορικά με το συγκεκριμένο παιδί, ανέφερε: «Τον Αύγουστο που μας πέρασε, μιλώντας τηλεφωνικά με μια τραπεζοκόμο στο Βόλο, μου είπε ότι ο πατέρας Αντώνιος κλείνεται με τις ώρες στο δωμάτιό του με ένα παιδί, ο οποίος είναι τώρα στην Α’ Γυμνασίου. Επειδή ξέρω τον πατέρα Αντώνιο, είμαι σίγουρος ότι του κάνει τα ίδια».

Οι δύο εισαγγελείς Ανηλίκων προσέγγισαν τον μαθητή και, πριν λίγες μέρες, κλιμάκιο, παρουσία ειδικών παιδοψυχολόγων, μετέβη στο Βόλο, όπου πήρε κατάθεση από τον 15χρονο. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το παιδί ήταν φοβισμένο, δεν ήθελε να πει πολλά και η κατάθεσή του, όπως χαρακτηριστικά λένε, ήταν «light».

Βέβαια, οι ειδικοί, δεν ήθελαν να πιέσουν το παιδί, έδειχνε να είναι φοβισμένο και να ντρέπεται πολύ, ενώ αυτό που λένε οι πληροφορίες, είναι ότι απέφευγε να πει με λεπτομέρειες ποια ακριβώς ήταν η σχέση του με τον πατέρα Αντώνιο και τι έκαναν τις ώρες που βρίσκονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες του δωματίου του. Έτσι, οι εισαγγελείς, αφού άφησαν να περάσουν μερικές ημέρες, κατάφεραν να πείσουν τον 15χρονο να δώσει συμπληρωματική κατάθεση, να απελευθερωθεί και, όπως χαρακτηριστικά λένε, να τα πει όλα.

Έτσι χθες, ίδιες πηγές λένε ότι το παιδί, παρουσία παιδοψυχολόγου, μίλησε και πάλι, αυτή τη φορά, η συνάντηση έγινε εκτός δομής, ο μαθητής «ξεκλείδωσε» και περιέγραψε σκηνές που προκαλούν ανατριχίλα.

Κλείσιμο
Ο ανήλικος φέρεται ότι αναφέρθηκε σε νέα στοιχεία, λέγοντας πως έπεσε θύμα ασελγών πράξεων από συγκεκριμένο πρόσωπο όταν ήταν 13 ετών, ενώ φιλοξενούνταν στη δομή του Βόλου.

Δεν μπορώ να επικοινωνήσω με το παιδί μου, λέει η μητέρα του 15χρονου που κατέθεσε για ασέλγεια από τον πατέρα Αντώνιο

Την ίδια ώρα, την καταγγελία ότι δεν της επιτρέπουν να έχει επικοινωνία με το παιδί της έκανε η μητέρα του 15χρονου μαθητή Γυμνασίου που φιλοξενείται στη δομή του Βόλου της «Κιβωτού του Κόσμου». Ο νεαρός κατέθεσε ότι ασέλγησε σε βάρος του ο πατέρας Αντώνιος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η γυναίκα είπε ότι το παιδί της «δεν μιλάει ακόμη, σε μένα δεν μπορεί να ανοιχτεί. Φοβάται. Ζητάει συνέχεια να φύγει. Έχω εισαγγελική απόφαση να επικοινωνώ καθημερινά δέκα λεπτά μαζί του τηλεφωνικά και μία φορά την εβδομάδα επίσκεψη για μία ώρα. Βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cozx5ab3hp4h)

Ο κύκλος των καταθέσεων αναμένεται να κλείσει σύντομα και εν συνεχεία αναμένεται να κληθούν σε ανωμοτί καταθέσεις τα τέσσερα πρόσωπα που έχουν μπει στο «κάδρο» της δικαιοσύνης, ανάμεσα τους και το πρόσωπο που καταγγέλλεται για ασέλγεια.

Οι καταθέσεις οδηγούν τέσσερις στον εισαγγελέα

Παράλληλα με πλήθος μαρτυρικών καταθέσεων που αποτυπώνουν κακοποιητικές και τιμωρητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών που φιλοξενούνται ή βρέθηκαν στο παρελθόν σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου φορτώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μέρα με τη μέρα η δικογραφία που έχει ανοίξει για τη συγκεκριμένη υπόθεση μετά την αποκάλυψη από το «ΘΕΜΑ» της συγκλονιστικής καταγγελίας του 19χρονου για σεξουαλική κακοποίησή του από τον πατέρα Αντώνιο, ιδρυτή της ΜΚΟ.

Η έρευνα που διεξάγεται για τη συγκεκριμένη υπόθεση από τις δύο εισαγγελείς Ανηλίκων, Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσιχλή, τρέχει με γοργούς ρυθμούς και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί φαίνεται να οδηγούν άμεσα τέσσερα πρόσωπα στον προθάλαμο του εισαγγελικού γραφείου για εξηγήσεις. Πρόκειται για τα πρόσωπα που βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα στο επίκεντρο της έρευνας, ήτοι τον πατέρα Αντώνιο, που ερευνάται για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια, και τρεις ακόμη πρώην πια εργαζομένους σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, οι οποίοι ελέγχονται για το αδίκημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμου (πλημμέλημα).
kivotos

Επί τρεις εβδομάδες όπου οι δύο εισαγγελείς Ανηλίκων ερευνούν την υπόθεση παίρνουν καθημερινά καταθέσεις από πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια στις δομές της οργάνωσης. Πολλές εξ αυτών των καταθέσεων επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας καταγγελίες οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας για άγρια σωματική και ψυχολογική κακοποίηση παιδιών, με τιμωρίες, ξυλοδαρμούς, στέρηση τροφής, ακόμη και αποκλεισμό τους από το σχολείο. Αυτές οι μαρτυρίες έρχονται να προστεθούν στη συγκλονιστική κατάθεση του 19χρονου για σεξουαλική του κακοποίηση από τον πατέρα Αντώνιο με θωπείες στα γεννητικά του όργανα, στην ηλικία των 16 ετών.

Μαρτυρία που έχει επιβεβαιωθεί από άλλον μάρτυρα και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την Κιβωτό του Κόσμου και τον ιδρυτή της. Μάλιστα, όπως έλεγαν στο «ΘΕΜΑ» καλά πληροφορημένες πηγές, αν και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και υπόνοιες ότι και άλλα παιδιά μπορεί να έχουν υποστεί αντίστοιχες συμπεριφορές, σε αυτό το στάδιο των ερευνών φαίνεται να διστάζουν να μιλήσουν, με κάποια μάλιστα από αυτά να έχουν υποστεί απειλές να μην ανοίξουν το στόμα τους.
kivwtos-1-1
Πολλές από τις καταθέσεις επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για άγρια σωματική και ψυχολογική κακοποίηση παιδιών, με τιμωρίες, ξυλοδαρμούς, στέρηση τροφής, ακόμη και αποκλεισμό τους από το σχολείο

Ανωμοτί καταθέσεις

Παρά ταύτα, σε αυτό το στάδιο ουδείς είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της μεγάλης ποινικής έρευνας και αν εν τέλει και άλλοι κρίσιμοι μάρτυρες ξεπεράσουν τους δισταγμούς και τους φόβους τους και καταθέσουν επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερη τη θέση στην οποία βρίσκονται ο πατέρας Αντώνιος και οι τρεις πρώην εργαζόμενοι της Κιβωτού. Οπως και να έχει, η κλήτευση των τεσσάρων αυτών προσώπων ενώπιον της Δικαιοσύνης με τη λήψη ανωμοτί καταθέσεων φαίνεται να είναι μονόδρομος για τις εισαγγελικές αρχές, δεδομένου του όγκου των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί.

Εφόσον η έρευνα κλείσει κατ’ αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με την κλήτευση των παραπάνω προσώπων ως υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων, τότε οι τέσσερις ερευνώμενοι θα πρέπει να συντάξουν υπομνήματα με τα οποία θα παρέχουν τις εξηγήσεις τους στις δυο εισαγγελείς. Εχουν, δε, δικαίωμα από τον νόμο να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία για να προετοιμαστούν. Αμέσως μετά η Εισαγγελία θα αξιολογήσει τα επιχειρήματα που θα προβάλουν και θα αποφασίσει για το αν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη ή όχι σε βάρος τους και για ποια αδικήματα.

Η έρευνα αυτή, ωστόσο, για την ασέλγεια και τις σωματικές κακοποιήσεις των παιδιών δεν είναι η μόνη που τρέχει, αλλά, όπως όλα δείχνουν, θα είναι και αυτή που θα ολοκληρωθεί πρώτη φέρνοντας τον πατέρα Αντώνιο και τους τρεις πρώην εργαζομένους σε δομές της Κιβωτού πρόσωπο με πρόσωπο με τις εισαγγελείς.

Φύλλο και φτερό τα οικονομικά

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι άλλες δύο έρευνες για τα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου. Η πρώτη διενεργείται από την ανεξάρτητη αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος υπό τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη και η δεύτερη από την Οικονομική Αστυνομία, με παραγγελία του εισαγγελέα Ιωάννη Σέβη.

Οι λογαριασμοί του πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας Σταματίας Γεωργαντή, συγγενικών τους προσώπων, καθώς και οι αντίστοιχοι της Κιβωτού έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο των ερευνών και κάθε κίνησή τους ελέγχεται εξονυχιστικά από ειδικευμένα στελέχη στο οικονομικό έγκλημα.

Σκοπός είναι να διερευνηθεί αν τα συγκεκριμένα πρόσωπα καταχράστηκαν χρήματα από τα ταμεία της δομής, τα οποία ενίσχυσαν όλα αυτά τα χρόνια με δωρεές χιλιάδες πολίτες θέλοντας να βοηθήσουν τα παιδιά που διαβιούσαν στην Κιβωτό. Η έρευνα είναι εξονυχιστική και χρονοβόρα, καθώς κάθε ποσό και η διαδρομή του ελέγχονται και διασταυρώνονται με άλλα στοιχεία ώστε να διαπιστωθεί αρχικά από πού προέρχονταν αυτά τα χρήματα και εν συνεχεία πού κατέληγαν.

Ανεξάρτητα από την έρευνα της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε εξέλιξη βρίσκεται και αυτή της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία διενεργείται με εισαγγελική παραγγελία. Συγκεκριμένα, η Οικονομική Αστυνομία διερευνά τα πάντα γύρω από τα οικονομικά της Κιβωτού, καθώς και κάθε οικονομικό στοιχείο 11 φυσικών προσώπων, ανάμεσά τους του πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας, μελών τόσο της οικογένειάς τους όσο και των διοικητικών συμβουλίων της Κιβωτού κατά τα προηγούμενα έτη. Τα αδικήματα που διερευνώνται, στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας, αφορούν τέσσερα κακουργήματα, και ειδικότερα υπεξαίρεση, απιστία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
kivotos_ipeiros

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής διενεργούνται φορολογικός έλεγχος για όλη την τελευταία πενταετία, άνοιγμα εταιρικών λογαριασμών κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως και άνοιγμα όλων των λογαριασμών των 11 φυσικών προσώπων. Μάλιστα, στο άνοιγμα των λογαριασμών για τα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβάνονται κάρτες, μετοχές και κάθε χρηματοπιστωτικό προϊόν εντοπιστεί στην κατοχή τους.

Τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας ερευνούν επίσης αν έχουν χορηγηθεί στη ΜΚΟ πάσης φύσεως επιχορηγήσεις ή έχει λάβει χρηματοδοτήσεις από κρατικούς φορείς ή ευρωπαϊκούς πόρους. Τελευταίο εύρημα, στο πλαίσιο των ερευνών αυτών, ήταν και το ποσό των 57.000 ευρώ που βρέθηκε στη θυρίδα που διατηρούσε η μητέρα του πατέρα Αντώνιου σε τράπεζα στη Χίο. Η θυρίδα αυτή άνοιξε την περασμένη Πέμπτη, παρουσία δικαστικού λειτουργού, από στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας.

Μπροστά στον ορυμαγδό των αποκαλύψεων ακόμη και για εύρεση μετρητών ύψους 300.000 ευρώ στο διαμέρισμα όπου μένουν η πρεσβυτέρα και ο πατέρας Αντώνιος πάνω από τη δομή της Κιβωτού στον Κολωνό, ο τελευταίος φέρεται να επιμένει πως όσο κι αν ψάξουν οι Αρχές τίποτα δεν θα βρεθεί.

Ο ίδιος μέσω των τριών δικηγόρων, Θρασύβουλου Κονταξή, Αναστάσιου Τριανταφύλλου και Γιάννη Κώτσο, αρνείται ακόμη και τη βασιμότητα της μαρτυρίας του 19χρονου για σεξουαλική κακοποίηση και ζητεί τήρηση της νομιμότητας, υπενθυμίζοντας ότι οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές δεν του έχουν απαγγείλει κάποια κατηγορία.

Ειδήσεις σήμερα:

Qatargate: Την Τετάρτη κρίνεται η προφυλάκιση της Καϊλή - Άνοιξε το «Κουτί της Πανδώρας» στις Βρυξέλλες

Δολοφονία στο Μαρούσι: Με 40 μαχαιριές σκότωσε η 17χρονη την 23χρονη

Καιρός: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες σήμερα - Διαφωνούν οι μετεωρολόγοι για τα Χιστούγεννα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης