Παπαγγελόπουλος: Με λέγατε υπουργάκο; - «Ποτέ, μόνο Ρασπούτιν» απάντησε η Ράικου

Παπαγγελόπουλος: Με λέγατε υπουργάκο; - «Ποτέ, μόνο Ρασπούτιν» απάντησε η Ράικου

Για τρίτη ημέρα συνεχίστηκε η κατάθεση της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς στο Εδικό Δικαστήριο, με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να κάνει ερωτήσεις για γραβάτες, ταβέρνες, εκδηλώσεις με οριεντάλ και χορεύτριες

5695663
Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου, κατά την σημερινή κατάθεσή της στο Ειδικό Δικαστήριο, αναφερόμενη στην Novartis επανέλαβε ότι «δεν υπήρξαν ποτέ στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα», ενώ αναφερόμενη στον κ. Παπαγγελόπουλο, είπε ότι «ήθελε πολιτικά πρόσωπα εδώ και τώρα, δεν ήθελε τη διερεύνηση της Novartis, είχε εμμονή στην κατασκευή στοιχείων» και προσέθεσε: «γνώριζε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα».

Ειδικότερα, κατά την 10η ημέρα της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο που δικάζεται ο πρώην αναπληρωτής υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής Ελένη Τουλουπάκη, συνέχισε για τρίτη δικάσιμο την κατάθεσή της η Ελένη Ράϊκου, την οποία διαδέχθηκε η κυρία Τουλουπάκη, μετά την παραίτησή της πρώτης (κυρίας Ράικου).

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασία η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου, υπέβαλε διευκρινίστηκες ερωτήσεις στην κυρία Ράϊκου με πολιτική χροιά, αλλά και με χαρακτηρισμούς κατά πρώην πολιτικών προσώπων, όπως είναι για τον Γιάννο Παπαντωνίου τον οποίο χαρακτήρισε «ως καμένο χαρτί για το κόμμα του».

Δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, όταν ο κ. Παπαγγελόπουλος υπέβαλε ερωτήσεις προς τη μάρτυρα, όπως σε ποίες ταβέρνες βρέθηκαν, σε ποία εκδήλωση με Οριεντάλ και με τη συμμετοχή χορευτριών με ελαφρά ενδυμασία βρέθηκαν, με γραβάτες δώρα, κ.λπ., αλλά και με χαρακτηρισμούς, όπως «υπουργάκο».

Ευτράπελα με «υπουργάκο» και γραβάτες

Κλείσιμο
Μεταξύ του κ. Παπαγγελόπουλου και της κυρίας Ράϊκου υπήρξε ο εξής διάλογος:

Παπαγγελόπουλος: Είπατε ότι με αποκαλούσατε Δημήτρη και σας αποκαλούσα Ελένη. Είναι σύνηθες φαινόμενο με δέκα χρόνια διαφορά (σ.σ.: κατά την εισαγγελική επετηρίδα), αν δεν είχαμε καλές σχέσεις; Ξέρετε άλλο εισαγγελέα να με αποκαλεί Δημήτρη;

Μάρτυρας: Ήμασταν στο ίδιο γραφείο. Και με τον κ. Αθανασίου, Παναγιώτη και Ελένη αποκαλούμαστε.

Παπαγγελόπουλος: Η Τουλουπάκη με αποκαλεί ακόμα κύριο εισαγγελέα πάντως.

Παπαγγελόπουλος: Έχετε έρθει στο σπίτι μου με το σύζυγο σας;

Μάρτυρας: Ναι και έχει έρθει ο κατηγορούμενος σπίτι μου και με άλλους συναδέλφους. Έχω πει ότι έχουμε συναντηθεί εκτός γραφείου 2-3 φορές.

Ακολούθησε σωρεία ερωτήσεων του κατηγορουμένου προς τη μάρτυρα σχετικά με το εάν έχουν επισκεφθεί μαζί διάφορες ταβέρνες της Αττικής. Ο διάλογος προκάλεσε γέλια στην αίθουσα. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος έκανε αναφορά σε βάπτιση στην οποία βρέθηκαν μαζί, υπενθυμίζοντας στη Ράϊκου κάποια χορεύτρια Οριεντάλ που είχε εμφανιστεί στη συγκεκριμένη κοινωνική εκδήλωση.

Παπαγγελόπουλος: Επίτιμο με λέγατε;

Ράϊκου: Όχι.

Παπαγγελοπουλος: Υπουργάκο με λέγατε;

Ράϊκου: Ποτέ. Μόνο Ρασπούτιν σας έλεγα.

Παπαγγελόπουλος: Σε εμένα το έχετε πει προσωπικά;

Ράϊκου: Σε όλους το έλεγα.

Παπαγγελόπουλος: Έχουμε βγει σε πολλές ταβέρνες και ρεστοράν;

Ράϊκου: Ποτέ, σε καμία.

Παπαγγελόπουλος: Στον Κουρσάρο δεν έχουμε φάει; Στο Nόστος το μεζεδοπωλείο της Ηλιούπολής δε έχουμε φάει;

Ράϊκου: Ποτέ.

Παπαγγελόπουλος: Θα τα αποδείξω όλα. Με πήγατε δύο φορές σε ταβέρνες κοντά στο σπίτι σας στη Λεωφόρο Πεντέλης;

Ράϊκου: Δεν ξέρω ταβέρνες στην Πεντέλη.

Παπαγγελόπουλος: Στη βάφτιση της αδελφής σας με καλέσατε και ήμουνα ο μοναδικός εισαγγελέας που καλέσατε;

Ράϊκου: Ήσασταν προϊστάμενος μου.

Παπαγγελόπουλος: Με βάλατε στο ίδιο τραπέζι με τον Τραγάκη το βουλευτή της ΝΔ, που λέτε ότι, δεν είχατε σχέση με πολιτικούς;

Ράϊκου: Δεν ήταν δική μου η βάφτιση. Ήταν της αδελφής μου

Παπαγγελόπουλος: Γκρίνιαξα που με βάλατε με πολιτικό; Άρα αφού το δέχτηκε να μην της θυμίσω και το θέαμα με τη γυμνή χορεύτρια Οριενταλ? Aυτός ήταν και λόγος που έφυγα...

Παπαγγελόπουλος: Όταν επιστρέφατε από τα ταξίδια σας, είτε υπηρεσιακά, είτε για να δείτε τα παιδιά σας, μου φέρνατε δώρα;

Ράϊκου: Ποτέ.

Παπαγγελόπουλος: Αυτή τη γραβάτα τη θυμάστε; (σ.σ.: δείχνει τη γραβάτα που φορούσε). Επίτηδες την έβαλα!

Ράϊκου: Είναι ντροπή..

«Καμένο χαρτί ο Παπαντωνίου»

Σε νέες ερωτήσεις της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου για το εάν επιθυμούσε να ανανεωθεί η θητεία της και για το λόγο αυτό συνομιλούσε με τον κ. Παπαγγελόπουλο , η κυρία Ράϊκου απάντησε:

«Δεν ήθελα να ανανεωθεί η θητεία μου στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Αυτό που είπα ήταν πως αν δεν ήταν ο συγκεκριμένος υπουργός (σ.σ.: κ. Παπαγγελόπουλος), ίσως σκεφτόμουν να καθίσω. Αλλά δεν ήθελα ανανέωση γενικά» και ακολούθησε ο εξής διάλογος

Πρόεδρος: Μήπως διαβλέψατε ότι θα προέκυπτε ευθύνη υπουργού στην υπόθεση και δεν θα μπορούσατε να μη το στείλετε επειδή καραδοκούσε ο Παπαγγελόπουλος;

Μάρτυρας: Έχουμε στείλει τόσες στη Βουλή. Δεν μπορώ να ξέρω για την υπόθεση αυτή. Η πορεία μου έχει δείξει…

Πρόεδρος: Ξέρουμε την πορεία σας, μη πηγαίνουμε σε αυτά.

Μάρτυρας: Έχω στείλει σωρεία δικογραφιών στη Βουλή.

Πρόεδρος: Ποιον; Τον Παπαντωνίου; Αυτός ήταν καμένο χαρτί για κόμμα του!

Ο «Ρασπούτιν»

Αναφερόμενη στον χαρακτηρισμό «Ρασπούτιν» που απέδωσε στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η κυρία Ράϊκου σχολίασε ότι «είχε γνωστοποιηθεί, όλος ο κόσμος τον έλεγε Ρασπούτιν», με την πρόεδρο να απαντά: «Δεν τον έλεγε όλος ο κόσμος. Κάποιοι τον λέγατε, εγώ δεν το ήξερα».

Μάνος Ροδουσάκης (υπεράσπιση κ. Παπαγγελόπουλου): Είστε εισαγγελέας και σας επισκέπτεται συνάδελφος σας και σας λέει ότι τον πήρε ο υπουργός και του είπε όσα σας είπε κατά δήλωση σας ο Παπαγγελόπουλος. Τι δίωξη και για ποιο αδίκημα θα ασκούσατε;

Μάρτυρας: Οποιοσδήποτε θα εκλάμβανε ότι εξέλαβε κι εγώ. Αυτό συνιστά ευθέως παρέμβαση. Είναι παράβαση καθήκοντος, αλλά για υπουργό δε μπορεί ο εισαγγελέας.

Μάνος Ροδουσάκης: Σε τι συνίσταται η παράβαση καθήκοντος;

Μάρτυρας: Ρωτήστε την εισαγγελέα που έκανε την πρόταση στο συμβούλιο πλημμελειοδικών.

Πρόεδρος: Είστε λίγο επιθετική. Ελάτε να μας κάνετε μάθημα, δεν έχουμε ξαναδικάσει.

Μάρτυρας: Δε σας κάνω μάθημα, αλλά ως μάρτυρας ήρθα να πω κάποια πραγματικά περιστατικά.

Η πρόεδρος της έδρας επανήλθε με ερωτήσεις της στη μάρτυρα, σχετικά με την αίσθηση που είχε ότι ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός της ζήτησε με το τηλεφώνημα του να κατασκευάσει στοιχεία.

Πρόεδρος: Δεν καταλαβαίνω με ποια νοητική διεργασία το «έχεις και παρά έχεις στοιχεία», πως μπορεί να το εκλάβατε ως «κατασκεύασε στοιχεία».

Μάρτυρας: Η εντύπωση που μου δημιουργήθηκε ήταν αυτή.

Πρόεδρος: Μήπως έπρεπε να ακουστεί η μαγική λέξη «κατασκευή»;

Μάρτυρας: Απ όλη την κατάθεση μου στη Βουλή προκύπτει ότι η στιχομυθία μεταξύ μας είναι η συγκεκριμένη. Πουθενά δεν είπα ότι μου ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία, αλλά αυτό εξέλαβα, όπως θα καταλάβαινε ο μέσος εισαγγελέας. Δεν υπήρχαν στοιχεία και ήθελε κατηγορούμενους εδώ και τώρα.

Ακόμη, ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε δήλωση σχετικά με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Ιωάννη Γράβαρη ο οποίος χειρίστηκε την πειθαρχική αγωγή της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτσαμάνη στον οποίο κλήθηκε να καταθέσει και η κυρία Ράϊκου, αλλά έκανε αναφορά και στην πρώην και πάλι εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου (διαδέχθηκε την κ. Κουτσαμάνη). Συγκεκριμένα ο κ. Παπαγγελόπουλος, ανέφερε:

«Η κυρία Ράϊκου κατήγγειλε την κυρία Δημητρίου ως κομματικό όργανο και τον κύριο Ιωάννη Γράβαρη. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε είχα σχέσεις μαζί του, τον είχα συναντήσει μια- δυο φορές και τώρα αν τον δω δε θα τον αναγνωρίσω. Ο ανέντιμος για να καλύψει τον εαυτό του κατηγορεί ως ανέντιμους τους άλλους».

Τέλος, ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι η κυρία Ράϊκου κατά την διάρκεια της κατάθεσής της, «έχει πέσει σε αντιφάσεις που κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αντέξει».


Ειδήσεις σήμερα

Το νέο υπουργικό σχήμα του Σούνακ με το «βλέμμα» στις αγορές - Ο Τζέρεμι Χαντ παραμένει υπουργός Οικονομικών


«Γκάζια» Πούτιν στους συνεργάτες του: «Θέλουμε πιο γρήγορες αποφάσεις» για την επιχείρηση στην Ουκρανία

«Εκσυγχρονίζουμε το σωφρονιστικό σύστημα και τις συνθήκες για τους κρατούμενους» τόνισε ο Θεοδωρικάκος

Όσα γνωρίζουμε για τις υποπαραλλαγές BQ.1 και ΒQ.1.1 που βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης