Βρετανία: Με το «βλέμμα» στις αγορές το νέο υπουργικό σχήμα του Σούνακ - Ο Τζέρεμι Χαντ παραμένει υπουργός Οικονομικών

Βρετανία: Με το «βλέμμα» στις αγορές το νέο υπουργικό σχήμα του Σούνακ - Ο Τζέρεμι Χαντ παραμένει υπουργός Οικονομικών

Υπουργός Εξωτερικών παραμένει ο Τζέιμς Κλέβερλι όπως και ο Μπεν Γουάλας υπουργός Άμυνας - Ο Ντόμινικ Ράαμπ αντιπρόεδρος και υπουργός Δικαιοσύνης - Στο κυβερνητικό σχήμα και η Πένι Μόρντοντ

sunak
Την τράπουλα ανακατεύει ο πρώτος Ινδός πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί τη δημοσκοπική κατρακύλα των Συντηρητικών συσπειρώνοντας όλες τις «πτέρυγες» των Τόρις και αξιοποιώντας υψηλόβαθμα μέλη από τις πρώην κυβερνήσεις των Τρας και Τζόνσον. 

Ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας μέσα σε μόλις τρεις μήνες διατήρησε υπουργό Οικονομικών τον 55χρονο Τζέρεμι Χαντ κάτι που λίγο έως πολύ ανέμεναν τα περισσότερα αγγλικά ΜΜΕ για να επικρατήσει ένα κλίμα σταθερότητας στις αγορές.

jeremy-hunt
Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ


Υπενθυμίζεται ότι ο Χαντ ανέλαβε το πιο νευραλγικό χαρτοφυλάκιο επί της σύντομης θητείας της Τρας μετά την καρατόμηση του Κουάζι Κουάρτενγκ, λόγω του ανεπιτυχούς σχεδίου περικοπών στη φορολογία.


Καλείται να διαχειριστεί τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που ταλανίζουν τη βρετανική οικονομία, τη μεγάλη υποτίμηση της λίρας καθώς και το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη Γηραιά Αλβιώνα.

Υπουργός Εξωτερικών παραμένει ο Τζέιμς Κλέβερλι που είχε υποστηρίξει ανοιχτά την Τρας στην πρώτη αναμέτρηση για την ηγεσία των Συντηρητικών και στη συνέχεια τάχθηκε υπέρ του Μπόρις Τζόνσον. 

Κλείσιμο
cleverly1
Παραμένει στη θέση του ΥΠΕΞ ο Τζέιμς Κλέβερλι


Κρίνεται, όμως, ότι θα προβεί σε προσεκτικούς χειρισμούς όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην Κίνα. 

Το υπουργείο Άμυνας διατηρεί και ο  Μπεν Γουάλας παρά το γεγονός ότι στην τελευταία αναμέτρηση για την αρχηγία των Τόρις είχε υποστηρίξει τον Τζόνσον. 

000_323L98A
Τη θέση του στο υπουργείο Άμυνας διατηρεί ο Μπεν Γουάλας


Ωστόσο ως κόκκινη γραμμή έχει θέσει να δαπανηθεί το 3% του βρετανικού ΑΕΠ στην Άμυνα μέχρι το 2030, κάτι για το οποίο δεν έχει δεσμευτεί ο νέος πρωθυπουργός Σούνακ. 

Καίριας σημασίας ο ρόλος του Ντόμινικ Ράαμπ στο νέο κυβερνητικό σχήμα καθώς ο ΥΠΕΞ επί κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον χρίζεται αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης.

raab
Ο Ντόμινικ Ράαμπ

Ο 48χρονος στενός σύμμαχος του Σούνακ ήταν υπουργός Εξωτερικών (2019-21) και στη συνέχεια υπουργός Δικαιοσύνης μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, ήταν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζόνσον και ανέλαβε προσωρινά τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, την άνοιξη του 2020, όταν ο τελευταίος ασθένησε με Covid-19 και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για λίγες ημέρες.

Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει εκ νέου η Σουέλα Μπρέιβερμαν, λιγότερο από μια βδομάδα αφότου παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Τρας.

000_32HT4AL
Η Σουέλα Μπρέιβερμαν
Στην επιστολή παραίτησής της η Μπρέιβερμαν ήταν αιχμηρή προς τη διακυβέρνηση Τρας αφήνοντας να εννοηθεί ότι άφησε το πόστο της λόγω κακών χειρισμών.

Ιδεολογικά ανήκει στην πιο δεξιά πτέρυγα των Τόρις, όμως τελευταία στιγμή εξέφρασε τη στήριξή της στον Σούνακ.

Η Πένι Μόρντοντ, η οποία αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από την αναμέτρηση για την πρωθυπουργία, διορίστηκε εκ νέου επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων.

penny_mordaunt-britain
Η Πένι Μόρντοντ


Το υπουργείο Επιχειρήσεων αναλαμβάνει ο Γκραντ Σαπς, αντικαθιστώντας τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ που παραιτήθηκε νωρίτερα.

Ακόμη μια γυναίκα σε υψηλόβαθμη θέση η Κέμι Μπάντενοχ, παιδί μεταναστών, που αναλαμβάνει το υπουργείο του Διεθνούς Εμπορίου. 

Kemi_Badenoch
Η Κέμι Μπάντενοχ


Στο κυβερνητικό σχήμα παραμένει και ο ιρακινής καταγωγής Ναντίμ Ζαχάουι, ο οποίος αναλαμβάνει πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος.

Νέος υπουργός Υγείας ορίστηκε ο Στιβ Μπάρκλεϊ, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός για το Brexit επί κυβέρνησης Τερίσα Μέι και υπουργός Υγείας επί Τζόνσον.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει η Τερέζ Κόφι, στενή συνεργάτιδα της Λιζ Τρας και μέχρι πρότινος αναπληρώτρια πρωθυπουργός. 

25404764
Η Τερέζ Κόφι


Ο Σάιμον Χαρτ διορίστηκε νέος αρχηγός στο υπουργικό συμβούλιο, αντικαθιστώντας τη Γουέντι Μόρτον.

Ο Χαρτ είναι βουλευτής από το 2010 και υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών υπό τον Τζόνσον μέχρι τον Ιούλιο του 2022 οπότε και παραιτήθηκε.

Είχε υποστηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ το 2016.

Ο Σούνακ προσπαθεί να κινηθεί κόντρα στον διχασμό που επικρατεί στους κόλπους των Τόρις ύστερα από τις τριβές που προκάλεσαν τα σκάνδαλα και η οικονομική πολιτική, σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος κάνοντας μια ακτινογραφία του νέου σχήματος.

Ειδήσεις σήμερα

Ημαθία: Να παραδοθεί ετοιμάζεται ο 28χρονος Ρομά που παρέσυρε και σκότωσε την 15χρονη


Πώς σχολίασε το Twitter την πρώτη ομιλία Σούνακ


Επίθεση με καυστικό υγρό: Ηχογραφημένες απειλές κατά της ζωής της θα καταθέσει η 38χρονη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης