Κύπρος: Αγοράζει γαλλικά μαχητικά ελικόπτερα και πουλάει στη Σερβία τα ρωσικά Mi35

Κύπρος: Αγοράζει γαλλικά μαχητικά ελικόπτερα και πουλάει στη Σερβία τα ρωσικά Mi35

Το συνολικό κόστος των ελικοπτέρων μαζί με τον εξοπλισμό θα ανέλθει στα €140 εκατομμύρια - Μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία το 2014 για την κατοχή της Κριμαίας, έγινε σχεδόν αδύνατη η προμήθεια ανταλλακτικών για συντήρηση των Mi35

kypros-elikoptero
H άμυνα της Κύπρου προχωράει στην απεξάρτηση της από την ρωσική αμυντική βιομηχανία, με την σταδιακή εγκατάλειψη οπλικών συστημάτων που αποκτήθηκαν (εξ ανάγκης) τα προηγούμενα χρόνια από τη Ρωσία.

Μετά την μερική άρση του εμπάργκο που είχαν επιβάλλει οι ΗΠΑ, έχει ανοίξει πλέον η δυτική αμυντική αγορά για τη Κύπρο και καταβάλλεται προσπάθεια για εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων της κυπριακής Εθνικής Φρουράς (ΕΦ). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μόνη δυτική χώρα που παρείχε στρατιωτικό εξοπλισμό στη Κύπρο παρά το εμπάργκο των ΗΠΑ ήταν η Γαλλία και σε αυτήν στρέφεται και πάλι η Λευκωσία.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου η αεροπορία του νησιού (η οποία δεν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη) πρόκειται να προμηθευτεί έξι νέα επιθετικά ελικόπτερα από τη Γαλλία. Προχθές η κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση αποφάσισε την αποδέσμευση €53 εκατομμυρίων για την αγορά ελικοπτέρων από την Airbus Helicopters.

Το συνολικό κόστος των ελικοπτέρων μαζί με τον εξοπλισμό θα ανέλθει στα €140 εκατομμύρια. Πρόθεση είναι να αγοραστούν συνολικά 12 ελικόπτερα (6+6) σε δύο φάσεις, ώστε να αντικατασταθούν τα 11 ρωσικά ελικόπτερα Mi35 τα οποία η Κύπρος θα πουλήσει στη Σερβία. Η Κύπρος είχε αποκτήσει τη δεκαετία του ’90, τα 12 ελικόπτερα Mi35 από την Ρωσία, και έχασε το ένα σε ατύχημα στο οποίο είχαν σκοτωθεί ένας Κύπριος πιλότος μαζί με τον Ρώσο εκπαιδευτή. Μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία το 2014 για την κατοχή της Κριμαίας, έγινε σχεδόν αδύνατη η προμήθεια ανταλλακτικών για συντήρηση αυτών των ελικοπτέρων και η μόνη χώρα που έδειξε ενδιαφέρον για απόκτηση τους ήταν η Σερβία η οποία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Ο γενικός διευθυντής του Κυπριακού Υπουργείου Άμυνας Ανδρέας Λουκά, μαζί με αντιπροσωπεία στελεχών του ΓΕΕΦ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς), είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα νέα γαλλικά ελικόπτερα στη διεθνή στρατιωτική έκθεση «EUROSATORY 2022» στο Παρίσι. Στο περιθώριο της έκθεσης έγινε συνάντηση του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη με τον Γάλλο Στρατηγό Thierry Burkhard, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η υλοποίηση του προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας 2022-23, και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διεξαγωγή κοινών εκπαιδεύσεων και δραστηριοτήτων τόσο στη Γαλλία όσο και στην Κύπρο.

Από τον Αύγουστο του 2020 τέθηκε σε εφαρμογή με την επικύρωσή της από την Κυπριακή Βουλή η στρατιωτική συμφωνία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας. Η στρατιωτική συμφωνία προβλέπει συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής τεχνολογίας, της κοινής εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού και της διεξαγωγής ασκήσεων έρευνας και διάσωσης.

Η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη συντήρηση των οπλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής , όπως τα άρματα μάχης Τ-80U τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης BMP3 και τα αυτοκινούμενα ερπυστριοφόρα αντιπυραυλικά και αντιαεροπορικά συστήματα TΟR -M1 και Buk-M1-2. Η πρόθεση είναι σταδιακά να αντικατασταθούν και για λόγους εκσυγχρονισμού καθώς όλα αποκτήθηκαν πριν από 20 χρόνια.

Ειδήσεις σήμερα:

«Με εκβίαζε η μάνα για να μην την καταγγείλω» λέει συγγενής της 51χρονης που ζούσε 42 χρόνια στο σπίτι-φυλακή στη Λάρισα

Διπλωματικός μαραθώνιος Μητσοτάκη με πλούσια ατζέντα σε Ρώμη, Βρυξέλλες και Μαδρίτη

Νέα όπλα ζητά ο Ζελένσκι για να μη χαθεί το Λουχάνσκ - Μαίνεται ο οικονομικός πόλεμος της Ρωσίας με τη Δύση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης