19η Μαΐου: Αλλαγή φρουράς με Πόντιους εύζωνες στον Άγνωστο Στρατιώτη

19η Μαΐου: Αλλαγή φρουράς με Πόντιους εύζωνες στον Άγνωστο Στρατιώτη

Δείτε φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις για τους 353.000 νεκρούς του ποντιακού Ελληνισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

25721509
Με το συμβολικό λογότυπο-μήνυμα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου φωταγώγησε απόψε την πρόσοψη του κτηρίου της η Βουλή των Ελλήνων.

Στο κτήριο απεικονίζεται το επετειακό σύμβολο του αγώνα για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων (G από τον διεθνή όρο Genocide).

Στο Σύνταγμα δεκάδες άτομα έλαβαν μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με λάβαρα, σημαίες, ποντιακές φορεσιές, με μπλουζάκια με το G (από το genocide). Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων εύζωνοι ντυμένοι με ποντιακή φορεσιά να εκτελούν την επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Δείτε φωτογραφίες
Κλείσιμο
5603477
5603481
5603497

Εκπρόσωποι ποντιακών οργανώσεων και της πολιτειακής ηγεσίας της χώρας κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ ακούστηκαν ποντιακά τραγούδια και οι ιαχές των χορευτών από τον πυρρίχιο χορό σέρρα.

«Σήμερα είναι πιο επιτακτική ανάγκη από ποτέ η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» είπε στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ο οποίος νωρίτερα σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε: «Κανείς μας δεν ξεχνά τη θηριωδία!».

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας (ΠΟΕ) Γιώργος Βαρυθυμιάδης ανέφερε πως «δεν θα λυγίσουμε ποτέ» και υπογράμμισε πως «η ΠΟΕ τάσσεται ανοιχτά κατά του πολέμου, όπου και αν διεξάγεται, απ’ όποιον και αν προκλήθηκε».

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε από την Κύπρο ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ο οποίος μίλησε για τη Γενοκτονία των Ποντίων και υπενθύμισε ότι Κύπρος και Πόντος έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Μετά τις εκδηλώσεις ξεκίνησε πομπή προς την πρεσβεία της Τουρκίας, για την επιδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

25719500
25720769
25721509
25721508
25721503
25720759
25720764
25720765
25720766
Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

Με καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο της γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας, τιμήθηκε απόψε από επισήμους και από τα μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στους 353.000 νεκρούς του ποντιακού Ελληνισμού και στους πολύ περισσότερους Έλληνες πρόσφυγες, που πριν από έναν αιώνα εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες υπό την πίεση εγκλημάτων, βασανιστηρίων και διώξεων στο χώρο της Ανατολίας.

«Τιμούμε με πόνο τη μνήμη τους και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε, όλοι μαζί οι Έλληνες, τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Για την καταδίκη από όλο τον κόσμο παρόμοιων πρακτικών» τόνισε στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης και επεσήμανε: «Βίωσαν άλλωστε το ίδιο δράμα και οι Αρμένιοι. Βιώσαμε πρακτικές εθνοκάθαρσης και εποικισμού στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη. Βιώνουν και στις μέρες μας ανείπωτες φρικαλεότητες και οι Ουκρανοί που αμύνονται ενάντια στη ρωσική εισβολή. Και το λέμε καθαρά χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Είναι χρέος της παγκόσμιας κοινότητας να σταθεί ενωμένη απέναντι σε Σουλτάνους που υποτιμούν τον άνθρωπο, που επιστρατεύουν τη βία, που αγνοούν κάθε αρχή και αξία».

«Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας» συνέχισε ο κ. Καλαφάτης, αλλά «με μια ξεκάθαρη, όμως, κι απαράβατη προϋπόθεση, ότι θα σέβονται και αυτοί, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τις διεθνείς συνθήκες, το διεθνές δίκαιο, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Να σέβονται τις αρχές της καλής γειτονίας. Να εγκαταλείψουν αυθαίρετες διεκδικήσεις».

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σήμερα γίνεται πιο ισχυρή «στρατιωτικά, γεωπολιτικά, οικονομικά», ότι δεν παζαρεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της, ότι «οποιαδήποτε βίαιη απόπειρα σε βάρος της κυριαρχίας μας θα βρει την απάντηση που της ταιριάζει» και κάλεσε να σταματήσουν οι προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ενώ παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος, Γιάννης Αμανατίδης, Κατερίνα Νοτοπουλου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, εκπρόσωποι κομμάτων και ποντιακών και προσφυγικών σωματείων. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ, Γιώργος Παρχαρίδης, και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ, Αλέξανδρος Εφραιμίδης, ζήτησαν από την Τουρκία «να αναγνωρίσει το παρελθόν της και να ζητήσει συγνώμη από τον ποντιακό Ελληνισμό». Τόνισαν, επίσης, ότι πρέπει να προωθηθεί το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων και στο Ευρωκοινοβούλιο και στον ΟΗΕ, γιατί όπως είπαν, το θέμα αυτό «δεν είναι μόνο ποντιακό, αλλά ελληνικό και πανανθρώπινο». Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι των ΗΠΑ, Νικόλαος Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε σε μαρτυρίες προσφύγων για τα δεινά που υπέστησαν πριν από ένα αιώνα και πλέον, από τα στρατεύματα και τις παραστρατιωτικες ομάδες τούρκων εθνικιστών, στις πόλεις και τα χωριά του Πόντου, στο διάστημα των εθνοκαθάρσεων και των πορειών θανάτου.

Ακολούθησε μουσική εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου και πορεία μνήμης από την πλατεία Αγίας Σοφίας, με κατάληξη το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.

Δείτε βίντεο από το GRTimes

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση ΠΟΕ για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων


Δείτε φωτογραφίες
25720806
25720807
25720817
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης