ΣτΕ: Νόμιμο το ύψος των κτιρίων στην περιοχή Μακρυγιάννη - Κουκάκι

ΣτΕ: Νόμιμο το ύψος των κτιρίων στην περιοχή Μακρυγιάννη - Κουκάκι

Το μείζον θέμα του επίμαχου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος ήταν και είναι, το ανεκτό ύψος των κτιρίων στην εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών, όπως και στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει την Ακρόπολη

ste_2
Το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το πράσινο φως για να μπορούν να φυτεύονται φυτά στα δώματα -καθ΄ υπέρβαση του επιτρεπομένου ορίου ύψους- στα κτίρια στην περιοχή Μακρυγιάννη - Κουκάκι, με ανώτατο όριο τα 24 μέτρα.

Αυτή, τη δεύτερη φορά, από το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίθηκε νόμιμο, με παρατηρήσεις όμως, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τα ύψη και τους λοιπούς ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης στην περιοχή Μακρυγιάννη - Κουκάκι του Δήμου Αθηναίων.

Το μείζον θέμα του επίμαχου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος ήταν και είναι, το ανεκτό ύψος των κτιρίων στην εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών, όπως και στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει την Ακρόπολη.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους το ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 92/2021 γνωμοδότησή του είχε κρίνει μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναθεώρηση κατά ζώνες του πολεοδομικού πλαισίου στις εν λόγω περιοχές αυτές (το σχέδιο διατάγματος του 2021 έκανε λόγο για τις περιοχές Μακρυγιάννη-Βεϊκου-Κουκάκι-Φιλοπάππου) που είχε τότε σταλεί στο ΣτΕ και το επέστρεψε με παρατηρήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Κατόπιν αυτού, το υπουργείο Περιβάλλοντος τον περασμένο Ιανουάριο (5.1.2022) λαμβάνοντας υπόψη του τις παρατηρήσεις του ΣτΕ, διαβίβασε εκ νέου νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για τους όρους, περιορισμούς δόμησης, κ.λπ. στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι. Η επίμαχη περιοχή χωρίζεται σε ζώνες, όπως είναι Ζώνη 1 (που εμπεριέχει και τμήματα), Ζώνη 2, 3α και 3β).

Το βασικό σημείο του προβληματισμού ήταν προσαύξηση του ύψους των κτιρίων κατά 1 μέτρο πάνω από το ανώτατο ύψος αποκλειστικά για τη δημιουργία φυτεμένου δώματος.

Τώρα, το ΣτΕ επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 20/2022 γνωμοδότησή του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτρα Γκορτζολίδου και εισηγητής ο πάρεδρος Δημήτρης Πυργάκης) με την οποία το έκρινε νόμιμο μεν αλλά με ουσιαστικές παρατηρήσεις.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, επισημαίνουν στην γνωμοδότησή τους, ότι κατά την εξέταση της τυχόν επιδείνωσης της υφιστάμενης κατάστασης που τυχόν επιφέρει η εφαρμογή του κινήτρου που παρέχεται για τη δημιουργία φυτεμένου δώματος (προσαύξηση του ύψους κατά έως 1 μέτρο) θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα περιβαλλοντικά οφέλη, ήτοι η συμβολή στη βελτίωση του μικροκλίματος και στη θερμική άνεση, η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής η οποία γίνεται αντιληπτή από τον Ιερό Βράχο και σήμερα χαρακτηρίζεται από πληθώρα ασύνδετων και χωρίς καλαισθησία κατασκευών και εγκαταστάσεων (κρίνουμε ότι είναι προτιμότερη μια ομοιόμορφη αισθητικά «πράσινη εικόνα» από τον Ιερό Βράχο), καθώς και η συνάφεια ως προς τις προσαυξήσεις ύψους που προβλέπει το Διάταγμα του 1955.

Σημείωση, ο όρος «φυτεμένο δώμα» μεταφράζεται σε τοποθέτηση φυτών στο δώμα των κτριών.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει το ΣτΕ, αξίζει να σημειωθεί ότι τα φυτεμένα δώματα είναι διαμορφώσεις οι οποίες δεν προσαυξάνουν τη δόμηση και την κάλυψη του κτιρίου.

Κλείνοντας την γνωμοδότησή τους οι σύμβουλοι Επικρατείας, σημειώνουν ότι «δεν επιτρέπονται οι κατασκευές πάνω από το μέγιστο ύψος των κτιρίων και μέσα στο ιδιαίτερο στερεό της παραγράφου 2α του άρθρου 19 του νόμου 4067/2012, δηλαδή χώροι κύρια χρήσης αποκλειστικής ή κοινόχρηστης μεγίστης επιφάνειας 35 τ.μ. με προϋπόθεση τη δημιουργία φυτεμένου δώματος που καλύπτει το 80% της επιφάνειας του δώματος και με αναλογία 1 τ.μ. δώματος ανά 5 τ.μ. φύτευσης και της παραγράφου 2ε του ίδιου άρθρου, ήτοι ασκεπείς πισίνες».

Οι ζώνες δόμησης

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι καθορίζονται οι εξής Ζώνες ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης:

Στη Ζώνη 1, που περικλείεται από τις οδούς Καλλιρρόης, Ματρόζου, Γενναίου Κολοκοτρώνη, Τάιχμαν, Διοβουνιώτου, Ζαχαρίτσα, Τσάμη Καρατάση, Ερεχθείου, Φράττι, Ροβέρτου Γκάλλι, Χατζηχρήστου, Μακρυγιάννη, Διονυσίου Αρεoπαγίτου, Τζιραίων, Δαβίδ Ντανζέ, Λεωφ. Συγγρού, Αθανασίου Διάκου, Καλλιρρόης, Πετμεζά, Λεωφ. Συγγρού, Καλλιρρόης, καθορίζεται μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων 21 μέτρα.

Κλείσιμο
Στη Ζώνη 2, που περικλείεται από τις οδούς Καλλιρρόης, Λεωφ. Συγγρού, Πετμεζά, Καλλιρρόης, συμπεριλαμβανομένων των οικοδομών που έχουν πρόσοψη επί της Λεωφ. Συγγρού σε τμήμα από την οδό Καλλιρρόης έως την οδό Πετμεζά και σε επαφή με τη Ζώνη 1, καθορίζεται μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων 24 μέτρα.

Στη Ζώνη 3α, που περιλαμβάνει τα ακίνητα με πρόσωπο επί των οδών Διοβουνιώτου, Ζαχαρίτσα, Τσάμη Καρατάση και Ερεχθείου, καθορίζεται μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων 17,5 μέτρα.

Στη Ζώνη 3β, που περικλείεται από τις οδούς Τριών Ιεραρχών, Κυδαντινών, Δημοφώντος, Κοίλης, Καλλιρρόης, Κηφισοδότου, Τριών Ιεραρχών, καθορίζεται μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων 17,5 μέτρα.Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβάρδισαν παιδιά και αμάχους στη Σούμι

Εισβολή Πούτιν: Τα 5+1 σενάρια για το πώς θα τελειώσει ο εφιάλτης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξαναγράφεται ο «ενεργειακός» χάρτης - Ποιες εναλλακτικές εξετάζει η Ελλάδα
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης