Θεαματικές εικόνες: Ο στρατός τοποθετεί γέφυρα Bailey μήκους 50 μέτρων στον ποταμό Άραχθο

Θεαματικές εικόνες: Ο στρατός τοποθετεί γέφυρα Bailey μήκους 50 μέτρων στον ποταμό Άραχθο

Δείτε καρέ-καρέ την προσπάθεια τοποθέτησης μεταλλικής γέφυρας μήκους 50 μέτρων από τον 8ο λόχο Μηχανικού της ΜΟΜΚΑ, στην επαρχιακή οδό Μικρής Γότιστας - Ανατολής Ιωαννίνων υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών

gefyra-bailey-arthro
Οι φωτογραφίες είναι εντυπωσιακές. Δείχνουν τη δυσκολία του εγχειρήματος της τοποθέτησης μιας μεταλλικής γέφυρας τύπου Bailey μήκους 50 μέτρων στον ποταμό Άραχθο στο Μέτσοβο. 

Η γέφυρα βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Άραχθο, και αποτελεί τμήμα της επαρχιακής οδού Μικρής Γότιστας - Ανατολής Ιωαννίνων στον δήμο Μετσόβου. Η παλαιά γέφυρα καταστράφηκε και κατέρρευσε λόγω έντονης βροχόπτωσης.

23_dec_016
23_dec_017
23_dec_016
23_dec_017


Προφανώς, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και απαιτούνται άμεσες λύσεις, ο στρατός είναι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Στην περίπτωση της πεσμένης γέφυρας στον Άραχθο επιστρατεύθηκε ο 8ος λόχος μηχανικού της Μονάδας Μελετών και κατασκευών της ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για τη Μονάδα που διαδέχθηκε την παλαιά ΜΟΜΑ, την μονάδα του στρατού που στα παλαιότερα «πέτρινα» χρόνια για πολλές περιοχές της χώρας ήταν ο... απο μηχανής Θεός για την επίλυση δυσεπίλυτων κατασκευαστικών προβλημάτων και κυρίως για την αποκατάσταση ή δημιουργία οδικού δικτύου σε φτωχές και δυσπρόσιτες περιοχές.

23_dec_007
23_dec_002
23_dec_001_F


Η κατάσταση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα μέλη του 8ου λόχου μηχανικού της ΜΟΜΚΑ αποτυπώνεται στις φωτογραφίες. Η μεταλλική γέφυρα Bailey πρέπει να έχει μήκος 50 μέτρα, με συνολικό βάρος άνω των 80 τόνων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι η έδραση της γέφυρας, αφού -όπως φαίνεται στις φωτογραφίες-  τα εδάφη έχουν υποστεί καθιζήσεις και η ροή των ορμητικών νερών είναι συνεχής. Για την έδραση της γέφυρας επιλέχθηκε η λύση της κατασκευής προβόλου μήκους τριάντα μέτρων. Με απλά λόγια, το συνολικό μήκος της κατασκευής (μεταλλική γέφυρα και πρόβολος) υπερβαίνει τα 80 μέτρα. 

Κλείσιμο
23_dec_003
23_dec_006
23_dec_008


Περιττό να πούμε ότι οι εργασίες των στρατιωτικών στον Άραχθο 
διεξάγονται υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έντονα καιρικά φαινόμενα και συνεχής ροή μεγάλων ποσοτήτων νερού. 

23_dec_015
23_dec_018
23_dec_008
23_dec_013


Δείτε βίντεο: Ο στρατός τοποθετεί γέφυρα Bailey μήκους 50 μέτρων στον ποταμό Άραχθο
Ο στρατός τοποθετεί γέφυρα Bailey μήκους 50 μέτρων στον ποταμό ΆραχθοΚλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης