Ποια νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση σε κλειστούς χώρους και σε δημόσιες υπηρεσίες

Ποια νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση σε κλειστούς χώρους και σε δημόσιες υπηρεσίες

Μέτρα όπως στα super market εξετάζουν οι ειδικοί ακόμη και στην εστίαση με πληρότητα και αύξηση των αποστάσεων - Χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και διπλή στα μέσα μεταφοράς

covid_metra_kosmos_art

Νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους, εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.  Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και σε άλλους χώρους, όπως η εστίαση, μέτρα όπως στα σούπερ μάρκετ. Δηλαδή, να υπάρχει περιορισμός και στην πληρότητα αλλά και να τηρούνται μεγαλύτερες αποστάσεις. Άλλο ένα σενάριο, είναι η εφαρμογή της τηλεργασίας, όμως, φαίνεται σε αυτό να έχει κάποιες αντιρρήσεις το υπουργείο Εργασίας. Επιπλέον, μελετούν το ενδεχόμενο να  υπάρξει κλιμακωτό ωράριο στις δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να αποσυμφρορηθούν τα μέσα μεταφοράς.  Πιθανό είναι επίσης, να επιστρέψει η χρήση μάσκα και σε ανοιχτούς χώρους αλλά και η χρήση διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfoukfub01kx-sf)

Γιάννης Οικονόμου:  «Η αγορά, η οικονομία, η παιδεία, θα μείνουν όρθιες, κανείς δε θέλει να γυρίσει στο καθεστώς των SMS και στην τηλεκπαίδευση» 

Στη «γραμμή» να μη λάβει οριζόντια μέτρα που θα αφορούν και εμβολιασμένους παραμένει η κυβέρνηση, ενώ από σήμερα μπήκαν περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται μέσα στα καταστήματα τροφίμων.

«Η αγορά, η οικονομία, η παιδεία, θα μείνουν όρθιες, κανείς δε θέλει να γυρίσει στο καθεστώς των SMS και στην τηλεκπαίδευση» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Για τα σχολεία ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως ο σχεδιασμός που έχει γίνει έχει αποδώσει με 80.000 τμήματα να λειτουργούν, ενώ λιγότερα από 20 τμήματα έκλεισαν και ξανάνοιξαν.

Μόσιαλος: Να εφαρμοστούν άμεσα τα ηπιότερα μέτρα, έσχατη λύση το lockdown


Οι δύσκολοι μήνες της πανδημίας είναι μπροστά μας, το ΕΣΥ πιέζεται, ειδικά από Θεσσαλία και βορειότερα, μολονότι πίεση υπάρχει και στα νότια, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου.

«Το λοκντάουν ή τα τοπικά λοκντάουν είναι το έσχατο μέτρο, πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν τα ηπιότερα μέτρα» διευκρίνισε ο κ. Μόσιαλος.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι χρειάζεται αυστηροποίηση των μέτρων ή αλλαγή της σύστασης των μέτρων, όπως να αλλάξει το ωράριο των δημοσιών υπαλλήλων, ώστε να μην συνωστίζονται την ιδία ώρα στα μέσα μεταφοράς, να γίνουν συστάσεις στους υπερήλικες να μειώσουν στο μίνιμουμ τις συναναστροφές τους, ή η επαναφορά μασκών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χωρίς χρειάζεται να είναι σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfojel2o3mtl-se)


Έδωσε έμφαση στην τρίτη δόση, και στους εμβολιασμούς των άνω των 50 ετών. Όπως ανέφερε οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος βαριά αφού έχει κάνει την τρίτη δόση είναι ελάχιστες, μεταξύ 0 και 2 με 3%, ενώ οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος είναι απειροελάχιστες. 

«Με αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση και με την προϋπόθεση να μην έχουμε ακόμα πιο επικίνδυνη παραλλαγή από τη Δέλτα, δίνω όμως μικρές πιθανότητες για πιο επικίνδυνη παραλλαγή. Ο μίσος πληθυσμός του πλανήτη, 1 στους 2 έχουν εμβολιαστεί» τόνισε.

Οι αλλαγές στα σούπερ μάρκετ

Τις πρώτες πρωινές ώρες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης κοινή υπουργική απόφαση που ορίζει ότι από σήμερα 13η Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 ως την 22η Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 η τήρηση αποστάσεων και παρουσίας ενός ατόμου ανά 9 τ.μ. στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες...), στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια κ.λπ. συνεχίζει να ισχύει ότι οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για τον νέο κορονοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι ηλικίας 4 ως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Ειδικά για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, προβλέπεται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος από πλεξιγκλάς.

Επιπλέον, από τα σούπερ μάρκετ, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια απαγορεύεται η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα. Η πώληση των προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Ειδήσεις σήμερα:

Έληξε μετά από 13 χρόνια η συντηρητική θητεία της Μπρίτνεϊ Σπίαρς - «Ελεύθερη» η Αμερικανίδα ποπ σταρ

Ο Όσκαρ Πιστόριους έστειλε γράμμα στους γονείς της δολοφονημένης Ρίβα Στέενκαμπ για να... αποφυλακιστεί!

Γλίτωσε το πρόστιμο η 11χρονη «εισβολέας» - Πως περιγράφει τη στιγμή που αγκάλιασε τον Κριστιάνο Ρονάλντο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης