Τζανάκης για lockdown: Πρέπει να απαγορευτεί η λέξη «χαλάρωση» - Ναι στο άνοιγμα με επιτήρηση

Τζανάκης για lockdown: Πρέπει να απαγορευτεί η λέξη «χαλάρωση» - Ναι στο άνοιγμα με επιτήρηση

Τι είπε για σχολεία και λιανεμπόριο αλλά και την εικόνα των δεδομένων της πανδημίας

athens-ermou-0
Την εκτίμηση ότι η επιδημιολογική καμπύλη επιπεδώνεται διετύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου με εγρήγορση, αλλά μόνο των Λυκείων, ειδικά της 3ης Λυκείου. Τα σχολεία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν στην πανδημία δήλωσε απερίφραστα.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, σύμφωνα με τις αναλύσεις στην Ιατρική Σχολή, «έως τις 10 – 15 Απριλίου θα έχουμε 2000, 2000 και κάτι κρούσματα ή λίγο παρακάτω από 2000, με 2200 από τις 20 Απριλίου, και ύστερα θα αρχίσουμε να ‘’παίζουμε’’ με κυλιόμενους μέσους όρους κάτω από 2000. Στην αρχή μεταξύ 1500 και 1800…».

Παράλληλα μιλώντας για το ενδεχόμενο άρσης ορισμένων εκ των μέτρων του lockdown είπε ότι «το να ανοίξουμε με 2000 – 2500 κρούσματα βεβαίως έχει ρίσκο στις επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές, γιαυτό μού αρέσει ο όρος ‘’ανοίγουμε με περίσκεψη και εγρήγορση’’. Πρέπει να εκθειάσουμε το γεγονός ότι μπαίνουν στη μάχη τα self tests  ή εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να μπουν στη μάχη αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα είμαι σίγουρος ότι οι επιχειρηματίες θα τα τηρήσουν, είναι προς όφελός τους. Εάν ανοίξουμε με εγρήγορση. Δεν πρόκειται για ‘’χαλάρωση’’ πρέπει να απαγορευτεί αυτή η λέξη είμαστε σε εγρήγορση».

Λιανεμπόριο - σούπερ μάρκετ - σχολεία

Για το λιανεμπόριο επισήμανε ότι πρέπει να πάρουμε αποκεντρωμένα μέτρα, και όχι οριζόντια σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να ανοίξει με αυστηρά πρωτόκολλα. Στις κόκκινες περιοχές πρέπει να κινηθούμε με πολύ προσεχτικότερο βηματισμό, να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες στην αρχή σημαντικές, πχ τα συνοικιακά καταστήματα του λιανεμπορίου δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μεταδίδουν περισσότερο, και όχι τα σούπερ μάρκετ.

«Θα διεύρυνα το ωράριο των σούπερ μάρκετ και τις Κυριακές και ίσως έως τις 10 το βράδυ. Τα σχολεία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν στην πανδημία, η δομή των σχολείων στην Ελλάδα δεν επιτρέπει να αραιώσουμε τα παιδιά στις τάξεις και δεν έχουμε και τα καλύτερα κτιριακά συγκροτήματα για αερισμό των αιθουσών, θα πρότεινα υβριδική λειτουργία των σχολείων στις περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο δηλαδή μερικά μαθήματα εξ αποστάσεως και μερικά μαθήματα στην τάξη εκ περιτροπής και στις κόκκινες περιοχές προς στιγμήν τα σχολεία μπορούν να περιμένουν, η δουλειά τους έως ένα βαθμό γίνεται. Θα έβλεπα την 3η Λυκείου ή μόνο το Λύκειο να επιστρέφει στα σχολεία» υπογράμμισε.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Σμύρνη: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων μετά τις συγκεντρώσεις και τα επεισόδια

Ο κορωνοϊός εκτόξευσε τις πωλήσεις των... sex toys!

Το Facebook μπλόκαρε την Έλενα Ακρίτα για 30 ημέρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης