Καιρός: Λασποβροχή και πτώση της θερμοκρασίας - Η πρόγνωση μέχρι την 25η Μαρτίου

Καιρός: Λασποβροχή και πτώση της θερμοκρασίας - Η πρόγνωση μέχρι την 25η Μαρτίου

Πώς θα κινηθεί το νέο κύμα κακοκαιρίας τις επόμενες ημέρες - Καφέ χιόνι σε Καστοριά και Φλώρινα - Χάρτες και βίντεο

5265307
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία που έχει «χτυπήσει» απο το Σάββατο τα βορειοδυτικά και σήμερα θα επηρεάσει και τη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα. Κύρια χαρακτηριστικά οι βροχές και καταιγίδες, οι ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, οι αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης τις πρωινές ώρες στα ανατολικά, η πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά και οι χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και στα βορειοδυτικά ημιορεινά, με τα φαινόμενα να εξασθενούν απο το μεσημέρι.

Χθες η ισχυρή νοτιοδυτική ροή αερίων μαζών που καταγράφεται στη μέση τροπόσφαιρα της Κεντρικής Μεσογείου είχε ως αποτέλεσμα την έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης προς το Ιόνιο και τις ακτές του σε Ιταλία και Ελλάδα. Το αυξημένο φορτίο σκόνης στην ατμόσφαιρα είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών στα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας.

20210321_dust1


Μάλιστα χθες ενα σπάνιο φαινόμενο παρατηρήθηκε στην πόλη της Φλώρινας και στο Νομό Καστοριάς, καθώς το χιόνι έγινε καφέ λόγω της μεταφοράς σκόνης στην ατμόσφαιρα.


Κλείσιμο



Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, «στα μέσα της εβδομάδας που ανοίγεται μπροστά μας, αναμένεται να μας επισκεφτούν πολικές αέριες μάζες από την περιοχή της Ουκρανίας, φέρνοντας αρκετό κρύο και ταυτόχρονα τα χιόνια σε πολύ χαμηλά υψόμετρα».

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις», όπως επισημαίνει ο κύριος Μαρουσάκης, «η ψυχρή αυτή εισβολή αναμένεται να υποχωρήσει από την Παρασκευή και μετά κι έτσι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τίποτα δεν θα θυμίζει αυτόν τον ανοιξιάτικο χιονιά, με την θερμοκρασία να ανεβαίνει και πάλι σε ανοιξιάτικα επίπεδα».





Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

Βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα νότια. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και μετά το απόγευμα στα ημιορεινά της Μακεδονίας καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική τις πρωινές ώρες, στα ανατολικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 14 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 12 βαθμούς), 9 έως 20 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 12 έως 16 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 7 έως 12 βαθμούς), 14 έως 18 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 25 βαθμούς στην Κρήτη, 16 έως 20 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 24 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο γενικά από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ με σταδιακή ενίσχυση σε μέτριους έως ισχυρούς 5-6 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, όπου τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε δυτικούς μέτριους 4-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στο Σαρωνικό από βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση, ενώ τις μεσημεριανές ώρες πρόσκαιρα από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί 6 μποφόρ, με εξασθένηση στη συνέχεια.

Νεφώσεις με παροδικές βροχές και πρόσκαιρη καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν αρχικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και μετά το μεσημέρι από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ.




ΤΡΙΤΗ 23-03-2021
Νεφώσεις με βροχές. Στην ανατολική και νότια, κυρίως νησιωτική χώρα, προβλέπονται σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα στην ανατολική χώρα πιθανόν να είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά. Από το βράδυ στα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ και στα ανατολικά 5 με 7 και πρόσκαιρα στο βορειοανατολικό Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

τριτη


ΤΕΤΑΡΤΗ 24-03-2021
Στα δυτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας και πιθανώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα νότια και θα κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

τεταρτη


ΠΕΜΠΤΗ 25-03-2021 - ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ
Στα βορειοδυτικά λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος κατά περιόδους νεφελώδης, με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα κυρίως της νότιας χώρας και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά και τα βόρεια.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

πεμπτη




Ειδήσεις σήμερα 

Ανοίγουν αύριο κομμωτήρια, πάρκα και αρχαιολογικοί χώροι - Πώς θα μετακινούνται οι πολίτες 

Τομ Χανκς-Ρίτα Γουίλσον: Το μήνυμά τους για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Survivor: Οι αντιδράσεις για την αποχώρηση Κοψιδά και η... μάχη του κύβου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης