«Πράσινο φως» στην κατασκευή επτά νέων δικαστικών Μεγάρων – Ανακατασκευάζονται άλλα πέντε

«Πράσινο φως» στην κατασκευή επτά νέων δικαστικών Μεγάρων – Ανακατασκευάζονται άλλα πέντε

Η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης εγκρίθηκε από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ και έχει προϋπολογισμό 310 εκατομμυρίων ευρώ

dikastiko_thesaloniki
Μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωσταντίνου Τσιάρα εγκρίθηκε σήμερα από την Διυπουργική Επιτροπή Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η κατασκευή επτά νέων και η ανακατασκευή-αναβάθμιση πέντε υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων στην Κεντρική Μακεδονία, στην Κεντρική Ελλάδα και στην Κρήτη, συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατομμυρίων ευρώ.

Με αφορμή την έγκριση των έργων ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε:

«Στη Δικαιοσύνη τα αναγκαία έργα σχεδιάζονται και υλοποιούνται συστηματικά, βήμα – βήμα, ώστε πολύ σύντομα να αποδοθούν στους δικαστικούς λειτουργούς, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους δικηγόρους και όλους τους Έλληνες πολίτες σύγχρονες, αξιόπιστες και λειτουργικές υποδομές.

Σήμερα, η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε την ανέγερση 7 νέων δικαστικών μεγάρων και την αναβάθμιση των υποδομών σε ακόμα 5 κτήρια της δικαιοσύνης, ενεργοποιώντας σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που εξασφαλίζουν την ταχεία ολοκλήρωση των έργων».

Ειδικότερα, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, ενέκρινε τις προτάσεις του κ. Τσιάρα για τα επτά έργα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται το Μάιο του 2021 και αναθέτουσα αρχή για τα τρία έργα Δικαστικών Μεγάρων θα είναι η Γενική Γραμματεία Υποδομών. Η σύμβαση σύμπραξης καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων τα 3 έτη εκτιμάται ότι θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 27 έτη την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.

Με την κατασκευή των επτά αυτό νέων Δικαστικών Μεγάρων, επιτυγχάνεται όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η δημιουργία σύγχρονων βιοκλιματικών κτιρίων εναρμονισμένων στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές ανάγκες, όπου η δικαστηριακή ύλη συγκεντρώνεται σε κτήρια με σύγχρονο και αξιοπρεπές περιβάλλον εργασίας και καθίσταται ταχύτερη, ευχερέστερη και αποτελεσματικότερη η διαχείρισή της. Ακόμη, μέσω των ανακατασκευών των πέντε Δικαστικών Μεγάρων, τα κτήρια αναβαθμίζονται λειτουργικά και ενεργειακά επεκτείνοντας ουσιαστικά το χρόνο οικονομικής ζωής τους.

Κλείσιμο
Κατά τις εργασίες της Διυπουργικής Επιτροπής ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής εισηγήθηκε τα νέα έργα στην Διυπουργική Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης και ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης.

Αναλυτικά, τα έργα τα οποία εγκρίθηκαν αφορούν:

-Στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπεται η κατασκευή τριών νέων Δικαστικών Μεγάρων στις Σέρρες, στην Έδεσσα και στο Κιλκίς, καθώς και η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ.

-Στην Κεντρική Ελλάδα προβλέπεται η κατασκευή δύο Δικαστικών Μεγάρων στη Λαμία και στον Βόλο, καθώς και η ανακατασκευή τριών υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, συνολικού προϋπολογισμού 69 εκατομμυρίων ευρώ.

-Στην Κρήτη προβλέπεται η κατασκευή των δύο Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Χανίων, καθώς και η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, συνολικού προϋπολογισμού 121 εκατομμυρίων ευρώ.


Ειδήσεις σήμερα:

Προκαλούν οι Τούρκοι στον Έβρο- Πυροβόλησαν στη θέα περιπόλου της Frontex

Δημοπρατεί το πρώτο του tweet ο συνιδρυτής της εφαρμογής Τζακ Ντόρσι

Καιρός: Με καλοκαιρία ξεκινά το τριήμερο - Βροχές την Καθαρά Δευτέρα - Δείτε βίντεο, χάρτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης