Η ψυχή της ρεμπέτικης μουσικής

Η ψυχή της ρεμπέτικης μουσικής

Αυθεντικότητα, ποιότητα και ιστορίες έμπνευσης σε μια εποχή που συγκινείται από την γνησιότητα και τις διαχρονικές αξίες

tsip-10

Sponsored Content

Είναι βράδυ και ακούς μουσική. Αμέτρητες οι επιλογές, χιλιάδες τραγούδια βρίσκονται στη διάθεσή σου και σου κρατούν συντροφιά. Από την ανοιχτή μπαλκονόπορτα όμως έρχεται ένας άλλος ήχος, διαφορετικός. Είναι η παλιά ηχογράφηση ενός ρεμπέτικου τραγουδιού με τα χαρακτηριστικά γρατζουνίσματα στον δίσκο. Ένα κύμα από εικόνες και αισθήματα σε τυλίγει. Κλείνεις τα μάτια κι ένας ολόκληρος κόσμος ζωντανεύει. Ποτήρια που σηκώνονται στον αέρα, τσουγκρίσματα, ένας χορευτής που λικνίζεται, ματιές γεμάτες νόημα που διασταυρώνονται.

Τι παράδοξο…. Στην εποχή του τεχνολογικά άρτιου ήχου μιας υπηρεσίας music streaming, εσύ νιώθεις τη δύναμη του αυθεντικού σε όλη του την ένταση και είναι αυτό που προτιμάς. Ήχοι οικείοι που φέρουν μέσα τους την παράδοση και το Βυζάντιο, μια πολιτιστική κληρονομιά ανεκτίμητης αξίας.

Πίνεις ένα τσίπουρο Δεκαράκι Ροδίτης, στην υγειά όλων των μεγάλων τραγουδιών που μάς καθόρισαν και αναρωτιέσαι τι είναι άραγε αυτό που μάς κάνει να τραγουδάμε ξανά και ξανά, το «Πίνω και μεθώ», τη «Φραγκοσυριανή», τον «Μπαξέ Τσιφλίκι», τις «Ακρογιαλιές δειλινά», το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι». Γνωρίζεις την απάντηση. Δεν θα πάψει ποτέ να μάς συγκινεί η γνησιότητα, η έμπνευση, οι κοινές στιγμές, οι ρίζες μας και οι σταθερές μας. Αυτά που είναι κοντινά αν και γεννήθηκαν σε μιαν άλλη εποχή.

Η δική μας παρέα θα ανταμώνει πάντα
Βάζεις ένα ποτήρι τσίπουρο, παίρνεις μια βαθιά ανάσα και αφήνεις την καρδιά σου να σε οδηγήσει σε ένα τραπέζι με δέκα από τους μεγάλους ρεμπέτες και τις ρεμπέτισσες που αγαπάς: τον Τσιτσάνη, τον Βαμβακάρη, την Χασκήλ, τον Τσαουσάκη, την Μπέλλου, τον Τούντα, τον Μπαγιαντέρα, την Εσκενάζυ, τον Περπινιάδη, τον Μητσάκη.

Κλείσιμο
Ήχοι διάφανοι και δυνατοί σε συνεπαίρνουν. Σαν να έχει αποσταχθεί η ψυχή ενός λαού. Μια κληρονομιά με αρώματα και φωτιά σε ιδανική ισορροπία. Σαν ένα καλό τσίπουρο, διαυγές, γεμάτο ουσία και χαρακτήρα.

kia_5316


Διαδικτυακό τσιπουράδικο
Βρίσκεσαι και πάλι εδώ, στο σήμερα. Η εποχή έχει ιδιαιτερότητες αλλά αυτά που μας δένουν βρίσκουν τρόπο να υπάρχουν. Δεν χρειάζεται να το σκεφτείς πολύ. Καλείς λίγους φίλους με βιντεοκλήση, βάζετε ένα Δεκαράκι Ροδίτη, τσιμπολογάτε μεζέδες και ακούτε παλιές και νέες εκτελέσεις ρεμπέτικων. Οι νέοι πατούν στις νότες του Μάρκου, του Κερομύτη, του Τσιτσάνη, και των άλλων μεγάλων μουσικών και επαναπροσδιορίζουν το ρεμπέτικο.

Φτιάχνετε το τοπ 10 των τραγουδιών που αγαπάτε, και μέσα σε ένα μοναδικό αντάμωμα πηγαίνετε για άλλον ένα γύρο. Με αυθεντική μουσική και τσίπουρο.

Εξηγείς στους άλλους την αξία που έχει το Δεκαράκι Ροδίτης. Λες για τους χειροποίητους χάλκινους άμβυκες μέσα στους οποίους αποστάζεται παραδοσιακά με την πρακτική της πολλαπλής επαναπόσταξης. Μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και υπομονή. Λες για την αδιαμφισβήτητη ποιότητα και για την τέχνη στα «κοψίματα» -δηλαδή ποιο μέρος της καρδιάς του αποστάγματος απομονώνεται και αποστάζεται εκ νέου, έτσι ώστε να τελειοποιηθεί το προϊόν. Για τα λεμονάτα και φρουτώδη αρώματα της ποικιλίας Ροδίτης που την λένε και Αλεπού, μια ιδιαίτερα αρμονική και ισορροπημένη ποικιλία η οποία ευδοκιμεί εξαιρετικά στο έδαφος της περιοχής του Τυρνάβου. Για τον αρμονικό χαρακτήρα του τσίπουρο που γίνεται αισθητός από την πρώτη γουλιά.

Κανονίζετε την επόμενη συνάντηση για την οποία θα είσαστε πανέτοιμοι. Μύδια αχνιστά, γαρίδες σαγανάκι, σαρδέλες μαρινάτες, φάβα παντρεμένη, τηγανητά ψαράκια, ελαφριές σαλάτες, αλοιφές, ελίτσες και πικάντικα τυριά καθώς και φίνα ψητά της ώρας είναι η δεκάδα των μεζέδων. Και το Δεκαράκι Ροδίτης στη μέση. Όλα στο δέκα!

Την οικογένεια τσίπουρο Δεκαράκι συμπληρώνουν τα επίσης μονοποικιλιακά Δεκαράκι Μοσχάτο και Δεκαράκι Μαλαγουζιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης