Κορωνοϊός: Παράνομα εμβόλια στο Darknet - Από 250 έως 1.200 δολάρια η δόση

Κορωνοϊός: Παράνομα εμβόλια στο Darknet - Από 250 έως 1.200 δολάρια η δόση

Οι ερευνητές της Kaspersky εξέτασαν 15 διαφορετικές αγορές στο Darknet και βρήκαν διαφημίσεις για τρία σημαντικά εμβόλια κατά της COVID-19

emvolio_ape
Ολόκληρος ο πλανήτης υποβάλλεται σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες εκστρατείες εμβολιασμού στην ιστορία και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι απατεώνες και οι πωλητές στη μαύρη αγορά ήταν πρόθυμοι να βγουν κερδισμένοι από αυτή τη διαδικασία.

Οι ερευνητές της Kaspersky εξέτασαν 15 διαφορετικές αγορές στο Darknet και βρήκαν διαφημίσεις για τρία σημαντικά εμβόλια κατά της COVID: αυτά των Pfizer/BioNTech, AstraZeneca και Moderna. Υπήρχαν επίσης πωλητές που διαφήμιζαν μη εγκεκριμένα «COVID19» εμβόλια.

Η πλειονότητα των πωλητών προέχεται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, ενώ οι τιμές ανά δόση κυμαίνονταν από $250 έως $1.200, με μέσο κόστος περίπου τα $500. Οι επικοινωνίες γίνονται μέσω εφαρμογών κρυπτογραφημένων μηνυμάτων όπως το Wickr και το Telegram, ενώ οι πληρωμές ζητούνται με τη μορφή κρυπτονομισμάτων, κυρίως bitcoin, το οποίο είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί.
coronavirus-vaccines-darknet-screen-5

Η πλειονότητα αυτών των «υπόγειων» πωλητών έχουν πραγματοποιήσει 100-500 συναλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ολοκληρώσει τις πωλήσεις, αλλά αυτό που ακριβώς αγοράζουν οι χρήστες του Darknet παραμένει ασαφές. Με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στους ειδικούς της Kaspersky, είναι αδύνατο να πούμε πόσες από τις δόσεις εμβολίων που διαφημίζονται στο διαδίκτυο είναι πραγματικές δόσεις (πολλές ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν βρεθεί με υπολείμματα δόσεων) και πόσες διαφημίσεις είναι απάτη.

Κλείσιμο
Ακόμα κι αν λάβατε κάτι σχετικό στο email σας, πιθανότατα αυτό που θα λάβατε δεν θα ήταν αποτελεσματική, έγκυρη δόση. Το πιο σημαντικό είναι ότι η λήψη τέτοιων δόσεων είναι παράνομη.

«Μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα στο Darknet, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πωλητές εκεί θα προσπαθούσαν να επωφεληθούν από την εκστρατεία εμβολιασμού. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, υπήρξε μια ολόκληρη σειρά από απάτες που εκμεταλλεύονταν το θέμα της COVID και πολλές από αυτές ήταν επιτυχείς. Αυτή τη στιγμή, όχι μόνο υπάρχουν άνθρωποι που πωλούν δόσεις εμβολίων, αλλά πωλούν επίσης αρχεία εμβολιασμού - κομμάτια χαρτιού που μπορούν να σας βοηθήσουν να ταξιδέψετε ελεύθερα. Είναι σημαντικό για τους χρήστες να είναι προσεκτικοί με οποιαδήποτε "συμφωνία" που σχετίζεται με την πανδημία και, φυσικά, δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να αγοράσετε ένα εμβόλιο από το Darknet», σχολιάζει ο Dmitry Galov, ειδικός ασφαλείας στην Kaspersky.

Για να παραμείνετε ασφαλείς από τους απατεώνες στις εποχές της COVID, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν:

Μην αγοράζετε ποτέ προϊόντα -συμπεριλαμβανομένων των δόσεων εμβολίου- στο Darknet.

Αν δείτε μια διαφήμιση για κάτι που σχετίζεται με την COVID, ανατρέξτε προσεκτικά στις διευθύνσεις URL των ιστότοπων που επισκέπτεστε. Εάν έστω κι ένα γράμμα φαίνεται πως δεν είναι σωστό ή εάν το συνηθισμένο .com έχει αντικατασταθεί με .com.tk ή κάτι παρόμοιο, το ένστικτο σας θα πρέπει να σας πει ότι πρόκειται για phishing. Μην δίνετε ποτέ προσωπικές πληροφορίες σε έναν τέτοιο ιστότοπο.

Δώστε προσοχή στη γραμματική και τη διάταξη τόσο στους ιστότοπους που επισκέπτεστε όσο και στα email που λαμβάνετε. Αν κάτι μοιάζει με phishing, τότε πιθανότατα είναι.

Σχετικά με την Kaspersky

Η Kaspersky είναι μια παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας με έτος ίδρυσης το 1997. Η βαθιά πληροφόρηση απειλών και η τεχνογνωσία στον τομέα της ασφάλειας της Kaspersky μετατρέπονται συνεχώς σε λύσεις και υπηρεσίες ασφάλειας για την προστασία επιχειρήσεων, κρίσιμων υποδομών, κυβερνήσεων και καταναλωτών σε όλον τον κόσμο. Το ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο ασφάλειας της εταιρείας περιλαμβάνει την προστασία τερματικών σημείων και μια σειρά εξειδικευμένων λύσεων και υπηρεσιών ασφάλειας για την καταπολέμηση εξελιγμένων και εξελισσόμενων ψηφιακών απειλών. Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια χρήστες προστατεύονται από τις τεχνολογίες της Kaspersky και βοηθάμε 250.000 εταιρικούς πελάτες να προστατεύουν ό,τι είναι πιο σημαντικό για αυτούς. Μάθετε περισσότερα στο www.kaspersky.com


Ειδήσεις σήμερα 

Ο πατέρας της Μέγκαν Μαρκλ περνά στην αντεπίθεση - «Εγώ τουλάχιστον δεν ντύθηκα ποτέ ναζί»

Προανακριτική για τον Νίκο Παππά και την υπόθεση Καλογρίτσα θα ζητήσει η ΝΔ

Ο Πεπέ Λε Πιου, η «κουλτούρα του βιασμού» και η «έξωση» από το Space Jam 2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης