Σαρηγιάννης στο protothema.gr: Επιβεβλημένο εδώ και τώρα το lockdown

Σαρηγιάννης στο protothema.gr: Επιβεβλημένο εδώ και τώρα το lockdown

«Αν το κάνουμε τώρα για δυο ή τρεις εβδομάδες ουσιαστικά θα μπορέσουμε να συναντήσουμε ένα τρίτο κύμα πιο ήπιο και το οποίο σίγουρα δεν θα μας βάλει σε κρίση»

koronoios12
Επιβεβλημένο και μάλιστα για προληπτικούς λόγους θεωρείται αυτή την στιγμή ένα lockdown στην Αττική αναφέρει στο protothema.gr ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής από την προηγούμενη Παρασκευή ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί όχι μόνο για την κρισιμότητα της περιόδου αναφορικά με την διασπορά του κορωνοϊού αλλά και για το τι ακριβώς θα συμβεί στην περίπτωση που εφαρμοστεί ένα lockdown για δυο ή τρεις εβδομάδες:

«Προληπτικά είναι επιβεβλημένο ένα lockdown για την Αττική. Αν το κάνουμε τώρα για δυο ή τρεις εβδομάδες ουσιαστικά θα μπορέσουμε να συναντήσουμε ένα τρίτο κύμα πιο ήπιο και το οποίο σίγουρα δεν θα μας βάλει σε κρίση. Αυτή την ώρα βρισκόμαστε στην αρχή του τρίτου κύματος και είναι αναγκαίο να παρθούν κάποια επιπλέον μέτρα, ώστε να λειτουργήσουν σε βάθος χρόνου και όχι για δυο με τρεις εβδομάδες μπροστά, σε βάθος μήνα και παραπάνω. Τα μοντέλα είχαν δείξει πως αυτή την περίοδο θα είχαμε αύξηση και στα κρούσματα αλλά και την αναστροφή στις κλίνες ΜΕΘ. Είναι σημαντικό να αναχαιτίσουμε την κατάσταση και έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και με τα μεταλλαγμένα κρούσματα».

Είναι θέμα επιλογής και στρατηγικής η διάρκεια του lockdown:

«Αν παρθούν τώρα τα μέτρα σε αριθμούς αυτά θα μεταφραστούν γύρω στο τέλος Φεβρουαρίου. Δεν είμαστε σε εξωφρενική ανάπτυξη της διασποράς, αλλά σε επικίνδυνη, γι αυτό θεωρούμε πως αν θέλουμε ν αποφύγουμε τα χειρότερα καλό είναι να πάμε σ ένα προληπτικό πλάνο. Αν παρθούν μέτρα αυτό θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση μέχρι το τέλος του μήνα. Μετά θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με καλύτερους όρους, οι οποίοι θα οδηγήσουν ξανά σε μια αύξηση αλλά θα είναι πολύ μικρότερη».

Σενάρια για δυο ή τρεις εβδομάδες lockdown:

«Εμείς από την προηγούμενη Παρασκευή έχουμε προτείνει στον πρωθυπουργό εναλλακτικά σενάρια με το τι θα συμβεί με δυο εβδομάδες lockdown και τι με τρεις εβδομάδες γιατί παραπάνω δεν χρειάζεται. Με δυο εβδομάδες τα μοντέλα δείχνουν πως θα πηγαίνουμε πολύ καλά μέσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα έχουμε μια μικρή κλιμάκωση η οποία όμως θα ξεκινήσει από μικρότερα επίπεδα. Η κλιμάκωση αυτή θα συνεχιστεί με αποτέλεσμα μετά τον Μάιο να έχουμε μια κορύφωση. Αν εκμεταλλευτούμε τον χρόνο αυτό που μας δίνεται και αυξήσουμε τους εμβολιασμούς τότε θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτά που θα έρθουν. Αν δράσουμε άμεσα θα έχει θετικό αποτέλεσμα ο εμβολιασμός στην κοινότητα. Αν δεν αυξηθούν σημαντικά οι εμβολιασμοί θα ζήσουμε κι άλλο κύμα. Το θέμα είναι πόσο νωρίς θα το συναντήσουμε και πόσο μεγάλο θα είναι σε διάρκεια».

Παράθυρο ευκαιρίας το lockdown:

«Αυτή την ώρα είμαστε στην αρχή του τρίτου κύματος και στα πρώτα βήματα της διασποράς των μεταλλαγμένων στελεχών. Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε ώστε να μην έρθουν τα χειρότερα. Οτιδήποτε άλλο θα αργήσει να φέρει αποτελέσματα. Με τρεις εβδομάδες lockdown το νέο κύμα υπολογίζεται κάπου στα τέλη Μαϊού. Αν κάνουμε τέσσερις εβδομάδες η αύξηση θα είναι ελάχιστη, αλλά είναι μεγάλο ένα τόσο μεγάλο κλείσιμο των δραστηριοτήτων.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο για να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση όταν θα είμαστε και πάλι ανοιχτά. Η απολύμανση του αέρα στα ΜΜΜ ή σε κάποια σχολεία και τμήματα που είναι πιο πολυπληθή είναι σημαντική. Η τηλεργασία είναι επίσης σημαντική. Σας διαβεβαιώνω πως αν κάνουμε αυτά συν το lockdown τα πράγματα είναι καλύτερα».

Ειδήσεις σήμερα: 

Στο 3,9% ο εμβολιασμός του πληθυσμού - Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τους 60-64

Κάθε μήνα επιστρεπτέα προκαταβολή μέχρι το Πάσχα - Επειγόντως δηλώσεις ΦΠΑ για Πρακτορεία ΟΠΑΠ

Πότε αναστέλλονται τα ενοίκια, πότε κουρεύονται 40% και πότε καταβάλλονται ολόκληρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης