LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα - Όλο το σχέδιο

emvoliasmos5454

Με «πυρετώδεις» ρυθμούς οι προετοιμασίες για το εμβόλιο - Πού θα βρίσκονται τα εμβολιαστικά κέντρα - Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι - Πώς θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί - Τι θα γίνει με τις κλειστές δομές

«Πυρετώδεις» είναι οι διεργασίες για την προετοιμασία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας προκειμένου να είναι έτοιμο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της νόσου COVID-19.

Η χθεσινή έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η πρόθεσή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) να έχει δώσει το πράσινο φως στα δύο πρώτα εμβόλια για τον κορωνοϊό έως τις 29 Δεκεμβρίου, σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι πανέτοιμη για την παραλαβή των πρώτων δόσεων με το κλείσιμο της χρονιάς.

Βάσει των έως τώρα δεδομένων, Pfizer/BioNTech και Moderna θα είναι οι πρώτες που θα πάρουν αδειοδότηση από τον EMA για την εμπορική διάθεση των εμβολίων τους.

Όπως δήλωσε και κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την επιδημία ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, «με το που θα εγκριθούν τα εμβόλια αυτά, θα παραδοθούν στη χώρα μας και μετά την παράδοση, την επόμενη ακριβώς μέρα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός».

Ετοιμασίες για την υποδοχή των εμβολίων

Υπενθυμίζεται ότι για την εμβολιαστική κάλυψη του πολιτών δημιουργούνται πανελλαδικά 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας και είμαστε σε διαδικασία παραλαβής συνολικά 14 ειδικών ψυκτικών θαλάμων. Τα ψυγεία αυτά θα εγκατασταθούν σε κομβικά σημεία της ελληνικής επικράτειας ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής αποθήκευση και διανομή των εμβολίων στα σημεία εμβολιασμού.

Παράλληλα, εξελίσσεται η διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού που θα στελεχώσει τα εμβολιαστικά κέντρα, πρόκειται για γιατρούς και νοσηλευτές/νοσηλεύτριες που φυσικά ήδη γνωρίζουν τη διαδικασία εμβολιασμού. Ωστόσο, κρίνεται σκόπιμο εφόσον πρόκειται για νέα εμβόλια να γίνει κάποια ενημέρωση αναφορικά με την προσεκτική λήψη σύντομου ιστορικού από τους πολίτες αλλά και την παροχή συμβουλών στους εμβολιαζόμενους ως προς τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Από τις 25.000.000 δόσεις που θα λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με έξι εταιρείες (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Sanofi/GSK, Moderna, Johnson & Johnson, CureVac) και διαπραγματεύεται επίσης με τη Novavax, οι πρώτες περίπου 1.000.000 δόσεις αναμένεται να έχουν παραληφθεί εντός του πρώτου 15ημέρου του Ιανουαρίου 2021 ώστε να ξεκινήσει σταδιακά ο εμβολιασμός.

Εμβολιασμός 2 εκατ. πολιτών μηνιαίως

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το εμβολιαστικό σχέδιο προβλέπει την δυνατότητα ανοσοποίησης περισσοτέρων από 2 εκατομμυρίων πολιτών ανά μήνα. Στόχος είναι να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού της χώρας εντός του 2021.

Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα θα στεγαστούν σε υφιστάμενους χώρους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία) και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα απασχολείται σε δύο βάρδιες (πρωί-απόγευμα), έξι ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα έως Σάββατο).

Ο εμβολιασμός, δηλαδή η λήψη σύντομου ιστορικού και η χορήγηση της δόσης, δεν θα διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά.

«Θα έχουμε εμβόλια που θα επαρκούν για όλους, έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε μία μερική κανονικότητα που μέσα στους επόμενους μήνες θα δώσει τη δυνατότητα να ξανακινηθούμε, να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους μας, να κινηθούμε στην αγορά, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω», επανέλαβε ο κ. Κικίλιας και ζήτησε τη συστράτευση όλων σε αυτή την προσπάθεια.

«Προφανώς, αυτή η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, έχει να κάνει με όλους τους συμπολίτες μας, τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, τις εταιρείες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τα κόμματα, με τα οποία πορευόμαστε μαζί, τους ενημερώνουμε και νομίζω ότι θα κάνουμε μια κοινή προσπάθεια, με τους παραγωγικούς φορείς, με πολιτιστικούς και αθλητικούς Συλλόγους. Ζητώ από όλους να συνδράμουν στην προσπάθεια, στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, την οποία θα ξεδιπλώσουμε τις επόμενες ημέρες», επανέλαβε ο υπουργός Υγείας.

Τα εμβολιαστικά κέντρα ανά ΥΠΕ

Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

  • 245 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) - Αττική

  • 135 στην 2η ΥΠΕ - Πειραιώς και Αιγαίου

  • 123 στην 3η ΥΠΕ - Θεσσαλονίκης

  • 129 στην 4η ΥΠΕ - Μακεδονίας και Θράκης

  • 144 στην 5η ΥΠΕ - Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας

  • 176 στην 6η ΥΠΕ - Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων

  • 66 στην 7η ΥΠΕ - Κρήτης.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο εμβολιασμού κατά της COVID-19 πρώτοι θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και εν συνεχεία οι τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας και το προσωπικό που τους φροντίζει, οι διαβιούντες σε άλλες κλειστές δομές (όπως σωφρονιστικά καταστήματα) και σταδιακά οι υπόλοιποι πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός ωστόσο μέσω ειδικής καμπάνιας ενημέρωσης θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να καμφθούν τυχόν αντιστάσεις και οι πολίτες να εμπιστευθούν τα νέα εμβόλια ως ασφαλή και αποτελεσματικά.

Τέλος, σε μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό πρώτοι αναμένεται να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19 ο πρωθυπουργός και η οικογένεια του, ο υπουργός Υγείας αλλά και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό.

Πώς θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα, το σχέδιο προβλέπει την προσέλευση τους στα γενικά εμβολιαστικά κέντρα αλλά και σε νοσοκομεία και στις 7 ΥΠΕ.

Ειδικότερα, στην 1η ΥΠΕ θα λειτουργήσουν 23 σημεία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, στην 2η ΥΠΕ 20, στην 3η ΥΠΕ 22, στην 4η ΥΠΕ 14, στην 5η ΥΠΕ 12, στην 6η ΥΠΕ 37 και στην 7η ΥΠΕ 8.

Τι θα γίνει με τις κλειστές δομές

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για την εμβολιαστική κάλυψη των διαβιούντων σε κλειστές δομές, όπως οι οίκοι ευγηρίας, τα σωφρονιστικά καταστήματα και οι δομές φιλοξενίας μεταναστών.

Τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας θα εμβολιάσει μέσα σε δέκα ημέρες το προσωπικό των 65 Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ενώ αναφορικά με τους μετανάστες και πρόσφυγες ο εμβολιασμός θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, στα 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

Τέλος, για τα 35 σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα, θα ληφθεί ειδική μέριμνα, έτσι ώστε το υγειονομικό προσωπικό των Μονάδων Υγείας που είναι κοντά σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα να μπορέσει να εμβολιάσει και το προσωπικό, αλλά και τους κρατούμενους.

Με ραντεβού ο εμβολιασμός των πολιτών

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση και την αποφυγή συνωστισμού οι πολίτες που ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού, αποστέλλοντας είτε γραπτό μήνυμα (sms), είτε online, ενώ θα υπάρχουν και τα παραδοσιακά τηλεφωνικά κέντρα για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία.

Ο πολίτης θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού του στην πόλη του, κοντά στην περιοχή που μένει, σε συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο, να γνωρίζει συγκεκριμένη ώρα στην οποία πρέπει να πάει προκειμένου να εμβολιαστεί.

Για τον έλεγχο των δικαιούχων προβλέπεται και ο έλεγχος του ΑΜΚΑ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Καστανίδης (ΘΕΜΑ 104,6): Πάνω από 500 υγειονομικοί έχουν νοσήσει στη Θεσσαλονίκη

Έμιλι Ρατακόφσκι: Γιορτάζει τους έξι μήνες της εγκυμοσύνης της

Ο Κλίντον ήταν «στον κόσμο του», δεν ήξερε καν τι ήταν τα «Φιλαράκια», αποκαλύπτει πρώην βοηθός του
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (30)

Και φυσικά θα μας κρατάνε....

ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ μέχρις ότου μας μπολιάσουν...Ύποπτη πολύ η συμπεριφορά τους και εμείς ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει την "αυτοκτονία"μας...

Αντρας

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΜΕ ΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ. ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ.

@

Ετσι οπως τα λες. Θα ηταν καταστροφη για τη χωρα να κάνεις το εμβολιο και να σου προκαλεσει περενεργειες, και χασουμε τετοια διανοια

boss

Σε λαό που πιστεύει ακόμα σε τσιπάκια μέσα σε σύριγγες και σατανάδες μέσα σε ταυτότητες και χαράγματα δύσκολα το κόβω να εμβολιάζεται

Μίλησε

και ο έξυπνος που αν του πούνε κράτα την αναπνοή σου να μην κολλήσεις κορονοιο θα πάει από ασφυξία

...

Εγώ που θέλω να περιμένω να δω πώς λειτουργεί το εμβόλιο στον γενικό πληθυσμό και αν όντως κάνει τη δουλειά που πρέπει να κάνει, αλλά και ποιες παρενέργειες μπορεί να έχει σε ανθρώπους που έχουν διάφορα θέματα υγείας, είμαι ψεκασμένος και πιστεύω σε τσιπάκια και σατανάδες στις ταυτότητες; Ή απλώς ανησυχώ για το σώμα μου; Για ηρεμήστε λίγο με τις ταμπέλες. Άλλωστε εσύ θα κάνεις το εμβόλιο και θα σωθείς, έτσι δεν είναι; Τι σε νοιάζουν οι "ψεκασμένοι" που δεν θα το κάνουν;

Golden

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου που θα κάνουν οι πρώτοι εμβολιαζόμενοι τη δεύτερη δόση η επιδημία στην Ελλάδα θα έχει πρακτικά τελειώσει, λόγω ανοσίας αγέλης καθώς η κρίσιμη μάζα του πληθυσμού θα έχει ήδη περάσει την ίωση. Αχρείαστοι οι εμβολιασμοί.

6 μηνες ειναι παρα πολυ!

Θα στοιχίσει μερικές χιλιάδες ακόμα θανάτους, όπως και οι μέχρι τωρα καθυστερησεις την λήψη μετρων. Οι Αγγλοι, που εχουν ικανο υπουργο και οχι μπασκετμπολιστα, θα χρησιμοποιησουν μεγάλα σταδια για τους εμβολιασμους και θα τους ολοκληρωσουν συντομότερα.

Νικος

Τελικα οι λεγομενοι αρνητες θα εμβολιαστουν αλλα θα λενε στους αλλους να μην το κανουν. Αυτα ειναι τα νεα φρουτα της Ελλαδος .

Τελικα

οι μαλάκες λάτρεις του εμβολίου είναι αμετανοητοι.

Καιρος

να δούμε, πώς είναι να κυνηγάς να σκοτώσεις ζόμπι.

M. S

Εδώ δεν κατάφεραν να μοιράσουν σωστές μάσκες στους μαθητές, θα τα καταφέρουν να οργανώσουν εμβολιασμό όλου του πληθυσμού?

τοτος

Θα καλέσουν τον Πολακη να τους οργανώσει.

Δεν θα προλάβουν

Οι προφητείες θα φέρουν τα πάνω κάτω,έφτασε ο καιρός.

giannisd

Οτι΄να ναι.....

Πας προφήτης

Μετά Χριστόν γάιδαρος!!!

Zag

Ποιος είναι ο πληθυσμός της χώρας μας? 25.000.000 γιατί? Και 2 δόσεις να κάνει το 75% της χώρας.....15.000.000 τα υπόλοιπα 10.000.000 γτ?

Μπορει

Να σπσει κανενα στο δρομο

do the math

Ο πληθυσμός της χώρας υπολογίζεται σε 10,7 εκατομμύρια (απογραφή θα γίνει του χρόνου). 10,7εκατομμύρια επί 2 δόσεις = 21,4 δόσεις. Υποθέτεις ότι θα το κάνουν όλοι. Δεν μπορείς να πας με βάση ότι κάποιοι θα αρνηθούν γιατί αν τελικά δεχτούν δεν θα έχεις εμβόλια. Αν προσθέσεις στα 10,7 εκατομμύρια και τους μετανάστες (που καλώς ή κακώς τους φιλοξενείς και δεν μπορείς να τους αφήσεις ανεμβολίαστους γιατί αν αρρωστήσουν στα δικά σου νοσοκομεία θα πάνε και το δικό σου σύστημα υγείας θα επιβαρύνουν), βγαίνουν μια χαρά τα νούμερα.

Προβληματισμοι

Είμαι περίεργος, με ποιο σκεπτικό η κυβέρνηση περιμένει σε πρώτη φάση κοσμοπλημμυρα πολιτών, λαμβανομενου υπόψη ότι πρόκειται για ένα εμβόλιο που είναι άγνωστο και δεν έχει δοκιμαστει μαζικά και σε βάθος ικανου χρόνου και αναρωτιέμαι επίσης τι θα κανει σε περίπτωση που αριθμός εμβολιαζομενων παρουσιάσει παρενεργειες.. Ο μέσος συνετός άνθρωπος, θα σκεφθεί να περιμένει κάποιο διάστημα πριν το κάνει, για να βεβαιωθεί οτι είναι ασφαλες

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης