LIVE

Κορωνοϊός

Δημοσκόπηση Kάπα Research: Τρεις στους τέσσερις λένε «ναι» στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό

esearch_covid

Σημαντική μείωση στο ποσοστό των «αρνητών» της πανδημίας σε σχέση με τον Σεπτέμβριο

Η παραγωγή και διάθεση των εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού αποτελεί την ελπίδα προκειμένου να «σπάσει η αλυσίδα» διάδοσης της πανδημίας και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα αναμένει με αγωνία το φάρμακο. Όχι όμως όλοι. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Κάπα Research για το ethnos.gr, ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν θα σπεύσει να εμβολιαστεί κατά του φονικού ιού, για διάφορους λόγους και αιτιάσεις.

Συημαντικό στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι μειώθηκε σημαντικά το ποσοστό των «αρνητών» της πανδημίας, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Η δημοσκόπηση έγινε σε συνεργασία με το τμήμα ΜΜΕ του ΑΠΘ στο διάστημα 17-19 Νοεμβρίου και συμμετείχαν 1.054 άτομα από 13 περιφέρειες της χώρας.

Στην έρευνα οι πολίτες απαντούν για την πορεία της χώρας, εκφράζουν τα κυρίαρχα συναισθήματα που τους διακατέχουν στην καραντίνα, ενώ κρίνουν την κυβέρνηση, αλλά και τα πρόσωπα - κλειδιά της πανδημίας, όπως είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο άρθρο του ο Αλέξης Ρουτζούνης, υπεύθυνος πολιτικών ερευνών της Kάπα Research, αναλύει τα συμπεράσματα της έρευνας:

Μετά τους θερινούς μήνες της χαλαρότητας, το β’ κύμα της πανδημίας έρχεται να υπενθυμίσει τον μεγάλο κίνδυνο. Η ελληνική κοινωνία φοβάται, η σκέψη όλων γυρίζει γύρω από την υγεία των οικείων προσώπων. Η αβεβαιότητα για τη συνολική πορεία της χώρας, η ανησυχία για την κατάσταση της οικονομίας και τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα - που άλλοτε στοιχειοθετούσαν τη δημόσια ατζέντα - αν και εξακολουθούν να θεωρούνται σημαντικά, έρχονται, αυτόματα σχεδόν, σε δεύτερη-τρίτη μοίρα.

Η ελληνική κοινωνία αποδέχεται το δεύτερο lockdown – 7 στους 10 το θεωρούν επιβεβλημένη κίνηση – με την ίδια ανησυχία (76% - με άνοδο 18 μονάδων από τον Σεπτέμβριο) που βίωσε και εκείνο του Μαρτίου-Απριλίου, αλλά με λιγότερες αντοχές, πιο έντονο εκνευρισμό και περισσότερο στρες, σύμφωνα με την έρευνα της Kapa Research. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας – σαφώς πιο «απτό» και θανατηφόρο από το πρώτο – ορίζει εκ νέου τον τρόπο που οι Έλληνες αντιλαμβάνονται την κρίση συνολικά: είναι, πλέον, μια κρίση πρωτίστως υγειονομική (52% από 13% τον Απρίλιο) και λιγότερο μια κρίση οικονομική (45% από 84%), ενώ, ταυτόχρονα, η υγειονομική της πλευρά (61% - με αύξηση 8 μονάδων) ξεπερνά κατά πολύ την οικονομική (46% - με πτώση 8 μονάδων) στην ιεράρχηση που κάνουν οι πολίτες στα θέματα που τους ανησυχούν.

Η αυξημένη ανησυχία, ωστόσο, έχει και θετικές παρενέργειες: 9 στους 10 δηλώνουν σήμερα ότι τηρούν τα μέτρα πολύ και αρκετά σχολαστικά (88% - με αύξηση 16 μονάδων από τον Σεπτέμβριο), ενώ αυξάνεται και η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών στην τήρηση των μέτρων αυτών (στο 51% με άνοδο 12 μονάδων από τον Σεπτέμβριο). Με αντίστοιχο τρόπο επιδρούν οι θετικές εξελίξεις και στο μέτωπο του εμβολίου κατά του κορονοϊού: σε σύγκριση με την τελευταία μέτρηση του Σεπτεμβρίου, μειώνονται σημαντικά κατά 10 μονάδες - στο 25% - οι λεγόμενοι «αρνητές» του εμβολιασμού, με το 75% των πολιτών να δηλώνει σήμερα πως προτίθεται - έστω και υπό προϋποθέσεις - να κάνει το εμβόλιο όταν αυτό είναι διαθέσιμο.

Οι ευθύνες για το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος βαρύνουν περισσότερο τους χειρισμούς και την προετοιμασία των αρχών (55%) και λιγότερο την ανυπακοή των πολιτών (37%), με επίκεντρο του καταμερισμού της ευθύνης να αποτελούν κατά σειρά: ο συνωστισμός των ΜΜΜ (93%), οι ελλείψεις του συστήματος υγείας (77%) και το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι (72%). Υπό αυτό το πρίσμα, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι η πολυσυζητημένη «ατομική ευθύνη» του Μαρτίου - Απριλίου είναι, σήμερα, περισσότερο προϊόν ατομικής, φοβικής συμπεριφοράς παρά κοινωνική, ώριμη πράξη πρόληψης.

Στο ίδιο το μέτωπο της διαχείρισης της πανδημίας, παρά την ένταση του δεύτερου κύματος και τις ευθύνες που η κοινωνία τής επιρρίπτει, η κυβέρνηση διατηρεί τη θετική αξιολόγηση στα επίπεδα του 48%, σημειώνοντας στατιστικά μη σημαντική κάμψη 2 ποσοστιαίων μονάδων από τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, οι βασικοί διαχειριστές της κρίσης, Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς, συγκεντρώνουν υψηλά - δεδομένης της μεγάλης χρονικής διάρκειας της κρίσης - επίπεδα εμπιστοσύνης (60% και 46% αντίστοιχα). Αναμφίβολα, η κοινωνία συμμορφώνεται με τις υποδείξεις στη διαχείριση της κρίσης, μένει να αποδειχθεί εάν δεσμεύεται κιόλας έναντι της ηγεσίας της χώρας. Επιπρόσθετα, θετικής αποδοχής (44%) χαίρει και η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον ορισμό υπουργού υγείας κοινής αποδοχής, ενώ καθίσταται σαφές ότι η Ε.Ε., με θετικές αξιολογήσεις μόνο από το 36%, πρέπει να επισπεύσει τις όποιες ενέργειες αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως και κατά τη διάρκεια της δύσκολης δεκαετίας του 2010, οι Έλληνες διατηρούν την αισιοδοξία τους, την πίστη σε μια συλλογική επιτυχία, «θα τα καταφέρουμε παρά τις δυσκολίες».

Σε πολιτικό επίπεδο, τα παραπάνω φαίνεται να μην αλλάζουν ουσιαστικά το σκηνικό: παρά το μερικό ξεφούσκωμα από τα υψηλά του Απριλίου, η Νέα Δημοκρατία αντέχει στην πίεση του δεύτερου κύματος διατηρώντας ευρύ προβάδισμα της τάξεως των 14 μονάδων στην πρόθεση ψήφου (ΝΔ: 37,4% - ΣΥΡΙΖΑ: 23,4%), ευρύτερο προβάδισμα στην παράσταση νίκης (ΝΔ:65% - ΣΥΡΙΖΑ:20%), ενώ η υπεροχή του πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται και στον δείκτη καταλληλότερου πρωθυπουργού (Κυριάκος Μητσοτάκης: 43% - Αλέξης Τσίπρας: 25%).

Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν το δεύτερο και υψηλότερης πίεσης κύμα της πανδημίας προκαλεί τη μερική φθορά της κυβέρνησης ή το γεγονός ότι η ατζέντα απομακρύνεται από τα θέματα της οικονομίας την ευνοεί και της χορηγεί ένα προβάδισμα πρωτοφανούς διάρκειας και εύρους (χωρίς προηγούμενο στα 30 χρόνια που η Κάπα Research διενεργεί έρευνες εκλογικής συμπεριφοράς). Πιθανότατα επενεργούν και τα δύο.

Το βέβαιο είναι ότι η επιτυχής διαχείριση του πρώτου κύματος δημιούργησε αξιοσημείωτο πολιτικό κεφάλαιο για την κυβέρνηση. Σήμερα, είναι αυτό το επιπλέον πολιτικό κεφάλαιο που ξοδεύεται στη διαχείριση του δεύτερου κύματος/lockdown, χωρίς συνέπειες στην κυβερνητική σταθερότητα. Αυτό το πολιτικό «μαξιλάρι» κουμπώνει με το οικονομικό «μαξιλάρι» των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και προσφέρει στον πρωθυπουργό πολιτική νηνεμία και ευχέρεια κινήσεων στις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Δείτε τους πίνακες της έρευνας:

emvolio1
emvolio2
emvolio3
emvolio4
emvolio5
emvolio6
emvolio7
emvolio8
emvolio9
emvolio10
emvolio11


Ειδήσεις σήμερα

Συγκίνηση για τον θάνατο του 39χρονου Dj από κορωνοϊό - «Πάλεψε» για 3 εβδομάδες στη ΜΕΘ

Νέες απίστευτες εικόνες από Σερβία: Χαμός στο λαϊκό προσκύνημα του Πατριάρχη Ειρηναίου

Ανήλικος έκρυψε ναρκωτικά μέσα σε Γυμνάσιο στον Πειραιά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (46)

Μαρια

Εσείς εκεί στην κάππα πληρώστε αυτά που χρωστάτε στους τηλεφωνητές σας που τους έχετε και μαύρα και μετά λέμε για τις αναλύσεις σας.Εταιρεία εκμετάλλευση.

Αβγ

Το να τρέξει κάποιος να κάνει ένα εμβόλιο που δεν έχει δοκιμαστεί στο χρόνο και με τα τόσα που ακούγονται, είναι τουλάχιστον επιπόλαιος.. Η πλειοψηφία θα περιμένει να δει πως θα πάει

Πόσο???

3 στους 4???πολύ βάζετε.οποιον και αν ρώτησα η απάντηση ήταν αρνητική.οποιοι θέλουν ας το κάνουν.με το καλό.

Γιώργος

Αν κρίνω από τα σχόλια του άρθρου στο Facebook σας 3 στους 4 δεν θα το κάνουν

Κοιτα να δεις

Εγω π.χ. θα το κανω, δεν μπηκα ομως στο φβ να το δηλωσω κιολας, φανταζομαι σαν εμενα θα υπαρχουν αρκετοι. Απο προσωπικη εμπειρια, βλεπω πως μονο 5-6 απ' τους εκατονταδες "φιλους" μου στο φβ ασχολουνται καθημερινα μ' αυτο, σχολιαζουν, ποσταρουν, μοιραζονται και τετοια. Τους πιο ενεργους ετσι κι αλλιως τους εκανα unfollow για σπαμαρισμα. Δεν εχω καμια ορεξη να μπαινω μια φορα την εβδομαδα στο προφιλ μου και να διαβαζω τη βλακεια του καθε "φιλου" μου. Γενικως σ' αυτη την ιστορια με τον κορονοϊο θα δεις πως οι πιο ενεργοι ειναι οι λεγομενοι "ψεκασμενοι". Δεν ξερω γιατι, ισως επειδη θελουν να διαδωσουν το "ψεκασμα", ισως επειδη θελουν να βρουν εστω και μερικους για να επιβεβαιωσουν πως δεν αρμενιζουν στραβα αλλά ο γιαλος ειναι στραβος, ετσι για να νιωσουν καλυτερα, δεν ξερω. Φανταζομαι πως μερικοι ισως και να πληρωνονται για να διαδιδουν καποιες αποψεις, ακουγεται κι αυτο καπως "ψεκασμενο" αλλά και καθολου απιθανο. Υπαρχουν και τα γνωστα παπαγαλακια στα σοσιαλ μιντια ολων των πολιτικων κατευθυνσεων, θρησκειων, ιδεολογιων κτλ.

πρωτα θα εμβολιαστουν οι ηγητορες

ωστε να παραδειγματιστει ο λαος...

Ολα καλα

Μονο μη κανετε το εμβολιο υποχρεωτικο γιατι εκει θα πεσει ο διακοπτης. Το τι σκεφτονται να κανουν καποιες αεροπορικες αποτελει υστατη μορφη φασισμου και ρατσισμου.

Γιατι οχι;

Δικο τους ειναι το μαγαζι οποιον γουσταρουν βαζουν μεσα. Δεν θα μου πεις εσυ εμενα κυριε ποιον θα αφησω να μπει στο μαγαζι μου. Δε μ' αρεσει η φατσα σου, εφυγες εξω με τις κλωτσιες.

Δ.

Πολύ αισιόδοξο το νούμερο αλλά έχει εξήγηση. Όλοι οι ψεκασμένοι απαντάνε ναι για ξεκάρφωμα, φοβούνται μην τους παρακολουθούν και τους βάλουν στο μάτι.

Λογικός?

Να μαζευτούμε να το κάνετε... Εγώ λέω να είμαι ο 1 στους 4...

Γιώργος

Είμαι 62. Από μικρός (δηλ. μισό αιώνα) υπήρχε το ρητό ότι 1 στους 4 είναι μ@λ@κ@ς.

Κώστας

Εγώ πάντως θα κάνω το Ρωσικό εμβόλιο που είναι αποδεδειγμένα το καλύτερο. Όπως είχε πει ο Γέροντας Παΐσιος το ξανθό γένος του Βορρά θα μας σώσει. Δώστε μου να πιώ Σπούτνικ.

Τι δημοσκοπηση, υποχρεωτικο ειναι

Ας μην ξεχναμε τον νομο της ΝΔ, 4675/2020, αρθρο 4, παραγραφος 3: "Σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη της ΕΕΔΥ, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου."

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης