LIVE

Κορωνοϊός

«Καμπανάκι» από τον επικεφαλής γιατρό της Moderna: Το εμβόλιο δεν θα επαναφέρει αμέσως την κανονικότητα

vaccine_moderna

«Το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να μην νοσήσουν. Δεν έχει αποδειχθεί, όμως, αν μπορεί να ανακόψει τη μετάδοση του κορωνοϊού», δηλώνει ο Dr Tal Zaks - Δεν υπάρχουν ενδείξεις αν ο εμβολιασμένος μεταδίδει ή όχι τον ιό

Τρεις φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αναπτύξει αποτελεσματικά -σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους- εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού. Ο εμβολιασμός των πληθυσμών ενδέχεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Το εμβόλιο, ωστόσο, ισοδυναμεί με πανάκεια; Θα επαναφέρει με κάποιον μαγικό τρόπο την κανονικότητα στις κοινωνίες μας; Όσοι έχουν διαμορφώσει την άποψη ότι την επομένη του εμβολιασμού, ο κόσμος θα επανέλθει, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Ο επικεφαλής γιατρός της Moderna (μία από τις τρεις εταιρείες που έχουν αναπτύξει εμβόλιο), Dr. Tal Zaks όχι μόνο δεν υποστηρίζει ότι ο κόσμος θα επανέλθει άμεσα στην κανονικότητα, αλλά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο θα βοηθήσει, αλλά δεν έχει αποδειχθεί σε καμία περίπτωση, ότι θα διαγράψει τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού.

Η ρητορική που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ανά τον κόσμο και που -ευλόγως- εξυπηρετεί και την ανάγκη βελτίωσης της γενικότερης ψυχολογίας, ότι με τη χορήγηση του εμβολίου, θα ανακοπεί άμεσα η διασπορά του νέου κορωνοϊού, όχι απλώς δεν είναι ακριβής, αλλά είναι και επικίνδυνη, καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι το άτομο που θα εμβολιαστεί, θα είναι ακίνδυνο, τόσο για τον εαυτό του, όσο και για το περιβάλλον του, με το οποίο συναναστρέφεται.

Ο Dr. Tal Zaks, επικεφαλής γιατρός της Moderna, από την οποία περιμένουμε το πολυπόθητο εμβόλιο το αμέσως επόμενο διάστημα, ήταν σαφής στην τοποθέτησή του:

«Το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να μην νοσήσουν. Δεν έχει αποδειχθεί, όμως, αν μπορεί να ανακόψει τη μετάδοση του κορωνοϊού».

Τι σημαίνει αυτό; Δύο πράγματα:

1)Ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια θα εμποδίζουν τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού. Τουτέστιν, το φάρμακο θα βοηθά να μην παρουσιάσει επιπλοκές ο ασθενής ή να μην εκδηλώσει συμπτώματα, όμως δεν γνωρίζουμε αν το άτομο θα λειτουργεί ως φορέας και μεταδότης, σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ή δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα.

2)Ο εμβολιασμός, που θα ολοκληρωθεί σε βάθος πολλών μηνών, ώστε να φτάσουμε τουλάχιστον στο 60% του γενικού πληθυσμού, δεν θα είναι αρκετός για να ανακόψει την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Το εμβόλιο θα είναι ένα σοβαρό βοήθημα, όμως τα μέτρα περιορισμού, οι μάσκες, η αποφυγή συγκεντρώσεων, η υγιεινή και όλα όσα έχουν ενταχθεί -βίαια και απότομα είναι η αλήθεια- στην καθημερινότητά μας, θα εξακολουθήσουν να υφίστανται για πολύ καιρό ακόμα, ίσως και πολλούς μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό.

Ένα τρίτο στοιχείο που τίθεται και που δεν έχει αποδειχθεί, είναι η διάρκεια της ανοσίας. Οι εκτιμήσεις γίνονται με βάση την εμπειρία από άλλους ιούς. Όμως στον συγκεκριμένο κορωνοϊό, δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσ διαρκεί η ανοσία ενός ατόμου που έχει νοσήσει, ή -πολύ περισσότερο- που έχει εμβολιαστεί. Και -επαναλαμβάνουμε- δεν υπάρχουν ενδείξεις και βέβαια αποδείξεις, αν ο εμβολιασμένος ή ο πρώην ασθενής, εξακολουθεί να μεταδίδει τον φονικό κορωνοϊό.

zaks


Τι έχει δείξει η έρευνα

Η έρευνα έχει δείξει ότι η λήψη του εμβολίου βιοτεχνολογίας είναι αποτελεσματική στην πρόληψη των ανθρώπων να αρρωστήσουν με το COVID-19. Όμως δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι εμποδίζει τους ανθρώπους να μεταφέρουν τον ιό «παροδικά» και ενδεχομένως να μολύνουν άλλους που δεν έχουν εμβολιαστεί, τόνισε ο Dr Tal Zaks.

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς εμβολιάζουμε, για να μην ερμηνεύσουμε υπερβολικά τα αποτελέσματα», δήλωσε ο επικεφαλής γιατρός της Moderna σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Όταν ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό, δεν θα έχουμε επαρκή συγκεκριμένα δεδομένα για να αποδείξουμε ότι αυτό το εμβόλιο μειώνει τη μετάδοση».

«Πιστεύω ότι μειώνει τη μετάδοση; Απολύτως ναι και το στηρίζω στην επιστήμη. Αλλά δεν υπάρχει απόδειξη γι' αυτό και νομίζω ότι είναι σημαντικό να μην αλλάζουμε συμπεριφορές μόνο με βάση τον εμβολιασμό», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Dr Zaks επαναφέρουν την κατάσταση στην πρφαγματική της διάσταση. Το εμβόλιο δεν θα λειτουργήσει ως ένα μαγικό ραβδί, το οποίο θα «εξαφανίσει» σε μία νύχτα την πανδημία. Το εμβόλιο θα αποτελέσει τη «γέφυρα» για να προφυλαχθούν οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Μία «γέφυρα» που θα χρειαστεί χρόνος, μεγάλη προσπάθεια και πειθαρχία για να τη διανύσουμε με τις λίγοτερες δυνατές απώλειες.

Οι Moderna, Pfizer-BionTech και Astrazeneca-Οξφόρδη, έχουν αναπτύξει εμβόλια που, σύμφωνα με τα συμπεράσματα από τα πειραματικά στάδια που εφάρμοσαν, προσφέρουν 90% και πλέον αποτελεσματικότητα.

Η επαναφορά σε μία μερική κανονικότητα αποτελεί ένα αισιόδοξο και εφικτό σενάριο, καθώς θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας και στη διάσωση πολλών ανθρώπινων απωλειών, αλλά και θέσεων εργασίας.

Η Pfizer ζήτησε ήδη από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση του εμβολίου της. Η Moderna αναμένεται να υποβάλει παρόμοιο αίτημα τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά και οι τρεις εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της διανομής των εμβολίων σε όλο τον κόσμο, μόλις οι ρυθμιστικές αρχές εγκρίνουν τις λήψεις.

Όπως αναφέρουν πηγές, το εμβόλιο, ακόμα και αν έχει λάβει έγκριση μέσα στον Ιανουάριο του 2021, δεν πρόκειται να δοθεί σε ευρεία χρήση, πριν την άνοιξη και το Πάσχα του ίδιου χρόνου. Σε πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες. Θα ακολουθήσουν τα σώματα ασφαλείας. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε και με απολύτως συγκεκριμένα πρωτόκολλα, θα διανεμηθεί και στον υπόλοιπο πληθυσμό, με στόχο ο εμβολιασμός να ξεπεράσει το 60% του γενικού πληθυσμού.


Ειδήσεις σήμερα:

Αυξάνονται συνεχώς οι διασωληνωμένοι: Έφτασαν τους 562 - Στους 101 οι θάνατοι - 2135 νέα κρούσματα

Σκυλακάκης: Έξοδος από την κρίση το 2ο τρίμηνο του 2021 με δυνατή ανάκαμψη

Σάλος στο Παρίσι με παράνομο rave πάρτι και εκατοντάδες καλεσμένουςΑκολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (23)

περαστικα μας

Με λιγα λογια απλα και και λαικα οι πολλες βολτες ταξιδάκια και συγκεντρωσεις κομενες για 2 με 3 χρονακια..

περαστικος

Αυτα τα γραφει μετα το deal..κανεις δεν αναλυει τι ακριβως θα κανει το εμβολιο εναντι σε εναν ιο με RNA που μπορει να μεταλαχτει ευκολα και ο ιος που εχουμε τωρα να εχει πολυ μικρη σχεση γενετικά με τον ιο του 2021..οποτεωτου χρονου θα ειμαστε καλυμενοι?

Με δυο λεξεις

Αυτό που μας λέει ο τύπος είναι ότι είτε το κάνεις είτε δεν το κάνεις προσευχήσου να μην σου κάτσει η στραβη..θα βάλουμε στον οργανισμό μας ένα υγρό που δεν ανακόπτει τον ιό και αυτός θα γίνει δισεκατομμυριούχος ...στην ζωή πάντα κέρδιζαν οι ισχυροι..έτσι ήταν και έτσι θα ειναι

Επιβαλλεται να μην επιβαλλετε τον εμβολιασμο

Και αφηστε το εμβολιο να κανει ο, τι θελει. Και τον κοσμο επισης.

Αμ τι νόμιζες;

Μέσα όλοι για πάντα. Που μου θέλατε βόλτες και εξόδους! Ψεκασμένοι, Ε ψεκασμένοι.

Άλλος

Τρέξτε να το κάνετε, παιδιά. Ο Κούλης παράγγειλε 25.000.000 κομμάτια... Μη σπρώχνεστε, όλοι θα πάρετε. Κι αν έχετε ισχυρές παρενέργειες μετά , κάντε μήνυση στους "ειδικούς" χα χα χα.

Δρ Φρανκενστάιν

Αφού έκλεισε το deal δισεκατομμυρίων με την ΕΕ, την επόμενη μέρα θυμήθηκε οτι το εμβόλιο δεν προστατεύει απο την διασπορά του ιού.. Πονηρός ο βλάχος. Πρώτα έπεσαν οι υπογραφές και μετά αβαβάου η δουλειά.

Κ.

Ηλίθιε αυτά τα λένε εδώ και εβδομάδες. Ε ηλίθιε.

Life In Hell

Η λεγόμενη κανονικότητα δεν θα αργήσει απλώς, αλλά δεν θα έρθει και ποτέ. Είτε βγει το εμβόλιο, είτε όχι, η ζωή στον πλανήτη γη έχει πλέον αλλάξει δραματικά. Θα καθόμαστε περισσότερο στο σπίτι, θα εργαζόμαστε από εκεί, θα παραγγέλλουμε τρόφιμα και άλλα προϊόντα από το διαδίκτυο, θα διασκεδάσουμε από το διαδίκτυο και όταν βγαίνουμε από το σπίτι για κάποιο σοβαρό λόγο, έστω και έχοντας κάνει το εμβόλιο, θα φοράμε μάσκα κρατώντας πάντα τις αποστάσεις αποφεύγοντας να συναντήσουμε γνωστό ή φίλο (θα συζητήσαμε μαζί τους εξάλλου διαδικτυακά). Το 2020 είναι η χρονιά που μεταφορικά και κυριολεκτικά η γη άλλαξε τροχιά. Αποτελεί σταθμό για την από δω και πέρα ανθρώπινη παρουσία στον πλανήτη μας.

gidi

Εσύ να κάτσεις μέσα μέχρι να ψοφήσεις. Οι υπόλοιποι θα βγούμε, θα ξανακολλήσουμε, θα ξανακολλήσουμε, θα αποκτήσουμε φυσική ανοσία (θα ξέρει ο οργανισμός πως να πολεμάει) και γενικά θα συνεχίσουμε την ζωή μας. Θα ερωτευτούμε, θα αγκαλιαστούμε, θα γλεντήσουμε. Και 2-3000 χιλιάδες παππούδες αν πεθαίνουν παραπάνω κάθε χρόνο, δηλαδή το προσδόκιμο μειωθεί 2-3 μήνες, δεν θα σταματήσει η ζωή. Αυτό που περιγράφεις είναι εφιάλτης. Το τέλος της ανθρωπότητας. Ξέρεις πρέπει να γνωρίσουμε ανθρώπους του άλλου φύλλου και να κάνουμε παιδιά....

Κατι παίζει εδω

Εγω θα ψωνίζω οπως ψωνίζω κ τωρα,θα βγαίνω αν επιτρέπεται κ δεν θα φορέσω ποτε μάσκα αν δεν υπαρχει πρόστιμο,φιλάω το παιδι μου,αγκαλιάζω φίλους,και θα το κανω παντα.

...

Ρε φίλε, πώς αντέχεις να είσαι τόσο μίζερος; Εσύ κάτσε σε μια γυάλα μέχρι τα γεράματα, να σε ταΐζουν "ειδικοί" από κάποιο σωληνάκι. Εμείς θέλουμε να ζήσουμε, και θα ζήσουμε! Σαν κανονικοί, φυσιολογικοί άνθρωποι.

Εσυ μπορεις να τα κανεις αυτα που λες

Εμεις παλι, οχι! Σε λιγο θα πεταξουμε και τις μασκες στα σκουπιδια. Αλλωστε δεν μας προστατευουν πλεον (ουδεποτε μας προστατευαν).

S

Σωστε ντελειωνουμε θ πεση πεινα λεμε αφηστ τον κοσμο ν ξαναζηση

Ας μεταδιδεται οσο θελει

αφου δεν θα υπαρχει νοσηροτητα, που ειναι το προβλημα?

Δ.

Το θέμα είναι ότι δε θα μπορέσουν να το κάνουν όλοι όσοι θέλουν κατευθείαν. Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία