Μαρίνα Βερνίκου στο Βατικανό: «Θέλω να δω τον Πάπα», και τον είδε

Μαρίνα Βερνίκου στο Βατικανό: «Θέλω να δω τον Πάπα», και τον είδε

Πώς οργανώθηκε η ιδιωτική ακρόαση της επιχειρηματία από τον Ποντίφικα - Ο ρόλος της δισεκατομμυριούχου φίλης της Λούσι Ντόουτι, με καταγωγή από τον Αγιο Δομίνικο, που κάνει μεγάλες δωρεές στο Βατικανό - Η ξενάγηση στο άβατο και τα διαμερίσματα που δεν ανοίγουν για το κοινό - Τα μοναδικά έργα τέχνης και η συζήτηση για τις φιλανθρωπίες

papa
Η νεαρή γυναίκα με το μαύρο κουστούμι και το λευκό μπλουζάκι βάδιζε εντυπωσιασμένη στον διάδρομο των ιδιωτικών διαμερισμάτων του Πάπα Φραγκίσκου μαζί με τους υπόλοιπους έξι της παρέας. Οι εκπληκτικές τοιχογραφίες, οι πίνακες, τα αγάλματα και τα περίτεχνα σκαλισμένα γλυπτά πάνω σε αψίδες είναι ένα θέαμα που καθηλώνει τους τυχερούς επισκέπτες. Τυχερούς γιατί έχουν τη μοναδική ευκαιρία να περπατήσουν στα άδυτα του Βατικανού, τα οποία δεν ανοίγουν εύκολα για το κοινό αλλά, το πιο σημαντικό, έχουν και μια ιδιωτική ακρόαση από τον Πάπα Φραγκίσκο, κάτι ακόμη πιο δύσκολο. Η Μαρίνα Βερνίκου είχε την τύχη να βιώσει αυτή τη μοναδική εμπειρία της συνάντησης με τον Ποντίφικα πριν από λίγες ημέρες, σε μια ιδιωτική συνάντηση που ακολούθησε το πρωτόκολλο του Βατικανού. Υπεύθυνη εν πολλοίς γι’ αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός είναι μια πολύ καλή της φίλη, η Λούσι Ντόουτι, μια εντυπωσιακή γυναίκα με καταγωγή από τον Αγιο Δομίνικο. Πρόκειται για στενότατη φίλη του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία μέσω του Galileo Foundation πραγματοποιεί μεγάλες δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς στο Βατικανό.
F2-MV-06
Περιήγηση στους διαδρόμους των ιδιωτικών διαμερισμάτων του Πάπα Φραγκίσκου με τις εκπληκτικές τοιχογραφίες, τους μοναδικούς πίνακες και τα παρεκκλήσια όπου προσεύχεται ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

«Οταν ο Πάπας ευλόγησε τον σταυρό μου»

Το προκαθορισμένο ραντεβού της συγκεκριμένης ομάδας είχε κλειστεί πριν από λίγες εβδομάδες από την πολύ καλή φίλη της Μαρίνας κι έτσι το περασμένο Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν όλοι μαζί για το Βατικανό. Τα δύο αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν πέρασαν από πέντε διαφορετικές εισόδους, όλες φυλασσόμενες από την περίφημη Ελβετική Φρουρά, στις οποίες ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

«Ημουν προσκεκλημένη από τη φίλη μου Λούσι, που κανόνισε αυτή την ακρόαση, η οποία λόγω του φιλανθρωπικού έργου της μέσω του Galileo Foundation είναι πολύ κοντά στον Αγιο Ποντίφικα», λέει η ίδια γι’ αυτό το τόσο ιδιαίτερο γεγονός. Μαζί με τον σύζυγό της Μίλτο Καμπουρίδη έμειναν άφωνοι με όσα αντίκρισαν στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Πάπα Φραγκίσκου, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διακόσμηση των χώρων.

«Αισθάνεσαι δέος αντικρίζοντας αυτές τις εκπληκτικές τοιχογραφίες και τα έργα τέχνης που υπάρχουν παντού μέσα σε αυτά τα διαμερίσματα. Τα αγάλματα, οι πίνακες, τα σκαλισμένα γλυπτά στις αψίδες έχουν όλα μια απίστευτη αισθητική, απόλυτα εναρμονισμένη με τον χώρο. Πιστεύω ότι το Βατικανό είναι αναμφίβολα η πιο μεγάλη γκαλερί έργων τέχνης του κόσμου», συμπληρώνει η ίδια μιλώντας για τη συνάντηση.

Η συνάντηση έλαβε χώρα σε ένα από τα διαμερίσματα του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το οποίο χρησιμοποιείται γι’ αυτές τις ιδιωτικές συναντήσεις.

«Τις συστάσεις με τον Πάπα τις έκανε η Λούσι, η οποία, αφού του είπε ότι είμαστε καλές φίλες, του μίλησε για το φιλανθρωπικό μου έργο με την CREAID και του εξήγησε τον σκοπό της επίσκεψής μου. Εγώ ήθελα να ευλογήσει αυτή την προσπάθεια και έναν σταυρό που είχα πάρει μαζί μου κάτι που έκανε με χαρά».

Στην ερώτηση πώς είναι να συναντάς τον Πάπα και να μιλάς μαζί του, η Μαρίνα Βερνίκου κάνει λόγο για έναν ήρεμο και πράο ηγέτη που σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα: «Είναι ένας ζεστός άνθρωπος, χαμογελαστός και κουβεντιάσαμε για λίγα λεπτά κυρίως για τη φιλανθρωπία. Του εξήγησα ότι με αυτό που κάνω προσπαθώ να βοηθήσω σωματεία και του ανέφερα τις δημοπρασίες με αντικείμενα διασήμων από όλο τον κόσμο. Με άκουσε προσεκτικά και με ευλόγησε».

Η συνάντηση κράτησε γύρω στα 20 λεπτά. Μετά, τους χαιρέτησε και αποσύρθηκε στα ενδότερα, δίνοντάς τους την ευκαιρία να περιηγηθούν σε διάφορους χώρους, παπικά διαμερίσματα και παρεκκλήσια.
F5-Vatican
Η Λούσι Ντόουτι με τον Πάπα Φραγκίσκο και τη Μαρίνα Βερνίκου

Τα παρεκκλήσια και ο Ραφαήλ

Κλείσιμο
Η εκλεκτή ομήγυρη παρέμεινε περί τις τρεις ώρες στα άδυτα του Βατικανού, τα οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς μόνο αν έχει πάρει ειδική άδεια μετά από αίτημα που πρέπει να υποβάλει.
«Κινηθήκαμε σε χώρους που δεν ανοίγουν ποτέ για το κοινό στο Βατικανό, αφού μιλάμε για τα παπικά διαμερίσματα και τους χώρους όπου μένει και εργάζεται ο Πάπας Φραγκίσκος», τονίζει η Μαρίνα Βερνίκου. Η ξενάγηση κράτησε πάνω από δύο ώρες και περιελάμβανε αρκετές στάσεις σε διάφορους χώρους αλλά και σε δύο παρεκκλήσια όπου προσεύχεται αποκλειστικά ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Τα έργα τέχνης σε αυτά τα εκκλησάκια είναι μοναδικά. Κάποια έχουν την υπογραφή του Ραφαήλ και η παρουσία μου εκεί ήταν επίσης μια ιδιαίτερη στιγμή. Θέλω να πω ότι δεν σου δίνεται εύκολα η δυνατότητα να μπορείς να μπεις στο παρεκκλήσι που χρησιμοποιεί για την προσευχή του ο Πάπας Φραγκίσκος».

Οι εντυπωσιακοί διάδρομοι, τα δωμάτια που φρουρούνται από την Ελβετική Φρουρά και στα οποία δεν επιτρέπεται η είσοδος αλλά και οι εντυπωσιακοί σε διαστάσεις πίνακες που κοσμούν τους τοίχους σε αφήνουν αρκετές φορές με το στόμα ανοιχτό.

«Νομίζω ότι ο πλούτος της τέχνης που υπάρχει σε αυτό το μικρό κράτος δεν υπάρχει πουθενά αλλού στη Γη», συμπληρώνει η Μαρίνα Βερνίκου. Μια γυναίκα που, εκτός από μητέρα και σύζυγος, προσπαθεί μέσω του φιλανθρωπικού σωματείου της να συνδράμει και αυτή στο έργο για τα παιδιά του συλλόγου «Ελπίδα» ή των Γιατρών του Kόσμου.
F4-MV-14

Η Λούσι Ντόουτι

H πρώτη γνωριμία της Μαρίνας Βερνίκου με τη Λούσι Ντόουτι στάθηκε η αφορμή για τη γοητευτική Ελληνίδα να γνωρίσει μια πολύ πλούσια γυναίκα, που δεν «φωνάζει» ποτέ την τεράστια οικονομική της άνεση.

Οταν διαπίστωσαν ότι ένα από τα κοινά τους ενδιαφέροντα είναι η φιλανθρωπική δράση, αυτό τις έφερε ακόμη πιο κοντά, έστω και αν η Λούσι μένει μόνιμα στο Λονδίνο, εκεί όπου γνώρισε τον άνδρα της ζωής της Νάιτζελ Ντόουτι, έναν πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία συνιδρυτή του επενδυτικού fund Doughty-Hansoin & Co.

Ο σύζυγός της ήταν ένας ευφυής businessman που μαζί με τους συνεταίρους του κατάφερε να διαχειρίζεται ένα πορτφόλιο επενδυτικών κεφαλαίων που έφτασε τα 23 δισ. ευρώ για πάνω από 100 επενδύσεις! Λάτρης του ποδοσφαίρου, αγόρασε τη Νότιγχαμ Φόρεστ το μακρινό 1999, τη στιγμή που το κλαμπ παρέπαιε, σε μια κίνηση την οποία εξήγησε ως συναισθηματική. Ο Νάιτζελ ήταν από μικρός «άρρωστος» με τη Νότιγχαμ και, όπως είχε δηλώσει τότε στον «Indepedent», αν το είχε δει με καθαρά οικονομικά κριτήρια και περίμενε να πάρει τα λεφτά του πίσω, τότε θα έπρεπε να τον δει ψυχίατρος. Ο γάμος του με τη Λούσι ολοκληρώθηκε με τη γέννηση των δύο γιων τους. Με καταγωγή από τον εξωτικό Αγιο Δομίνικο, η Λούσι βρήκε στον Βρετανό επιχειρηματία όχι μόνο το άλλο της μισό, αλλά και έναν άνθρωπο ιδιαίτερα ευαίσθητο στον πόνο των άλλων. Κάθε χρόνο ο Ντόουτι έκανε δωρεές άνω των 3 εκατ. ευρώ σε τουλάχιστον 20 φιλανθρωπικά ιδρύματα και σωματεία αποδεικνύοντας ότι δεν τον ενδιέφεραν μόνο τα λεφτά. Λάτρευε την οικογένειά του και αν φοβόταν κάτι αυτό ήταν να μη συμβεί κάποιο ατύχημα και σκοτωθούν όλοι σε ένα ταξίδι με αεροπλάνο, οπότε φρόντιζε να φεύγει πάντα μόνος του και πρώτος. Η Λούσι με τους γιους τους ακολουθούσε με άλλη πτήση στον προορισμό που είχαν επιλέξει να πάνε και τον έβρισκαν να τους περιμένει χαμογελαστός.

Η απώλεια και η ζωή μετά

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 η διαδρομή της γοητευτικής γυναίκας με την εξωτική καταγωγή ήταν μια επιτομή της ευτυχίας, έχοντας δίπλα της τον άντρα που λάτρεψε, τα δύο παιδιά τους και ζώντας ονειρικές στιγμές. Στις 4 του ίδιου μήνα ο Νάιτζελ πήγε να γυμναστεί στο γυμναστήριο της οικογενειακής κατοικίας στο Λινκολνσάιρ και λίγη ώρα μετά βρέθηκε νεκρός, μόλις στα 52 του χρόνια, προδομένος από την καρδιά του.

Το σοκ για τη Λούσι και τα παιδιά ήταν τεράστιο, όπως και για πολλούς φίλους και γνωστούς τους, όμως τα μηνύματα που πήρε ήταν απίστευτα συγκινητικά. Ενας άγνωστος που άφησε λίγα λουλούδια έξω από το γήπεδο της Νότιγχαμ Φόρεστ έγραψε μάλλον το πιο συγκινητικό χαρακτηρίζοντας τον Νάιτζελ «πλούσιο Ρομπέν των Δασών, που έδινε σε όλους».

Οπως είπε ύστερα από λίγους μήνες η Λούσι στους «Times», ο Νάιτζελ είχε φροντίσει σε περίπτωση αιφνίδιου θανάτου του να έχει εξασφαλίσει οικονομικά την οικογένειά του. Η ίδια συνέχισε αλλά και επέκτεινε το φιλανθρωπικό του έργο μέσα από δύο ιδρύματα, κάτι που, όπως έχει πει, τη γεμίζει χαρά, αφού νιώθει ότι γίνεται καλύτερος άνθρωπος.

Η φιλία της με τη Μαρίνα Βερνίκου τη φέρνει πλέον αρκετά συχνά στην Ελλάδα, αφού είναι παρούσα σχεδόν κάθε χρόνο στο πάρτυ που οργανώνει η κολλητή της. Μιλάμε για τη συγκέντρωση με αφορμή τα γενέθλια της Μαρίνας και του συζύγου της Μίλτου, όπου καλούν τους πιο στενούς τους φίλους. Η Λούσι έχει φιλοξενηθεί όχι μόνο στο σπίτι τους αλλά και στο σκάφος τους κάποια καλοκαίρια όπως το περσινό, όταν πέρασε μέρος των διακοπών της στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πάρο, στην Αντίπαρο και τη Μύκονο.

Ετεροι αγαπημένοι προορισμοί του καλοκαιριού για τη γοητευτική πολυεκατομμυριούχο είναι το Κάπρι, το Πορτοφίνο, το Ποζιτάνο και το Μόντε Κάρλο. Τον χειμώνα επιλέγει κάποιο από τα αλπικά θέρετρα, αλλά όποτε μπορεί προτιμάει να δραπετεύει στα ζεστά νερά της Καραϊβικής και την πατρίδα της, τον Αγιο Δομίνικο, όπου διαθέτει μια εκπληκτική εξοχική κατοικία με 14 υπνοδωμάτια, εκπληκτική θέα στην παραλία, σπα, μπαρ, πισίνα και μια διακόσμηση απόλυτα εναρμονισμένη με τα χρώματα της περιοχής.

Επειδή όμως παραμένει μια επιχειρηματίας που εξακολουθεί να δουλεύει πολύ, στην κατοικία υπάρχει το δικό της γραφείο και, όπως έχει πει σε συνέντευξή της, το συγκεκριμένο είναι το πιο αγαπημένο της.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Συναγερμός σε γηροκομεία στο κέντρο της Αθήνας - Εντοπίστηκαν κρούσματα

Στα άκρα ο Ερντογάν: Θα απαντήσουμε σε Ελλάδα και Ελληνοκύπριους όπως τους αξίζει

Κορωνοϊός: Καλά νέα για το εμβόλιο της Moderna - Όλο και πιο κοντά στην άδεια κυκλοφορίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης