LIVE

Κορωνοϊός

Απόφαση του Πρωτοδικείου: Και οι παππούδες θα πληρώνουν διατροφή για τα ανήλικα εγγόνια τους

Όταν θα υπάρχει αντικειμενική αδυναμία από τον γονέα – Δείτε τι προβλέπεται αναλυτικά στη δικαστική απόφαση

Στον παππού και τη γιαγιά περνά η «σκυτάλη» για την υποχρέωση διατροφής ανήλικου παιδιού σε περίπτωση που μετά τον χωρισμό τους οι γονείς του δεν μπορούν να διασφαλίσουν τα αναγκαία έξοδα για τη συντήρηση και την ανατροφή του.

Αυτό έκρινε το Πρωτοδικείο της Αθήνας υποχρεώνοντας με την απόφασή του τον παππού –γιατί η γιαγιά αποδεδειγμένα δεν είχε την οικονομική δυνατότητα– να συμμετέχει στη διατροφή του εγγονιού του μετά το διαζύγιο του γιου τους.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από σχετική αίτηση που κατέθεσε η μητέρα του ανηλίκου, επειδή ο πρώην σύζυγός της, λόγω οικονομικής αδυναμίας, δεν ήταν συνεπής στην καταβολή της μηνιαίας διατροφής. Η γυναίκα, αξιοποιώντας τις διατάξεις που παρέχει ο νόμος, στράφηκε κατά των γονέων του πρώην συζύγου της, ζητώντας να αναλάβουν επί της ουσίας ο παππούς και η γιαγιά το δικό του μερίδιο στα έξοδα διαβίωσης του ανηλίκου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το δικαστήριο έκρινε ότι «εάν δεν υπάρχουν κατιόντες, υπόχρεοι για διατροφή κατά σειρά είναι οι γονείς του δικαιούχου». Εφόσον δεν υπάρχουν γονείς, βαρύνονται με υποχρέωση διατροφής ο παππούς και η γιαγιά από πατρική ή μητρική γραμμή και εν συνεχεία οι προπάππος και η προγιαγιά από πατρική και μητρική γραμμή.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το σκεπτικό της ενδιαφέρουσας αυτής δικαστικής απόφασης, «η υποχρέωσή τους είναι κατ’ ίσα μέρη, αν πρόκειται για περισσότερους υπόχρεους στον ίδιο βαθμό, αδιάφορα αν πρόκειται για πατρική ή μητρική γραμμή. Δεν ασκεί επιρροή το γεγονός ότι ο ένας εξ αυτών είναι πιο εύπορος από τον άλλον. Δεν αποκλείεται, επί περισσοτέρων υποχρέων κατ’ ίσα μέρη, ο ένας να εκπληρώνει την υποχρέωση σε είδος, δηλαδή να προσφέρει και τροφή και ο άλλος να παρέχει τη διατροφή σε χρήμα».

Στην προκείμενη υπόθεση η αιτούσα, η οποία ασκεί την επιμέλεια του αβάπτιστου γιου της, επικαλέστηκε με την αίτησή της επείγουσα περίπτωση και ζητούσε να υποχρεωθούν προσωρινά ο παππούς και γιαγιά αντίστοιχα εκ της πατρικής γραμμής να πληρώνουν συνολικά 400 ευρώ τον μήνα ως υπόχρεοι για την ανατροφή του ανήλικου εγγονιού τους.

Η μητέρα, όπως προκύπτει από την απόφαση, ασχολείται με τη φροντίδα, την επίβλεψη και την ανατροφή του παιδιού της, που λόγω της ηλικίας του έχει ανάγκη από την παρουσία και μέριμνά της.

«Η προσωπική εργασία της αιτούσας στην οικία και στην επίβλεψη του ανηλίκου καθώς και η παροχή τροφής σε αυτό, αποτελούν υπηρεσίες που συνδέονται με τη συνοίκηση και αποτιμώνται χρηματικώς», επισημαίνεται στο κείμενο της δικαστικής απόφασης.

Με βάση τα προσκομιζόμενα στοιχεία το δικαστήριο πιθανολόγησε ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες του ανηλίκου τέκνου, όπως αυτές προκύπτουν από τις σημερινές συνθήκες της ζωής του και συγκεκριμένα τις ανάγκες του για ένδυση, διατροφή, εκπαίδευση, ιατρική παρακολούθηση, ψυχαγωγία και εν γένει συντήρησή του, απαιτείται, λαμβανομένης υπόψη και της οικονομικής καταστάσεως των γονέων του, το συνολικό ποσό των 480 ευρώ.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του παππού και της γιαγιάς του παιδιού έκρινε ότι ο πρώτος μπορεί χωρίς να διακινδυνεύσει τη δική του διαβίωση να εισφέρει στη διατροφή του εγγονιού του το ποσό των 120 ευρώ τον μήνα, ενώ η γιαγιά λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας και της εν γένει οικονομικής της κατάστασης, κρίθηκε ότι δεν είναι σε θέση να εισφέρει οικονομικά.

Δείτε βίντεο: Απόφαση του Πρωτοδικείου: Και οι παππούδες θα πληρώνουν διατροφή για τα ανήλικα εγγόνια τους
Απόφαση του Πρωτοδικείου: Και οι παππούδες θα πληρώνουν διατροφή για τα ανήλικα εγγόνια τους


Ειδήσεις σήμερα: 

Έφοδος της αστυνομίας για τον συνωστισμό στην πλατεία Βαρνάβα - Δείτε βίντεο

«Τεστ» για την Τουρκία η αναβολή της Συνόδου Κορυφής για 1-2 Οκτωβρίου

Πώς θα υπολογιστεί και πώς θα διαμορφωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε όλη την Ελλάδα - παραδείγματα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (45)

,ELENI

Απίστευτο!!! Τι άλλο έμεινε να ακούσουμε? Πλάκα μας κάνουν!! Το σκέφτηκαν πολύ!! Αν δεν το γνωρίζουν μιλάμε για την Ελλάδα? Προφανώς συγκρίνουν τους δικό τους παχουλός μισθούς!!!! Με τον απλους συνταξιούχους!! Έλεος!! Κ η τρέλα έχει τα όρια της!!

Άλλος ζω σε παράνοια

Στο πρωτοδικείο Αθηνών να μας πουν τί πίνουν και δεν μας δίνουν! Θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον!

555

Δεν αξίζει καν τον κόπο να επιχειρηματολογήσει κανείς ενάντια. Απλά πρωταπριλιάτικο.

Μάρθα

Πότε φτιάχτηκε αυτός ο νόμος; Τότε που έμεναν όλοι μαζί σε ένα σπίτι, οι γονείς διάλεγαν τη νύφη, συμφωνούσαν την προίκα, η γυναίκα ασχολείτο μόνο με τα παιδιά της και ο παππούς ήταν το αφεντικό μέχρι να πεθάνει; Πού ζούμε, στο Διαφάνι;

ΚΥΠΡΙΟΣ

Γελοιοδέστατη απόφαση. Αν και θεωρώ πως δεν υπάρχει παππούς που θα άφηνε τα εγγόνια του να πεινάνε είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να είναι ευθύνη του. ΥΓ Η κληρονομική ευθύνη μπορεί να συνεπάγεται κι άλλα όπως ευθύνη όλων των μουσουλμάνων για τα εγκλήματα επί Τουρκοκρατίας...

ΑΜ

Άλλοι γ..... και άλλοι πληρώνουν. Μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε.

Σε λίγα χρόνια θα συναντηθούν 3 πορείες

Μια μεγάλη πορεία συνταξιούχων. Μία δεύτερη πορεία δικαστών, ΔΕΚΟτζήδων, καθηγητών ΑΕΙ και δημοσίων υπαλλήλων. Και μια μεγαλειώδης πορεία πολλών εκατομμυρίων μεταναστών. Θα έχουν να πληρωθούν μισθούς και επιδόματα 2 μήνες. Θα ψάχνουν τους φασίστες, τους φοροφυγάδες, τους breeder, τους αστούς, τους νοικοκυραίους, τα λαμόγια του ιδιωτικού τομέα, τους απολιτίκ που δεν γράφτηκαν ποτέ σε κόμμα. Αλλά θα έχουν φύγει ΟΛΟΙ. Όλοι οι κανονικοί εργαζόμενοι οικογενειάρχες του ιδιωτικού τομέα, μοιραία θα φύγουν από τον σάπιο σαβουρότοπο των δημοσίων, των λάθρο και των δικαστών/ΔΕΚΟτζήδων και θα τους αφήσουν μόνους τους να το απολαύσουν. ΤΟΤΕ θα αρχίσει το γλέντι.

Ταμτιριρι

Πολύ καλό

Keyser Sοze

Άρα και σε περίπτωση που η έχων την επιμέλεια μητέρα δηλώνει άνεργη θα συνυπολογίζεται η διατροφή βάσει των εσόδων των γονέων της και δεν θα βαραίνει μόνο την πλευρά του πατέρα. Για να είμαστε σωστοί και ακριβοδίκαιοι .

Ρε παληκάρια

Πληρώνει ο παππούς τα γα.....τικα του γυιού ή τα κέφια της κόρης, και ο Νόμος που λέει πως καθένας είναι υπεύθυνος για το σώμα και την διάθεση του μετά τα 18 πού πάει ρε παλικάρια; Οι δικαστίνες φαίνεται πως δεν θυμούνται το "δεν είμαι του Πατρός μου, δεν είμαι της Μήτρος μου, είμαι ο εαυτός μου" που φώναζαν οι ΕΓΕΣ στις πλατείες. Για φαντασθείτε στην μεγάλη δημοκρατία πέραν του Ατλαντικού ή και στην Γερμανία, όπου τα παιδιά τα σουτάρουν από τα σπίτια από τα 16 και αν μένουν στο σπίτι του μπαμπά πληρώνουν ενοίκιο, να αποφασίσει ένας δικαστής.... όταν θα φτάσει ο κανακάρης ή η αυτοδιαθέτουσα το σώμα της θυγατέρα στα 50, επειδή τα παιδιά βρήκαν τρίχα στην δουλειά, λ.χ., να κάνουν κατάσχεση στην σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς για τον εγγονό. Ρε μήπως η σχετική ρήση, πληρώνω τα γα....τικα εφαρμόζει η συγκεκριμένη απόφαση;

Δημήτρης

Μετά είναι να μη παίρνεις στο κυνήγι του δικαστές!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης