«Τεστ» για την Τουρκία η αναβολή της Συνόδου Κορυφής για 1-2 Οκτωβρίου

«Τεστ» για την Τουρκία η αναβολή της Συνόδου Κορυφής για 1-2 Οκτωβρίου

Αντί για το διήμερο 24-25 Σεπτεμβρίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξαχθεί μία εβδομάδα αργότερα - Αφορμή ότι εντοπίστηκε θετικός στην Covid-19 ένας φρουρός με τον οποίο είχε έρθει σε επαφή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

sarl_miste
Προσχηματική αφορμή ή πραγματικός λόγος; Το γεγονός είναι ότι ο κορωνοϊός οδήγησε σε αναβολή την διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη και Παρασκευή 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Ένας φρουρός ασφαλείας με τον οποίο είχε έρθει σε επαφή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εντοπίστηκε θετικός στην Covid-19 και το απόγευμα της Τρίτης ανακοινώθηκε απλώς ότι εξ αυτού του λόγου η σύναξη των ευρωπαίων ηγετών μετατίθεται κατά μία εβδομάδα και προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το διήμερο 1 και 2 Οκτωβρίου.

«Ο πρόεδρος του Συμβουλίου πληροφορήθηκε σήμερα ότι ένας φύλακας ασφάλειας, με τον οποίο ήρθε σε επαφή στις αρχές την περασμένη εβδομάδα, διαγνώστηκε θετικός σε κορωνοϊό», έγραψε στο τουίτερ ο Barend Leyts, εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Barend Leyts, ανακοινώνοντας την αναβολή της Συνόδου Κορυφής κατά μία εβδομάδα.

Η μετάθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά μία εβδομάδα ανακοινώθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ και του Σαρλ Μισέλ με τον Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από την οποία ανακοινώθηκε και η απόφαση για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο χρόνος πραγματοποίησης του 61ου γύρου των άτυπων συνομιλιών ανάμεσα σε διπλωματικές αντιπροσωπείες από το ελληνικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ανακοινώθηκε, παρά μόνο προσδιορίστηκε ότι οι συζητήσεις θα γίνουν στην Κωνσταντινούπολη, όπου η ελληνική ομάδα υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη θα μεταβεί οδικώς, λόγω των περιορισμών στις πτήσεις προς την Τουρκία εξαιτίας της Covid-19.

«Η αναβολή της Συνόδου Κορυφής δίνει χώρο για να τεστάρουμε τις πραγματικές διαθέσεις της Τουρκίας και χρόνο για να δοθεί κάτι που να ικανοποιεί την Κύπρο», παρατήρησε διπλωματικό στέλεχος με το οποίο συνομίλησε το protothema.gr.

Στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία για την επιθετική της συμπεριφορά τόσο εναντίον της Ελλάδας όσο και εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ευρισκόμενος σε δύσκολη θέση και επιχειρώντας να αποτρέψει την επιβολή οικονομικών μέτρων από την ΕΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν κατά πληροφορίες είχε τηλεδιάσκεψη και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Γαλλικές πηγές μετέδιδαν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Ταγίπ Ερντογάν να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία των χωρών-μελών της ΕΕ και να απόσχει από μονομερείς ενέργειες που προκαλούν εντάσεις. Σύμφωνα με την Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον Γάλλο ομόλογό του ότι η Άγκυρα αναμένει από το Παρίσι να προσεγγίσει τα ζητήματα εποικοδομητικά δεδομένου ότι συνεχίζεται η προσπάθεια αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ας έχουμε έτοιμες τις κυρώσεις για να μην τις χρησιμοποιήσουμε, είπε ο Νίκος Δένδιας σχετικά με την επικείμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η προσβολή στην Κύπρο εξακολουθεί να υπάρχει, συνέχισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ζήτησε οι κυρώσεις της ΕΕ να επιβληθούν σύμφωνα με το συμφωνημένο και ψηφισμένο πλαίσιο, δεδομένου ότι ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα της Τουρκίας συνεχίζουν να διεξάγουν εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ.


Ειδήσεις σήμερα:

Βροχές στο βόρειο Ιόνιο - Ηλιοφάνεια στην υπόλοιπη χώρα

Στη Ρωσία έδωσαν βραβείο που θύμιζε... φαλλό στη δασκάλα της χρονιάς - Δείτε βίντεο

Πανδημία - Ισραήλ: 2.445 κρούσματα και 12 θάνατοι σε 24 ώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης