Κρούσματα κορωνοϊού: Τα μισά έχουν καταγραφεί τον Αύγουστο

Κρούσματα κορωνοϊού: Τα μισά έχουν καταγραφεί τον Αύγουστο

Αμειλικτοι οι αριθμοί: Σε σύνολο 8.381 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, τα 4.033 καταγράφηκαν τις 22 ημέρες του Αυγούστου

maskes-ellada-nearoi-arthro
Οι νέοι και ο Αύγουστος φαίνεται ότι αποτελούν αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τους ειδικούς που προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία του κορωνοϊού που δείχνει να επελαύνει τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.

Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν ένα στα δύο κρούσματα που έχουν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα, στις αρχές Μαρτίου, έχουν καταχωρηθεί στα μητρώα του ΕΟΔΥ τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα σε σύνολο 8.381 κρουσμάτων, όπως προκύπτουν από την έκθεση του ΕΟΔΥ για το Σάββατο 22 Αυγούστου, τα 4.033 καταγράφηκαν το διάστημα 1-22 Αυγούστου.

Παρόμοια είναι η εικόνα και αν μελετήσει κανείς την πορεία των αριθμών καθώς απο τις 3 Αυγούστου τα κρούσματα είναι τριψήφια - τότε η έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 77 κρούσματα και την αμέσως επόμενη ημέρα αυξήθηκαν στα 121.

Από τις 12 Αυγούστου, δε, και μέχρι σήμερα μόνο μια ημέρα καταγραφηκαν λιγότερα από 200, στις 17 Αυγούστου όταν ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 150.

Παράλληλα η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ περιείχε και άλλο ένα στοιχείο προς προβληματισμό και αυτό αφορα τους διασωληνωμένους καθώς από τους 31 οι 12 είναι σε ηλικια κάτω των 64 ετών.

Κλείσιμο
Τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας ποντάρουν πλέον στα μέτρα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες ελπίζοντας ότι θα ευοδωθεί το καλό σενάριο που θέλει, όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, να υπάρξει μια σταθεροποίηση στην πορεία του ιού με τον δείκτη R0 να βρίσκεται από τις 20 Ιουλίου λίγο πάνω απο το 1.

Ένας επιπλέον «πονοκέφαλος» για τους επιστήμονες είναι η μεγάλη διασπορά του ιού στους νέους με τον Γκίκα Μαγιορκίνη να δηλώνει το Σάββατο ότι «μπορούμε να μιλάμε για αρκετά κρούσματα σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ».

Στο πλαίσιο αυτό στο τραπέζι έχει πέσει η σκέψη να μετατεθεί για μια εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων, στις 14 αντί για τις 7 Σεπτεμβρίου, με τις οριστικές ανακοινώσεις να γίνονται στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά στην Ελλάδα 20 είναι οι περιοχές στις οποίες κρίθηκε απαραίτητο να επιβληθούν ειδικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Έτσι ντός των ορίων των Περιφερειών Αττικής, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας και των Δήμων Μυκόνου, Πάρου, Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω, τίθεται ανώτατο όριο 50 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και τελετών, όπως γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, καθώς και των συνδεόμενων με τις τελετές αυτές δεξιώσεων ή άλλων εκδηλώσεων.

Αυτό ορίζει κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για την αποφυγή μετάδοσης της Covid-19, στην οποία προβλέπεται ακόμη ότι - στις ίδιες περιοχές - απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 π.μ. της επόμενης ημέρας.

Σε περίπτωση παράβασης του ανώτατου ορίου συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις επιβάλλεται, στα φυσικά πρόσωπα, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ, και φθάνουν στις 5.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες. Σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν εκδηλώσεις τα πρόστιμα είναι 3.000 ευρώ και 5.000 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Άνθρακας ο θησαυρός: Και το 2019 ο Ερντογάν πανηγύριζε για κοίτασμα φυσικού αερίου

Nordic Monitor: Ντοκουμέντα για την παρακολούθηση Τούρκων αντιφρονούντων στην Ελλάδα

Μύκονος: Αποκαλυπτικά στοιχεία στη δικογραφία για το προκλητικό πάρτι κορωνοϊού στη Φτελιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης