Κορωνοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες μέρες με την επιστροφή των εκδρομέων

Κορωνοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες μέρες με την επιστροφή των εκδρομέων

Πότε πρέπει να κάνουν τεστ για κορωνοϊό οι ταξιδιώτες - Ελεγχοι σήμερα στα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας - Ανησυχία για τη διασωλήνωση 17χρονης - «Θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά» λέει ο καθηγητής Μικροβιολογίας Βατόπουλος - Δύο νεκροί σήμερα

THERMOMETRISH-ARTHROU
Εν μέσω έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα και με τα δειγματοληπτικά τεστ να έχουν ξεκινήσει στα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, κρίσιμο χαρακτηρίζει το χρονικό διάστημα μετά την επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου ο καθηγητής Μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος ενώ δίνει σαφείς οδηγίες για το πότε πρέπει να γίνεται το τεστ.

Όπως τόνισε ο καθηγητής την Κυριακή μιλώντας στην ΕΡΤ, «κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση, η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες».

Αναφορικά με το πότε είναι το πιο κατάλληλο χρονικό διάστημα για να γίνει το τεστ, ο καθηγητής επεσήμανε πως όσοι θέλουν να κάνουν τεστ πρέπει να το κάνουν έπειτα από πέντε μέρες από την επιστροφή τους, ώστε να μεσολαβεί ο χρόνος επώασης σε περίπτωση που έχουν κολλήσει κάτι στο πλοίο ή οπουδήποτε.

«Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή με ένα κρούσμα και αλλόφρονες πάνε την άλλη μέρα για τεστ. Υπάρχει ένας χρόνος επώασης μιας εβδομάδας, μπορεί και περισσότερο. Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί έως και 2-3 μέρες πριν την επώαση, συνεπώς ο κατάλληλος χρόνος για το τεστ είναι 5 με 7 μέρες. Αλλά ας μην βασιζόμαστε στο τεστ. Εάν κάποιος έχει υποψία ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή, καλό είναι να κρατήσει αυτοπεριορισμό 7-10 ημερών, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης», τόνισε.

Προσθέτοντας ότι το νόσημα έχει πλέον περάσει στους νέους εξέφρασε τον φόβο ότι «θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά», σχολιάζοντας το περιστατικό της 17χρονης που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ.

Απευθύνοντας ουσιαστικά έκκληση προς τους νέους, προκειμένου να συγκρατηθεί ο ιός ο καθηγητής είπε: «Οι νέοι έχουν κοινή λογική και μπορούν να καταλάβουν ότι επιστρέφοντας από διακοπές μπορεί να φέρουν τον επικίνδυνο ιό που μπορεί να μην βλάψει τους ίδιους, ωστόσο μπορεί να βλάψει τους δικούς τους, γι’ αυτό πρέπει να αυτοπεριοριστούν».

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, άλλοι δύο νέοι θάνατοι από κορωνοϊό καταγράφηκαν την Κυριακή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χωρα στους 228.

Συγκεκριμένα, κατέληξε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ 71χρονος με υποκείμενα νοσηματα και στο Μποδοσάκειο Πτολεμαϊδας 87χρονη που επίσης είχε υποκείμενα νοσήματα.

Ειδήσεις σήμερα

Δύο νέοι θάνατοι από κορωνοϊό - Στους 228 οι νεκροί στη χώρα μας

Κορωνοϊός: Δειγματοληπτικά τεστ στα λιμάνια για να μη διασπείρουν τον ιό όσοι γυρνάνε από τα νησιά

Ελληνοτουρκικά: Το Kemal Reis πήγε να προστατέψει το Barbaros στην Κύπρο, λέει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης