Εξ αποστάσεως σπουδές: Αλλαγές στο πλαίσιο ΔΟΑΤΑΠ λόγω πανδημίας

Εξ αποστάσεως σπουδές: Αλλαγές στο πλαίσιο ΔΟΑΤΑΠ λόγω πανδημίας

Στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνονται, λόγω πανδημίας, οι εξετάσεις των φοιτητών που σπουδάζουν εξ αποστάσεως σε ξένα Πανεπιστήμια

laptop
Στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνονται, λόγω πανδημίας, οι εξετάσεις των φοιτητών που σπουδάζουν εξ αποστάσεως σε ξένα Πανεπιστήμια. Όπως έλεγαν στο «protothema.gr» κύκλοι του ΔΟΑΤΑΠ θα αναμορφωθεί το πλαίσιο για τις εξ αποστάσεως σπουδές λέγοντας ότι οι φοιτητές που σπουδάζουν σε χώρες όπως η Κύπρος θα δώσουν εξετάσεις στην Ελλάδα, και όταν τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού οι εξετάσεις θα μεταφερθούν και πάλι στην έδρα του κάθε Πανεπιστημίου. Εκπαιδευτικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» αναφέροντας ότι οι εξετάσεις αυτές θα επιλύσουν προβλήματα που έχουν αναφερθεί με τα εξ αποστάσεως πτυχία και τον τρόπο που διενεργούνται οι εξετάσεις για την απόκτησής τους.

Η Ολομέλεια του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. στην 11η /26-6-2020 συνεδρίασή της αποφάσισε την επικαιροποίηση του πλαισίου αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως και την εφαρμογή αυτής ως εξής:

(α) Είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχουν γραπτές δια ζώσης εξετάσεις για κάθε μάθημα του προς κρίση εξ αποστάσεως προγράμματος.
Δια ζώσης προφορική εξέταση είναι αποδεκτή μόνο σε περιπτώσεις παρουσίασης μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών και σε υποστήριξη διδακτορικών διατριβών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η προφορική εξέταση πρέπει να γίνεται δια ζώσης. Σε εξαιρετικές και μόνον περιπτώσεις (π.χ. πανδημία) θα μπορούσε η δια ζώσης εξέταση να υποκατασταθεί από σύγχρονη - τύπου-δια-ζώσης - τηλε-εξέταση αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Κλείσιμο
(β) Ο τόπος των δια ζώσης γραπτών εξετάσεων και των ομαδικών συναντήσεων, θα πρέπει να είναι στο εξής η έδρα του Πανεπιστημίου ή οποιοδήποτε άλλο εξεταστικό κέντρο στη χώρα της έδρας του Πανεπιστημίου. Για την κρίση της ισοτιμίας αλλοδαπών τίτλων σπουδών εξ αποστάσεως προς τους τίτλους των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, τα (α) και (β) θα έχουν εφαρμογή για τα εξάμηνα σπουδών που δεν έχουν ολοκληρωθεί προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2020.

(γ) Η ισοτιμία προς τα πτυχία των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής θα κρίνεται στις περιπτώσεις:

(1) τίτλου σπουδών εξ αποστάσεως διάρκειας 4 ετών,
(2) τίτλων σπουδών εξ αποστάσεως διάρκειας 3 ετών συνεκτιμωμένων με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ανεξαρτήτως τρόπου σπουδών (εξ αποστάσεως και φυσικής παρακολούθησης).

Η «ισοτιμία και αντιστοιχία» των ανωτέρω θα κρίνεται μόνο προς τα πτυχία τα απομενόμενα από τα προγράμματα σπουδών του Ε.Α.Π., δηλαδή μόνο εφόσον το αντικείμενο σπουδών προσφέρεται στο Ε.Α.Π. Σε περιπτώσεις αίτησης ισοτιμίας τίτλου σπουδών 1ου κύκλου φυσικής παρακολούθησης διάρκειας 3 ετών συνεκτιμωμένου με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών εξ αποστάσεως, αυτή κρίνεται προς τα πτυχία των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, η δε «ισοτιμία και αντιστοιχία» δύναται να κριθεί προς τα πτυχία τα απονεμόμενα από τα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής φυσικής παρακολούθησης.

Ειδήσεις σήμερα

Ασταμάτητη η επέλαση του κορωνοϊού στον πλανήτη - Σε νέα επικίνδυνη φάση οι ΗΠΑ

«Γιαβάς γιαβάς» ο διάλογος με την Τουρκία μετά τις φρεγάτες

Σε επιφυλακή το Μαξίμου για τον κορωνοϊό - Τηλεδιάσκεψη υπό τον Μητσοτάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης