Αγία Σοφία: Ακόμα και αν την κάνουνε τζαμί, δεν παύει να είναι ένα μνημείο διαχρονικό, λέει ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας

Αγία Σοφία: Ακόμα και αν την κάνουνε τζαμί, δεν παύει να είναι ένα μνημείο διαχρονικό, λέει ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας

Ο Αρχιεπίσκοπος, αναφερόμενος στον τρούλο της Αγιάς Σοφιάς, επισήμανε ότι «όλοι οι άλλοι τρούλοι είναι αντίγραφα του πρώτου τρούλου, του δικού μας»

makarios
Παρέμβαση κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος.

«Συμπάσχω με όλους τους Έλληνες, με όλους τους Ρωμιούς και με όλους τους Ορθόδοξους» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και τόνισε ότι ο ναός αυτός φτιάχτηκε για ένα συγκεκριμένο σκοπό «να είναι ο ναός του Πατριάρχου σε μία συγκεκριμένη εποχή και εκπροσωπεί ασφαλώς ένα θεσμό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Άσχετα που τώρα εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να τελούμε τη Θεία Λειτουργία μέσα σε αυτό το μνημείο. Ότι και να γίνει όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο ναός αυτός είναι ναός των ορθοδόξων» είπε ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είπε «ό,τι και να γίνει δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο πρώτος τρούλος που φτιάχτηκε στην ανθρώπινη ιστορία είναι ο τρούλος της Αγίας Σοφίας» για να συμπληρώσει ότι «όλοι οι άλλοι τρούλοι είναι αντίγραφα του πρώτου τρούλου του δικού μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είπε επίσης ότι «κι αν γίνει στο μέλλον η ιστορική πραγματικότητα δεν αλλάζει. Ακόμα και αν το κάνουνε τζαμί, ακόμα και αν το αφήσουνε μουσείο, ακόμα και να το κάνουν αποθήκη, ακόμα και να το κάνουνε γυμναστήριο ή οτιδήποτε δεν παύει να είναι ένα μνημείο διαχρονικό που δείχνει ποιοι είμαστε και τι είμαστε και όποια παρέμβαση και αν γίνει την ιστορική πραγματικότητα δεν μπορούμε να τη χαλάσουμε».

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το θέμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας είπε ότι «o Πατριάρχης -από ό,τι ξέρω- είπε ότι θα απογοητεύσει όλο το χριστιανικό κόσμο μία τέτοια αλλαγή και αυτό είναι γεγονός. Και εγώ θα απογοητευτώ και εσείς θα απογοητευτείτε, διότι αν θα γίνει τζαμί εγώ δεν θα μπορώ να επισκεφτώ αυτό το μνημείο το οποίο είναι μνημείο του Γένους μου.

Επομένως, θα υπάρξει απογοήτευση σε όλο τον χριστιανικό κόσμο που ξεπερνάει τα 350 εκατομμύρια οι Ορθόδοξοι, για να μη βάλουμε μέσα και τους Καθολικούς και τους Προτεστάντες που όλοι είναι Χριστιανοί και οπωσδήποτε θα έχει ένα αρνητικό αντίκτυπο η απόφαση αυτή του Προέδρου της Τουρκίας».

Σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό στην Αυστραλία ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι έκλεισαν 7 Ναοί για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης από Ελληνικό: Ο τόπος αυτός θα γίνει κυψέλη ανάπτυξης με πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας - Δείτε βίντεο

Κρούσματα κορωνοϊού: «Χαμηλές πτήσεις» στους τουρίστες - Παραμένει η «πυρκαγιά» στην Ξάνθη

Η «μαστροπός» του Επστάιν κρυβόταν μέσα στη χλιδή - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης