Κρούσματα κορωνοϊού: «Χαμηλές πτήσεις» στους τουρίστες - Παραμένει η «πυρκαγιά» στην Ξάνθη

Κρούσματα κορωνοϊού: «Χαμηλές πτήσεις» στους τουρίστες - Παραμένει η «πυρκαγιά» στην Ξάνθη

Στα πρώτα 2.000 από τα 5.889 τεστ που έγιναν την 1η Ιουλίου στα αεροδρόμια μόλις 5 βρέθηκαν θετικά - Νέοι περιορισμοί σε τρεις επιπλέον δήμους στην Ξάνθη

aerodromio-venizelos-arrthrou
Συνεχίζει να δίνει ζωηρό το «στίγμα» του ο κορωνοϊός στη χώρα μας, τόσο μέσα από τα εισαγόμενα κρούσματα όσο και μέσα από τα εγχώρια που καταγράφονται. Πλέον ο ένας πόλος επιδημιολογικού ενδιαφέροντος θα αφορά τους τουρίστες και τα θετικά κρούσματα που θα εντοπίζονται από τους εκτεταμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους, και ο άλλος πόλος θα αφορά γενικώς τον πληθυσμό της χώρας ο οποίος επίσης θα «σκανάρεται» για κορωνοϊό μέσα από συνεχή τεστ μοριακού ελέγχου.

Με βάση αυτούς τους ελέγχους – την ευθύνη για τη διενέργεια των οποίων έχουν αφενός ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, αφετέρου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας - τα τελευταία διαθέσιμα, χθεσινά, αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής: από τον έλεγχο των περίπου 2.000 επισκεπτών που είχαν μπει στη χώρα την 1η Ιουλίου εντοπίστηκαν 5 θετικά κρούσματα. Εκκρεμούσαν έως και εχθες το βράδυ τα υπόλοιπα αποτελέσματα.

Άλλα 28 θετικά κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 7 χαρακτηρίζονται επίσης εισαγόμενα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 3.458.

Στον χάρτη με τις τοπικές επιδημίες συνεχίζουν να βρίσκονται η Ξάνθη και η Ροδόπη, η Καστοριά, η Θεσπρωτία, ενώ μετά τη Σύρο όπου είχε καταγραφεί μικρή συρροή κρουσμάτων, μπαίνει και ένα ακόμη νησί, η Κάρπαθος.

Στην Ξάνθη καταγράφηκαν 10 κρούσματα – δηλαδή το 1/3 των χθεσινών κρουσμάτων- και άλλα 2 στην όμορη Ροδόπη. Μία άλλη μικρή συρροή κρουσμάτων φαίνεται ότι εντοπίστηκε με τρία θετικά στον κορωνοϊό άτομα και στη Δράμα.
exinos_xanthi


Κλείσιμο
Σε μία εντεινόμενη επιχείρηση διακοπής της κυκλοφορίας του κορωνοϊού, οι αρμόδιοι έθεσαν σε εφαρμογή νέους περιορισμούς σε τρεις ακόμη δήμους – εκτός του δήμου Μύκης, στους δήμους Ξάνθης, Αβδήρων, Τοπείρου. Τα περιοριστικά μέτρα μαρτυρούν ουσιαστικά και την εξάπλωση του κορωνοϊού στην περιοχή, τα σημεία με το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Στο πλαίσιο αυτό απαγορεύονται οι ιδιωτικές και δημόσιες συναθροίσεις άνω των οχτώ ατόμων, ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα και η προσέλευση των πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες και ΔΕΚΟ γίνεται κατόπιν ραντεβού. Πάντως, το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς με κορωνοϊό της Θράκης βρίσκονταν έως και χθες το βράδυ 17 ασθενείς, εκ των οποίων οι 5 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας και Λοιμώξεων.

Η Καστοριά παραμένει στο επίκεντρο, καθώς καταγράφηκαν χθες άλλα 2 κρούσματα όπως και 1 στη γειτονική Κοζάνη. Με 3 ασθενείς που εισήχθησαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας επανεμφανίστηκε και η Λάρισα στον χάρτη με τα κρούσματα. Και οι τρεις είναι κάτοικοι μεγάλου οικισμού Ρομά της Περιφερειακής ενότητας Λάρισας. Οι αρμόδιοι παρακολουθούν με ανησυχία την νέα εστία στην περιοχή, μετά τον μηδενισμό των θετικών κρουσμάτων στη Νέα Σμύρνη Λάρισας.

Τέλος, στο μικροσκόπιο βρίσκεται και η Κάρπαθος μετά τον εντοπισμό και άλλου κρούσματος από το συγγενικό περιβάλλον του Ελληνοαμερικανού που νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου. Πρόκειται για τη συζυγό του η οποία εισήχθη και αυτή στο ίδιο νοσοκομείο στην κλινική Covid-19.

Δεδομένου ότι το ζευγάρι βρισκόταν στο νησί προ δεκαημέρου και είχαν κοινωνικές επαφές με μόνιμους κατοίκους, ουδείς μπορεί να αποκλείσει νέα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Πάντως, η ιχνηλάτηση συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό και έχουν δοθεί αρμοδίως οι σχετικές οδηγίες για παρακολούθηση συμπτωμάτων και αυτοπεριορισμό σε όσους τυχόν ήρθαν σε εγγύτερη επαφή με το ζευγάρι.

Ειδήσεις σήμερα:

Πήλιο: Μόνος του για δείπνο στο αγαπημένο του εστιατόριο ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον

«Ήταν ένας μαύρος σαν αυτούς που πουλάνε βραχιόλια»: Η Μαρκέλλα περιέγραψε με ποιον μιλούσε η 33χρονη απαγωγέας της

Εφιάλτης στη Φλόριντα με νέο ρεκόρ κρουσμάτων - Ξεπέρασαν τα 10.000 σε μία ημέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης