LIVE

Κορωνοϊός

Η μεγαλύτερη τραπεζική απάτη στην Κρήτη: Και οι επτά κρίθηκαν αθώοι, αλλά ο Άρειος Πάγος δεν συμφωνεί

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
areios-pagos-arthro

Διευθύντρια και 6 ακόμη στελέχη τράπεζας στα Χανιά ενέκριναν χωρίς εγγυήσεις σε πολίτες που δήλωναν μόνιμη κατοικία ακόμη και σε νεκροταφεία 61 δάνεια που δεν εξοφλήθηκαν ποτέ

Για τη μεγαλύτερη τραπεζική απάτη στην Κρήτη, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, αθωώθηκαν από το Εφετείο Κακουργημάτων με μια ανεξήγητη απόφαση επτά στελέχη της τράπεζας, μεταξύ των οποίων κύριο πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η διευθύντρια του υποκαταστήματος των Χανίων.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Δασούλας για διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος έσπευσε να ασκήσει αναίρεση, με αποτέλεσμα να συγκληθεί η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία ναι μεν συντάχθηκε απόλυτα με την Εισαγγελία, αλλά τελικά δεν άλλαξε το αθωωτικό αποτέλεσμα του Εφετείου, καθώς η αναίρεση υπέρ του νόμου δεν δίνει τη δυνατότητα αναπομπής σε νέα δίκη.

Μέσα σε 25 μήνες -συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2010, οι επτά συναίνεσαν, καθένας από την πλευρά του και με τον τρόπο του, να χορηγηθούν 61 δάνεια για αγορά ή κατασκευή ακινήτων, οικοπέδων και αγροτεμαχίων, συνολικού ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, σε αφερέγγυους δανειολήπτες, χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενες ελάχιστες τυπικές εγγυήσεις.

Τα 61 αυτά δάνεια ουδέποτε εξοφλήθηκαν από τους δανειολήπτες, καθώς άλλοι δήλωναν ως μόνιμη κατοικία διευθύνσεις νεκροταφείων ή άγνωστες διευθύνσεις, δίνοντας παράλληλα ακατοχύρωτους αριθμούς κινητών τηλεφώνων. Οι περισσότεροι δανειολήπτες ήταν αγρεργάτες του μεροκάματου και οικιακοί βοηθοί, εκ των οποίων 23 ήταν ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, οι οποίοι είχαν μειωμένη πιστοληπτική ικανότητα, καθώς «δεν είχαν εισοδήματα ικανά που να τους επιτρέπουν να αποπληρώσουν τα δάνεια». Η διευθύντρια του υποκαταστήματος μαζί με τους υπόλοιπους 6 συνεργάτες της τράπεζας (πολιτικούς μηχανικούς-εκτιμητές ακινήτων, διαμεσολαβητές κ.λπ.), όπως αναφέρουν οι αρεοπαγίτες, «είχαν προαποφασίσει να εξαπατήσουν την Τράπεζα ώστε να εκταμιεύονται περισσότερα δάνεια», καθώς το πιστωτικό ίδρυμα όχι μόνο πίεζε τους διευθυντές υποκαταστημάτων να χορηγούν όσο το δυνατόν περισσότερα δάνεια, αλλά τους έδινε και μπόνους όταν επιτύγχαναν τους στόχους.

Αν και γνώριζαν ότι οι υποψήφιοι δανειολήπτες ήταν «άτομα μειωμένης πιστοληπτικής ικανότητας, δεδομένου ότι τα δηλωθέντα εισοδήματά τους πιστοποιούνταν μόνο από τους ίδιους με απλές υπεύθυνες δηλώσεις τους ότι εργάζονται ως αγρεργάτες ή οικιακοί βοηθοί, χωρίς να προσκομίζονται βεβαίωση του εργοδότη ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει την εργασιακή ιδιότητα του δανειολήπτη ή του εγγυητή».

Από την πλευρά τους, οι πολιτικοί μηχανικοί, μετά από προσυνεννόηση με τη διευθύντρια, συνέτασσαν τις εκθέσεις εκτίμησης ακινήτων, με επιπλέον ποσά έως και 550% της πραγματικής εμπορικής αξίας του υπό αγορά ακινήτου, έτσι ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί η χορήγηση των δανείων.

Τελικά, όπως προέκυψε από την ποινική διαδικασία, η διευθύντρια με τη συνδρομή των 6 δεχόταν και προωθούσε τις αιτήσεις χορήγησης δανείων, στηριζόμενη σε έγγραφες υπεύθυνες δηλώσεις ως προς το ύψος των εισοδημάτων των υποψήφιων δανειοληπτών και την οικονομική επιφάνειά τους, χωρίς την προσκόμιση εργοδοτικών βεβαιώσεων αναφορικά με την απασχόλησή τους. Μάλιστα, μεγάλο μέρος των οικονομικών στοιχείων ήταν ελλιπές, ενώ κάποιες από τις βεβαιώσεις που υπήρχαν ήταν πλαστές.

Πλέον των άλλων, τα περισσότερα έγγραφα ανάληψης των δανείων ήταν χωρίς υπογραφές των δανειοληπτών, δηλαδή ήταν σαν να μην είχαν εισπραχθεί ποτέ τα δάνεια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν βρέθηκαν τα παραστατικά της εκταμίευσης και την ίδια στιγμή δεν είχαν εγγραφεί εμπράγματα βάρη (υποθήκες) υπέρ της τράπεζας.

Στο Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης οι επτά δικάστηκαν για το αδίκημα της κακουργηματικής κατ’ εξακολούθησιν απάτης από κοινού σε βάρος της τράπεζας με τις επιβαρυντικές περιστάσεις περί καταχραστών και όλοι αθωώθηκαν.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση υπέρ του Νόμου στην εφετειακή απόφαση για έλλειψη της απαιτούμενης, ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, για εσφαλμένη εφαρμογή ουσιαστικών ποινικών διατάξεων, καθώς και για ασάφειες και λογικά κενά της εφετειακής απόφασης. Το αποτέλεσμα της αναίρεσης υπέρ του Νόμου όμως δεν επιφέρει καμία αλλαγή στο διά ταύτα της εφετειακής απόφασης, απλά έχει νομολογιακό χαρακτήρα, γι' αυτό άλλωστε και δεν παρέστησαν τα επτά στελέχη της τράπεζας, σύμφωνα με το άρθ. 505 παρ. 2 ΚΠοινΔ.

Οι αρεοπαγίτες, σε σχηματισμό πλήρους Ολομέλειας, αναίρεσαν τελικά την εφετειακή απόφαση. Και αυτό γιατί, μεταξύ των άλλων, το Εφετείο, αφού δέχτηκε ότι τα δικαιολογητικά που υπήρχαν για τους 61 δανειολήπτες ήταν ελλιπή, δηλαδή ότι οι επτά «είχαν ιδία γνώση της πραγματικότητας», παρά ταύτα έκρινε ότι «η κεντρική υπηρεσία της Τράπεζας στην Αθήνα, που χορήγησε τα δάνεια, δεν παραπλανήθηκε από τους επτά, οι οποίοι, με τη σύνταξη και αποστολή φακέλων με τέτοιες βασικές ελλείψεις, ουσιαστικά εισηγήθηκαν να χορηγηθούν τα δάνεια, τα οποία τελικά χορηγήθηκαν».

Την ίδια στιγμή, ενώ οι εφέτες δέχονται ότι υπήρχαν ατέλειες στους φακέλους των δανειοδοτηθέντων, όπου υπεύθυνοι ήταν οι επτά, παρά ταύτα, αντιφατικά, αποδίδει τη μη αποληρωμή των δανείων «αορίστως στην οικονομική κρίση και όχι στην προφανή αφερεγγυότητα των δανειοληπτών και την υπερεκτίμηση των ακινήτων».

Τέλος, ενώ το Εφετείο δέχεται ότι «υπήρξαν πράγματι παρατυπίες και αντικανονικές ενέργειες στη χορήγηση των δανείων», δεν προσδιορίζει αυτές τις παρατυπίες και τις αντικανονικές ενέργειες, ούτε από ποιον συγκεκριμένα έγιναν.

Ειδήσεις σήμερα:

Σταϊκούρας: Στο 2,5% το επιτόκιο για ένταξη υποχρεώσεων λόγω κορωνοϊού στις 24 δόσεις

ΤτΕ: Μειωμένα κατά 51,4% τα έσοδα από τον τουρισμό το πρώτο τετράμηνο του 2020

Και ο Κοντονής υπέρ της... Παπαδημούπολης - «Οι Αριστεροί πρέπει να είναι πένητες;»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (37)

Απίστευτη καθυστέρηση

Υπόθεση του 2008 εξετάζεται και τελεσιδικεί το 2020. Όπως κι ο ψευτογιατρός που έκλεψε το Κοντομηνά το 2005 , το 2007 έγινε η δίωξη, η εκδικαση ήταν να γίνει τώρα κι όλα τα ενδιάμεσα χρόνια ο ψευτογιατρός συνέχιζε να δρα. Κράτος της πλάκας.

Γνωστή Ελληνική "Δικαιοσύνη"

Οι αδέκαστοι κριτές που κλήθηκαν να αποδώσουν δικαιοσύνη υπέρ των τραπεζών (με το αζημείωτο), στην περίπτωση των δανείων σε Ελβετικό Φράγκο που έσπρωχναν αφειδώς σε όσους στόχευαν σε χαμηλότοκα στεγαστικά, έκριναν (και πάλι ακριβοδίκαια) πως τα στελέχη που φέσωσαν με μερικά εκατομμυριάκια, για να εισπράξουν τα bonus τους, είναι αθώα και παραδίδονται "αμόλυντα" στην κοινωνία! Όσοι αναζητούν ακόμη την πιο βρώμικη σε στελέχωση από τις εξουσίες, ας συνεχίσουν την αναζήτηση...

γνωστος "κλαψας" ελληναρας

οταν επαιρνες δανεια σε κλειδωμενο για την εποχη νομισμα δεν ειχες στην ακρη του μυαλου σου οτι για τα επομενα 40 χρονια μπορει κατι να γινει και να "ξεκλειδωθει" η ισοτιμια ? αν δεν το ειχες εσυ φταις οχι η τραπεζα ! ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΑΦΕΛΗΣ και οχι κλεφτης η τραπεζα (δεν δουλευω σε τραπεζα,δεν εχω παρει δανειο, απλα διαθετω ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ)...

Μαριάνκα

Κρίμα, να μην το ξέραμε νωρίτερα

dim

Siemens : οι κύριοι ιθύνοντες αλεμάο Novartis : μετατράπηκε σε πολιτικό θίασο (η ουσία του σκανδάλου και ο χρηματισμός γιατρών από την εταιρία στη στρατόσφαιρα) Energa : καταχράστηκαν 125, ο ένας εξαρχής ελεύθερος, ο άλλος ελευθερώθηκε την ώρα που είναι και ηθικός αυτουργός κλπ ... τα λεφτά ? που είναι ρε παιδιά τα λεφτά ? Noor 1 : δεν έμεινε κουνούπι ζωντανό Το εκατ. του Τσουκάτου : μόνο που δεν τον ευχαριστήσαμε Λίστες Λαγκάρντ : τις κρύψαμε τις σβύσαμε τις ξεχάσαμε, αποτέλεσμα μηδέν Λίστες Μπόργιανς, Panama papers, Λουξεμβούργου ... έλα μωρέ δεν βαριέσαι, μη ανοίγουμε ιστορίες τώρα Follie follie : έχουμε μείνει στο αν θα γυρίσουν τα αυτοκίνητα πίσω ! Τώρα αυτό και πολλά άλλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για μια μέρα και εξαφανίζονται .. Μήπως λέω μήπως η πολιτεία πρέπει να προβληματιστεί λίγο για τη διαφάνεια και τις ταχύτητες της δικαιοσύνης ?? Μήπως κάτι πάει θεόστραβα ? Μήπως λέω μήπως ο κ. πρωθυπουργός πρέπει να προβληματιστεί λίγο και να δώσει λύσεις ?

AA

Αν είναι όπως τα λεέι το άρθρο είναι γελοιοποίηση της Δικαιοσύνης αυτό. Ναι ο Α.Π. απορρίπτει την εφετειακή απόφαση αλλά μόνο με "νομολογικό χαρακτήρα" - δηλαδή συνεχίζουν να είναι αθώοι, ουτε νέα δικη ουτε τίποτα. Μπανανα Ρεπαμπλικ λεμε.

dim

Διαβάζω σε άλλο άρθρο : "Η Βουλγαρία υπόκειται σε εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ανεπαρκή συμμόρφωσή της στο κράτος δικαίου και την περιορισμένη επιτυχία της στην καταπολέμηση της διαφθοράς σε υψηλά κλιμάκια, γεγονός που την εμπόδισε να προσχωρήσει στην ζώνη Σένγκεν", μετά γελάω και μετά κλαίω για την κατάντια μας ... η ΕΕ μας έκρινε επαρκείς λοιπόν ... η εικόνα του λαού είναι η πολιτική σκηνή ... το ότι δεν υπάρχει ένας πολιτικός (που φωνάζω πολλά χρόνια εδώ μέσα) να τολμήσει πάταξη φοροδιαφυγής/διαπλοκής/διαφθοράς/παραοικονομίας/μη απόδοσης φόρων είναι κάτι που προφανώς λοιπόν δεν το θέλουμε σαν λαός διότι ως κουτοπόνηροι νομίζουμε ότι με λαμογιές τα κάνουμε όλα τέλεια ... το ότι ήρθαν οι ξένοι από την πίσω πόρτα και μας παίρνουν και τα σώβρακα μας ξυνίζει όμως ...

Πως έδιναν δάνεια μέχρι και το 2010?

Αφού η χώρα είχε καταρρεύσει και οι τράπεζες δεν έδιναν δάνειο ούτε για πλάκα...

στην περιπτωση που δεν το γνωριζεις

το 2010 χρεωκοπησαμε σαν χωρα και μπηκαμε στα μνημονια...ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΔΙΝΑΝΕ ΔΑΝΕΙΑ....οχι απο τοτε και πριν...τι σαΐνια που ειστε βρε ελληναρες και περνιεστε και για την καλυτερη ρατσα του πλανητη...

Ενταξει

Σαπιλα και διαφθορα Ζιμπαμπουε. Δε μας εκπλησσει. Γνωστο οτι ισχυει για το νησι αυτο. Καλο θα ηταν να αποσχιστουν οπως χρονια τωρα διατυμπανιζουν, να τους κανει νομοταγεις ο Σουλτανος απο διπλα.

Πιο εντάξει...

Εσύ δηλαδή έβγαλες το συμπέρασμα ότι φταίει η Κρήτη για δεκάδες δις κόκκινων δανείων που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες τη δεκαετία 2000-2010....Στο χωριό σου όσοι πήραν δάνεια ήταν φερέγγυοι; Ή μόνο στην Κρήτη δίνονταν δάνεια με εξασφαλίσεις αέρα;

Πολίτης

Έλληνας σίγουρα πάντως δεν είσαι. Προβοκάτορας φθηνός και αμόρφωτος χωρίς λογικά επιχειρήματα. Τι σχέση έχει η Κρήτη ... κόμπλεξ που κουβαλάς.. Δεν υπάρχει ποιοτική διάκριση μεταξύ γεωγραφικών περιοχών σε αυτού του είδους οικονομικών εγκλημάτων. Ότι κάτσει με αυτήν την προβληματική δικαιοσύνη που έχουμε δυστυχώς.

Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ

Ονοματάκι δεν έχει η τράπεζα? Έτσι ρωτάω, από περιέργεια.....

Μ.

Εάν θυμάμαι καλά, Εμπορική...

δικαιοσύνη ώρα μηδέν

τα χρήματα έχουν πετάξει κι έχουν εξαφανιστεί ! κι ύστερα ........... ήρθαν κι οι μέλισσες

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης