Αναστασιάδης: Εξετάζουμε το βέτο στην ένταξη Τουρκίας στην ΕΕ

nikos43

«Είτε θα συμμορφώνονται με τους όρους και τις προϋποθέσεις οποιασδήποτε άλλης υποψήφιας χώρας, είτε διαφορετικά δεν θα μπορούν να είναι ούτε υποψήφιοι»

Eάν η Τουρκία δεν ανασχέσει την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να χάσει το καθεστώς της ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico, μέσω βίντεοσυνομιλίας από το γραφείο του στη Λευκωσία.

Είπε, επίσης, ότι οι έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου, που η ΕΕ λέει ότι είναι παράνομες επειδή παραβιάζουν την αποκλειστική οικονομική ζώνη του νησιού, υπερβαίνουν τα όρια.

«Είτε θα συμμορφώνονται με τους όρους και τις προϋποθέσεις οποιασδήποτε άλλης υποψήφιας χώρας, είτε διαφορετικά δεν θα μπορούν να είναι ούτε υποψήφιοι ούτε να γίνουν δεκτοί», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, και πρόσθεσε ότι παρόλο που «είμαστε υπέρ του να έχουμε την Τουρκία ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτιμούμε να έχουμε έναν ευρωπαϊκό γείτονα παρά να έχουμε ένα επιθετικό κράτος όπως συμπεριφέρεται η Τουρκία».

Σε σχέση με την προσθήκη περισσότερων ονομάτων στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, ο ίδιος ανέφερε πως «είναι μία από τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, ωστόσο πιστεύω ότι ως ΕΕ δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας». Σημείωσε ότι η απόφαση να σταματήσουν επίσημα οι ενταξιακές συνομιλίες είναι «ένα από τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, αν και θα προτιμούσα να έχω μια ειρηνική λύση».

Τον Οκτώβριο, οι Τουρκοκύπριοι θα πάνε στις κάλπες και, εάν ο Μουσταφά Ακιντζί επανεκλεγεί ηγέτης, οι συνομιλίες μπορούν "σίγουρα" να επαναληφθούν, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με το Politico, πρόσθεσε ότι, ως ένα τρόπο δίκαιου διαμοιρασμού των εσόδων από τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία, έχει προσφέρει στους Τουρκοκύπριους ένα μέρος των εσόδων από φυσικό αέριο εάν η Άγκυρα αναγνωρίσει τα δικαιώματα της Λευκωσίας σε έρευνες για ενέργεια.

«Είμαι έτοιμος να ανοίξω ειδικό λογαριασμό υπέρ της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σύμφωνα με την αναλογία του πληθυσμού», είπε. «Και αν η Τουρκία σταματήσει την επιθετικότητα και αναγνωρίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, είμαι έτοιμος να δεχτώ, ακόμη και χωρίς να βρω λύση στο Κυπριακό, να δώσω το δικαίωμα στους Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από οποιαδήποτε έσοδα που μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων», πρόσθεσε.

Η Τουρκία διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο στη Λιβύη, όπου υποστηρίζει την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Fayez al-Sarraj υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά μην ξεγελιέστε, προειδοποίησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Από τη μία πλευρά, λένε ότι προσπαθούν να σταματήσουν την αρνητική κατάσταση στη Λιβύη, αλλά ταυτόχρονα προκαλούν τόσους πονοκεφάλους στις γύρω χώρες παραβιάζοντας τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο». Ανέφερε ότι αυτό περιλάμβανε «αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας» με τον σχεδιασμό για επέκταση της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.

Σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές πιέσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει: «παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας για αποτελεσματική αλληλεγγύη και παρά τα μέτρα που έχουμε λάβει σε εθνικό επίπεδο, η Κύπρος παραμένει το κράτος μέλος της ΕΕ που λαμβάνει τις περισσότερες πρωτοβάθμιες αιτήσεις ασύλου ανάλογα με τον πληθυσμό της». Με την Κομισιόν να υποβάλλει μια νέα πρόταση για τη μετανάστευση, «μένει να δούμε τι εννοούν οι βόρειοι εταίροι και φίλοι μας με την αλληλεγγύη», ανέφερε

Χαρακτήρισε «εξαιρετικές» τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου ενός ταμείου ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Οι περισσότερες χώρες συμφωνούν» με τις προτάσεις της Κομισιόν, πρόσθεσε.

Ειδικά για το μέσο που προσφέρει ο ESM για τη χρηματοδότηση των δαπανών υγείας και το αν θα το χρησιμοποιήσει η Κύπρος, ο Πρόεδρος απάντησε: "Aν έχουμε ανάγκη, ναι."

Μπορεί ωστόσο να μην χρειάζεται, αναφέρει στο Politico. Η Κύπρος απέφυγε τα χειρότερα σε σχέση με τον κορωνοϊό. Μέχρι τις 2 Ιουνίου, υπήρχαν 978 μολύνσεις και 17 θάνατοι από συνολικά λιγότερα από 1,2 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, και ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι "εξετάστηκε το 12% του πληθυσμού".

Αυτό «μας επιτρέπει να προωθήσουμε για άλλη μια φορά την Κύπρο ως έναν ελκυστικό και ασφαλή τουριστικό προορισμό».
Θα υπάρξουν έλεγχοι για τον τουρισμό, είπε, αλλά η Κυβέρνηση "θα καλύψει όλα τα έξοδα για όποιον έχει θετικό αποτέλεσμα για τον κορωνοϊό ενώ βρίσκεται σε διακοπές, όπως διαμονή, φαγητό και φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους".

Επιπλέον, ένα «νοσοκομείο 100 κλινών θα εξυπηρετεί αποκλειστικά ξένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν θετικοί, ενώ 500 θέσεις σε ξενοδοχεία θα προορίζονται για ασθενείς και μέλη οικογενειών»

Για τα θέματα εκτός ΕΕ, ο Αναστασιάδης είπε ότι "ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικογένεια ανησυχεί" για την κατάσταση στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. «Δυστυχώς, στις ΗΠΑ έπειτα από τόσους αιώνες εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε ρατσισμό», είπε.

Όσον αφορά την Κίνα, απέρριψε τις κατηγορίες ότι η ΕΕ ήταν πολύ μαλακή μετά την κίνηση του Πεκίνου σε σχέση με το Χονγκ Κονγκ. «Η Κομισιόν και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα συμπεριφέρθηκαν με σύνεση αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις με κατανόηση ... ότι αντί να δημιουργήσουμε εχθρούς, είναι πολύ καλύτερα να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε τρόπους συνεργασίας. Ο διάλογος είναι το καλύτερο εργαλείο για την εξεύρεση λύσεων», είπε.

Ειδήσεις σήμερα:

Δένδιας: Ο,τι κάνει η Τουρκία, θα της γυρίσει μπούμερανγκ

Η Ινδία πήρε από την Ιταλία την 6η θέση στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού


Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Συνεχίζεται μαζικά η έξοδος - Ουρές αυτοκινήτων στις Αφίδνες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (31)

Οκ

Και πόσο νοιάστηκε η Τουρκία για αυτό? Αφού δεν υπάρχει περίπτωση να μπει ούτως η άλλως.

Γ

Στο τέλος οι Τουρκοκύπριοι θα τα βρουν με τους Κύπριους και η Τουρκία θα είναι ανεπιθύμητη. Το πρόβλημα στις δύο κοινότητες είναι η Τουρκία και η εμμονή της να χώνεται παντού, αποτελεί βαρίδι για τους Τουρκοκυπρίων.

Παναγιώτης

Τόσο στη Κύπρο όσο κσι στην Ελλάδα κοιμάστε τον ύπνο του "δικαίου " αναλογιστείτε σν είσασταν εσείς στη θέση τους νομίζεται ότι θα σας άφηναν ποτέ να μπαίνετε στην ΕΕ; εδώ υπάρχει το εξής οξύμωρο να μην σας αναγνωρίζει ως κράτος! ΞΥΠΝΆΤΕ αδέρφια δεν υπολογίζουν τίποτα οι Μογγολοι καρατουρκοι ας ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερο χωρίς φόβο, ποτέ δεν μας το επιτρέπει η καταγωγή μας! βέτο και βημα Βήμα θα κερδίζουμε τις μάχες στο διπλωματικό και στο πραγματικό πεδίο αν χρειαστεί!

ell

Πώς τόσα χρόνια φτιάχτηκαν οι πολιτικοί μας με την ιδέα ότι αν μπει ο Τούρκος στην ΕΕ θα εκπολιτιστει και θα συμπεριφέρεται ως Ευρωπαίος είναι αξιοσημείωτο. Παρά πολύ λέγαμε ότι δεν γίνεται μίξη πολιτισμών επειδη αυτοί όλοι οι μουσουλμάνοι έχουν την τάση όχι μόνο να μην ενσωματώνονται αλλά να θέλουν και να επιβάλλουν τα δικά τους. .Δηλ αυτούς δεν τους αρέσει καθόλου ο δυτικός πολιτισμός αλλά τους αρέσουν τα χρήματα που παράγει ο δυτικός πολιτισμός ,και εμείς κάνουμε το παν ώστε να μην πει κανείς ότι δεν έχει αξίες οι Ευρώπη. ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΝΙΟΣΤΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.

κα

Έτσι όπως την έχουν καταντήσει την ΕΕ οι νεοφιλελέδες δεν ενδιαφέρονται ούτε οι χώρες μέλη. Θα ενδιαφερθούν οι Τούρκοι; Το βέτο είχε νόημα 20 χρόνια πριν αλλά εμείς τότε ακούγαμε από τους "ειδικούς" τη θεωρία του κακού Τούρκου που θα γινόταν καλός με την ΕΕ. Διαχρονική και διακομματική πλάνη χωρίς να έχει αναλάβει κανείς την πολιτική ευθύνη.

τις θεωρίες τις έλεγε ο ΓΑΠ

ήταν νεοφιλελές; ή σοσιαλιστής;

Μπάμπης Μπαμπίδης

Η στρατιωτική θητεία στην Κύπρο και στην Ελλάδα θα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 18 ΜΗΝΕΣ χρήσιμης και ουσιαστικής θητείας. Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ είναι πρωταρχικός στόχος της Κύπρου και της Ελλάδας και όχι να αφήνεται τους μογγόλους να γεμίσουν την Κύπρο και την Ελλάδα με ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

Orestis

ΣΑΣ ΠΗΡΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ. ΠΑΝΤΩΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΝΔΙΑ ΠΟΥ ΑΝΥΠΟΜΟΝΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ...ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ...ΚΛΑΣΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΚΥΠΡΟΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΘΗΝΑ ...ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΑΛΛΩΣΤΕ.

fovos

τι εξετάζετε βρε ζώων κατευθείαν βέτο αλλά τι περιμένεις εδώ δώσανε το όνομα Μακεδονία τους Σλάβους και προχθές είδα ότι πήγαν σισομοι πολίτικοι στην Κηφισιά για να παραλάβουν το σπίτι του Παύλου Μελά από την απόγονοι στο υπουργείο Άμυνας και ήταν αυτοί οι ίδιοι που ακόμη και σήμερα με άλλη κυβέρνηση δέχονται να λέγονται οι Σλάβοι Μακεδόνες λες και για αυτό πολέμησε ο Μελάς !!! τα ίδια και στην Κύπρο ΠΡΟΔΟΤΕΣ!!!!!

Δεν μας τα λες καλά ....

Πρόεδρε, βάλτε Βέτο άμεσα , χωρίς να ''εξετάζετε'' αλλιώς θα σας πάρουν και το υπόλοιπο νησί !!!!! Μου φαίνεται ότι δεν τους ξέρεις καλά τους τουρκαλάδες ...

Αργείτε ....αργείτε πολύ ...

Και γιατί δεν το κάνατε ακόμα κ. Νικολάκη μας ;;; Τί τους θέλετε τους αγαρηνούς μπουνταλάδες στην ΕΕ ;;;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης