LIVE

Κορωνοϊός

Σχολεία: Η άρση των μέτρων γυρίζει τους μαθητές στα θρανία - Πώς θα επιστρέψουν στις τάξεις τους

SXOLEIA-MATHTES-LIJH-PANDHMIAS-ARTHROU

Το διπλό σχέδιο για τα σχολεία -Πώς θα προστατευθεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών και πώς θα γίνεται η διαχείριση κρουσμάτων -Ποια μέτρα θα εφαρμόζονται

Στις θέσεις τους θα βρίσκονται από την Δευτέρα οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να προετοιμάσουν τα σχολεία μαζί με τα συνεργεία των δήμων για την υποδοχή των μαθητών, αρχικά της Γ΄ λυκείου στις 11 Μαΐου και όλων των τάξεων γυμνασίου και λυκείου από 18 του μηνός.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στις τάξεις εκ περιτροπής, οι μισοί Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και οι άλλοι μισοί Τρίτη, Πέμπτη ώστε να σχηματισθούν μικρότερα τμήματα, το πολύ 15 ατόμων και να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας, λόγω κορωνοϊού.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι διπλό: Πρώτον για την εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και την διδασκαλία των μαθημάτων με διασφάλιση της προστασίας της υγείας μαθητών και καθηγητών και δεύτερον για την διαχείριση και αντιμετώπιση τυχόν νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που μπορεί να εμφανιστούν .

Αναλυτικά το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει:

-Την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων θα δοθούν οδηγίες προς διευθυντές, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς με έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό.

-Στα σχολικά λεωφορεία η χρήση μάσκας από τους μαθητές είναι προαιρετική ενώ, οι μαθητές που θα μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα φορούν μάσκα, όπως όλοι που θα εισέρχονται σε αυτά.

-Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός.

-Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.

-Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.

-Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.

-Θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

-Δυνατότητα μη προσμετρούμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο με βάση δήλωσης του γονέα

-Ζωντανή εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθήματος για όσους μαθητές έχουν λόγο απουσίας από το σχολείο

-Τον Σεπτέμβριο Πανελλαδικές όσοι νοσήσουν

-Τον Σεπτέμβριο θα μπορούν να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις όσοι υποψήφιοι έχουν κάποιο πρόβλημα υγεία, σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες.

-Το σχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνει για τους μαθητές που ανήκουν στις ευπαθείς ευάλωτες ομάδες, την λήψη ειδικών μέτρων με την δυνατότητα εξέτασης τον Σεπτέμβριο, στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος νοσήσει από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων.

Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις για τη μεγάλη μερίδα υποψηφίων, των Γενικών λυκείων.

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις στα βασικά μαθήματα, με την Χημεία και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Προσανατολισμού.

Τις ίδιες ημερομηνίες θα εξετασθούν οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών που επέλεξαν να εξεταστούν με το προηγούμενο σύστημα.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το πρόγραμμα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο ξεκινά όπως πάντα με την Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας.

Οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Τρίτη 16 Ιουνίου προκειμένου να ολοκληρώσουν τις εξετάσεις Τρίτη 30 Ιουνίου με τις εξετάσεις σε μαθήματα ειδικότητας ενώ στα ίδια επίπεδα με πέρυσι πέρυσι αναμένεται να κινηθεί ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ κοντά τους 78.000.

Το δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει την τήρηση πρωτοκόλλου ΕΟΔΥ για διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζεται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας και την διαδικασία ιχνηλάτησης.

Η ομάδα εμπειρογνωμώνων, για το άνοιγμα των σχολείων, δημιουργεί ειδικό πρωτόκολλο για τις περιπτώσεις εμφάνισης κρουσμάτων στα σχολεία.

«Η αναζήτηση της επαφής δεν θα οδηγεί στο κλείσιμο των σχολείων», σύμφωνα με το σχέδιο.

Πιθανότατα να μην ακολουθηθεί η ίδια τακτική που εφαρμόστηκε στην αρχή της πανδημίας στη χώρα, σύμφωνα με την οποία ένα σχολείο έκλεινε για δύο εβδομάδες όταν μαθητής ερχόταν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Σε κάθε περίπτωση θα γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών κρούσματος εντούτοις θα υπάρχει ειδική διαβάθμιση στα μέτρα ανάλογα με την ευρύτητα της διασποράς.

Οι εμπειρογνώμονες αναζητούν κριτήρια που θα κλείνει μία σχολική μονάδα. Θα κρίνεται ανά περίπτωση η σοβαρότητα του περιστατικού και της έκτασης των κρουσμάτων και σε πρώτη φάση θα απομονώνονται τα κρούσματα σε κατ οίκον απομόνωση ενώ όπου χρειάζεται θα κλείνουν τάξεις ή συγκεκριμένα σχολεία και ποτέ οριζόντια.

Όπως είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας για το ζήτημα της θερμομέτρησης των μαθητών, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια τέτοια πρόβλεψη για θερμομέτρηση των μαθητών. «Η θερμομέτρηση είναι ένα μη ασφαλές μέτρο, ιδιαίτερα για κάποιον ο οποίος δεν έχει συμπτώματα της νόσου, περίπου 10% όπως φαίνεται μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι σε μεγάλες μελέτες, περιμένουμε ακόμα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα. Και φυσικά μπορεί να είναι στο χρόνο επώασης. Άρα η θερμομέτρηση δεν προσφέρει κάτι παραπάνω. Αυτό επαφίεται στην οικογένεια του παιδιού, να παρακολουθεί το παιδί για τα συμπτώματα, τα συμπτώματα που αναφέραμε και πολύ διεξοδικά προχθές, που έχουν σχέση με την καινούρια νόσο, ώστε να δίνεται η προτεραιότητα στην αποφυγή του να πάει στο σχολείο το παιδί με τα συμπτώματα και να μεταδώσει τη νόσο».

Ειδήσεις σήμερα:

New York Times: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους «πραγματικούς ηγέτες που ξεχωρίζουν στην κρίση»

Χρέη και νέες περιπέτειες για την οικογένεια Αγγλούπα

Διπλό επεισόδιο στον Έβρο: Δεκάδες σφαίρες έριξαν οι Τούρκοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (30)

ΚΑΡΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ώστε Δευτέρα; Δηλαδή μεθαύριο.Το αναφέρει κάπου το minedu; Αν είναι να μπουμε να minedurουμε κι εμεις.

Γιωργος

Υποχρεωτική η εξ αποστάσεως διδασκαλία για όλους. Αυτοί έσπειραν τον πανικό για το πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός και με το ΜΈΝΟΥΜΕ ΣΠΊΤΙ. Δεν φταίμε εμείς που φοβόμαστε. Ρίσκο για 10 μέρες μάθημα. Πείραμα είναι όταν περιμένεις να δεις αν οι έφηβοι θα τηρήσουν τους κανόνες, ενώ βάζεις πρόστιμα σε ενήλικες για να τηρηθούν. Αυτοί θα έχουν και θα χρεωθουν την ευθύνη για κάθε θάνατο γονέα, παιδιού, εκπαιδευτικού.

Γονέας Καστοριά

Η Απόφαση για το βεβιασμένο άνοιγμα των σχολείων δεν είναι ιατρική αλλά πολιτική. Χρησιμοποιούνται μαθητές και Καθηγητές ως πειραματόζωα για την απόκτηση ανοσίας αγέλης. Άλλο πελάτης σε κατάστημα για 3 λεπτά ή στην καφετέρια έξω και άλλο συνωστισμένοι μαθητές στις τάξεις της δεκαετίας του'70 επί επτάωρο. Και κάτι άλλο: Στους δασκάλους κολλάει και θα μείνουν σπίτια τους ενώ οι Καθηγητές που είναι και μεγαλύτεροι σε ηλικία απλώς θα καταγραφούν σε κάποιο excel στατιστικών....

Τα σχολεια να ανοιξουν

Τοσο καιρο με την καραντινα κ τα μετρα απο τα σουπερ μαρκετ κ τα φαρμακεια που χρησιμοποιουν τον ιδιο αερα...κ δεν ειχαμε αυξηση κρουσματων...δε κολλησαν περισοοτεροι,δε νοσησαν περισσοτεροι...γιατι να γινει τωρα στα σχολεια με τοση ζεστη;;εδω θα ανοιξουν μαγαζια...δηλ. Η μανα η ο πατερας που θα αναγκαστουν να παιρνουν το παιδι τους μαζι στα σουπερ δεν υπαρχει κινδυνος (μονο κ μονο για να αυξανουν τον τζιρο οι αλυσιδες)...οι δυο κ τρεις φορες τη βδομαδα μαθημα πως θα τη χειριστουνοι εργαζομενοι γονεις;; Επρεπε καθε μερα μαθημα...εχετε δει τι γινεται στις πλατειες;κ ομως δεν υπηρξαν περισσοτερα κρουσματα...τα παιδια παιζουν εξω απο κλειστε παιδικες χαρες....ανοιξτε τα ολα...τερμα με το φιασκο της καραντινας....

Νικος

Τα σχολεία θα ανοίξουν για έναν μήνα. Τα παιδιά θα πηγαίνουν εκ περιτροπής οπότε θα κάνουν μάθημα 10 μέρες. Όποιος θέλει θα απουσιάζει με μια απλή βεβαίωση. Προστασία ουσιαστική δεν θα υπάρχει, ας μην κοροϊδευόμαστε. Θα μας πει κάποιος γιατί γίνεται όλο αυτό?

ΜΑΡΙΑ

Εν ολιγοις: Η πολιτεια αποφασισε για λογους που δεν θελει να πει, και χωρις να παιρνει καμμια ευθυνη, να υποχρεωσει τους εφηβους να πανε σχολειο. Ο νοων νοητω! Επιχειρηματα οπως οτι δεν θα γινεται θερμομετρηση γιατι το 10% ειναι ασυμπτωματικο (το 90%?) τι τα θελουν?. Ομως θα παρακαλουσα να ακουσω απο την υπουργο οτι παρα την υποχρεωτικη επαναλειτουργια της Βθμιας, την ευθυνη για την υγεια των μαθητων εχουν μονο οι οικογενειες τους!!!

Καλό είναι να πει κάποιος στον Τσιόδρα

Καλό είναι να πει κάποιος στον Τσιόδρα να μην υποτιμά την νοημοσύνη μας. Γιατί να μην γίνεται θερμομέτρηση ; Αν ένα παιδί έχει ένα ελαφρό πυρετό θα κυκλοφορεί στο σχολείο χωρίς μάσκα (αφού την έκανε προαιρετική για τα σχολεία) και θα κολλάει τα άλλα παιδιά και τους καθηγητές ; Θα αφήσουμε στον κάθε γονέα να αντιληφθεί αν το παιδί του έχει συμπτώματα και αν θα το στείλει στο σχολείο αν έχει συμπτώματα ; Γιατί να μην χορηγηθεί ένα ζευγάρι γάντια - μάσκα καθημερινά σε κάθε σχολείο και ένα θερμόμετρο και ένας καθηγητής ή νοσηλευτής καλύτερα να μην μετράει την θερμοκρασία των παιδιών πριν μπουν σε αυτό ; Εκτός αν το σύστημα είναι τόσο καλά θωρακισμένο που δεν έχουμε ούτε θερμόμετρα !!!!!!!! Και ας αφήσει τους εκνευρισμούς στις συνεντεύξεις και κριτική θα δεχθεί και αντίθετες απόψεις θα υπάρχουν αρκετά μας ζάλισε με τις μάσκες και τις υπόλοιπες αηδίες που του λένε να λέει.

φρεεμαν

Του τα είπες όλα εσύ η ειδικός.

ΤΡΟΜΟΣ

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΤΟΥΣ ''ΦΤΩΧΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ''.......

Αγύριγο κεφάλι

"Σχόλια" = μίζεροι γυφτο-έλληνες!___"Εύγε" ποτέ δεν λένε!___Ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι, ποτέ δεν είναι!__Όλα και παντού τα ..."ξέρουν"___Υποδείξεις είναι διατεθειμένοι να κάνουν και στους ειδικούς καίτοι αυτοί είναι σχεδόν αγράμματοι!..____Άθλιοι!..

Εσυ μεινε ευχαριστημενος

Εμεις δεν ειμαστε. Θεωρεις απαραιτητο το να διαβαζουμε τις σαχλαμαρες σου;

billy

Περισυ τον Φλεβαρη ειχαμε 35 απο την γριπη και φωναζε ολη την ημερα ο Κικιλιας οτι πρεπει να παραιτηθει ο υπουργος. Τωρα τον εχεις δει πουθενα? τον εχεις ακουσει? εχεις ακουσει πουθενα η εχεις δει τον προεδρο του ΕΟΔΥ ο οποιος ειναι υπευθυνος για ολο αυτο?

Μαρια

Αυτο που ανησυχει τους περισσοτερους γονεις ειναι τα επιχειρηματα που αναπτυσσονται. 1. Η θερμομετρηση απορριπτεται γιατι το 10% δεν εχει πυρετο. Και το 90% που εχει? 2. Ειναι υποχρεωτικο να πανε σχολειο αλλα την ευθυνη την εχουν οι γονεις? Ας πουνε πολυ απλα: Για λογους που δεν θελει να σας πει, χωρις να παιρνει ευθυνη, η πολιτεια αποφασισε οτι οι ολοι οι εφηβοι θα πανε σχολειο. Και ο νοων νοητω..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης