Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Έρχονται νέα «όπλα» στη μάχη κατά του παρεμπορίου

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Έρχονται νέα «όπλα» στη μάχη κατά του παρεμπορίου

Νέα δομή του ελεγκτικού μηχανισμού και αυστηρότερες ποινές μεταξύ άλλων - Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα - Στα 1,3 δισ. το παρεμπόριο χωρίς καύσιμα, τσιγάρα και ποτά - Σημαντικό «χτύπημα» στην μεγαλύτερη επιχείρηση των τελευταίων ετών που πραγματοποίησαν τα ελεγκτικά κλιμάκια χθες στον Ελαιώνα - Εντοπίστηκαν από αγροτικά προϊόντα αγνώστου προελεύσεως και παράτυπα προϊόντα, ως φανάρια, καπό και πόρτες αυτοκινήτων! - Συλλήψεις και πρόστιμα

ipoyrgeioanaptixis
Ένα σημαντικό χτύπημα κατά του παρεμπορίου κατάφεραν τα μικτά κλιμάκια υπό τους ελεγκτές του Υπ. Ανάπτυξης έπειτα από μία μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποίησαν χθες στον Ελαιώνα με κατάσχεση και καταστροφή δεκάδων χιλιάδων παράτυπων προϊόντων, τροφίμων χωρίς παραστατικά αλλά και παράνομων παραφαρμακευτικών σκευασμάτων. Την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου υπό τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της μεγάλης επιχείρησης προανήγγειλαν όχι μόνο την εντατικοποίηση των ελέγχων, μέσω ισχυροποίησης και αυτονόμησης του συντονιστικού οργάνου, σε όλα τα επίπεδα του εμπορίου καθώς και στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και την αυστηροποίηση των προστίμων.
Κατά την χθεσινή επιχείρηση στον Ελαιώνα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν:

- 26.780 βιομηχανικά προϊόντα, τα περισσότερα εκ των οποίων ανταλλακτικά αυτοκινήτων (από καθρέπτες ως ολόκληρες πόρτες). Οι αρχές μάλιστα εκτιμούν ότι τα περισσότερα ήταν κλοπιμαία.
- 6.279 τεμάχια τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων αγροτικών χύμα προϊόντων αγνώστου προελεύσεως,
- 1.350 παραφαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως βιταμίνες, και
- 60 μεγάλες σακούλες χύμα καπνού

Κλείσιμο
«Στο πλαίσιο του μεγάλου πολέμου που έχουμε κηρύξει κατά του παρεμπορίου, προχωρήσαμε σε μία απ' τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα», σημείωσε ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδης. Και πρόσθεσε: «Θέλω πάνω απ' όλα να συγχαρώ τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων και ιδιαίτερα τους δικούς μας ανθρώπους που δουλεύουν εκτός ωραρίου και υποαμειβόμενοι, εφαρμόζοντας την πολιτική μας βούληση και φέρνοντας απτά αποτελέσματα σε ένα πεδίο που πλήττει την οικονομία. Τόσο σε επίπεδο διαφυγόντων εσόδων από το Δημόσιο, όσο και σε επίπεδο αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά. Επίσης σε ένα πεδίο όπου πλέον ανοικτά τίθεται ζήτημα για τη δημόσια υγεία με τη διακίνηση παράνομων και αμφιβόλου ποιότητας σκευασμάτων».

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 15 άτομα, 11 ημεδαποί και 4 αλλοδαποί, ενώ πολλοί κατάφεραν να διαφύγουν εγκαταλείποντας ουσιαστικά την πραμάτεια τους. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους 15 είναι 11.000 ευρώ. Παράλληλα η δημοτική αστυνομία έκοψε 232 κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ.

«Δεν έχουμε φενάκη ότι θα τελειώσουμε με το παρεμπόριο σε 7 μήνες. Τα αποτελέσματα όμως είναι ορατά», τόνισε ο υπουργός.

Μπαράζ ελέγχων στο εξάμηνο

«Θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε σε όλη την Ελλάδα ώστε να δει το παρεμπόριο ότι το Κράτος είναι εδώ. Τίποτα δεν αφήνουμε στην τύχη του», είπε απ' την πλευρά του ο υφυπ. Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός απ' τον Αύγουστο του 2019 ως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 9.053 έλεγχοι, 400% παραπάνω απ' όσους είχαν γίνει στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα ένα χρόνο πριν. Επίσης στο διάστημα αυτό διαπιστώθηκαν 1.338 παραβάσεις (αύξηση 120%), επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 842.700 ευρώ (αύξηση 125%) και κατασχέθηκαν 134.782 τεμάχια.

Το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο νόμου που αφενός θα δώσει στο συντονιστικό όργανο (σσ ΣΥΚΕΑΑΠ), που σήμερα διενεργεί τους ελέγχους, ισχύ, αυτονομία και επαρκή επιχειρησιακή ικανότητα. Επίσης το νομοσχέδιο θα προβλέπει αυστηροποίηση των ποινών. «Εντός Μαρτίου θα έχουμε ολοκληρώσει την απαραίτητη δουλειά ώστε να το στείλουμε στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Μόνιμοι έλεγχοι στις κάθετες της Εγνατίας

Απ' την πλευρά του ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Πάνος Σταμπουλίδης υπογράμμισε ότι έχει αλλάξει ριζικά το μοντέλο Εποπτείας και Ελέγχου καθώς «η πάταξη του παρεμπορίου είναι ένα αναπτυξιακό μέτρο».

Όπως σημείωσε, εκτός απ' τα αστικά κέντρα, τα μικτά ελεγκτικά κλιμάκια επιχειρούν και στις πύλες εισόδου της χώρας αλλά και σε μικρότερες περιοχές. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι στις κάθετες οδούς της Εγνατίας Οδού θα τοποθετηθούν μόνιμα σημεία ελέγχου. «Ήδη στο δρόμο της Κομοτηνής προς Νυμφαία τοποθετείται «isobox» όπου θα γίνονται καθημερινοί έλεγχοι. Το ίδιο θα γίνει στο δρόμο της Δράμας προς Εξοχή. Επίσης αναπτύσσουμε έντονη παρουσία και στα λιμάνια», τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης.

Ταυτοποίηση αγροτικών προϊόντων

Καθώς πολλά απ' τα ευρήματα της χθεσινής επιχείρησης ήταν αγροτικά προϊόντα – κυρίως σακιά με ξηρούς καρπούς, πατάτες κ.α. - αγνώστου προελεύσεως ο κ. Γεωργιάδης ερωτήθηκε για το ζήτημα των ελληνοποιήσεων. Όπως σημείωσε η διαδικασία για ταυτοποίηση είναι πολύ σύνθετη. «Ωστόσο έχουμε δεσμευτεί και σε φορείς όπως το ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ ότι θα συγκροτήσουμε γι αυτό ακριβώς το ζήτημα μικτά συνεργεία και με τον ΕΒΕΤΑΜ και με άλλους ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει».

Στο 1,3 δισ το παρεμπόριο χωρίς τα καύσιμα, τσιγάρα και ποτά

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη το παρεμπόριο, χωρίς να υπολογίζονται τα προϊόντα με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (καύσιμα, τσιγάρα, ποτά κοκ) φθάνει τα 1,3 δισ ευρώ περίπου. Παραδέχθηκε ωστόσο πως και αυτή η εκτίμηση είναι κάπως αυθαίρετη με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία. «Η καινούρια δομή που θα συγκροτηθεί με το νομοσχέδιο θα τηρεί και στατιστικά δεδομένα», τόνισε.

«Ελέγχους σε όλη την Επικράτεια»

Τέλος ο Χαράλαμπος Μελισσινός εκτελεστικός υπεύθυνος του συντονιστικού οργάνου ΣΥΚΕΑΑΠ τόνισε από την πλευρά του την καθοριστική σημασία του συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων. «Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΛΑΣ που σε καθημερινή βάση συνδράμει, το Λιμενικό Σώμα, τους Δήμους και τις Περιφέρειες όπου επιχειρούμε. Θα συνεχίσουμε σε όλη την Επικράτεια με το ίδιο ζήλο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», τόνισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης