Δεκαετές ομόλογο: Απόδοση 1,5% και προσφορές άνω των €7 δισ.

Δεκαετές ομόλογο: Απόδοση 1,5% και προσφορές άνω των €7 δισ.

Το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 3.00 μ.μ. με πολύ μεγάλη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών, επιτυγχάνοντας τους στόχους του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ

sto3
Στο 1,5% διαμορφώθηκε η απόδοση του σημερινού reopening του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο τον περασμένο Μάρτιο, επιτυγχάνοντας ιστορικό χαμηλό.

Το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 3.00 το μεσημέρι και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε 1,5 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον των επενδυτών για το εκ νέου άνοιγμα της έκδοσης ήταν πολύ ισχυρό και το πιο σημαντικό είναι ότι υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή θεσμικών χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, με την αρχική τιμολόγηση της απόδοσης να διαμορφώνεται στο 1,55%. Στη δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στην περιοχή του 1,47%, συνεπώς το premium που δόθηκε στους επενδυτές για να μπουν στο reopening δεν ήταν μεγάλο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για το αυριανό Eurogroup έχοντας στις αποσκευές του μια επιτυχή νέα έξοδο στις αγορές και ένα προσχέδιο προϋπολογισμού που καλύπτει το δημοσιονομικό κόστος των φοροελαφρύνσεων και των λοιπών αναπτυξιακών και κοινωνικών μέτρων του 2020, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, μέσω δημοσιονομικών ισοδύναμων μέτρων ύψους 1,231 δισ. ευρώ.

Tο Ελληνικό Δημόσιο έδωσε εντολή στις BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan να προχωρήσουν στο reopening του ομολόγου 10ετούς διάρκειας μέσω του οποίου είχαν αντληθεί τον Μάρτιο 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 3,9% και κουπόνι 3,875%. Τότε οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 11,8 δισ. ευρώ και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την έκδοση περισσότεροι από 380 επενδυτές. Το μερίδιο συμμετοχής των hedge funds στην έκδοση ήταν μόλις 11%.

Τα νέα ομόλογα έχουν ίδιους όρους με τα ομόλογα του Μαρτίου (λήγουν στις 12 Μαρτίου 2029 και έχουν κουπόνι 3,875%), αλλά η απόδοσή τους είναι μειωμένη κατά περίπου 61%.

Κλείσιμο
Η σημερινή έξοδος του ΟΔΔΗΧ στις αγορές ήταν η τέταρτη από την αρχή του έτους. Το Ελληνικό Δημόσιο είχε ήδη καλύψει πριν από το reopening το φετινό πρόγραμμα δανεισμού του, ξεπερνώντας το μάλιστα κατά 500 εκατ. ευρώ (άντλησε συνολικά 7,5 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους μέσω των νέων εκδόσεων ομολόγων 5ετούς, 7ετούς και 10ετούς διάρκειας, ενώ προέβλεπε να αντλήσει έως 7 δισ. ευρώ). Επιπλέον, μετά και τη δρομολόγηση της πρόωρης αποπληρωμής των 2,9 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, οι δανειακές ανάγκες του 2020 είναι σχεδόν μηδενικές και τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το 2023. Συνεπώς, η Ελλάδα δεν έχει μπροστά της άμεσες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις. Ωστόσο, δεν μπορεί να απουσιάζει από τις αγορές για μεγάλο διάστημα. Αντιθέτως, πρέπει να δημιουργήσει χώρο για συνεχή παρουσία. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε στο εκ νέου άνοιγμα της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου και έχει ήδη δρομολογήσει τη μείωση του στοκ των εντόκων γραμματίων.

Το εκ νέου άνοιγμα του 10ετούς ομολόγου δεν αποσκοπούσε στην άντληση δανειακών πόρων, αλλά στην εδραίωση της τακτικής επαφής με τις αγορές, στη βελτίωση της καμπύλης των αποδόσεων, στη μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου και στην αύξηση της ρευστότητας της συγκεκριμένης έκδοσης, καθώς επίσης στην περαιτέρω διεύρυνση της συμμετοχής θεσμικών επενδυτών στον κατάλογο των κατόχων ελληνικού χρέους. Επιπλέον, συμβάλλει στην αντικατάσταση του βραχυπρόθεσμου χρέους, δηλαδή των εντόκων γραμματίων, με μεσοπρόθεσμο και στέλνει άλλο ένα θετικό σήμα προς την επενδυτική κοινότητα και τους οίκους αξιολόγησης.

Σταϊκούρας για 10ετές ομόλογο: Στόχος μια επιτυχημένη έκδοση με χαμηλό κόστος δανεισμού

«Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μια μεγάλη έκδοση, αλλά μια πετυχημένη έκδοση με χαμηλό κόστος δανεισμού» ανέφερε το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ1. «Ο στόχος δεν είναι να κάνουμε μια μεγάλη έκδοση, ο στόχος είναι να κάνουμε μια πετυχημένη έκδοση με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως συμπλήρωσε «μέτρο σύγκρισης» είναι ο Μάρτιος του 2019, όταν το κόστος δανεισμού στην αντίστοιχη έκδοση ήταν 3,9%. «Το ζητούμενο είναι να είσαι σε επαφή με τις αγορές, να εκμεταλλεύεσαι τις σωστές συνθήκες και να αξιοποιείς κατάλληλα τους πόρους, που αντλούνται», πρόσθεσε ο υπουργός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης