Νόμος Κατρούγκαλου: Ποιες αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση – Ποιους αφορά

bv_

Προβλέπεται αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης ώστε να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών – παροχών

Η θεραπεία των αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου σε σχέση με την ανταποδοτικότητα εισφορών παροχών, η ψηφιοποίηση των συντάξεων, η μείωση των εισφορών και η βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες που πρέπει να υλοποιήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου εργασίας εντός του επομένου εξαμήνου. Όπως έχει επισημανθεί, εδώ και τρία χρόνια που εφαρμόζεται ο νόμος οι συντελεστές αναπλήρωσης στο ανταποδοτικό σκέλος της παροχής ευνοούν τους χαμηλόμισθους με λίγα χρόνια ασφάλισης ενώ ζημιώνουν όσους έχουν καταβάλλει εισφορές για περισσότερα χρόνια. Η τελική σύνταξη είναι μειωμένη έως και 40% σε σχέση με αυτή που θα λάμβανε ο ασφαλισμένος με το προηγούμενο καθεστώς ακόμα κι αν έχει παραμείνει υποχρεωτικά στο σύστημα για 40 έτη. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 200.000 νέοι συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/5/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) έλαβαν ‘κουτσουρεμένες’ συντάξεις έως και 465 ευρώ τον μήνα.

Το σχέδιο της νέας ηγεσίας του υπουργείου εργασίας (Βρούτσης, Μηταράκης) προβλέπει αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης προκειμένου να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών – παροχών. Έμφαση θα δοθεί στο πεδίο 25 έως 38 έτη ασφάλισης όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αδικίες. Ωστόσο παρέμβαση αναμένεται και στις συντάξεις με 15-25 χρόνια ασφάλισης καθώς η απόδοση που λαμβάνουν έναντι των εισφορών που έχουν καταβάλλει αγγίζει το 180%.

Σε ποιους κλάδους όμως παρατηρούνται οι πιο έντονες οι ανισότητες;

«Η μεγαλύτερη αδικία εντοπίζεται στους νέους συνταξιούχους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους αλλά και εμπόρους οι οποίοι φτάνουν συνήθως στα 40 χρόνια ασφάλισης, με υψηλές αποδοχές —σημειώνει ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης— Σ' αυτά τα ταμεία οι απώλειες ανέρχονται έως και σε 38%. Ακολουθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι νέες συντάξεις για την πλειοψηφία του δημοσίου κινούνται γύρω στα 900 ευρώ. Ανισότητα επικρατεί και στον ιδιωτικό τομέα καθώς χαμένοι βγαίνουν όσοι έχουν ασφαλιστικό βίο πάνω από 20 χρόνια. Σε βάθος 5ετίας οι διαφορές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες εις βάρος των νέων συνταξιούχων.»

Ενδεικτικό παράδειγμα που δημοσιοποίησε πρόσφατα η ΑΔΕΔΥ αποτελεί η μειωμένη σύνταξη κατά 464,97 ευρώ τον μήνα που έλαβε δημόσιος υπάλληλος μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, η σύνταξη του υπαλλήλου αν υπολογιζόταν με τον Ν. 3863/2010 θα ήταν 1.574,02 ευρώ, όπως λέει η απόφαση του ΕΦΚΑ, ενώ με τον νόμο Κατρούγκαλου διαμορφώνεται στα 1.019,05 ευρώ.

Ο κ. Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι η μείωση των συντάξεων ιδίως έπειτα από περισσότερα έτη συνεισφοράς στο σύστημα οδηγεί σε εισφοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία με αποτέλεσμα την υπονόμευση των εσόδων του ίδιου του συστήματος.

Και αυτό γιατί ένας χαμηλόμισθος, ύστερα από 15 έτη ασφάλισης, λαμβάνει, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, σύνταξη της τάξης των 413 ευρώ που αντιστοιχεί στο 77% της σύνταξης που θα λάβει κάποιος που θα επιλέξει να ασφαλιστεί για τα διπλάσια (30) έτη.

Οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξετάσουν αλλαγές συντελεστών αναπλήρωσης για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης μετά την 25ετία ενώ μετά τα 38 έτη μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό αναπλήρωσης (σήμερα το πλαφόν είναι 2%).

Ενας τρόπος ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας, σύμφωνα με τους ειδικούς της ασφάλισης, είναι να ισχύσουν ενιαίοι συντελεστές για το σύνολο των ετών ασφάλισης αντί για τους κλιμακωτούς συντελεστές αναπλήρωσης με βάση τις περιόδους ασφάλισης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Δηλαδή, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που έχει διανύσει ασφαλιστικό βίο 35 ετών με μέσο μισθό 1500 ευρώ, με το σημερινό σύστημα θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη 509 ευρώ + 384 ευρώ εθνική σύνταξη =893 ευρώ.

Αν ισχύσει ενιαίος συντελεστής 1.31%, θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη 687 ευρώ + 384 εθνική σύνταξη=1071 ευρώ.

Αν ο ίδιος εργαζόμενος έχει δουλέψει 40 χρόνια με το σημερινό σύστημα, θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη 642 ευρώ + 384 ευρώ εθνική σύνταξη=1026 ευρώ.

Αν υπολογιστεί η σύνταξή του με ενιαίο συντελεστή 1.5%, θα λάβει ανταποδοτική παροχή 900 ευρώ + εθνική σύνταξη 384 ευρώ= 1284 ευρώ.

Ωστόσο πονοκέφαλο για τη νέα κυβέρνηση θα αποτελέσει το πεδίο εφαρμογής των αλλαγών. Αν εφαρμοστούν οι βελτιώσεις για τους συνταξιούχους που θα βγουν στη σύνταξη μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, θα «ξεσηκωθούν» οι 200.000 ήδη συνταξιούχοι που αποχώρησαν με το νέο σύστημα και υπέστησαν τις αδικίες. Νομικοί που ειδικεύονται σε θέματα ασφάλισης επισημαίνουν ότι η νέα ανισότητα θα οδηγήσει σε νέες δικαστικές προσφυγές. Αν ισχύσει για τους εισερχόμενους στην αγορά εργασίας, το όφελος δε θα είναι ούτε μεσοπρόθεσμα μετρήσιμο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (39)

ΝΔ

Όλοι μιλάνε για την ΝΔ και απο την ΝΔ θα δούμε και δημοκρατία και εργασία και σωστό ασφαλιστικό και μείωση φόρων και πάταξη της εγκληματικότητας. Αριστερούλιδες στα λαγούμια σας.

Γιώργος 45

Προς το τμήμα της νεολαίας με γέρικο μυαλό (μόλλον χωρίς μυαλό): Αντί να βρίζετε αυτούς που σας γέννησαν κάντε ότι έκανε η δική μου γενιά και η γενιά του πατέρα μου: Η περίοδος από τα μέσα των 50'ς μέχρι τα μέσα των 70'ς είχε μέση ετήσια ανάπτυξη 7%. Μάλιστα την περίοδο 50'ς και 60'ς είχε μέση ετήσια ανάπτυξη 10% που περιελάμβανε και 10% μέση ετήσια αύξηση βιομηχανικής παραγωγής (!!!). Εάν λοιπόν αγαπητά μου παιδιά καταφέρετε να έχουμε για τα επόμενα 10 χρόνια (όχι 20) μέση ετήσια αναπτυξη 4% ( όχι 7% ή 10%) τότε και εσείς θα εχετε, όταν γεράσετε, τις συντάξεις που θέλετε και η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη από το 17% του ΑΕΠ θα πάει στο 6-7% του ΑΕΠ κάτω δηλαδή και από τον μέσο όρο της ΕΕ. Συμφωνώ ότι τότε ξεκινήσαμε από χαμηλότερο επίπεδο και ήταν σχετικά ευκολότερη η επίτευξη αυτών των ρυθμών ανάπτυξης, ΔΕΝ ήταν όμως εύκολο (η Ελλάδα είναι τον δεύτερο υψηλότερορυθμό ανάπτυξης μετά την Ιαπωνία). Από την άλλη πλευρά δεν νομίζω ότι ήταν ευκολότερη η ζωή των ΠΑΤΕΡΑΔΩΝ ΚΑΙ ΠΑΠΟΥΔΩΝ σας ή η ανάκαμψη μετά από ΕΝΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΜΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΕΜΦΥΛΙΟ, από την ζητούμενη ανάκαμψη μετά την οικονομική κρίση των τελευταίων 10 ετών. Σας βεβαιώ επίσης ότι η Ελλάδα που εμείς παραλάβαμε δεν είχε καμιά σχέση με την Ελλάδα που σας κληρονομήσαμε και η οποία παρόλα τα προβλήματα της εξακολουθεί να ανήκει στις 50 πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Με άλλα λόγια αυτή η χώρα, με όλα τα προβλήματα της ΔΕΝ ήρθε στα χέρια σας με το πάτημα ενός κουμπιού. Κάποιοι άλλοι δούλεψαν γιαυτό. Σταματήστε επομένως να κλαίτε και να βρίζετε και πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας. ΗΡΘΕ Η ΣΕΙΡΑ ΣΑΣ ΤΩΡΑ.

Μείωση 500 ευρώ λέει η ΑΔΕΔΥ..

και οι περισσότεροι ΔΥ ψήφισαν Σύριζα... Τι γίνεται; καμία μείωση στις συντάξεις δεν είχαμε με τον νόμο Κατρούγκαλου λέγανε οι συριζαίοι, 500 ευρώ μείωση στα 1500, δηλαδή μείωση 33% μας λέει η ΑΔΕΔΥ. Πάλι αλήθεια λέγανε οι σύντροφοι..

G.K

Ψήφισαν συριζα γιατί φοβήθηκαν ότι πολλοί εξ αυτών θ απολυθούν. Για ποιο λόγο? Για το λόγο του ότι οι περισσότεροι είναι αγράμματοι και τεμπέληδες. Σου λένε δηλαδή... καλύτερα με μειωμένη σύνταξη, παρά να φάμε... καμιά απόλυση!

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ .ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΥΨΙΚΑΜΙΝΟ ΤΑ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΤΥΠΩΣΑΝ. ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΕΚΦΕΡΟΥΝ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ.ΧΑΧ;ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑ

μαλιστα

Για τις αποφάσεις δικαστήριων και αυτά που πρέπει να επιστρέψετε δεν βλέπω να λέτε τίποτα. Υποτίθεται μάλιστα ότι θα καταργούσατε τον νόμο Κατρούγκαλο.

Ok

Μου αρέσει που δίνουν παραδείγματα με μισθό των 1500 όταν στην αγορά οι μισθοί με το ζόρι φτάνουν τα 800 στην καλύτερη για την πλειοψηφία του κόσμου. Ας κοιτάξουν πρώτα να ανεβάσουν τον κατώτατο σε φυσιολογικά επίπεδα που θα μπορεί να ζει κάποιος και τα υπόλοιπα λύνονται πιο εύκολα. Αλλά έχουν βολευτεί οι δήθεν επιχειρηματιες γιατί δεν βγαίνουν και καλά ενώ τρώνε με χρυσά κουτάλια.

Ναι μεν αλλά

Συμφωνώ, αλλά όχι να κόψει από τους χαμηλοσυνταξιούχους για να καλύψει το έξοδο, να τα βρει απ' αλλού.

Μην επαναλαμβάνεις τα ίδια.

Συνέχεια τα ίδια ανεδαφικά επιχειρήματα. Τι θα πει μικροσυνταξιούχος; Πόσο δούλεψε; Μερικοί από δαύτους 10 και 15 χρόνια. Μέχρι τα 40, τους τάϊζε η μαμά τους! Αυτοί δεν θέλουν απλώς μείωση σύνταξης αλλά διακοπή και αναίρεση της. Αν είναι πάνω από 67, τότε μία βοήθεια από το κράτος και τέλος! Την ίδια ώρα που άλλοι εργαζόμενοι δουλεύουν και πληρώνουν εισφορές από μικρά παιδιά, σπουδάζοντας ταυτόχρονα. Η εξομοίωση τους με τους προηγούμενους αποτελεί Κατρουγκάλιο έγκλημα και ισοπέδωση προς τα κάτω όπως ακριβώς ονειρεύονταν πάντα οι Α(χ)ριτεροί. ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΣΕΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ. Οι μόνες εξαιρέσεις πρέπει να είναι για τους αποδεδειγμένα ανήμπορους ανθρώπους. Όχι για τους Συριζοτεμπελαράδες.

Α ρε δίκαιε Κούλη

Υψηλοσυνταξιούχοι ΔΕΚΟ, υπάλληλοι υπουργείων, γιατροί, δικηγόροι, λαμογιοθεσίτες. Ο Κούλης έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Αρης

Οι "αριστεροι" του Πινόκιο μείωσαν 40% τις συντάξεις του κοσμακη την ώρα που σε άλλους έδιναν 24 χιλιάρικα σύνταξη το μήνα....Πότε ξανά "αριστερα"

Χμ...

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Κάποιος με προστατευμένη εργασία, ένας Δ.Υ. πχ, δουλεύει χαλαρά 40 χρόνια και κάποιος που συνεχώς αλλάζει δουλειές, απολύεται, προσλαμβάνεται, δουλεύει με λιγότερα ένσημα κλπ, ειδικά τώρα με την κρίση και με το ζόρι μαζεύει 15.000 ένσημα ενώ έχει δουλέψει πολύ πιο σκληρά και έχει βιώσει πολύ περισσότερη ανασφάλεια απ' το 1ο παράδειγμα, δεν γίνεται να παίρνει 300 ευρώ. Γιατί πως θα το αυξήσουν στους πρώτους αν δεν το μειώσουν στους δεύτερους...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης