Τι αλλάζει στις απολύσεις - Τι ισχύει για την αποζημίωση

apolyseis

Μετά την κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης, το καθεστώς επιστρέφει σε όσα ίσχυαν προ τριμήνου

Με την κατάργηση της υποχρέωσης του εργοδότη να επικαλείται έναν βάσιμο λόγο απόλυσης, το καθεστώς επιστρέφει σε εκείνο που ίσχυε πριν τον Μάιο του 2019.
Μέχρι τότε ίσχυε το καθεστώς της αναιτιολόγητης απόλυσης στο πλαίσιο του οποίου ο εργοδότης είχε το δικαίωμα να απολύσει έναν εργαζόμενο χωρίς να χρειάζεται να επικαλεστεί έναν βάσιμο λόγο, καταβάλλοντας πάντα τη νόμιμη αποζημίωση.

Το Μάιο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε την αιτιολογημένη απόλυση, ένα καθεστώς που ισχύει από τη δεκαετία του 1960 σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία κ.λπ.
Με την αιτιολογημένη απόλυση, ο εργοδότης είχε την υποχρέωση να αιτιολογήσει το λόγο της απόλυσης, καταβάλλοντας ασφαλώς και την αποζημίωση.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις ήταν αντίθετες στη ρύθμιση αυτή.

Η διαφορά ήταν ότι το βάρος της απόδειξης του λόγου απόλυσης μεταφέρθηκε στον εργοδότη. Με την αιτιολογημένη απόλυση θα έπρεπε ο εργοδότης να επικαλεστεί και να αποδείξει τη βασιμότητα της απόλυσης, ότι υπήρχε σοβαρός λόγος.Βάσιμοι λόγοι απόλυσης μπορούσαν να είναι είτε προσωπικοί (π.χ. ανεπάρκεια του εργαζομένου) είτε οικονομικοί (οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης). Καθιστούσε δύσκολη την απόλυση, διότι εάν αποδεικνυόταν ότι ο λόγος δεν ήταν σοβαρός, ο εργοδότης θα υποχρεούτο να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο ή να του παράσχει πρόσθετη αποζημίωση.

Μετά την κατάργηση της ρύθμισης αυτής, η οποία τελικά ίσχυσε μόνο για τρεις μήνες, η κατάσταση επανέρχεται στο προηγούμενο καθεστώς, ήτοι ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να απολύσει χωρίς να επικαλεστεί κάποιο λόγο, καταβάλλοντας βεβαίως τη νόμιμη αποζημίωση.
Εάν ο εργαζόμενος θέλει να αμφισβητήσει την απόλυση, θα πρέπει να προσφύγει στα δικαστήρια και να αποδείξει ότι υπάρχει καταχρηστικότητα στην διακοπή της σχέσης εργασίας, οπότε ο εργοδότης θα πρέπει να τον επαναπροσλάβει.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΑ (28)

Απορία

Αφού τα πράγματα ήταν ίδια με το προηγούμενο καθεστώς και ο εργαζόμενος προστατευόταν το ίδιο ΓΙΑΤΙ έπρεπε να καταργηθεί η αιτιολογημένη απόλυση; Μήπως βλάπτονται λίγο τα συμφέροντα εργοδοτών;

απατώντας στην απορία σου ...

...διότι πολύ απλά στο εξηγεί το κείμενο ...νομοθετικά με το καταργηθέν νομοθετικό εξάμβλωμα καθιερώθηκε-προς όφελος των εργοδοτών και εις βάρος των εργαζομένων- και έτσι επικράτησε στην πράξη όσο ίσχυσε-ένας μόνον τρόπος απόλυσης ....ο "αιτιολογημένος" λόγος, που σημαίνει αναφορά οποιουδήποτε απίθανου και φυσικά ανυπόστατου "λόγου" απόλυσης και χωρίς καταβολή αποζημίωσης...τι δεν κατάλαβες; το καθεστώς αυτό διευκόλυνε απόλυτα (απελευθέρωσε) σε κάθε περίπτωση τις απολύσεις χωρίς αποζημίωση-δηλαδή, χωρίς οποιοδήποτε οικονομικό βάρος για τον εργοδότη και χωρίς περιορισμό ακόμη κα στις ομαδικές τι πιο απλό από αυτό;

Σάκης

Fair dismissal στην Βρετανία και μια χαρά προσλαμβάνουν οι εταιρίες. Τιμές σε πολυεθνικές οι ίδιες με Ελλάδα, με κατώτερο μισθό 1300 Ευρώ/μήνα.

Τιποτα απολυτως δεν αλλαζει

Οπως ηταν τα τελευταια εκατο χρονια ετσι θα ειναι και τωρα. Οποτε γουσταρει ο εργοδοτης σε πεταει στο δρομο και δε δινει λογαριασμο σε κανενα.

οχι ακριβώς έτσι, αλλά στο περίπου

αν θέλετε να προχωρήσετε απο τον δεύτερο κόσμο στον πρώτο και να μη πάτε στον τρίτο, να κάνετε αυτά που σας ζητάει η δύση. Αλλοιώς έξω απο την ευρώπη μας. Ναι. Ο εργαζόμενος θα κάνει αυτά που θέλει ο εργοδότης. Ο συνδικαλισμός της αλητείας δε σας βοήθησε μετά απο τόσες δεκαετίες ασυδοσίας. δοκιμάστε κάτι καινούργιο που είναι δοκιμασμενο και αλλού. Αν δεν σας αρέσει εξω και απο τα βαλκάνια (που και αυτά αναπτύσσονται ταχυτατα και σωστά και με μέλλον).

44

τι να σου ρε [...],ο εργοδοτης ξερει ποτε θα απολυσει εργαζομενο και γιατι τον αμολαει,ο εργαζομενος εχει δικαιωματα και ειναι ιερα,αλλα οι βρωμεροι συνδικαλιστες ειναι πουλημενοι,τα περνουν απο τον εργοδοτη,και κανουν την παπια βλακα,εκει χειαζεται ο συνδικαλισμος να προστατευει τον εργαζομενο ,οτα ο εργοδοτης πχ,δεν τον πληρωνει,του δινει λιγοτερα,τον κραταει παρα πανω στη δουλεια,εκβιαστικα,σε αυτα τα ζητηματα οι ελεεινοι συνδικαλιστες απουσιαζουν,για αυτους λογους να κανουν απεργιες,να στακτευουν τον εργοδοτη,αλλα που να τα καταλαβεις εσυ αυτα ,εσυ λες οτι λενε συριζαιοι,κκεδες,αριστεριστες,αντε χασου βλακα,.

Anonymous

Δηλαδη για να καταλαβω τα τσιπρακια λυπουνται που δεν μπορουν να κανουν κουμαντο ως εργατες στην επιχειρηση του αφεντικου ; Καλο αυτο , θα το λεω στα εγγονια μου....

no name

Πόσο ανόητος μπορεί να είσαι;;οι ''κουτόφραγκοι''που το έχουν από παλιά είναι βλάκες;;;;

Κρητικός

"Καλές και καλά αμοιβόμενες δουλειές για όλους !!!" Χαχαχαχα ! Φάτε τώρα ζωντόβολα !!

Στέλιος

Οι κατσίκες σας εκεί στην Κρήτη, όλες καλά? Πότε γεννάτε? Θα το γιορτάσετε με φόλες στα σκυλάκια, μπαλωθιές, βιασμούς, μπάφους και μπουνίδια σε όποιον έρθει να σας ελέγξει?

Μανωλιός

Σύντεκνε: δά σού πώ θέλει μιά μπαραμιά, κιανε τήνε καταλάβεις, εκατάλαβές τηνε, ειδάλως ήντα νά σου πώ. Γροίκα: "απού'ν' απόξω απ' το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει". Καί τώρα στά απλά ελληνικά: τό νά είσαι "εργοδότης", δηλαδή επιχειρηματίας, δέν είναι καθόλου εύκολο πράγμα. Ρισκάρεις τά πάντα κάθε μέρα καί δέν είναι ασυνήθιστο από "εργοδότης" τή μιά μέρα νά βρεθείς στό δρόμο την άλλη άν ανοιχτείς πολύ ή αν η οικονομία πάει πρός τά κάτω. Όσο λιγότερο ρίσκο λοιπόν έχεις όταν προσλαμβάνεις ένα υπάλληλο, τόσο πιό εύκολα παίρνεις τήν απόφαση. Άν ξέρεις ότι άν σού πάνε τά πράγματα ανάποδα μπορείς νά μειώσεις τά έξοδά σου για νά επιζήσει η επιχείρησή σου, τότε είναι πιό εύκολο νά προσλάβεις προσωπικό, δηλαδή νά δημιουργήσεις θέσεις εργασίας, έστω καί προσωρινές. ΥΓ: είμαι καί εγώ εργοδότης, αλλά στόν Καναδά, όχι στήν Ελλάδα (καί κρητικός).

προφήτης

Φίλοι και φίλες μην τσακωνεστε άδικα. ο εργοδότης έχει το καρπούζι, το μαχαίρι, το πιάτο κτλ οπότε ειτε ετσι είτε αλλιώς κάνει ό,τι γουστάρει. σου βαζει εναν στοχο απιαστο και μετα σε βγαζει ανικανο που δεν τον έπιασες. ή πολύ απλούστερα εμφανιζει ενα επιχειρησιακό πλάνο με το μισό προσωπικό και απολύει δινοντας την αποζημίωση. Όλα δικά του ...

Στέλιος

Κάνε κι εσύ δική σου δουλειά ρε κηφήνα, τι περιμένεις?

Πειραιώτης μαουνιέρης.

...κι άμα δεν πάει καλά η επιχείρηση;Στον άσσο ο άνθρωπος,έτσι;Μη μου πεις ότι πάντα κερδίζουν...

Μια γνωστρια

Ας δει το πρώτο θέμα στην γαλακτοβιομηχανία δέλτα πώς αναγκάζουν τους υπαλλήλους να φεύγουν για να μην δίνουν αποζημιωσεις

44

εσυ που το ξερεις να μας το πεις πως τους διωχνουν χωρις αποζημιωση,αλλα αυτα να πας να τα πεις στους λεεινους συνδικαλισταραδες,οι οποιοι ειναι με τον εργοδοτη,σας εχουν πουλησει,τα καθηκια οι συνδικαλισταραδες,αυτο κανουν μια ζωη,τις απεργιες τις κανουν για να παρουν αυξηση οι υπαλληλοι του δημοσιου,,για την προστασια του ιδιωτικου τομεα των εργαζομενων δεν καταλαβαινουν τιποτα,οι συνδικαλισταραδες,συτοι φταινε για ολα απο αυτους κυρια μου να ζητησεις ευθυνες ,απο το φωτοπουλο της δεη,αυτος επαιρνε 5000 με 10000και ηθελε παρα πανω,και τα επαιρνε και εσυ δεν επαιρνες χαμπαρι τιποτα που σε πουλαγαν,οι συνδικαλισταραδες,.

Η δεξιά ξεδιπλώνει το ταλέντο της

Έτσι να πέφτουν οι μάσκες σιγά-σιγά, να αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ, ούτως ή άλλως, γνωστά πράγματα... Με τον ΣΕΒ είμαστε, και το αποδεικνύουμε περίτρανα!!! Κι όλα αυτά πριν κλείσει μήνας...

2222

ακουτε βαρεμενοι συριζαιοι,ζειτε στον κοσμο το δικο σας της ιδεοληψιας η οποια ειναι συνωνυμη της βλακειας, η νδ εχει εχει δικιο που καταργησε το βασιμο της αιτιολογησης την οποια εσεις βαρεμενα συριζαιοι τον ψηφισατε 10 ημερες πριν απο τις εκλογες γιατι ξερατε οτι η νδ θα τον καταργησει για να το παιξετε δηθεν προστατες των εργαζομενων,βρωμιαρηδες ανικανοι αχρηστοι συριζαιοι,με το νομο που ψηφισατε εσεις ξευτηλες συριζαιοι 10 μερες προ τον εκλογων ο εργοδοτης για να δικαιολογησει την απολυση θα ελεγε οτι ο εργαζομενος ειναι ανικανος δεν αποδιδει, η τον επιασα να πηδαει στην τουαλετα την ταδε,η τον ταδε,ολα αυτα γινονται σε τοπους εργασιας,τα αποδεικνυει αυτα ο εργοδοτης και απολυεται ο εργαζομενος ,ο ιδιος εργαζομενος παει σε αλλη επιχειρηση και εκει ο εργοδοτης θελει να τον απολυσει ,αμεσως θα παρει την πρωτη αποφαση που τον απελυσε ο πρωτος εργοδοτης και ηαπολυση του ειναι δεδομενη,αυτος ο εργαζομενος οι τετοιοι εργαζομενοι δεν θα βρισκουν πουθενα δουλεια,αλλα και γιατι ρε ξευτηλες να γινοντα γνωστα τα προσωπικα δεδομενα,επειδη πηδηχτηκαν,θα διαλυθουν οικογενειες, ου να χαθειτε ρε αρρωστοι συριζαιοι,που κυβερνησατε 4,5 χρονια και δεν πηρατε χαμπαρι τιποτα πως λειτουργει το συστημα,αντε χαθειτε,ανικανοι συριζαιοι,.ο νομος αυτος που ψηφισε η νδ προστατευει και τους δυο και εργοδοτη και εργαζομενο,οταν ο εργοδοτης αποφασισει να διωξει ενα υπαλληλο θα τον διωξει με οποιοδηποτε κοστος,το καταλαβαινετε αυτο πανιβλακες συριζαιοι ,διοτι ο εργοδοτης ξερει τη προσωπικο χρειαζετε,.

Nikos G

Φίλε μου, πρέπει να έχεις τρομερό πρόβλημα γενικά. Δεν ξέρω που δουλεύεις, αλλά θα πρέπει να περνάτε ωραία εκεί όταν σκέφτεσαι σαν λόγο απόλυσης ότι κάποιος πηδιεται στις τουαλέτες, λες και γίνεται σε κάθε δουλειά στην Ελλάδα. Το ότι μη αιτιολογημενη απόλυση συνεπάγεται και ασυδοσία από πλευράς εργοδότη το σκέφτηκες? Πχ. Να ζητάει ο εργαζόμενος να μην τον δηλώνει ο εργοδότης με μισό ένσημο αλλά με ολόκληρο όπως ακριβώς δουλεύει και επειδή ο άνθρωπος ύψωσε ανάστημα, να του δείχνει την πόρτα εξόδου έτσι απλά. Αυτό ότι σπηλωνεται η φήμη του υπαλλήλου είναι εντελώς χαζό να το υποστηρίζει μια κυβέρνηση δεξιά (η άκρα) όταν το βάρος της απόδειξης το ρίχνει στον υπάλληλο και όχι στον εργοδότη. Ο υπάλληλος λοιπόν θα κληθεί να πληρώσει (αφού έχει απολυθεί αδικαιολογητα) δικηγόρο κλπ για να αποδείξει ότι εργαζόταν κανονικά. Και μέχρι να αποφασίσουν τι έχει γίνει και λεφτά να πληρώνει και να μην υπάρχει λόγος επιστροφής σε ένα εχθρικό περιβάλλον σε περίπτωση δικαίωσης. Λίγο σκέψη δεν βλάπτει...

nn

Αν και ψήφισα ΝΔ η δικαιολογία της κυβέρνησης είναι για γέλια και καθαρή υποκρισία. Γιατί λοιπόν δεν κρατάει το νόμο αλλά να μη φαίνεται ο λόγος απόλυσης; Η πχ σκεφτήκανε ποτέ να δούνε πως τόσα χρόνια σε όλη υπόλοιπη πολιτισμένη Ευρώπη εφαρμόζεται; Δηλαδή 60 χρόνια στην Ευρώπη δεν υπήρξε πρόβλημα αλλά 3 μήνες στην Ελλαδάρα ήταν αρκετοί για να τον κρίνουμε; Καθαρή υποκρισία.

Βασική αιτία.

Αυτό που δεν λένε στα ίσια εργοδότες και εργαζόμενοι. Βασική αιτία αιτιολογημένης απόλυσης είναι η μείωση αποδοτικότητας του υπαλλήλου. Όσο παλιώνει ο εργαζόμενος ρίχνει τον ρυθμό εργασίας από πολλούς παράγοντες. Κούραση, βαρεμάρα, προσωπική ζωή (κοινωνικές υποχρεώσεις) κλπ. Αυτό όταν περνάει το όριο που θέτει η επιχείρηση που σαφώς δεν είναι αντικειμενικό αποτελεί τον βασικό λόγο απόλυσης.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης