Τι σημαίνει το πλαφόν Βρούτση στις συντάξεις - Ποιοι θα επιστρέψουν πίσω χρήματα;

vroutsis_ar

Ποιοι δεν θα δουν ποτέ τις υψηλές συντάξεις που προσδοκούσαν και ποιοι εξαιρούνται από το πλαφόν - To υπερβάλλον ποσό θα κληθούν να επιστρέψουν όσοι δικαιούχοι «φουσκωμένων» συντάξεων πρόλαβαν να τις πάρουν πριν παγώσει η έκδοσή τους

To υπερβάλλον ποσό καλούνται να επιστρέψουν όσοι δικαιούχοι «φουσκωμένων» συντάξεων πρόλαβαν να τις πάρουν πριν παγώσει η έκδοσή τους. Το νέο πλαφόν που ορίστηκε στις 4.608 ευρώ, το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, αφορά όλες τις νέες κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και χηρείας που εκδόθηκαν από το Μάιο του 2016 και τις επανυπολογισμένες με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Με την τροπολογία που κατέθεσε την ύστατη ώρα ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης, προκαλώντας την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μέρα 25, μπαίνει τέλος στις χρυσές συντάξεις οι οποίες έφθαναν τις 10.000, 15.000 ακόμα και 24.000 ευρώ.

Οι χαμένοι που δε θα δουν ποτέ την υψηλή σύνταξη που προσδοκούσαν είναι κυρίως πρώην υψηλόβαθμα στελέχη των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, διπλοασφαλισμένοι μηχανικοί, γιατροί, συμβολαιογράφοι και δημοσιογράφοι.

Το ανώτατο όριο αφορά και κάθε είδους προσαυξήσεις στις συντάξεις. Δηλαδή αφορά και τους διπλοασφαλισμένους σε δύο πρώην ταμεία που λαμβάνουν προσαύξηση στη σύνταξή τους και έχουν καταβάλει διπλές εισφορές.

Ωστόσο από το πλαφόν εξαιρούνται οι δικαιούχοι επιδομάτων τετρα-παραπληγίας και απολύτου αναπηρίας ακόμα και αν λαμβάνουν υψηλές συντάξεις, λόγων των αυξημένων αναγκών αυτών των ατόμων. Δηλαδή το μικτό ποσό σ΄αυτές τις περιπτώσεις προσαυξάνεται κατά το ποσό που αντιστοιχεί.

Oι τυχόν διαφορές ποσών συντάξεων θα αναζητούνται άτοκα ως καλοπίστως εισπραχθέντα και θα επιστρέφονται με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης έως της τελικής εξόφλησης.

Ποιοι θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω χρήματα; Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας περίπου 224 άτομα που έχουν ήδη λάβει συντάξεις έως 7.000 ευρώ. Στον αέρα μένουν όμως και ορισμένοι παλαιοί συνταξιούχοι οι οποίοι έλαβαν πέρυσι γενναίες αυξήσεις καθώς από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους προέκυψε αρνητική προσωπική διαφορά. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι αυξήσεις θα δοθούν σε 5 δόσεις, δηλαδή σε βάθος 5 ετών. Πέρυσι πήραν την πρώτη δόση. Σε κάποιες περιπτώσεις οι δικαιούχοι θα «πλαφονάρουν» πριν την ολοκλήρωση της χορήγησης των αυξήσεων.

Πάντως το νέο ενιαίο ανώτατο όριο που αντιστοιχεί σε 20 χρόνια ασφάλισης θεωρείται υψηλότερο σε σχέση:

Α. με τα ανώτατα ποσά συντάξεων που είχαν θεσπιστεί μεταβατικά μέχρι 31.12.2018 με το άρθρο 13 του ν.4387/2016 για όσους ήταν ήδη συνταξιούχοι κατά την 13.5.2016 και ανέρχονταν στις 2.000 ευρώ (για μία σύνταξη) ή 3.000 (για περισσότερες συντάξεις) και

Β. με τα ανώτατα όρια συντάξεων που ίσχυαν μέχρι την έναρξη εφαρμογής του ν.4387/2016 και τα οποία προκειμένου για τους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους των ειδικών ταμείων ανέρχονταν στο ποσό των 2.773 ευρώ, για δε τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο ποσό των 2.373,5 ευρώ.

Οι συντάξεις θα αποτελούνται πλέον από:

1. Την εθνική σύνταξη 345 έως 384 ευρώ ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

2. Την ανταποδοτική σύνταξη η οποία υπολογίζεται αφενός με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του ασφαλισμένου και αφετέρου με τα ποσοστά αναπλήρωσης που ορίζει ο νόμος Κατρουγκαλου.


Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης από το έτος 2002 έως το 2016 είχε ως αποτέλεσμα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις την απονομή συντάξεων που αλλοίωναν την αρχή της ανταποδοτικότητας και της δίκαιης αναδιανομής που θα πρέπει να διέπουν με όρους δικαιοσύνης το ασφαλιστικό σύστημα, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα αυτού και επάρκεια παροχών.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την προωθούμενη διάταξη υπάρχει εξοικονόμηση της τάξης των 550.000 ευρώ για το τρέχον έτος, 1,31 εκατ. ευρώ για το 2020, 1,57 εκατ. ευρώ για το 2021, 1,70 εκατ. ευρώ για το 2022 και 1,85 εκατ. ευρώ για το 2023.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (136)

ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΔΗΛΑΔΗ ΚΥΡΙΕ ΒΡΟΥΤΣΗ ΟΤΑΝ ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ ΤΟ ΤΑΠΟΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΝΤΑΞΑΤΕ ΣΤΟ ΕΦΚΑ ΜΕ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΛΟΓΩ ΠΛΑΦΟΝ 2743,70 ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 380 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΟΥ,ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΤΕ ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ,ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΙΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ.ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΝΑΤΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ

Νίκος Α

Για άλλη μια φορά γίνεται ολοφάνερο ότι τα λεγόμενα ρετιρέ του δημοσίου τομέα και ΔΕΚΟ καί γενικά οι συνταξιούχοι του δημοσίου χρεωκοπησαν το ασφαλιστικό σύστημα και όχι μόνον...εις βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι θα πληρώσουν πάλι τα σπασμένα του νομού Κατρουγκαλου...Ας μην ξεχνάει όμως ο Βρούτσης ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοί οι εργαζόμενοι στήριξαν τη ΝΔ

Γιώργος 45

Έχεις ιντερνετ, ξέρεις να διαβάζεις, ξέρεις (;;) να γκουγκλάρεις, διάβασε λιγάκι για το ασφαλιστικό ώστε να σταματήσεις τις μονόπλευρες μακακίες. Δεν φταίνε οι κυβερνήσεις που από τότε που δημιουργήθηκε το ασφαλιστικό σύστημα άδειαζαν συνεχώς τα ασφαλιστικά ταμεία για το πελατειακό τους κράτος, δεν φταινε οι εκατοντάδες χιλιάδες ΜΗ δικαιούχοι, χωρις εισφορές ( ομογενείς από τον Πόντο της Ρωσσίας κ.λ.π.) που τους δόθηκαν συντάξεις για εξαγορά ψήφων, δεν φταίνε οι αγροτικές συντάξεις χωρίς εισφορές, δεν φταίνε οι πρόωρες συντάξεις που για δεκαετίες επιβαρύνουν με δισεκατομύρια το σύστημα, αλλά φταίνε ΜΟΝΟ οι υψηλοσυνταξιούχοι των ΔΕΚΟ. Αλλά είπαμε, ο φθόνος είναι η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη μαζών της Ελληνικής κοινωνίας.

Κόναν

Αφήστε το δούλεμα !!! Δεν υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα γιατρός , δικηγόρος ή μηχανικός με 2-3-13 δουλειές και πάνω από 4 χιλιάδες € σύνταξη !!! Αυτά είναι συντάξεις από ΔΕΚΟ , βουλευτικά ή υπουργικά ή εν πασει περιπτώσει κρατικές θέσεις !!!! Ρε σούργελα πήρατε με υπουργικές αποφάσεις Κρατικές θέσεις , φάγατε του σκασμού και θέλετε να σας πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά για σύνταξη ;;;; Δηλαδή να δουλεύει ένας Ελεύθερος Επαγγελματίας γιατρός να του βγαίνει η ψυχή και να πληρώνει εφορία και να μη βγάζει πάνω από 3-4 χιλιάρικα καθαρά και εσείς ρε αλήτες να κάθεστε και να κονομάτε μάγκικα τόσα φράγκα επειδή είσαστε κωλογλυφτες ; ΟΥΣΤ ΡΕΕΕ!!!!!!!!

1,2 εκ. λιγότεροι τουρίστες με την αντιτουριστική Δεξιά

Από 500 ευρώ να άφηνε ο καθένας είναι 600 εκ. που θα φορτωθούν στην πλάτη του λαού.

Πολύ σωστά τα λες...

Μόνο που οι κρατήσεις έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ, πριν καν προκηρυχθούν οι βουλευτικές εκλογές...

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΑ ΑΥΤΟΙ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ. ΠΑΛΙ ΚΟΤΣΟ ΜΑΣ ΕΠΙΑΣΑΝ.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΣ ΝΔκρατης

ΕΛΛΑΣ-ΕΛΛΑΣ-ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ !

Καθυστερημένος σίγουρα....

...ΝΔκράτης με τίποτα!

Ντροπή

Έτσι, να μην πάρει σύνταξη αυτός που έχει δώσει εισφορές. Όταν όμως πλήρωνε για να έχει λεφτά το δημόσιο ταμείο να πληρώνει 40αρηδες συνταξιούχους και βουλευτες με μια τετραετία ασφάλισης τις θέλατε τις εισφορές. Παράδειγμα, ο συμβολαιογράφος που είχε πληρώσει 7,8 εκατομμύρια σε εισφορές και θα έπαιρνε 24.000€ μεικτά την οποία δικαιούνταν απόλυτα.

άφησε μας ρε φίλε ...

15.000 τον μήνα επί 40 χρόνια, άφησε μας ρε φίλε με τα παπατζιλίκια !

Λογικός

Ο συμβολαιογράφος δεν πλήρωσε 7,8 εκ. όπως είπε ο Κατρούγκαλος. Ιδιοποιήθηκε τον κοινωνικό φόρο επί των συμβολαίων, που πλήρωναν οι πολίτες για τα συμβόλαια τους. Δηλαδή είναι σαν ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ, που εισπράττει εισφορές εταιρειών να τις χρησιμοποιεί για δικές του εισφορές.Σου φαίνεται σωστό;

Κώστας Σπάρτη

... #και_βεβαία είμαι υπέρ στο πλαφόν των συντάξεων #αλλά να το εφαρμόσει κάποιος που έζησε #και_ζει ζωή χαρισάμενη πηγαίνοντας σε πανάκριβα πανεπιστήμια του εξωτερικού χάρις στις πέντε συντάξεις του μπαμπά #αυτό_με_ξεπερνάει ...

@

Σε κόβω για ρετιρέ συνταξιούχο του δημοσίου. Οπότε δεν αξίζει καν τον κόπο να εξηγήσω το αυτονόητο οτι παίρνεις αδικαιολόγητα μεγάλη σύνταξη χωρίς να έχεις προσφέρει έργο. Άντε γειά.

Κε υπουργε

Δεν μπορεί ένας εκπαιδευτικούς με 2 κ 3 πτυχία να παίρνει σύνταξη 900 ευρώ, το ίδιο με έναν αγράμματο. εργάτη. Πρέπει να διορθωθούν οι αδικίες....

ΟΚ..

Δεν μας είπες όμως πόσα έχει εισφέρει στο σύστημα αυτός ο εκπαιδευτικός...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης