«Ντου» ελεγκτών στα σπίτια όσων λάβουν επιδότηση δανείου για την πρώτη κατοικία τους

proti-katoikia

«Κούρεμα» 50% στο ύψος της επιδότησης δέχτηκε η κυβέρνηση

Στο μισό περιόρισε τελικώς η κυβέρνηση το ύψος της επιδότησης κατοικίας, καθώς οι υπουργικές αποφάσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες προβλέπουν επιδότηση 20%-50% της δόσεως του δανείου (και «οριζόντια» 30% για τα επαγγελματικά δάνεια) αντί επιδότησης έως 95% που αρχικώς σχεδιαζόταν,

Από την άλλη, στον εισαγγελέα θα οδηγούνται όσοι οφειλέτες τυχόν δηλώσουν ψευδή στοιχεία ή αποκρύψουν εισοδήματα, προκειμένου να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νέου νόμου για προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών.

Για να συμβεί αυτό και προκειμένου να εντοπιστούν κρούσματα κατάχρησης του μέτρου από μη δικαιούχους, προβλέπεται αυτεπάγγελτη ή κατόπιν αναφοράς έρευνα, τα σχετικά πορίσματα της οποίας παραπέμπονται στον αρμόδιο εισαγγελέα για την εξέταση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των υπευθύνων.

Όπως αποκαλύπτουν οι υπουργικές αποφάσεις που δόθηκαν εχθές στη δημοσιότητα, ενόψει της ενεργοποίησης των νέων ρυθμίσεων για προστασία της κατοικίας των δανειοληπτών, ο οφειλέτης θα υποχρεώνεται «να συναινεί στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ` οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης του νοικοκυριού».

Ανάλογες πρακτικές ισχύουν ήδη πάντως σε άλλες χώρες από χρόνια, προκειμένου να ελέγχονται όσοι δηλώνουν ότι είναι έγγαμοι ή δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων, για να κάνουν χρήση προνομίων ή βοηθημάτων που τους προσφέρει η Πολιτεία.

Όσοι εντοπιστούν ότι έλαβαν επιδότηση χωρίς να είναι δικαιούχοι, θα πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο το συνολικό ποσό της επιδότησης και εντόκτως, με επιτόκιο 5%.

Στην ίδια λογική, ο επιλέξιμος δανειολήπτης και όλα τα μέλη του νοικοκυριού θα πρέπει να υποβάλλουν ανελλιπώς κάθε χρόνο τη φορολογική τους δήλωση και να δηλώνουν τυχόν μεταβολές σε περιουσία και εισόδημα.

Ακόμα αναφέρεται ότι στα περιουσιακά κριτήρια πέραν της κατοικίας (αξίας έως 80.000 ευρώ) συνυπολογίζεται η αξία των μεταφορικών μέσων (ΙΧ, πλωτά σκάφη, εναέρια μέσα). Για τον καθορισμό της, λαμβάνεται υπόψιν η αξία τους όπως αυτή δηλώνεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Αν δηλαδή ένα ΙΧ αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο σε ανώτερη αξία από την τρέχουσα εμπορική, θα αποτελεί έναν ακόμα πιθανό λόγο αποκλεισμού του οφειλέτη από την νέα ρύθμιση.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Και καλά κάνουν που το τονίζουν!

1ον Αποτρέπει όσους πάνε να τα φάνε. 2ον το άρθρο δεν λέει πουθενα ότι είναι πχ "πρωτοφανής" ή άδικη πρακτική. 3ον Εσύ ξέρεις πολλούς δικαιούχους του ΚΕΑ που να έχουν διαβάσει την ΚΥΑ; "Όσοι κάνουν αιτήσεις για τα συγκεκριμένα επιδόματα το γνωρίζουν αυτό!" λες... Αμφιβάλλω πολύ! Μάλλον τώρα το μαθαίνουν οι περισσότεροι

KolokoDrones

Οι ΝεοΕλληνες ειναι παντα μια απόλυτα διεφθαρμενη βρωμο φυλή... Παντα ετσι τους λεγανε πολλες χωρες στην ιστορια και παντα ετσι θα ειναι...Καμια σχεση δεν εχουν με τους Αρχαίους ...

tasos

να πανε στους γυφτους να βγαλουν ακρη χαχαχαχαχαχ

Και...

...καλά θα τους κάνουν! Προχώρα Αλέξη και ας γαβγίζουν οι offshore...

ΚΒ

Πωπω απίστευτη αποκάλυψη κάνατε εκεί στο ΠΘ. Αυτό ισχύει και για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και για άλλα επιδόματα. Αυτή είναι μια από τις αρμοδιότητες των κοινωνικών λειτουργών. Αλλά ο τίτλος "Ντου" ελεγχτών είναι πιασάρικος... τραβάει κόσμο και τρομάζει κόσμος επίσης... Όσοι κάνουν αιτήσεις για τα συγκεκριμένα επιδόματα το γνωρίζουν αυτό! Όχι άλλο σανό από το ΠΘ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης