Σοκ στο Eurogroup: Η Γερμανία μπλόκαρε τη δόση των 15 δισ.€ για τον ΦΠΑ στα νησιά - «Πάγος» και για τις συντάξεις

eurogroup120

Ζητούν ισοδύναμα  για τη μη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά, μπλοκάρουν και την πιθανή αναστολή της μείωσης των συντάξεων - Μάριο Σεντένο: Είναι παρά πολύ σημαντικό να μην γίνει αλλαγή σε όσα συμφωνήθηκαν για τη μεταπρογραμματική περίοδο - Η Ελλάδα δεσμεύτηκε για την περικοπή  28 εκατ. ευρώ από τον αμυντικό προϋπολογισμό της, ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» από τη μη αύξηση του ΦΠΑ

Αντιδρά το Eurogroup στο ενδεχόμενο να μην περικοπούν οι συντάξεις και οι υπουργοί Οικονομικών ωθούν την κυβέρνηση να λάβει ισοδύναμα μέτρα για τα μειωμένα έσοδα που θα λάβει το κράτος από τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά.

Στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες, όλοι οι υπουργοί επικύρωσαν το επικαιροποιημένο μνημόνιο, εκτός από τη Γερμανία, η οποία, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν το επικύρωσε εξαιτίας εσωτερικών διαδικασιών, οι οποίες σχετίζονται με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αυξήσει τον ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως η Ελλάδα δεν θα πάρει την τελευταία δόση, ύψους 15 δισ. ευρώ, τον Αύγουστο. Όμως, η ελληνική κυβέρνηση ωθείται τώρα να λάβει ισοδύναμα μέτρα, κόβοντας το ποσό που αφορά τον μειωμένο ΦΠΑ -περί τα 28 εκατομμύρια ευρώ- απο άλλες πηγές του προϋπολογισμού της.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε ερώτηση για την ευελιξία μετά το Μνημόνιο, και ιδιαίτερα για την πιθανότητα μη περικοπής των συντάξεων, απάντησε πως είναι πολύ σημαντικό, στην τελευταία φάση του Μνημονίου να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη, έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει στις αγορές -κύριο συστατικό της εμπιστοσύνης αυτής, είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις της και όλες τις υποχρεώσεις της.

Η τελική απόφαση και το πράσινο φως θα δοθεί, μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση του επικαιροποιημένου Μνημονίου από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτό μεταφέρεται τώρα για νωρίς τον Αύγουστο.

Τι σημαίνει το γερμανικό «καψόνι»

Είναι ξεκάθαρο πως η Γερμανία θέλει να δώσει ένα μήνυμα με πολλαπλούς παραλήπτες, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε έκπτωση ή να υπάρξει κάποια διευκόλυνση στην μεταπρογραμματική εποχή. Η πρόθεση της Ελλάδας για μη περικοπή των συντάξεων, οι πολλαπλές δηλώσεις γι' αυτό το θέμα, η ανακοίνωση-έκπληξη του Αλέξη Τσίπρα για μη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου φαίνεται πως προκάλεσαν εκνευρισμό στο Βερολίνο.

Η γερμανική ηγεσία, μη θέλοντας να επιτρέψει την ολίσθηση σε παλαιότερες κακές πρακτικές, όπως έχει επανειλημμένα εξαγγείλει ο Γερμανός υπουργός Σολτς, προχώρησε στο μπλοκάρισμα της επόμενης δόσης, στέλνοντας έτσι το μήνυμα πως όλα πρέπει να εφαρμοστούν και δεν θα επιτραπεί κάποια αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο.

Επιπλέον, ο Κλάους Ρέγκλινγκ παρουσίασε την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά ως ένα προσωρινό μέτρο, το οποίο θα ισχύσει έως και τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ κατόπιν η αύξηση θα γίνει κανονικά. Όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ​επανέλαβαν ότι οι περικοπές συντάξεων έχει συμφωνηθεί να γίνουν κανονικά το 2019 και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και την ιδιοκτησία του προγράμματος, χάριν της αξιοπιστίας και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.

Όπως φαίνεται, η Ελλάδα δεσμεύτηκε για την περικοπή 28 εκατομμυρίων ευρώ από τον αμυντικό προϋπολογισμό της, έτσι ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» που δημιουργείται από την απόφαση της κυβέρνησης για μη αύξηση του ΦΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, οι περικοπές θα αφορούν εξοπλιστικές δαπάνες και έξοδα κίνησης από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

eurogroup5-5

ΣΧΟΛΙΑ (130)

Πέτρος

Βρήκανε οι Γερμανοί τα χαζά και μας κάνουνε πάρτι....ουστττττ!!!

giannakis

μα δεν το καταλαβαινει κανεις? οσο η χωρα βρισκεται μεσα σ αυτην την κλικα της Ε.Ε και στο σκατοεβρο δεν μας σωζει κανεις και τιποτα.

Waldorf

Ο τσαλακώτος παίζει το οικονομικό βιολί, ο χοτζιάς το διπλωματικό ζουρνά και ο φραπεδολόγος το νταούλι ενώ παράλληλα διευθύνει. Μην απορούμε για τ' αποτελέσματα.

@

Ωχ και πως θα πληρωθει η σφραγιδοκρατια...

Οι Γερμανοι φταινεεεεεεεε

Οι Γερμανοι θελουν να βγαινουν τα νουμερα.Το απο που θα κοπουν,ειναι θεμα κομματικων διορισμων,κομματικου κρατους κτλ.Αλλα ειπαμε..οταν εχεις το χαμηλοτερο IQ στην Ευρωπη σαν λαος,ειναι τραγικα ευκολο να δουλευεις το κοινωνικα αμορφωτο ποπολο με μια επικεφαλιδα και μονο....

Τι λέτε

κύριε δούξ (μη χέσω); Σοβαρά;

Οι ευθύνες

Η ελλάδα μπήκε σε περιπέτεια από το 2008 ουσιαστικά τον Οκτώβρη και υλοποιήθηκε προοδευτικά ώς το 2011 Η Ελλάδα μπήκε σε περιπέτεια για ποσά όχι πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ συνολικά ώς για τα επόμενα 20-30 χρόνια Δηλαδή για συνολικά 7-10 εκατομμύρια τον χρόνο και αυτά όχι όλα σε χρήμα αλλά και εγγυήσεις. Το γιατί είναι απολύτως γνωστό. Και ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις Ν,Δ τά έτη 2007 -2009 και το ΠΑΣΟΚ 2009-2011. Και δεν έχουν ευθύνες γιατί δεν κάνανε καλή διαχείρηση. Αντίθετα έχουν ευθύνες γιατί κάνανε καλή διαχείρηση απολύτως και νοικοκυρεμένη.

Vfv

Α' ΓΙ" ΑΥΤΟ Ο ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΗΣ ΚΟΥΛΗΣ ΠΗΓΕ ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΊΑ...

Γιώργος

Θα μας σώσει ο Μητσοτάκης σίγουρα......... Μόνο αυτός θα ακυρώσει την συμφωνία για τα Σκόπια μόνο αυτός θα μείωση φορολογία μόνο αυτός θα κάνει τα πάντα...... Μια χαρά τα λένε οι Γερμανοί τους παπατζηδες τους πολιτικούς που έχουμε να δω πόσο ακόμα θα τους στηρίζει ο κόσμος.

0,70 πηρα αύξηση

Αν λες παπατζη τον Μητσοτάκη τον Τσίπρα πως σου εχουν πει οι εργοδότες σου να τον λες; Αξιόπιστο;;;;;

Jerry

Μιλάμε για επαγγελματίες ψεύτες ανώτατου επιπέδου. Και θα βγάζανε την χωρα απο τα μνημονια, και θα βγαίναμε στις αγορές όπου θα μας δίνανε χρήμα με το βυτίο. Τι άλλο να περιμένει απο αριστερό; Ψήφισε με να σου τρώω την περιουσία σου με φορους.

kate

Εκλογες τον Οκτώβριο λοιπόν!Επιτέλους να ξεκουμπιστουν τα σταλινικα απολιθωματα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

reuma_1

Τα νησιά και ιδιαίτερα η Κρήτη στο επίκεντρο - Πρόεδρος τεχνικών ΔΕΗ στον ΘΕΜΑ 104,6: Φοβάμαι για τα χειρότερα - Κατασχέσεις για όσους δεν πληρώνουν - «Σαφάρι» για 1,05 δισ. που οφείλουν 890.000 οφειλέτες - Στα 2,7 δισ. συνολικά τα οφειλόμενα προς την εταιρεία

20