Μεταμφιεσμένο μνημόνιο η Ενισχυμένη Επιτήρηση ως το 2022

moskovisi-tsakal1

Προβλέπει όπως το Μνημόνιο δόσεις, τριμηνιαίες αξιολογήσεις από την τρόικα (με ΔΝΤ), παλιά και νέα μέτρα και λιτότητα διαρκείας ως το 2022 - Λείπει μόνο το νέο δάνειο - Αγωνία για τις συντάξεις στο σημερινό Eurogroup

Μόνο τα νέα δανεικά λείπουν από το κάδρο της Ενισχυμένης Επιτήρησης που ανακοίνωσε χθες πανηγυρικά η Κομισιόν ώστε να χαρακτηριστεί ένα κανονικό νέο μνημόνιο για την Ελλάδα από τις 28 Αυγούστου και μέχρι και το 2022.

Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία είναι εκεί:

-Η λιτότητα είναι διαρκής και δεν θα χαλαρώσει καθόλου ως το 2022 καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% το ΑΕΠ φέτος και τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η μείωση των φόρων και η λεγόμενη κοινωνική πολιτική θα επιτρέπεται μόνο με την υπέρβαση των πλεονασμάτων (3,5% ως το 2022 και έπειτα 2,2% ως το 2060).

-Η Ελλάδα δεσμεύεται ρητά να μην αντιστρέψει τα μέτρα του τρίτου μνημονίου και να εφαρμόσει τα λεγόμενα δημοσιονομικά – διαρθρωτικά μέτρα (fiscal structural policies) τα οποία στη γλώσσα των Θεσμών δεν είναι αλλά από το ψηφισμένο πακέτο της μείωσης των συντάξεων από 1.1.2019 και του αφορολόγητου από 1.1.2020.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει να μην εφαρμοστεί το μετρό της μείωσης των συντάξεων ωστόσο η κυβέρνηση στη φάση αυτή προσυπογράφει τα κείμενα που θα ισχύουν από τις 28 Αυγούστου. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να μετρήσει αντιδράσεις στο σημερινό Eurogroup, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είναι «ζεστοί» απέναντι στο ενδεχόμενο αναστολής των ψηφισμένων μέτρων μείωσης των συντάξεων από τον προσεχή Ιανουάριο.

-Το νέο καθεστώς Ενισχυμένης Επιτήρησης θα τεθεί σε ισχύ από τις 28 Αυγούστου και προβλέπεται να διαρκέσει ως το 2022. Η επιτήρηση θα ανανεώνεται ανά εξάμηνο. Στο επίσημο κείμενο της Απόφασης της Κομισιόν αναφέρεται η δέσμευση της κυβέρνησης «να συνεχίσει να υιοθετεί μέτρα για να αντιμετωπίζει τα αίτια ή τα πιθανά αίτια δυσκολιών»,«να ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις “κλειδιά” που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM (σ.σ.: δηλαδή του τρίτου μνημονίου)» και να εφαρμόσει τις συμφωνημένες δημοσιονομικές-διαρθρωτικές πολιτικές (fiscal-structural policies) όπως αποκαλούν οι Θεσμοί την περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου.

-Τον έλεγχο των δεσμεύσεων θα τον έχει και πάλι η τρόικα (νυν Θεσμοί ή κουαρτέτο) με πρωτεύοντα ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο θα συνδέσει το δικό του πρόγραμμα παρακολούθησης (PPM) με αυτό των Ευρωπαίων. Η πρώτη κάθοδος της τρόικας στην Αθήνα στο πλαίσιο του νέου πλαισίου αναμένεται τον Σεπτέμβριο ενόψει της κατάρτισης του προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019.

-Βάσει των αποφάσεων οι Θεσμοί θα μπορούν να εισηγούνται στο Eurogroup νέα μέτρα αν η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν τηρεί τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί.

-Μοχλός πίεσης και δόσεις (νέου τύπου) υπάρχουν και στη νέα φάση. Αν η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της δεν θα παίρνει τις δόσεις από την επιστροφή των εσόδων των εθνικών Κεντρικών Τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων (τα λεγόμενα «κέρδη SMP/ANFA»). Οι δόσεις αυτές ύψους 600 εκατ. ευρώ η καθεμία θα δίνονται στην Ελλάδα δύο φορές το χρόνο, κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο (αρχής γενομένης από το 2018 και ως τον Ιούνιο του 2022) αλλά μόνο αν ο έλεγχος της τρόικας ανάβει πράσινο φως. Υπό την αίρεση της τρόικας θα βρίσκεται και η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων step up όπου το όφελος ετησίως φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.

-Αντί για νέο δάνειο η Ελλάδα θα πρέπει, τέλος, να αξιοποιήσει την τελευταία δόση των 15 δισ ευρώ και το συνολικό ταμειακό απόθεμα των 24,1 δισ. ευρώ ώστε να πορευθεί τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2020 προσπαθώντας παράλληλα να ανακτήσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Η τελευταία δόση του τρίτου μνημονίου αναμένεται να εγκριθεί την Παρασκευή από το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Ιωάννης Κόντος

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ Συνταξιούχε, Άνεργε, ΑΜΕΑ, Απόδημε Έλληνα και Εργαζόμενε: Έλα να δουλέψουμε μαζί για να σταματήσουμε την καταστροφή της πατρίδας μας από την Νέα Κατοχή. Γίνε μέλος του δικού σου πατριωτικού κόμματος: ΚΙΝΗ.Σ.Α. (Κίνημα Συνταξιούχων και Ανέργων) συμπληρώνοντας την αίτησή σου με κλικ στο ιντερνέτ: https://www.kinisa.gr/page-33.html για να συμβάλεις στους πρωταρχικούς μας στόχους: 1) Ανάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και κυριαρχίας με Εθνικό Νόμισμα και δικά μας όπλα. 2) Κατάργηση των μνημονιακών περικοπών και εισφορών που μας φτωχοποιούν μέχρι πείνας. 3) Προώθηση της οικονομικής και τεχνολογικής μας ανάπτυξης για την μεγαλύτερη δυνατή αυτάρκεια. 4) Διάσωση όλων των δημόσιων αγαθών και όλης της δημόσιας περιουσίας μας από τα νύχια των σκληρών διεθνών τοκογλύφων και αρπακτικών ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΜΑΣ. 5) Εσωτερική και Εξωτερική ασφάλεια με διαφύλαξη της Εθνικής μας ομοιογένειας και ομοψυχίας. 6) Διεκδίκηση όλων των πολεμικών αποζημιώσεων από όλους τους ξένους εισβολείς που μας επιτέθηκαν. 7) Επιστροφή των ξενιτεμένων νέων μας για να δουλέψουν στην Πατρίδα μαζί με τους συνταξιούχους. Διάβασε Περισσότερα στο http://www.kinisa.gr Ιωάννης Κόντος Ομότιμος Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης ΕΚΠΑ Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής του ΚΙΝΗ.Σ.Α.

Ελληνας εξωτερικου

Μνημονια με το κουταλι, δεν εχει τελειωμο αυτη η κατασταση... Μεχρι να σβησει ο ηλιος ετσι θα πηγαινει αυτη η χωρα, οι λαμογιαρηδες και οι κλεφτες θα πηγαινουν μπροστα και ο τιμιος κοσμακης θα φτωχοποιειται συνεχως ολο και περισσοτερο! Συνειδητοποιειστε το πριν να ειναι πολυ αργα, ο σωζων ευατον σωθητω!

αιντε

ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΙ ΛΑΟΣ...."ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΚΙ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ".....ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ..... ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ...

Μαρκπ για παντα

Μεχρι το '22 δεν θα υπαρχει το προτεκτορατο.οτι και αν ειναι αυτο που θα το διαδεχτει θα εχει σαν νομισμα ειτε τουρκικη λιρα ειτε αλβανικο λεκ.οτι και να 'ναι.αρκει να γλιτωσουμε απο το μαρκο και τους μενουμεΕυρωπηδες.

Ευρωπαικη απαντηση!

Στα ψέματα της ΝΔ-και των ΜΜΕ που τη στηριζουν- για τέταρτο/μινι/μεταμφιεσμενο Μνημόνιο, απαντησαν πριν 1 εβδομαδα στην Ευρωβουλη ο Πιερ Μοσκοβισι και ο προεδρος του Eurogroup Μαριο Σεντενο, οταν και διαψευσαν κατηγορηματικα οτι υπαρχει τεταρτο μνημονιο πριν η' μετα τις 21 Αυγουστου! Ο Μοσκοβισι μάλιστα εκανε και ανάρτηση σε social γράφοντας μεταξυ αλλων "... να προσεχουν οι Ελληνες πολιτικοι που τα λενε ολα αυτά, διοτι λενε ΨΈΜΜΑΤΑ!"

Πειραιως 62, Μοσχατο

Μπραβο ετσι θα λετε, μεταμφιεσμενο μνημονιο!

Μέχρι να σβήσει ο ήλιος λέμε, αν όλα πάνε καλά

Όπως τελείωσαν με την τρόικα το '15 και έφεραν τους 4 θεσμούς, έτσι τελείωσαν και με τα μνημόνια και έφεραν το ενισχυμένο εργαλείο στη χώρα του γελοίου.

kostasv

Ο γιατρός είπε : δεν φέρουμε αντίρρηση σε κάποιον που επιμένει σε κάτι. Αφού επιμένει σε "μνημόνιο" λες ναι και του συστήνεις τρία "Μοσκοβισί" πρωί, μεσημέρι, βράδυ ...προ φαγητού για θεραπεία.

Πετάχτε το κρέας

Θα προδωθείτε από τον εαυτό σας τον ίδιο.

Σαββιδης Γιαννης

Ότι πείτε...εμάς δεν μας πέφτει λόγος. Κάποια στιγμή η ιστορία θα γράψει κάτι για όλα αυτά πού συμβαίνουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fgfXL

Ως δείγμα ενθαρρυντικό για το μέλλον και την αναγέννηση της ναυπηγοεπισκευής στην Ελλάδα, εν όψει και της πώλησης των ναυπηγείων της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά, θεωρεί ο Μιχάλης Λάμπρος, από τα εμπειρότερα στελέχη της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, τη δραστηριοποίηση του Νεωρίου υπό της ΟΝΕΧ.

waaw_XL

Τη μετεξέλιξη του ομίλου SIA εντός της επόμενης τριετίας από εξειδικευμένο παίκτη επεξεργασίας καρτών στην ανάδειξη του σε πανευρωπαϊκό leader στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών και της τεχνολογίας θέτει ο διευθύνων σύμβουλος Νικόλα Κορντόνε με την ενεργοποίηση του μεσοπρόθεσμου πλάνου ανάπτυξης που εγκρίθηκε απ' το ΔΣ.