Οι συντάξεις που μειώνονται τον Δεκέμβριο - Ποιοι χάνουν και πόσα

koyro

Στα 868 ευρώ από 1.050 ευρώ η σύνταξη 35ετίας από το Δημόσιο - Μειώσεις έως 18% θα έχουν οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, Δημοσίου, ΤΕΒΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ

Σοκ στις πληρωμές στις συντάξεις του Δεκεμβρίου δείχνουν τα τελικά ποσά του επανυπολογισμού συντάξεων με μειώσεις πάνω και από 18% για 1,2 εκατ. συνταξιούχους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», μειώσεις έως 18% θα έχουν οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, Δημοσίου, ΤΕΒΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ, τραπεζών αλλά και οι διπλοσυνταξιούχοι του ΕΤΑΑ, όπως και οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας κυρίως του Δημοσίου.

Στο Δημόσιο, η κύρια σύνταξη για όσους αποχώρησαν με 35ετία διαμορφώνεται στα 868 ευρώ από 1.050 ευρώ σήμερα.

Στο ΙΚΑ, η μέση κύρια σύνταξη λόγω γήρατος με 10.500-10.800 ένσημα και αποδοχές 28ης (και υψηλότερης ασφαλιστικής κλάσης) πηγαίνει στα 1.100 ευρώ από 1.350 ευρώ σήμερα.

Στον ΟΑΕΕ και, κυρίως, στους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, όλες οι συντάξεις θα έχουν μείωση στο 18%. Τα 1.100 ευρώ δηλαδή σήμερα γίνονται 902 ευρώ τον Δεκέμβριο. Η μείωση των 198 ευρώ (1.100-902=198) σημαίνει απώλεια 2 και κάτι σημερινών συντάξεων, μέσα στο 2019.

Ψαλίδι έως 12% έρχεται για συνταξιούχους ΔΕΗ, ΟΤΕ, τραπεζών. Η μείωση θα είναι μικρότερη λόγω των αυξημένων εισφορών που είχαν καταβάλει ως ασφαλισμένοι και ήταν έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες πιο πάνω από τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη στο ΙΚΑ. Αυτή η διαφορά των εισφορών τούς ευνοεί γιατί παίρνουν μια προσαύξηση στις συντάξιμες αποδοχές βάσει των οποίων έγινε ο επανυπολογσμός της σύνταξης.

Δηλαδή, αν ένας υπάλληλος ΟΤΕ πήρε σύνταξη με αποδοχές 2.000 ευρώ και οι υψηλότερες εισφορές του σε σχέση με αυτές του ΙΚΑ βγάζουν προσαύξηση 5%, τότε αυτό το 5% θα αυξήσει τις συντάξιμες αποδοχές και ο επανυπολογισμός σύνταξης δεν θα γίνει με μισθό 2.000 ευρώ, αλλά με αποδοχές 2.100 ευρώ. Η ωφέλεια αυτή όμως μηδενίζεται για περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 25 ή και 30 έτη, ενώ ευνοούνται κατά κύριο λόγο μόνον όσοι βγήκαν με 35ετία και με μεγάλο μισθό στη σύνταξη.

Ο επανυπολογισμός αφορά όλους όσοι είχαν βγει στη σύνταξη έως 12/5/2016, δηλαδή τη συντριπτική πλειονότητα από τα 2,6 εκατ. σημερινών συνταξιούχων.

Περικοπές πάνω από το πλαφόν 18% που θα φτάσουν και στο 30% έρχονται και για 100.000 νέους συνταξιούχους, που βγήκαν μετά τις 13/5/2016, καθώς χάνουν όλη την προσωπική διαφορά σε λίγους μήνες.

Στα 868 ευρώ από 1.050 ευρώ η σύνταξη 35ετίας από το Δημόσιο

Μέση κύρια σύνταξη στα 868 ευρώ από 1.050 ευρώ, που λαμβάνουν σήμερα, βγάζει για την συντριπτική πλειονότητα των παλαιών συνταξιούχων του Δημοσίου ο επανυπολογισμός των αποδοχών τους με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016).

Η μέση μείωση που θα εφαρμοστεί στη σύνταξη Δεκεμβρίου 2018 είναι 17,2%. Με βάση τα όσα προβλέπουν όμως η εφαρμογή του νέου Μνημονίου και ο νόμος 4472/2017, καταργείται και η οικογενειακή παροχή (επιδόματα συζύγου – τέκνων), που σημαίνει ότι η μείωση, ανάλογα με το αν λαμβάνουν ή όχι επίδομα, μπορεί να φτάνει και στο 23%!

Στα ενημερωτικά τους σημειώματα δεν φαίνονται ο επανυπολογσμός και η προσωπική διαφορά, γιατί η κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι να τα κρύψει από όλους τους συνταξιούχους! Οι νόμοι που ψήφισε όμως (4387 και 4472) λένε ότι από την 1/1/2018 τα νέα ποσά (επανυπολογσμός σύνταξης και προσωπική διαφορά) θα έπρεπε να έχουν αναρτηθεί στην ΗΔΙΚΑ.

Ειδικά ο τελευταίος νόμος (4472/2017) λέει στην παράγραφο δ’ του άρθρου 1 ότι: «Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις περιπτώσεις β’ και γ’ (σ.σ.: από τον επανυπολογισμό και την προσωπική διαφορά) αποτυπώνονται από την 1.1.2018 για κάθε ασφαλισμένο στο οικείο πληροφοριακό σύστημα». Για το υπουργείο Εργασίας αυτή η νομοθετημένη υποχρέωση δεν υφίσταται και επέλεξαν όχι μόνο να μειώσουν τις συντάξεις, αλλά και να τις κρύψουν από τους συνταξιούχους!

Η αποκάλυψη θα έρθει τον Δεκέμβριο με την πληρωμή της πρώτης σύνταξης του 2019.
Για τον επανυπολογισμό των συντάξεων του Δημοσίου λαμβάνονται υπόψη οι συντάξιμες αποδοχές που είχαν οι ασφαλισμένοι όταν συνταξιοδοτήθηκαν, όπως αυτές εξελίχθηκαν με βάση το κλιμάκιο που βρίσκονταν κατά την ημερομηνία αίτησης συνταξιοδότησης.

Για παράδειγμα, υπάλληλος που βγήκε στη σύνταξη το 2000 και είχε τότε το 2ο κλιμάκιο (31 έτη) θα έχει επανυπολογισμό σύνταξης με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του ίδιου 2ου κλιμακίου, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί πριν από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13/5/2016. ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο μισθολογικό κλιμάκιο δεν συνυπολογίζονται 14 μισθοί αλλά 12, δηλαδή τα Δώρα εορτών και επίδομα αδειών δεν θα μετρήσουν στις συντάξιμες αποδοχές για τον επανυπολογισμό της σύνταξης!

Αν ο επανυπολισμός βγάλει τη σύνταξη μικρότερη κατά 22%, τότε ο συνταξιούχος θα έχει μείωση 18% από τον Δεκέμβριο και το άλλο ποσοστό μείωσης (4%) θα το λαμβάνει ως προσωπική διαφορά. Αυτή η προσωπική διαφορά από την 1/1/2019 μπορεί είτε να μειωθεί είτε και να καταργηθεί ανά πάσα στιγμή.

Αν όμως ο επανυπολογισμός βγάλει σύνταξη μικρότερη κατά 15%, τότε δεν υπάρχει προσωπική διαφορά και η περικοπή που θα επιβληθεί τον Δεκέμβριο είναι 15%.


Δείτε βίντεο: Οι συντάξεις που μειώνονται τον Δεκέμβριο - Ποιοι χάνουν και πόσα


ΣΧΟΛΙΑ (147)

Συνταξιούχε.

Θυμάσαι, τι έλεγε ο Κατρούγκαλος για την προσωπική διαφορά; Έχεις αποφασίσει ποιους θα ψηφίσεις στις επόμενες εκλογές; Έχεις σκεφτεί τι να κάνεις για να μην αποφασίζουν οι ληστές για την ζωή σου;

???

Κανενας Ελληνας πολιτικος δε νιαζεται αν ζουμε ή αν πεθαινουμε. Ας το χωνεψουμε... ανεκαθεν ισχυε αυτο. Πηγαινοντας πισω στο Β' παγκοσμιο πολεμο, ειμαστε η μοναδικη χωρα που πεθαναν 500 χιλ. ανθρωποι απο την πεινα ...Πεθαναν περισσοτεροι αμαχοι απο πεινα , παρα στρατιωτες. Σε καμια Ευρωπαικη χωρα δε συνεβει κατι τετοιο , με μια εξαιρεση ...τη Σοβ.Ενωση (και αυτο εγινε επι τουτου) . Μας εξολοθρευουν και τωρα, αλλα με διαφορετικο τροπο. Αντι να γινει πολεμος, γινονται περικοπες σε μισθους & συνταξεις... Αν οι μισθοι σε "ολους" τους Δ.Υ (οχι μονο τους νεοπροσληφθεντες) , γινονταν ισοι με τους μισθους του ιδιωτικου τομεα, δε θα χρειαζοταν να μειωθουν τοσο οι συνταξεις. Και θα ηταν και πιο δικαιο τη δεδομενη στιγμη, αν κρινουμε απο το γεγονος οτι ο Ιδ.τομεας ηταν & ειναι ο πλεον παραγωγικος. Ο Δ.υπαλληλος συνεχιζει να πληρωνεται για την ψηφο του & οχι για το εργο που παραγει, γι αυτο ο Δημ. τομεας ειναι παρωχυμενος ,νωχελικος και αναποτελεσματικος. Οι απολυσεις βεβαια δεν αποτελουν λυση, αλλα οι μειωσεις στους μισθους & τα επιδοματα (τυπου... σφραγιδας, πλυσιματος χεριων, γεμισματος συρραπτικων, φτυσιματος γραμματοσημων κλπ, κλπ), ειναι επιτακτικη αναγκη, αν θελουμε σε καμια 20ρια χρονια , να επιστρεψουμε σε μια "σχετικη" κανονικοτητα. Αλλιως ....Βενεζουελα και περαστικα μας .

Αλγερινος επενδυτης

Οταν θα παει η συνταξη του ΟΤΕτζη και του ΔΕΗτζη στα 250 ευρω, θα ψηφιζω Τσιπρα με τα δυο χερια. Και οταν οι γεροι της πλατειας δουν την συνταξη τους στο 1/5 της σημερινης, θα ειναι μια ωραια μερα για ολους μας. Γιατι οτι θα κοβουν απο αυτους θα το δινουν στα νεα παιδια που θα προσλαμβανουν για μια Ελλαδα χωρις μνημονια, χωρις δεσμευσεις, χωρις ξεπουλημα της εθνικης περιουσιας. Αμμην

δηλαδή;

Να παίρνουν τα ίδια λεφτά αυτοί που κλείστηκαν μέσα και στραβωθηκαν στο διάβασμα και πλήρωναν φροντιστήρια και έκαναν θυσίες αυτοί και οι οικογένειές τους για να πετύχουν κάπου και δεν γλεντησαν δε χαρηαν στη ζωή τους και έφαγαν τα νιάτα τους υπηρετώντας σε ακριτικά νησιά και στις παραμεθόριους και δυσμενούς διαβίωσης ,με αυτούς που γλενταγαν στις παραλιες και έπιναν τις μπύρες τους και έτρωγαν τις ψαρουκλες τους και θέλουν φαγητό σερβιρισμενο και ρούχα σιδερωμενα από τη μαμάκα τους;Αν γίνουν όλοι ίσια τότε ποιος θα κάτσει να διαβάσει για να πετύχει και να μπει κάπου;

ΓΙΩΡΓΗΣ

Οι τσιπροκαμμενοι ειναι καθυστερημενοι πολιτικοι, γιατι δε διαβαζαν οταν επρεπε,δεν τους κοβει,τα περιμεναν ολα απο το κομμα και νομιζουν πως μπορει να ξαναλειτουργησει στην εποχη μας το κρατος στα κομουνιστικα προτυπα του Σταλιν και του Μαο.Ουτε και αν σηκωθουν απο τις καταπακτες τους οι βρυκολακες!... Οι νεοι και τα λεφτα φευγουν σημερα ευκολα για ''Εξω'' και κανεις δικτατορας δεν μπορει να τα σταματησει''Μεσα''! Μοιραια μενουν εντος μονο οι δ.υ. και οι συνταξιουχοι, αρα ολο και πιο πολυ αυτους θα γδερνει το καθεστως και εν προκειμενω ο Τσιπρας, για να πληρωνει τον κομματικο στρατο που τον στηριζει.Οσο ομως βλεπουνε ενα τετοιο καθεστως οι εργαζομενοι κα το Κεφαλαιο τοσο φευγουν απο τη Χωρα και η κριση βαθαινει, και αυτοι που δεν μπορουν να φυγουν, ολο και εξαθλιωνονται Η λυση ειναι μια:Να φυγει ο Τσιπρας και μαζι του να φυγει ο φοβος των επενδυτων και να επιστρεψουν στη Χωρα μας μαζι με τους ξενιτεμενους νεους μας και να ξαναερθει η Α ν α π τ υ ξ η! και...οι μισθοι και συνταξεις του 2009! Και ολα αυτα μονο αν ψηφισουμε Μητσοτακη,τους αλλους ολους τους ειδαμε!

Ευρωπαίοιοιοιοι!

Πάρτε το χαμπάρι. Είτε με εβρό, είτε με δραχμή είστε τελειωμένοι. Παράγετε τόσο, ώστε να παίρνετε το πολύ 150 εβρό το μήνα, είτε σε εβρό, είτε σε δραχμές. Όπως δημιουργηθηκε το γελοίο κράτος σας, έτσι και θα διαλυθεί.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Αντι να διαλυθει το κρατος που με τοσες θυσιες, αγωνες και αιματα, εστησαν οι προγονοι και νοικοκυρεψαν νεοδημοκρατικες κυβερνησεις, δεν διωχνουμε ομορφα και ωραια με την ψηφο μας, καλυτερα τονΤσιπρα και την παρεα του, μπας και ξανανοικοκυρευτει η Χωρα μας με το Μητσοτακη;!

2000

2000 ο ΟΤΕτζης......? Ουστ κοπρόσκυλα....λερες....βρωμιάρηδες....ουστ...σάπιοι.....

Χαχανουλης

Μου θελετε και πολεμο με τους τουρκους ταλεποροι γκρεκορομανοι

Αυτό

τι σχέση έχει ρε χαζοχαρούμενε?

Αριστερο δυποδο ορκ

Πω πω ευτυχώς γλίτωσαμε το email χαρδουβελη

Μπεεε

Πωωω τελικα δεν θα γλιτωσουν τον ΕΝΦΙΑ? Δεν πειραζει! και του χρονου στον Αλεξη να το ριξουν! Με τις ευχες μου! Αλλωστε να λενε και ευχαριστω που παιρνουν συνταξη, για εμας θα ειναι αγνωστη αυτη η λεξη σε λιγα χρονια(και ναι πληρωνουμε ενσημα-εδω γελαμε).

Αν

κρίνω από γνωστούς μου συνταξιούχους που ακόμα υποστηρίζουν Τσίπρα γιατί όπως λένε δεν φταίει αυτός αλλά οι προηγούμενοι (σωστό αλλά πόσος καιρός πρέπει να περάσει για να φταίει κι ο Τσίπρας ή τι έκανε για να αλλάξει κάτι) νομίζω ότι το αξίζουν. Αυτοί οι συνταξιούχοι κάποτε ψήφιζαν πασοκ ή νδ. Στο κάτω κάτω αν κάποιος πρέπει να την πληρώσει δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι οι νέοι άνθρωποι, που και άνεργοι είναι πολλοί και όσοι δουλεύουν, σε μία αγορά εργασίας που είναι ζούγκλα, αμοίβονται και με πολύ λίγα χρήματα. Όσο για τα μνημόνια που θα έσκιζε ο Τσίπρας, όποιος το έφαγε πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 15, είναι το λιγότερο β λ ά κ α ς. Χωρίς λεφτά κανένα πρόγραμμα Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Και όποιος φάει τώρα, για τις επόμενες εκλογές, υποσχέσεις από οποιοδήποτε Κούλη πάλι βλάκας θα είναι και μετά να μην ψάχνει φτηνές δικαιολογίες.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Συγκρινε, σε παρακαλω, δυο εκκαθαριστικα του 2009 και του 2017 και δες αδιαψευστα, τι σου κλεβουνε απο τοτε μεχρι σημερα καθε χρονο, αλλα και συνολικα.Δεν μπορεις τωρα τους πρωτους πολιτικους να τους αποκαλεις κλεφτες και τους τσιπροκαμενους φιλανθρωπους και ''παναγιτσες'', αφου οσα σου εκοψαν οι πρωτοι, τα ιδια και περισσοτερα εξακολουθει ανελιπως και σου κλεβει και ο Τσιπρας! Μαλιστα ο Τσιπρας σου εχει κλεψει τα διπλασια ,γιατι κυβερνα και διπλασιο χρονο! ''Γραφη και γραμματα γνωριζεις'' καθησε και λογαριασε...!

Ελληνώνυμος νεοραγιάς επιπέδου παντόφλας.

Οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό και πιο κάτω για να μη πω τελείως. Η χώρα χρωστάει της Μιχαλούς και θα πρέπει όλα τα λεφτά της να πηγαίνουν στα τοκοχρεολύσια (στους τόκους δηλαδή, μιας και τα χρωστούμενα τα έχουμε πληρώσει διπλά και τρίδιπλα προ πολλού!) γιατί αλλιώς θα μας κόψουν τα ευρώ και θα πεινάσουμε. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα. Σωστά λοιπόν έπραξε η δεξιά λαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ (μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) των κυρίων Σαμαρά- Βενιζέλου, σωστά πράττει η αριστερή λαϊκή κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα και το ίδιο σωστά θα πράξει και η δεξιά λαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ (μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) του κυρίου Μητσοτάκη σε ένα χρόνο. Οι ηλικιωμένοι πρέπει να πεθάνουν, οι νέοι πρέπει να μεταναστεύσουν. Ο Μουσταφά από το Αφγανιστάν και ο Σαμίρ από το Πακιστάν δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Ας το σεβαστούμε και ας μην είμαστε φασίστες και ακροδεξιοί αντιανθρωπιστές ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

moscovici_syskepsi

Ο Επίτροπος Οικονομικών κάλεσε την κυβέρνηση να παραμείνει στο μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να είναι συνετή στην εφαρμογή κοινωνικών μέτρων – Τόνισε ότι η αξιολόγηση είναι σημαντική, ώστε να επιστραφούν 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων

per

Οι Αρχές καθορίζουν το ρόλο των τραπεζών στη σύγχρονη κοινωνία, ευθυγραμμίζοντας τη στρατηγική τους με τους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή