LIVE

Κορωνοϊός

Το «τσουνάμι» του Airbnb στην Αθήνα - Το Κουκάκι πρώτο στη ζήτηση

Το «τσουνάμι» του Airbnb στην Αθήνα - Το Κουκάκι πρώτο στη ζήτηση

Από τη μία έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση ακινήτων από το εξωτερικό, ενώ από την άλλη τα διαθέσιμα διαμερίσματα ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας προς μίσθωση είναι ελάχιστα και οι τιμές τους έχουν εκτοξευθεί παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες

Τεράστιες αλλαγές στο χάρτη της αγοράς ακινήτων της Αθήνας, έχουν φέρει οι μισθώσεις μέσω Airbnb, που αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Από τη μία έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση ακινήτων από το εξωτερικό, ενώ από την άλλη τα διαθέσιμα διαμερίσματα ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας προς μίσθωση είναι ελάχιστα και οι τιμές τους έχουν εκτοξευθεί παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Για πολλούς λόγους, με πρώτον αυτόν της μεγιστοποίησης του κέρδους, οι ιδιοκτήτες προτιμούν να ενοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο.
   
«Το Κουκάκι έχει βγει πρώτο στη ζήτηση Airbnb, γιατί είναι μια περιοχή γύρω από την Ακρόπολη και γι΄ αυτό έχει τόσο μεγάλη ζήτηση. Αλλά εκτός από το Κουκάκι επηρεάζονται και άλλες περιοχές, όπως είναι η Ακρόπολη, το Θησείο, τα Πετράλωνα, όπου δεν υπάρχουν καθόλου ακίνητα, το Μετς, το Φιξ, το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός, και τα Ιλίσια και το Παγκράτι», δηλώνει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γενική γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, Μίνα Χαρμπαλή.

Προσθέτει δε ότι «στην αγορά ακινήτων έχουν κάνει την εμφάνισή τους και εταιρείες οι οποίες μισθώνουν τα διαμερίσματα, τα ανακαινίζουν και τα επιπλώνουν.

Ο εταιρείες αυτές μισθώνουν τα διαμερίσματα με συμφωνία του ιδιοκτήτη για τη χρήση τους και συνήθως πληρώνουν αρκετά υψηλότερο μίσθωμα από αυτό που θα πλήρωνε ένας ιδιώτης. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δίνουν και ποσοστά στους ιδιοκτήτες. Αυτό αποτελεί πλέον καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση των ενοικίων ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι κοντά στο κέντρο της Αθήνας».
   
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει αυξηθεί πολύ και το ενδιαφέρον ξένων για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η καθαρή εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα τους τρεις πρώτους μήνες του 2017 αυξήθηκε κατά 61,7% σε σύγκριση με το 45,3% που είχε αυξηθεί το 2016 και το 36,1% που είχε μειωθεί το 2015.
   
Οι αλλαγές ξεκίνησαν πριν από μία διετία κι έγιναν πιο έντονες τον τελευταίο χρόνο. Εκτός από την μειούμενη διαθεσιμότητα των διαμερισμάτων, οι τιμές τους έχουν αυξηθεί πολύ, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και στην γύρω περιοχή. «Ένα δυάρι στα Ιλίσια που είχε 300-350 ευρώ, τώρα μισθώνεται με 500 και 600 ευρώ. Ένα μέσο δυάρι διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους πριν από δυο χρόνια είχε 150-200 ευρώ. Αυτή τη στιγμή ενοικιάζεται 400-500 αν είναι επιπλωμένο και σε καλή κατάσταση», εξηγεί η κυρία Χαρμπαλή.
   
«Θεωρώ ότι είναι φούσκα που θα ξεφουσκώσει, δεν νομίζω ότι θα έχει αίσιο τέλος. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει γίνει κάτι αντίστοιχο και στην πορεία ξεφούσκωσε. Στην Ελλάδα όλοι πέφτουν πάνω σε ό, τι καινούργιο και μετά ξεφουσκώνει. Έτσι είναι και αυτό. Υπάρχει υπερπροσφορά ακινήτων και αλλάζουν τα ακίνητα χέρια. Θα αλλάξει το σκηνικό. Δεν μπορεί να μείνει το ίδιο σκηνικό σε 2-3 χρόνια. Από τη στιγμή που οι τιμές των πωλήσεων έχουν πάρει την ανιούσα δεν θα συμφέρει κάποιον να ενοικιάζει όπως τώρα, αλλά όπως παλιά», καταλήγει η κ. Χαρμπαλή. Πάντως, φαίνεται ότι οι περιοχές στις οποίες υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τη βραχυχρόνια μίσθωση, έχουν αναβαθμιστεί μέσα από τις ανακαινίσεις σπιτιών.
   
Προβληματισμένοι είναι και οι ξενοδόχοι της Αθήνας, που όπως λένε αντιμετωπίζουν πλέον ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό προϊόν.
   
«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη αύξηση που μας οδηγεί σε μια αντίστοιχη δυναμικότητα σε κρεβάτια από ότι υπάρχει σήμερα στο ξενοδοχειακό δυναμικό της Αττικής. Ειδικότερα για το κέντρο της Αθήνας, νομίζω ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουμε να μιλάμε για ένα προς ένα. Επομένως, δεν μιλάμε πλέον για μία μικρή ανταγωνιστική κατηγορία, την οποία πρέπει να λάβει ή να μην λάβει κάποιος υπόψη, αλλά μιλάμε πια για μία παράλληλη δραστηριότητα η οποία έχει αποκτήσει έναν όγκο τεράστιο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού, Αλέξανδρος Βασιλικός, επισημαίνοντας ότι «η αύξηση στις αφίξεις δεν μεταφέρεται σε αύξηση της πληρότητας στα ξενοδοχεία (επισυνάπτεται σχετικό πίνακας). Υπάρχει φυσικά ένα ποσοστό πάντα που χάνεται, αλλά το ποσοστό αυτό αυξάνεται. Και είναι κάτι το οποίο βλέπουμε και σε άλλους προορισμούς».
   
Αίτημα όλων των επιχειρηματιών του ξενοδοχειακού τομέα είναι να αντιμετωπίζονται φορολογικά με τους ίδιους όρους, υποστηρίζοντας ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν αυξηθεί τόσο, που δεν μιλάμε πλέον για οικονομία διαμοιρασμού αλλά για μία επιχειρηματική δραστηριότητα αντίστοιχου μεγέθους με εκείνη του ξενοδοχειακού κλάδου. Επισημαίνουν μάλιστα ότι υπάρχουν και διαφυγόντα κέρδη για το κράτος.
   
«Αυτό που ζητάμε είναι να δουλεύουμε επί ίσοις όροις. Δηλαδή δεν μπορεί πια διαμερίσματα ή πολυκατοικίες ολόκληρες που ενοικιάζονται όλο το χρόνο να αντιμετωπίζονται ως οικονομία διαμοιρασμού. Αυτή είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Υπάρχει εταιρεία στην Αθήνα αυτή τη στιγμή η οποία έχει 220 ακίνητα. Αν έχει δύο δωμάτια το καθένα, μιλάμε για ένα Χίλτον σε χωρητικότητα. Άρα δεν μπορεί αυτή η εταιρεία να μην έχει την ίδια αντιμετώπιση φορολογικά τουλάχιστον με τα ξενοδοχεία. Ας μην φορολογηθούν και καθόλου αυτοί που νοικιάζουν το σπίτι τους για το καλοκαίρι. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασιλικός.

Και προσθέτει: «Δεν μπορεί ένας νέος κλάδος να φορολογείται ευνοϊκότερα, τη στιγμή που ο ξενοδοχειακός κλάδος υπερφορολογείται. Υπάρχει μια τεράστια ανισορροπία».
   
Έντονη είναι η αντίδραση και των Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων που σε ψήφισμα τους κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και προειδοποιούν ότι αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση θα καταθέσουν τις επίσημες άδειες λειτουργίες τους και θα ενταχθούν στο καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης με στόχο να πληρώνουν χαμηλότερους φόρους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (33)

Στελιος

Να πληρώσουν ίσους φόρους οι Airbnbηδες αλλά να πληρώσουν και οι ξενοδόχοι εμφια.

Είναι καλή φαση

για όσους χρειάζονται εισόδημα. Άνεργος κόσμος που είχε ένα σπιτάκι έβγαλε χαρτζιλίκι ετσι. Βέβαια εξώσεις σε νοικαρηδες πάνε πλέον σύννεφο και σπίτι δεν βρίσκεται εύκολα. Μόνο από όσους δεν έχουν γνώσεις από αυτά,η δεν μπορούν να το κάνουν επειδή μπορεί να μένουν μακριά. Θέλει και προσοχή όμως, γίνονται πολλά ευτράπελα και πρέπει να τους έχεις από κοντά. Να βάλετε μετρητή στον πινακα να ξέρετε τι ρεύμα καίνε. Τα αφήνουν όλα ανοιχτά να καίνε για ώρες. Προχθές μάζεψε η αστυνομία μεθυσμένους Άγγλους που πετούσαν μεσημεριάτικα μπυρομπουκαλα από το μπαλκόνι. Τις προάλλες πιο κάτω Ιταλούς που ήταν κουρουμπελα, τσιτσιδωθηκαν και βγήκαν στον δρόμο. Βρωμίζουν τα πάντα και σπάνε τηλεοράσεις. Δεν είναι γενικό φαινόμενο βέβαια, κάποιοι είναι πολύ οκ, αλλά προσοχή ποιον βάζετε μέσα γιατί αν βάζετε σαβούρα και εσείς θα μπείτε μέσα, και η γειτονιά θα σας κραξει, και θα τρέχετε με τον κάθε βρωμιλο.

Εγώ εχω air bnb στο διπλανό διαμέρισμα.

ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΡΤΥΡΗΣΕΙ. Όλη η πολυκατοικία είναι στους δικηγόρους με το συγκάτοικο που νοικιάζει. Μέχρι το σοβατεπί ξηλώσανε οι μεθύστακες. Και η πόρτα της εισόδου μένει μονίμως ανοιχτή. Για τη βρώμα δεν συζητάμε. Στο ξενοδοχείο υπάρχει κανονισμός. Εδώ είναι μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που δεν έχει αρχή και τέλος. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι τα χρήματα που έρριξε στο διαμέρισμα δεν θα τα αποσβέσει ποτέ. Άσε που όλο δικηγόρους πληρώνει. Δεν είναι καθόλου καλή φάση για κανέναν.

Γιάννης

Ενας φίλος με εφερε σε επαφή με αυτη την εταιρεία που νοικιάζει τα σπίτια σε ξένους. ...... Εμαθα οτι τρελένονται να βρουν κυρίως δυαράκια να ειναι με μπαλκόνι σε άριστη κατάσταση και πολύ κοντά σε στάση τραμ ή μετρό.......... Και εάν δεν ειναι σε αρίστη κατάσταση το αναλαμβάνουν να το τακτοποιήσουν αυτοί. ...... Ειναι όντως πειρασμός αυτά τα λεφτά που προσφέρουν ως ενοίκιο. ..Εχω νοικιασμένες σε φοιτητές της Παντείου δυο μεγάλες γκαρσονιέρες στον Νέο Κόσμο. 250 ευρώ επιπλωμένες τώρα η κάθε μία.. Για 500 ευρώ μου ειπαν προσφέρουν για την κάθε μία απο τον Οκτώβριο που τελειώνουν τα παιδιά..Και δίχως αποδείξεις και ενεργειακά πιστοποιητικά, και ηλεκτρολογικά πιστοποιητικά και 20% εφορία το νοίκι όπως γίνεται τώρα......... Αυτοί δουλεύουν με ενα τύπου στο περίπου δηλαδή του Time sharing. Κατα το με φιλοξενείς σε φιλοξενώ. Σε γράφουν μέλος σε μια διεθνή λέσχη ανταλλαγής φιλοξενίας. . (Στα χαρτιά βέβαια ολο αυτό). Στην πραγματικότητα ο ξένος που ερχεται και μένει στο διαμέρισμα που το έδωσες στην Airbnb έρχεται ως φιλοξενούμενος σου μεσω της λέσχης αλληλοφιλοξενίας. . ........ Τίποτε νομικά δεν ειναι παράνομο σε αυτη την πράξη και ούτε μπορεί να απαγορευτεί τόσο στην Ελλάδα οσο και στο εξωτερικό. Και ούτε η εφορία μπορεί να σου πεί τίποτε. Εχεις το χαρτί της συμφωνίας αλληλοφιλοξενίας των 30 ημερών. Και για οτι δήποτε συμβεί στο σπίτι υπεύθυνοι εξ ολοκλήρου ειναι αυτοί καθώς και για την καταβολή των μισθωμάτων. ........ Μην λέμε οτι θέλουμε ειναι οντως πειρασμός κατι τέτοιες προτάσεις με τέτοια ποσά σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. ... Και το κυριότερο μου ειπαν οτι τις γκαρσονιέρες θα τις αναλάβουν να τις ανακαινήσουν με δικά τους έξοδα. ... Οπως και να γίνει μετά απο τέσσερα χρόνια κατοίκησης απο τους φοιτητές , θέλουν το φρεσκάρισμα με τα ανάλογα εξοδα απο την τσέπη σου φυσικά.

καλη η διαφημηση

το τυρακι το ειδαμε ...

Ρίξε μια ματιά στο google

για το πρόστιμο των 20000Ε που ρίξανε σε air bnb στην Ολλανδία. Το νομικό πλαίσιο πρόκειται να σφίξει παγκοσμίως.

αναρχοκαπιταλιστης

Οι εξυπνακηδες λαμογιοξενοδοχοι δεν ζητανε να μειωθουν οι φοροι και σε αυτους αλλα να αυξηθουν στους ερμπιενμπηδες για να εξοντωσουν τον ανταγωνισμο. Αμ πριτς! Το σωστο ειναι απολυτη ελευθερια, να εξαφανισθουν οι φοροι απο ολους, οποιος θελει να νοικιαζει σε οποιον γουσταρει, τα κλειστα επαγγελματα τελος.

insider

Τροφη για σκεψη. Δυο εταιρειες με μηδενικο κεφαλαιο εχουν τεραστια χρηματιστηριακη αξια. Uber & AirBnB Τα μεγαλα ξενοδοχεια απο την αρχη της κρισης εχουν σχεδον μηδενικη ρευστοτητα στην χωρα. Οι τραπεικοι λογαριασμοι αδειαζουν με εμβασμα στο εξωτερικο με same day valeur.

Όταν αρχίσουν οι μεθύστακες να κλωτσάνε τις πόρτε

των γειτόνων τότε αποχαιρετάς το airbnb σου για πάντα. Κανένας δεν θέλει να γίνει η πολυκατοικία του ξενοδοχείο χωρίς reception. Όταν εξαντληθεί λοιπόν η υπομονή των συγκατοίκων η δουλειά χαλάει για πάντα. Διαβάστε το άρθρο My neighbors killed my airbnb και θα καταλάβετε. Βγάζεις κάποια χρήματα στην αρχή αλλά δεν θα αποσβέσεις ποτέ. Θα σε προλάβουν οι ένοικοι.

Πολιτης

To All-inclusive τι ακριβως προσφερει στις τοπικες οικονομιες ( εκτος αστικων κεντρων προφανως ); Τα ξενοδοχεια καρπωνονται ολα τα οφελη και οι τοπικες κοινωνιες ( επιχειρησεις, επαγγελματιες κ.α ) απολυτως ΤΙΠΟΤΑ. Αυτο τι ειναι δηλαδη; Ειναι δικαιο να καρπωνονται οι ξενοδοχειακες επιχειρησεις τον τουρισμο και μονο αυτες; Εφοσον λοιπον εχουμε ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ( στα λογια τουλαχιστον ), θα πρεπει ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ να νοικιαζει ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ( αρκει να εχει νομιμη οικοδομη, με αδειες η νομιμοποιησεις, κανονικοτατα ), ωστε να ζησουν και οι ιδιοκτητες ακινητων που βομβαρδιζονται συνεχως με φορους, και οι δοκιμαζομενοι επαγγελματιες και οι κατα τοπους μικρομεσαιες επιχειρησεις ( εστιατορια, μινι μαρκετ κ.α ) και οι τοπικες κοινωνιες. Αρκετα πια.

Bluek

1ον διάβασε το άρθρο για να καταλάβεις τι λένε οι ξενοδοχοι. Ισονομία ζητανε, οχι κατάργηση του αιρβνβ. Ενα τετοιο αιτημα ειναι η επιτομή του σεβασμου απέναντι στην ελεύθερη οικονομία. 2ον βάσει στατιστικων στοιχειων αλλα και κοινης λογικης, η ζητηση του προϊόντος "all inclusive" δεν ταυτίζεται με τη ζήτηση προϊόντος "προορισμός". Tι σημαίνει αυτό; πολύ απλα, αν δεν εχεις εσύ all inclusive θα πάνε στον δίπλα ή και στον παραπαραδίπλα που έχει. Δε τους νοιαζει το που , τους νοιάζει το all inclusive. Και πανε και ο προμηθευτές πάνε κ οι θέσεις εργασίας και οι φόροι και τα αεροδρόμια και το μια στο τόσο γεύμα στην καημένη την ταβερνουλα και και και.. Αυτος ομως είναι ο μεσος έλληνας, όπως φαίνεται και στο παραπανω σχόλιο: ζηλια για τον πετυχημενο, κλεψια απτο κρατος και μεσαιωνική αντίληψη της αγοράς. Η τρέχουσα κυβέρνηση είναι η ιδανική εκπρόσωπος αυτου του λαού.

Με το airbnb σωθηκαμε αλλιως θα μεταναστευαμε

Εχω τρια ανοικιαστα διαμερισματα και οι επιλογες ηταν να τα νοικιασω σε μπαταχζηδες Ελληνες και να με φεσωνουν ενω εγω θα χρωσταω το φορο στους Καρανικες ή να τα νοικιαζω πολυ ακριβοτερα σε Αγγλους, Αμερικανους και Γιαπωνεζους ή Ρωσους μαυρα μεσω airbnb. Μαντεψτε εσεις τι εκανα. Δυο με τρεις μισθους το μηνα βγαζω τωρα χωρις να παντελονιαζει ο Καρανικας τιποτα.

sotis

Nταουλιεριδες ,χορευταραδες και λοιπα μελη συλλογικοτητων απο νο μπορντερς και γκαυ παραντε θα το πιουν δημοκρατικα το φραπογαλο του παραβολου.Απο οικονομικη πλευρας τo eπαραβολο των 250 ειναι τα 5/8 του βοηθηματος που δινει το ελλαδικο κρατος στους προσφυγομεταναστες εποικους.

Me

"Υπάρχει εταιρεία στην Αθήνα αυτή τη στιγμή η οποία έχει 220 ακίνητα". Ποια είναι αυτή; Πόσο ΕΝΦΙΑ πληρώνει;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης