Τα κρίσιμα ραντεβού Μοσκοβισί στην Αθήνα

Τα κρίσιμα ραντεβού Μοσκοβισί στην Αθήνα

Το πρώτο ραντεβού του Πιερ Μοσκοβισί, τη Δευτέρα το μεσημέρι θα είναι με τον υπουργό Οικονομίας κύριο Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ενδιάμεσα θα συναντηθεί στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα ενώ αργότερα το απόγευμα, στις 18.15 όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, θα δει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Τα κρίσιμα ραντεβού Μοσκοβισί στην Αθήνα
Μέσα σε δύο ημέρες θα «στριμώξει» έναν μίνι κύκλο διαπραγματεύσεων με προφανή στόχο να πιέσει την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση, συναντήσεις με οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες, ενώ θα επισκεφθεί και το 7ο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Γέρακα θέλοντας να δείξει την στήριξή του σε πρότυπα έργα ΣΔΙΤ, που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Το πρώτο ραντεβού του Πιερ Μοσκοβισί, τη Δευτέρα το μεσημέρι θα είναι με τον υπουργό Οικονομίας κύριο Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ενδιάμεσα θα συναντηθεί στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα ενώ αργότερα το απόγευμα, στις 18.15 όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, θα δει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Κλείσιμο
Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά ο Γάλλος επίτροπος θα προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα που χωρίζει Αθήνα και δανειστές για να κλείσει η β΄ αξιολόγηση και να μπορέσει να επιτευχθεί ένα «success story» που ο ίδιος εύχεται με κάθε ευκαιρία. Προς τούτο δε διστάζει να προτάξει το ζήτημα του χρέους ως ένα κίνητρο προς την Αθήνα δηλώνοντας πως «είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητηθεί το θέμα στο επικείμενο Eurogroup», στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα και προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πως «εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις υποσχέσεις της, αυτό πρέπει να κάνουν και οι εταίροι». 

Για το λόγο αυτό τα ραντεβού της Τρίτης ίσως να είναι και τα πιο καθοριστικά αφού στο επίκεντρο των συναντήσεων του Επιτρόπου θα βρεθούν τα εργασιακά, για τα οποία δεν φαίνεται να υπάρχει καμία συμφωνία μέχρι στιγμής, μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. «Έρχομαι στην Αθήνα για να ενθαρρύνω την κυβέρνηση να κάνει ό,τι πρέπει τις τελευταίες αυτές ημέρες» σημειώνει σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στο «Έθνος», στέλνοντας παράλληλα μήνυμα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά«ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι δύσκολες, αλλά ουσιώδεις».

Ο κ. Μοσκοβισί πριν συναντήσει την νέα υπουργό Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου, θα παραβρεθεί σε πρόγευμα εργασίας με τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη για μείωση του αφορολόγητου αλλά και των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, παράλληλα με την ταχύτερη άρση των capital controls και την έξοδο στις αγορές. Ειδικά στο θέμα των φόρων ο ΣΕΒ προειδοποιεί ότι η αυξανόμενη υπερφορολόγηση της οικονομίας έχει ήδη προσεγγίσει την επικίνδυνη ζώνη. «Ενα διογκούμενο κύμα πολιτών και επιχειρήσεων μπορεί ανά πάσα στιγμή, ιδίως το 2017, να αντιμετωπίσουν αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους με δυσάρεστες επιπτώσεις για τη σταθερότητα και τη συνοχή της κοινωνίας», αναφέρει.

Με αυτά κατά νου, ο Πιερ Μοσκοβισί θα συναντηθεί με την υπουργό κυρία Εφη Αχτσιόγλου μετά το ναυάγιο στην πρόσφατη επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών που παρά τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, δεν κατάφεραν να κλείσουν κανένα από τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Αυτά δεν είναι άλλα από τις ομαδικές απολύσεις, όπου οι δανειστές ζητούν αύξηση του ορίου απολύσεων από 5% σε 10% μηνιαίως, το θέμα της επαναφοράς των κλαδικών συμβάσεων και της υπερίσχυσής τους έναντι των επιχειρησιακών, ο συνδικαλιστικός νόμος και η ανταπεργία.

Επίσκεψη στο σχολείο με φυτεμένη στέγη

Παρά το ασφυκτικό πρόγραμμα, ο Γάλλος επίτροπος αποφάσισε να αφήσει για το τέλος μία ξεχωριστή επίσκεψη, σηματοδοτώντας την ανάγκη για επενδύσεις στην Ελλάδα με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ετσι, το πρόγραμμα του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο 7ο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Γέρακα ένα πρότυπο έργο ΣΔΙΤ που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ .



Δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε σχολείο αλλά για ένα κτίριο εξ ολοκλήρου «πράσινων» προδιαγραφών με φυτεμένες τις στέγες και τα δώματα, με συστήματα σύζευξης τεχνητού και φυσικού φωτισμού στις αίθουσες διδασκαλίας και φωτοβολταϊκά στις στέγες.



Πηγή: www.newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης