Καφές: Σκέψεις για παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

Καφές: Σκέψεις για παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

Η περίοδος ισχύος του ΦΠΑ 13% εκπνέει στο τέλος του Ιουνίου - Τα σενάρια που εξετάζονται - Στην Ελλάδα η συνολική αξία της κατανάλωσης φτάνει τα 3,4 δισ. ευρώ

coffee-mak
Παραμονή του καφέ στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%, καθώς και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης – ο οποίος επηρεάζει κατά 55% την τελική τιμή για τον καταναλωτή- ζητούν και οι παράγοντες της αγοράς, κατι που φαίνεται να είναι πρόθυμο να συζητήσεις το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η αύξηση των διεθνών τιμών σε καφέ και κακάο εχει απορροφήσει τα οφέλη απο την διατηρηση του μειωμένου συντελεστή και για το λόγο αυτό μπαίνει και πάλι στο τραπέζι η συζήτηση για την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% που λήγει στα τέλη Ιουνίου 2024. Ομως παράγοντες του ΥΠΕΘΟ προσέρχονται στην συζήτηση τονιζοντας πως το κόστος και στα δύο ανωτέρω μέτρα ανέρχεται σε 77 εκατ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι οι εισπράξεις φόρων υπεραποδίδουν.

Οι εταιρείες εμπορίας καφέ ζητούν απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τις αυξήσεις. Συγκεκριμένα, οι διεθνείς τιμές από τα 1,8 δολάρια έφτασαν στα 2,5 δολάρια ανά λίβρα, από τα μέσα Μαρτίου ως τα μέσα Απριλίου, ένεκα των καιρικών συνθηκών και των εκτιμήσεων για επιπτώσεις στις καλλιέργειες στη Βραζιλία και το Βιετνάμ. Ουσιαστικά καταγράφεται μια διαφορά κατά περίπου 9%.

Nα σημειωθεί ότι στη χώρα μας η συνολική αξία της κατανάλωσης εντός και εκτός σπιτιού να φτάνει τα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται ότι η συνολική κατανάλωση σε όγκο ξεπερνά τα 40.000 κιλά ετησίως.

Κλείσιμο
Το θέμα έχει ήδη τεθεί στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και πιθανότερο θα ήταν να δοθεί μία ακόμη παράταση στον μειωμένο ΦΠΑ παρά να καταργηθεί ο ΕΦΚ. Σε κάθε περίπτωση όπως και με όλες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια, το ζήτημα των διεθνών τιμών παρακολουθείται σε ημερήσια βάση και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν προς τα τέλη Ιουνίου. Σημειώνεται ότι με βάση την τελευταία παράταση καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι και λοιπά αφεψήματα υπάγονται στο μειωμένο συντελεστής Φ.Π.Α. 13% έως τις 30 Ιουνίου του 2024 και από 1η Ιουλίου επανέρχεται στο 24% εφόσον δεν αποφασισθεί νέα παράταση.


Ειδήσεις σήμερα:

Κατασκευασμένο στις ΗΠΑ το 1994 το μοιραίο ελικόπτερο για τον Ραϊσί - Τα σενάρια για την απόκτησή του από το Ιράν

Νορβηγικό πλοίο έκανε έρευνες για φυσικό αέριο νότια της Κρήτης - Διάβημα της Λιβύης στον Έλληνα πρέσβη

Ο οδηγός που βίασε την 27χρονη υπάλληλο στον Ασπρόπυργο αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης