Υπουργείο Οικονομικών: Έρχεται πλατφόρμα για το κάρφωμα παρανομιών σε παραλίες

Υπουργείο Οικονομικών: Έρχεται πλατφόρμα για το κάρφωμα παρανομιών σε παραλίες

Παράλληλα ετοιμάζεται αναβαθμισμένο σύστημα ηλεκτρονικών δημοπρασιών με «τιμές εφορίας», πολύ υψηλότερες από ότι είναι να πληρώνουν οι συνήθεις ανάδοχοι

paralia343643_2
Μετά από την εφαρμογή για τις παράνομες αποδείξεις έρχεται και πλατφόρμα για το κάρφωμα της παρανομίας σε παραλίες! Μέσα στον χειμώνα, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να έχει πάρει όλα τα μέτρα για να προλάβει το καλοκαιρινό «κίνημα της πετσέτας» δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες να καταγγέλλουν όποιον βλέπουν να εκμεταλλεύεται παράνομα, να χτίζει η να τοποθετεί – ό,τι θέλει- σε παραλίες και αιγιαλό! Και όχι μόνο αυτό: Με drones και αεροφωτογραφίες θα εντοπίζονται και θα καταγράφονται όλες οι αυθαιρεσίες σε δημοσιές παράλιες για να συνεχίσουν οι κατεδαφίσεις. Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ανατρέψει όλα όσα ξέραμε στην παραχώρηση του αιγιαλού επιβάλλοντας παντού ένα νέο και αναβαθμισμένο σύστημα ηλεκτρονικών δημοπρασιών με «τιμές εφορίας», πολύ υψηλότερες από ότι είναι να πληρώνουν οι «συνήθεις ανάδοχοι».

Το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που θα θα τεθεί σε διαβούλευση εβδομάδα θα αφορά ακριβώς αυτή τη διαχείριση του αιγιαλού. Οι βασικές κατευθύνσεις του είναι

  • • Η πλήρης και ψηφιακή καταγραφή των δημόσιων εκτάσεων σε αιγιαλό και η επιβολή αυστηρότερων όρων στην παραχώρηση της παραλίας ,με όρους που θα εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα από τους πολίτες αλλά και με τιμές που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον.
  • • Η δημιουργία νέων ψηφιακών εργαλείων που θα βοηθούν τόσο το δημόσιο όσο και τους πολίτες να εντοπίζουν αυθαιρεσίες στον αιγιαλό. Με φωτογραφίες βίντεο και ότι άλλο μπορούν να βρουν οι πολίτες (μαζί με τα drones των δημόσιων υπηρεσιών) θα δείχνουν στα αρμόδια όργανα της πολιτείας που πρέπει να στρέψουν τις… μπουλντόζες!

Ειδικότερα:

Δημοπρασίες – Τιμές: Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να επεκταθούν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες και να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες για τη χάραξη της ζώνης και τον καθορισμό του αιγιαλού. Αφού γίνει η σωστή χάραξη θα ξεκινήσει η παραχώρηση. Για να αποκτήσει κανείς δικαίωμα χρήσης του αιγιαλού θα πρέπει να το διεκδικήσει μέσω της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (γίνονται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο ), ενώ στα ξενοδοχεία και στην εστίαση, σήμερα, γίνεται απευθείας ανάθεση έναντι τιμήματος. Εδώ, σχεδιάζεται και μια καινοτομία: Θα επιβληθούν «τιμές εφορίας» -κάτι σαν τις αντικειμενικές αξίες- που θα είναι αντιπροσωπευτικές της προσφοράς και της ζήτησης σε κάθε παραλία. Με την εφαρμογή του νέου μοντέλου «αντικειμενικών τιμών ζώνης» το σύστημα θα διαφοροποιηθεί. Θα υπάρχει ελάχιστο τίμημα το οποίο θα προκύπτει από τις τιμές ζώνης και άλλες παραμέτρους που θα προστεθούν στον αλγόριθμο.

Drones και… Καρφώματα: Θα αξιοποιηθεί κάθε εργαλείο που προσφέρει η τεχνολογία για τον εντοπισμό και την κατεδάφιση αυθαιρεσιών στις παραλίες. Στόχος των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου θα είναι η δραστική αντιμετώπιση κατασκευαστικών αυθαιρεσιών, που συχνά παρατηρούνται κατά μήκος της παράκτιας ζώνης, εξαιτίας της ελλιπούς χάραξης. Σήμερα η χάραξη αιγιαλού καλύπτει μόλις το 10% της ακτογραμμής της χώρας.

Κλείσιμο
Έτσι λοιπόν, η επιχείρηση «αποκάλυψη – απελευθέρωση της παραλίας» έχει δυο πτυχές:

1. Τα ψηφιακά εργαλεία του δημοσίου για τον εντοπισμό αυθαίρετων κατασκευών. Συγκεκριμένα θα αξιοποιηθούν σύγχρονες τεχνολογίες και μέσα για τον έλεγχο του αιγιαλού. Θα ληφθούν δηλαδή νέες εικόνες και βίντεο με drones και από άλλα μέσα φωτογράφισης. ΟΙ λήψεις αυτές θα ενταχθούν σε ειδική εφαρμογή με άλλες με αεροφωτογραφίες από το 2011 έως σήμερα και όπου υπάρχουν αυθαιρεσίες θα επιβάλλονται τα πρόστιμα».

2. Ό,τι δεν «πιάνει» το δημόσιο θα το καταγγέλλουν οι πολίτες. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η δημιουργία μια νέας πλατφόρμας καταγγελιών για αυθαιρεσίες και παρεμπόδιση στην πρόσβαση πολιτών σε δημόσιες παραλίες. Η εφαρμογή θα λειτουργεί στα πρότυπα της «Νovoville» που έχει δημιουργήσει ο δήμος Αθηναίων. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα αποστολής αιτημάτων, μέσω εφαρμογής κινητών τηλεφώνων και της ιστοσελίδας του Δήμου, για τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία της πόλης. Ο δημότης ή ο επισκέπτης της Αθήνας έχει τη δυνατότητα να δηλώνει σε πραγματικό χρόνο προβλήματα που συναντά στην καθημερινότητα του, όπως π.χ. καμένες λάμπες, λακκούβες στο οδόστρωμα, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, μέχρι και έκτακτα περιστατικά που απαιτούν την δημοτική συνδρομή. Κάπως έτσι θα λειτουργεί και η εφαρμογή για την καταγγελία αυθαιρέτων κατασκευών και εμποδίων σε δημόσιες παραλίες. Πολίτες και επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο που αποδεικνύουν την παράνομη κατάληψη και εκμετάλλευση δημόσιου χώρου σε παραλίες και να ζητούν με τον τρόπο αυτό την παρέμβαση δημοτικών αρχών της κτηματικής υπηρεσίας του Δημοσίου κ.α. Έτσι θα μειώνεται η γραφειοκρατία ο χρόνος τα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα στην όλη διαδικασία της καταγγελίας.

Σήμερα εάν κάποιος θέλει να αναφέρει μία αυθαιρεσία σε αιγιαλό δεν είναι και τόσο σίγουρος για το ποιος είναι αρμόδιος αφού η μία υπηρεσία τον στέλνεις την άλλη, ο Δήμος στο λιμενικό σώμα ή στην κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου ή στην περιφέρεια κλπ. Με το νέο σύστημα όλα θα γίνονται άμεσα και ψηφιακά.

Για την ώρα πάντως δεν φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις για τακτοποιήσεις αυθαιρεσιών στον αιγιαλό. Διάφορες κυβερνήσεις επιχείρησαν να «τακτοποιήσουν» παράνομες εγκαταστάσεις (τουριστικές, βιομηχανικές, μεταλλευτικές μονάδες κ.λπ.) εντός ζωνών παραλίας και αιγιαλού, αλλά λόγω σφοδρών αντιδράσεων οι σχετικές ρυθμίσεις δεν έφτασαν ποτέ στη Βουλή ή αποσύρθηκαν. Οι προσπάθειες αυτές έπεσαν… στα βράχια και συγκεκριμένα σε νομολογία του Συμβουλίου της Επικράτειας που τάσσεται κατά της αλλοίωσης του αιγιαλού, με μοναδική εξαίρεση την περίπτωση που εξυπηρετείται υπέρτατο δημόσιο συμφέρον. Για τον λόγο αυτό, έως σήμερα, σε κανένα νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων δεν κατάφεραν να υπαχθούν αυθαίρετα στον αιγιαλό.

Ειδήσεις σήμερα:

Χρυσές Σφαίρες 2024: Στον Λάνθιμο το βραβείο καλύτερης ταινίας για το Poor Things - Σάρωσε με 5 βραβεία το «Οπενχάιμερ»

Με τη Δώρα Νικολή στον τάκο και την δημιουργία της πρώτης κλίκας η πρεμιέρα του Survivor 4 - Δείτε βίντεο

Στο «έξυπνο ρολόι» του αγνοούμενου 31χρονου Μπάμπη ψάχνουν στοιχεία οι αρχές - Τα κενά στα λεγόμενα του 51χρονου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης