Reuters: Διχασμένη η ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Reuters: Διχασμένη η ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η Ελλάδα και χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ιταλία και Πολωνία τονίζουν ότι ένα ανώτατο όριο θα «θωράκιζε» τις οικονομίες από τις υψηλές ενεργειακές τιμές

agwgos_fysiko_aerio_210722_xr
Οι υπουργοί Ενέργειας στην ΕΕ, που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Τρίτη, προσπάθησαν να συμφωνήσουν σε ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου σε όλο το «μπλοκ» μετά από μήνες διαμάχης, για κατά πόσον το μέτρο του πλαφόν μπορεί να αμβλύνει την ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με το Reuters, ανταποκρινόμενη σε επανειλημμένα αιτήματα ορισμένων χωρών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο μήνα ένα ανώτατο όριο τιμών ως τελευταία απάντηση της ΕΕ στην οικονομική αναταραχή που προκάλεσε η Ρωσία κόβοντας τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οδηγώντας σε πολύ υψηλά επίπεδα τις τιμές της ενέργειας.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται σε αγωνία, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας την Τρίτη, ζητώντας μια ταχεία συμφωνία για το ανώτατο όριο.

Η Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ιταλία και Πολωνία τονίζουν ότι ένα ανώτατο όριο θα «θωράκιζε» τις οικονομίες από τις υψηλές ενεργειακές τιμές, ενώ η Αυστρία, η Γερμανία φοβούνται ότι θα μπορούσε να διαταράξει την λειτουργία των ενεργειακών αγορών.

Κλείσιμο
«Όλοι πρέπει να δείξουν κάποια ευελιξία και όλοι πρέπει να είναι σε θέση να προτείνουν κάποιους συμβιβασμούς», δήλωσε η Επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια Κάντρι Σίμσον.

Οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών έκαναν τη συνάντηση να ξεπεράσει τον προβλεπόμενο χρόνο.

«Τα δύο βασικά ζητήματα είναι το επίπεδο και το πεδίο εφαρμογής της ανώτατου ορίου τιμών», υπογράμμισε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι δεν ήταν όλες οι χώρες ανοιχτές στην επίτευξη συμφωνίας και η Γερμανία ήταν μεταξύ των αρνητών.

Ειδήσεις σήμερα:

Μαργαρίτης Σχοινάς για το Κατάρ: Πήρα δώρο μια μπάλα και ένα κουτί σοκολάτες

Qatar Gate: Έφοδος και στο Στρασβούργο, σε γραφείο υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Γιάννης Διακογιάννης: Η αγάπη του για τη Ρίκα Βαγιάνη και η «εικόνα παραίτησης» μετά τον θάνατό της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης