ΕΦΚΑ για νέα επικουρική: Ειδικές κατηγορίες και εισφορές, τι ισχύει

ΕΦΚΑ για νέα επικουρική: Ειδικές κατηγορίες και εισφορές, τι ισχύει

Το ΤΕΚΑ ξεκίνησε να λειτουργεί από 1.1.2022 και σε αυτό ασφαλίζονται πλέον οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας με υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση

EFKA-PSIGEIO
Τις κατηγορίες προαιρετικής ασφάλισης στο νέο ταμείο Επικούρησης (ΤΕΚΑ) αλλά και το ύψος των εισφορών  που θα καταβάλλουν πριν από την έναρξη της διαδικασίας επιογής επενδυτικών πακέτων, προσδιορίζει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους υγειονομικούς, όσους ασκούν επάγγελμα που υπάγεται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ (αγρότες), καθώς επίσης και τα πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης εξαιρούνται από την υποχρεωτική υπαγωγή στην υποχρεωτική ασφάλισης άλλων φορέων επικούρησης.

Διαβάστε την Εγκύκλιο, πατώντας ΕΔΩ

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι κατά την υπαγωγή τους στο Ταμείο Επικουρικής και Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, να μην έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους.

Για τους νεοεισερχόμενους μισθωτούς στην αγορά εργασίας (από την 1η Ιανουαρίου και μετά), η ασφάλιση στο νέο ταμείο είναι υποχρεωτική.

Η εισφορά, προσδιορίζεται στο 6,5% το μήνα και επιμερίζεται εξίσου κατά 3,25% σε εργοδότη και εργαζόμενο, ενώ από την 1η Ιουνίου και μετά θα μειωθεί στο 6%, με ισόποση επιβάρυνση 3% και στα δύο μέρη.

Κλείσιμο
efka-epikourikinea


Ωστόσο, για ειδικές κατηγορίες, η ασφάλιση διαφέρει.

Πρόκειται για:

-Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα
-οικοδόμους και
-ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι εντάσσονται στη διαδικασία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.
-ΒΑΕ

Ειδικότερα, για περιπτώσεις ασφαλισμένων με βαρέα και ανθυγιεινά, πέραν του 6,5% το μήνα που ισχύει σήμερα ως εισφορά, υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση 1,25% για τον ασφαλισμένο και 0,75% για τον εργοδότη. Άρα συνολικά η επιβάρυνση είναι 2% και έτσι αυξάνεται στο 8,5% η μηνιαία εισφορά. Σε κάθε περίπτωση από την 1η Ιουνίου όμως και γι’ αυτές τις ειδικές περιπτώσεις ασφαλισμένων θα υπάρξει μείωση εισφοράς κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή στο 8% θα υποχωρήσει.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο Μονογυιού: «Έλιωσαν τα δακτυλικά μου αποτυπώματα, αλλά δεν έσωσα τον Τζώρτζη»

Κύκλωμα μαστροπείας: Γνωστή πιανίστα-συνοδός εξαπατά εύπορους άνδρες

CNN: Το χρονικό της «ροζ» σχέσης που στοίχισε στον πρόεδρο του δικτύου τη θέση του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης