Μέρκελ: «Υπάρχουν ακόμα διαφορές - Συνεχίζουμε στα μέσα Ιουλίου»

Μέρκελ: «Υπάρχουν ακόμα διαφορές - Συνεχίζουμε στα μέσα Ιουλίου»

Πριν από την έναρξη του 2021 θα πρέπει να είναι διαθέσιμα τα χρήματα του Ταμείου για τα ευρωπαϊκά κράτη σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο

germany_merkel
Τις διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, επιβεβαίωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης της Συνόδου Κορυφής.

«Είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε σ’ ένα αποτέλεσμα σήμερα, αλλά θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στα μέσα Ιουλίου», δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας πως μια συμφωνία εντός του καλοκαιριού θα ήταν σημαντική, ώστε να εκταμιευθούν τάχιστα τα χρήματα που προορίζονται για το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Όλοι είπαν ότι το Ταμείο είναι κάτι θετικό, αλλά βεβαίως εξέθεσαν και κάποια κριτική ως προς αυτό. Το χάσμα που καλούμαστε να γεφυρώσουμε είναι ακόμη μεγάλο», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη τεθεί συγκεκριμένα ζητήματα πιστώσεων και επιδοτήσεων, αν και, όπως ανέφερε, κάποια κράτη - μέλη θεωρούν το ύψος της χρηματοδοτικής βοήθειας πολύ υψηλό. Μελλοντικά θα βρεθεί βάση συνεννόησης, πρόσθεσε η ίδια.

Η Μέρκελ τόνισε ότι τα χρήματα που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Ταμείου θα πρέπει να είναι διαθέσιμα το νωρίτερο πριν από την έναρξη του 2021.

«Κατέστησα σαφές ότι βρίσκουμε την περίοδο 2021-2024 πολύ εκτεταμένη. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε τα χρήματα ήδη από την παρούσα οικονομική περίοδο και όχι από την επόμενη. Αυτό θα ενίσχυε πραγματικά τη φερεγγυότητα εντός της ΕΕ», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Κατά την σημερινή «εποικοδομητική» συζήτηση, η κυρία Μέρκελ έθεσε ακόμη την γερμανική πρόταση και για το μεσοπρόθεσμο χρηματοδοτικό πλαίσιο. Το θέμα των «διορθώσεων» (rebate) θα διαδραματίσει, όπως είπε, σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ενώ θα πρέπει να συζητηθεί και το δίκαιο του ανταγωνισμού. Το κεντρικό ζήτημα, δήλωσε, είναι εάν επιτρέπεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να φτιάχνει «παγκόσμιους πρωταθλητές». «Επαρκούν η γραφειοκρατία μας και το σύστημα στήριξης ώστε να αντιδράσουμε όπως πρέπει στην τρέχουσα κατάσταση;», διερωτήθηκε η Άνγκελα Μέρκελ και κατέληξε ότι πρέπει σύντομα να υπάρξει συμφωνία για όλα τα θέματα.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σημεία στην ατζέντα της σημερινής Συνόδου, η Καγκελάριος αναφέρθηκε στην απόφαση για νέα εξάμηνη παράταση της ισχύος των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, λόγω της Ουκρανίας, ενώ πρόσθεσε ότι η χαλάρωση των κυρώσεων έχει συνδεθεί με την πρόοδο στην «Διαδικασία του Μινσκ», η οποία, όπως είπε, δεν είναι επαρκής.

Ειδήσεις σήμερα: 

Πάτρα: Αισιόδοξα νέα για τον 5χρονο που τραυματίστηκε όταν έπεσε από καρότσα αγροτικού

Τραγωδία στις Σέρρες: Τρεις συλλήψεις για το νεκρό βρέφος

Πιερία: «Σήκωσαν» τρία χρηματοκιβώτια με 200.000 ευρώ και κοσμήματα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης