LIVE

Κορωνοϊός

Ταμείο Ανάκαμψης - Μητσοτάκης: Έχουμε ραντεβού με την ιστορία - Τον Ιούλιο οι αποφάσεις

mitsotaks_main

Χωρίς συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής - Περνάμε  στη φάση της διαπραγμάτευσης» επισήμανε ο Σαρλ Μισέλ - Μη μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ των κρατών, ζήτησε η φον ντερ Λάιεν

Χωρίς συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής.

Μέσα σε περίπου τέσσερις ώρες που διήρκησε, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών εξέφρασαν μέσω τηλεδιάσκεψης τις θέσεις τους σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν.

Μισέλ: Περνάμε στη φάση της διαπραγμάτευσης

«Περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι «δεσμεύεται να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις» ενώ ανέφερε ότι η επόμενη Σύνοδος με φυσική παρουσία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μισέλ, υπάρχει ανάγκη για συμπαγείς προτάσεις πριν από την επόμενη Σύνοδο των 27.Φον ντερ Λάιεν: Θετικό κλίμα σε μια σοβαρή κρίση

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν  έκανε λόγο για «θετικό κλίμα» και εστίασε «στη σοβαρότητα αυτής της κρίσης» τονίζοντας ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι «ένα φιλόδοξο σχέδιο» και είναι «αναγκαίο να μη χαθεί χρόνος».

«Είμαστε στην αρχή και όχι στο τέλος. Αυτό που θέλουμε να αποτρέψουμε είναι να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών» σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Τα βασικά ζητήματα της ατζέντας ήταν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν, που αποτελεί το αγκάθι για τα κράτη μέλη, με την ομάδα των «φειδωλών» (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία) να κρατούν αρνητική στάση.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Επικεφαλής της Κομισιόν, ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ηγέτες και για τις συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον Βρετανό πρωθυπουργό σχετικά με το Brexit. Όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ υπάρχει η δέσμευση για συμφωνία (για το Brexit), αλλά «όχι με κάθε κόστος».

Μέρκελ: «Υπάρχουν ακόμα διαφορές - Συνεχίζουμε στα μέσα Ιουλίου»

Τις διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, επιβεβαίωσε ο Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης της Συνόδου Κορυφής.

«Είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε σ’ ένα αποτέλεσμα σήμερα, αλλά θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στα μέσα Ιουλίου», δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας πως μια συμφωνία εντός του καλοκαιριού θα ήταν σημαντική, ώστε να εκταμιευθούν τάχιστα τα χρήματα που προορίζονται για το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Όλοι είπαν ότι το Ταμείο είναι κάτι θετικό, αλλά βεβαίως εξέθεσαν και κάποια κριτική ως προς αυτό. Το χάσμα που καλούμαστε να γεφυρώσουμε είναι ακόμη μεγάλο», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Μέρκελ τόνισε ότι τα χρήματα που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Ταμείου θα πρέπει να είναι διαθέσιμα το νωρίτερο πριν από την έναρξη του 2021.

«Κατέστησα σαφές ότι βρίσκουμε την περίοδο 2021-2024 πολύ εκτεταμένη. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε τα χρήματα ήδη από την παρούσα οικονομική περίοδο και όχι από την επόμενη. Αυτό θα ενίσχυε πραγματικά τη φερεγγυότητα εντός της ΕΕ», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Μακρόν: Μη στείλουμε λάθος μήνυμα με μια αποτυχία συμφωνίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί μια γρήγορη συμφωνία για το προτεινόμενο ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ τον Ιούλιο προκειμένου να διατηρηθεί η σημερινή δυναμική, δήλωσε σήμερα Γάλλος αξιωματούχος.

Η αποτυχία να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης θα στείλει το λάθος μήνυμα, δήλωσε ο Μακρόν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι από τα 750 δισ. ευρώ, η διατήρηση των 500 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις είναι η βασική προτεραιότητα της Γαλλίας, συμβαδίζοντας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Πρωθυπουργός Πολωνίας: Μη χάσουμε χρόνο

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην χάσουν χρόνο για μια μακρά διαπραγμάτευση για το ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι χρειάζεται μια γρήγορη αντίδραση.

Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η Πολωνία θα λάβει περίπου 160 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27. Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο ανάκαμψης μπορεί να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Πρωθυπουργός Σουηδίας: Χρειάζονται αλλαγές στις προτάσεις

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν δήλωσε, από την πλευρά του, ότι παραμένουν οι διαφορές για το ταμείο ανάκαμψης και τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι χρειάζονται αλλαγές στις προτάσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.

«Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία σήμερα, ούτε σχεδιάζαμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Λέβεν σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά από τη συμμετοχή του στη σύνοδο της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Συνεχίζουμε να είμαστε σε σχετική απόσταση ο ένας από τον άλλον. Συνολικά, χρειάζονται μεγάλες βελτιώσεις πριν να είναι αρκετά καλά (τα σχέδια για) τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης».

Παρατείνονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να παρατείνουν τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν σε βάρος της Ρωσίας λόγω της προσάρτησης, το 2014, της Κριμαίας και της αναταραχής στην Ουκρανία, έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Τώρα το Συμβούλιο μπορεί να προχωρήσει με την παράταση των κυρώσεων», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της ΕΕ.

Λαγκάρντ: Συμφωνείστε γρήγορα στο πακέτο ανάκαμψης

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα πακέτο ανάκαμψης που θα απομακρύνει την οικονομία από μια «δραματική πτώση» διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να αλλάξει το κλίμα στις αγορές, οι οποίες αναμένουν σύντομα μια συμφωνία.

Η Λαγκάρντ απευθύνθηκε στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, που διενεργήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Η οικονομία (της ΕΕ) βιώνει μια δραματική πτώση», δήλωσε στους συμμετέχοντες, σύμφωνα με αξιωματούχους. «Η αποφασιστική και αποτελεσματική δράση από τις εθνικές κυβερνήσεις και τους Ευρωπαίους παράγοντες έχει αποδείξει την αξία της: άνοιξαν τον δρόμο για μια ανάκαμψη προς το τέλος του έτους και βοήθησαν να εξασφαλιστεί κάποιος χρόνος. Αυτό αντανακλάται στο κλίμα της αγοράς, αλλά η αποτυχία να εκπληρωθεί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή αυτού του κλίματος», δήλωσε.

Η Λαγκάρντ επανέλαβε τις προβλέψεις της ΕΚΤ ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 13% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 8,7% συνολικά το 2020, πριν να υπάρξει ανάκαμψη κατά 5,2% το 2021.

Είπε επίσης ότι ο χειρότερος αντίκτυπος από την πανδημία στην αγορά εργασίας δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί, και ότι η ανεργία στην ευρωζώνη, που αυτή τη στιγμή είναι στο 7,3% του εργατικού δυναμικού, μπορεί να φθάσει στο 10%, πλήττοντας ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.

«Είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε την ανάκαμψη που θέλουμε να δούμε», είπε η Λαγκάρντ, η οποία σημείωσε, σύμφωνα με αξιωματούχους, ότι όσο γρηγορότερα υπάρξει συμφωνία για το πακέτο ανάκαμψης, τόσο το καλύτερο για την οικονομία της ΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Πάτρα: Αισιόδοξα νέα για τον 5χρονο που τραυματίστηκε όταν έπεσε από καρότσα αγροτικού

Τραγωδία στις Σέρρες: Τρεις συλλήψεις για το νεκρό βρέφος

Πιερία: «Σήκωσαν» τρία χρηματοκιβώτια με 200.000 ευρώ και κοσμήματα!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Vagelis

Α ε το εχει χασει τελιος ο Μητσοτάκης, κοιτα να βοηθησεις τον ιδιωτικο τομεα και ασε τα ραντεβού με την ιστορία.

Ioannis

Ήρθε η ώρα να ψηφίσετε τον υιό κουλη

εγώ

Από όσο καταλάβαμε πρόκειται για 5ο μνημόνιο.

soulis

Παντως στο θεμα των κυρωσεων κατα της Ρωσιας οι διαταγες των μεγαλων αφεντικων (οχι του Τραμπ ) ειναι πολυ αυστηρες και ετσι οι "ηγετες " συμφωνησαν σε αλλους 6 μηνες παραταση των κυρωσεων. Τελικα μονο γι αυτον τον λογο γινονται αυτες οι συνοδοι κορυφης. Τους μαζευουν δυο φορες τον χρονο για να υπογραφουν την παραταση των κυρωσεων.....

Για κλάματα

AXAAXXAXAXAXAXXXXX τον Ιούλιο αποφασεις και τα λεφτά από το 2021 ! Ενώ εσύ Κυριάκο ήδη τα είχες μοιράσει και νουθετούσες ότι δεν θα τα ξοδέψουμε ως νεόπλουτοι. Αχαχχαχαχαχαχαχαχαχα. Σανό, φρέσκο σανό.

dim

Η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων (εφτά στους δέκα) θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα που ζουν και κατοικούν. Επίσης, το 69% θεωρεί ότι η διαφθορά είναι «απαράδεκτη». Επιπλέον, το 91% των Ελλήνων θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στους πολιτικούς θεσμούς και το 59% θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς. Η ΕΕ ακούει ? Οι πολιτικές ηγεσίες ακούν ??

απαντηση

Οι πολιτικές ηγεσίες τι να ακούσουν;;;;..αφου ειναι οι ιδιες διεθαρμενες, παρε για παραδειγμα την ΝΔ που χρωσταει εκατομυρια σε τραπεζες που υποτιθεται ελεγχει και αντι να μειωνει αυξανει το χρεος

Tsipoyradiko Statistics

Περιμενουν τον καθε ελληνα κουραμπιε να τους το πει. Ρε... μεγαλυτερα λαμογια απο εσας δεν υπαρχουν στην Ευρωπη.

τσα

Που;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης