Μηχανισμός «ΣΥΝεργασία»: Κατατέθηκε η τροπολογία για μειωμένη εργασία και νέους μισθούς

ergazomenoi-grafeio-arthro

Αναλυτικά όσα προβλέπονται στον μηχανισμό «ΣΥΝεργασία»: Τι ισχύει για επίδομα άδειας και δώρο Χριστουγέννων

Από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου θα είναι ενεργός ο μηχανισμός «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και η μείωση του ωραρίου απασχόλησης θα γίνεται ανά εβδομάδα. Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε νωρίτερα στη Βουλή ο μηχανισμός αφορά μόνο όσους εργάζονται με σύμβαση πλήρους απασχόλησης κατά την χρονική στιγμή που η τροπολογία θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν για έναν ή περισσότερους μήνες για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους.

Η αναπλήρωση του 60% υπολογίζεται στον καθαρό μισθό. Επίσης καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων.

Καταργείται η διάταξη για το προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας – την νέα εκ περιτροπής από 15 Ιουνίου.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», δύνανται να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις εργοδότες κάνουν χρήση του εν λόγω μέτρου.

Οι ασφαλιστικές εισφορές, που αντιστοιχούν στο ποσό της οικονομικής ενίσχυσης, δεν καλύπτονται από τον μηχανισμό. Σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές, μετά την ανωτέρω προσαρμογή, υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, η διαφορά αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού αυτού καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων, κατά τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που μειώνουν μονομερώς τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας εργαζομένων τους και εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», έχουν την υποχρέωση κάλυψης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό και για το χρονικό διάστημα ένταξης καθενός σε αυτόν. Τα οριζόμενα στην περίπτωση αυτή ισχύουν και για το επίδομα αδείας, καθώς και για το δώρο Χριστουγέννων έτους 2020.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση του μηχανισμού υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Υποχρεούνται δε να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς των εργαζομένων αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας από αυτούς στον μηχανισμό.

Δικαίωμα συμμετοχής στον μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), υπό τις εξής προϋποθέσεις:

(α) Επιχειρήσεις-εργοδότες που υποχρεούνται σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ), σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στη ρύθμιση και το είδος των φορολογικών βιβλίων.

Δείτε αναλυτικά εδώ τις προϋποθέσεις ένταξης στο μηχανισμό.

Ειδήσεις σήμερα: 

Συντάξεις Ιουνίου: Ποιοι πληρώνονται σήμερα - Πότε θα καταβληθούν οι επικουρικές

Σήμερα πληρώνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα - Δείτε τι ποσό θα καταβληθεί

Μειώνεται στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση: Δείτε σε ποια προϊόντα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Gio

Αυτο δεν ειναι συνεργασια ειναι νομιμη κλεψια των μισθων του εργαζομενου.Κυβερνηση εργοδοτων δεν ψηφισατε φατε Κουλη τωρα!!

Γ.Αραβαντινός

Τουλάχιστον εμείς έχουμε την υγεία μας! Άλλοι πεθαίνουν σαν τις μύγες! Όποτε είχαμε να διαλέξουμε μεταξύ: πχ να γίνουμε Ιταλία (χωρίς να είμαστε σίγουροι) ή να ΣΥΝεργαστούμε (που είμαστε σίγουροι για το τι επακολουθεί)!

savas

ΥΠΑΛΛΗΛΑΚΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ ΠΑΡΤΕ ΤΑ!!

Ola

Όλα για τον ιδιωτικό τομέα. Εμάς του δημοσίου ποιος θα μας κοιτάξει; Ποιος θα μας νοιαστει;

Μικες

Μητσοτάκη γελοίο μέτρο είναι αυτό.. Πως θα ζήσουν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι.. Παρτο πίσω τώρα γτ θα τα πούμε στις εκλογές.. Και ξέρεις ε?? Η αποθέωση από την ξεφτίλα ένα τσιγάρο δρόμος είναι...

Βουβα

Τουμπεκί τώρα δεν αλλάζει κομματοσκυλο κάτσε τώρα να δεις ανεργία στα ύψη ετσιιιι τουμπεκί τώρα

Επιχειρηματίας

Όλο μυξοκλαιτε εσείς οι Ζαίοι. Αν δε μειώσουμε μισθούς θα κατεβάσουμε ρολά και δεν θα έχετε δουλειά μετά. Αν είστε τόσο έξυπνοι, ανοίξτε εσείς μαγαζί και δώστε 5.000 καθαρά σε όλους. Να προσλάβετε και εμένα. Μέχρι τότε όμως 50% μείωση μισθού για να τα βγάλουμε πέρα όσο υπάρχει αυτή η οικονομική κρίση

.

Άσε τους ζαίους.. Τι να την κάνεις τη δουλειά ρε ξύπνιε όταν δεν βγάζεις ούτε τα βασικά για να περάσεις το μήνα και όταν τελικά δουλεύεις και παίρνεις τα ίδια με το επίδομα ανεργίας; Γιατί να θέλει ο άλλος να σου δουλέψει; Τον εμπνέει το όραμα της επιχείρησης; Αν δεν βγαίνεις ούτε για το βασικό (που κι αυτός γελοίος μισθός είναι αλλά έστω) μην έχεις υπαλλήλους, κανείς δεν σε υποχρεώνει να τους κάνεις χάρη έχοντάς τους στη δούλεψή σου. Ή μήπως τότε εσύ έχεις το πρόβλημα γιατί ο υπάλληλος θα πάρει τα ίδια από το επίδομα ανεργίας και θα κάθεται αλλά εσύ ίσως δεν μπορείς να φέρεις βόλτα μόνος το μαγαζί/επιχείρηση;

Το "ΣΥΝεργασία" θυμίζει ΣΥΝ του 3% να παρακαλάει τον Σημίτη για συνεργασία.

Σας τρολάρει ο Βρούτσης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης