Ελεύθερο εργαστήρι μουσικής παιδείας: «Το ελληνικό τραγούδι»

Ελεύθερο εργαστήρι μουσικής παιδείας: «Το ελληνικό τραγούδι»

Κάθε Τετάρτη από 10 Οκτωβρίου έως 28 Νοεμβρίου, 18:00-20:00 - Εγγραφές από 19 Σεπτεμβρίου

Theodorakis-Xatzidakis
Με το ελληνικό τραγούδι, το πιο αγαπημένο είδος μουσικής στην Ελλάδα, εγκαινιάζει τον 9ο χρόνο λειτουργίας του το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Ο Κώστας Μυλωνάς και ο Γιώργος Τσάμπρας, ερευνητές και συγγραφείς που έχουν ασχοληθεί όσο λίγοι με το θέμα, δίνουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει, μέσα σε οκτώ δίωρα σεμινάρια, την ιστορία, το ρεπερτόριο και τους σημαντικότερους δημιουργούς και εκτελεστές του.

Πρώτη Ενότητα (4 σεμινάρια)

«Γύρω από την ιστορία του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού»
Κώστας Μυλωνάς, συνθέτης, συγγραφέας

10 Οκτωβρίου: «19ος αιώνας - Εθνική Μουσική Σχολή - Ιταλικό μελόδραμα - 1870 -1930» Η κληρονομιά του 19ου αιώνα, η δημιουργία της Εθνικής Μουσικής Σχολής, ο ρόλος του ιταλικού μελοδράματος στη διαμόρφωση της πορείας του ελληνικού τραγουδιού, το ελληνικό τραγούδι από το 1870 έως το 1930: αθηναϊκό τραγούδι, αθηναϊκή επιθεώρηση, ελληνική οπερέτα κλπ.

17 Οκτωβρίου: «Αττίκ, Χαιρόπουλος, Γιαννίδης, Σουγιούλ»

24 Οκτωβρίου: «1940-1950» Κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και τρόπος ζωής. Συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές.

31 Οκτωβρίου: «1960-1970» Το έντεχνο - λαϊκό τραγούδι στις δεκατίες 1960-1970: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης και άλλοι αξιόλογοι συνθέτες. Η παράδοση και το πρόβλημα της επιβίωσής της στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Το πολιτικό τραγούδι και το τραγούδι κοινωνικής κριτικής και αμφισβήτησης.

Δεύτερη Ενότητα (4 σεμινάρια)

«Ελληνικό τραγούδι: τα τελευταία 60 χρόνια (από το 1955 έως σήμερα)»
Γιώργος Τσάμπρας, δημοσιογράφος, συγγραφέας

7 Νοεμβρίου: «Το λαϊκό τραγούδι μετά το ρεμπέτικο»
Κλείσιμο
Εξωτικά, αρχοντορεμπέτικα και δημοτικά στα χρόνια του ’50. Η «θλίψη» για τη φτώχια, τη μετανάστευση και την κοινωνική αδικία μέσα από το λαϊκό τραγούδι της δεκαετίας 1955-1965. Λαϊκοδημοτικοί συνδυασμοί στο όνομα μιας συνεχώς αυξανόμενης αστυφιλίας και εσωτερικής μετανάστευσης. Το «πέρασμα» του «ινδικού» κινηματογράφου και ο «μύθος» του «ινδικού» τραγουδιού.

14 Νοεμβρίου: «Με αφετηρία τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη»
Η αναγκαιότητα παρέμβασης των δύο μεγάλων μας συνθετών, η πραγματοποίηση και τα αποτελέσματά της. Μύθος και πραγματικότητα του «έντεχνου» λαϊκού τραγουδιού (1960-1967). Η εικόνα του στα νεώτερα χρόνια. Οι άλλες τάσεις του τραγουδιού καθώς προχωρά η δεκαετία του ’60. Ξαρχάκος και Μούτσης. Παρακμή και «δίωξις» του ελαφρού. Νέο κύμα και Διονύσης Σαββόπουλος. Το λαϊκό τραγούδι στη σκιά του έντεχνου. Τραγούδια κάτω απ’ τα φώτα των μιούζικαλς (Πλέσσας) και το κλάμα του «μελό» (Καλδάρας). Άκης Πάνου και Γιάννης Σπανός.

21 Νοεμβρίου: «Ο ρόλος της δικτατορίας στη διαμόρφωση του τραγουδιού»
Η γέννηση του «ελαφρολαϊκού». Μαρκόπουλος, Λοΐζος, Στ. Κουγιουμτζής. Εκβιομηχάνιση της ελληνικής δισκογραφίας. Το «πολιτικό τραγούδι» της μεταπολίτευσης. Η «αναβίωση» του ρεμπέτικου και το…«ανήκομεν εις την Δύσιν» (μεταγλωττισμένα, ποπ κ.ά.)

28 Νοεμβρίου: «Εμφάνιση και καθιέρωση των τραγουδοποιών»
Από το Σαββόπουλο στους αδελφούς Κατσιμίχα και τον Σωκράτη Μάλαμα… Ο ηλεκτρικός ήχος στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Η καθιέρωση της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης και οι επιρροές της στο σύγχρονο τραγούδι. Η δικτατορία της αγοράς. Τα χρόνια του πλούτου και τα χρόνια της κρίσης. Οι ανθεκτικοί του…προηγούμενου αιώνα και τα πρόσωπα της νέας χιλιετίας.

Έναρξη εγγραφών: από 19 Σεπτεμβρίου, 10:00, στο χώρο της Βιβλιοθήκης και ηλεκτρονικά στο www.mmb.org.gr, Τ. 210 72 82 775

Κόστος συμμετοχής για όλο τον κύκλο (8 σεμινάρια)
€ 50,00, € 35,00 (φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ)

Κόστος συμμετοχής ανά σεμινάριο
€ 10,00, € 8,00 (φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ)

Κώστας Μυλωνάς
Από το πλούσιο βιογραφικό του συνθέτη και συγγραφέα Κ. Μυλωνά, αναφέρουμε τα κυριότερα σημεία των δραστηριοτήτων του: Ως συνθέτης, έχει γράψει μουσική όλων των ειδών, σημαντικό μέρος της οποίας έχει εγγραφεί σε 3 δίσκους LP και 12 CD’s, που ακούγονται συχνά από διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς και πολύ συχνότερα από το ΤΡΙΤΟ πρόγραμμα της ΕΡΑ. Έχει πραγματοποιήσει αμέτρητες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, εισπράττοντας ενθουσιώδη υποδοχή από κοινό και ΜΜΕ. Έχει συνεργαστεί με την ΚΟΑ ως κειμενογράφος και πιανίστας σε συναυλίες για το ελληνικό τραγούδι. Ως συγγραφέας, έχει γράψει 9 βιβλία που έχουν εκδοθεί από τον Κέδρο (τα οκτώ) και ένα από τη Νεφέλη. Τα έξι από αυτά αποτελούν παρθενικές θεματολογικές καταθέσεις και διδάσκονται στα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια. Για το μουσικό και συγγραφικό του έργο, έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις, καθώς και με πληθώρα εγκωμιαστικών κριτικών σχολίων και αναφορών από όλα τα ΜΜΕ. Για περισσότερες πληροφορίες: www.kostasmilonas.gr


Γιώργος Τσάμπρας
Γεννήθηκε το 1964 και από έξι χρονών κατοικεί στον Πειραιά. Σπούδασε κοινωνιολογία. Εισέβαλε στη δημοσιογραφία μέσω του ειδικού μουσικού τύπου το 1982 και έκτοτε… παρέμεινε: «Μουσική» (1982-1987), «Ήχος» (1987-1994), «Δίφωνο» (1995-2001, 2006-2007), «Echo & artis» (2002-2003 ). Παράλληλα, συνεργάστηκε, για μικρά ή μεγαλύτερα διαστήματα, με περιοδικά ποικίλης ύλης αλλά και εφημερίδες: «Τηλέραμα», «Επίκαιρα», «Εικόνες», «TV Ζάπιγκ», «Καθημερινή», «Ποντίκι», «Βήμα» και «Ελευθεροτυπία». Στο ραδιόφωνο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1985 στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Με το Δεύτερο αλλά και με την ΕΡΑ–4 συνεργάστηκε ως το 1991. Το 1987, με την ίδρυση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, συνεργαζόμενος με τον ΑΘΗΝΑ 9.84, έκανε την πρώτη, ουσιαστικά, καθημερινή εκπομπή της ιδιωτικής ραδιοφωνίας για το ελληνικό τραγούδι Ύστερα από 12άχρονη απουσία, επανήλθε στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, στις αρχές του 2004 και -με μικρές διακοπές που είχαν να κάνουν με γενικότερα γεγονότα- παρέμεινε εκεί μέχρι τον Αύγουστο του 2015. H πιο πρόσφατη συνεργασία του είναι με τον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105.5». Το 1991 έγραψε μια πρώτη μορφή της «Ιστορίας του νεοελληνικού τραγουδιού» από τον 18ο αι. μέχρι σήμερα, για το βιβλίο μουσικής της Α’ Λυκείου («Η μουσική στον αιώνα μας» Β’ Μέρος, Εκδόσεις ΟΕΔΒ). Το 2003 η «Ιστορία του νεοελληνικού τραγουδιού» ξαναγράφτηκε απ’ την αρχή και εκδόθηκε από το «Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο» στον τρίτο τόμο του μαθήματος «Ελληνικός Πολιτισμός» (Τέχνες ΙΙ: Επισκόπηση Ελληνικής Μουσικής και Χορού). Για δέκα πέντε περίπου χρόνια (1995-2010), ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μορφή και το περιεχόμενο και έχει επιμεληθεί την επανέκδοση μεγάλου μέρους της ιστορίας της ελληνικής δισκογραφίας σε δίσκους ακτίνας. Συνολικά, έχει φροντίσει για την επανέκδοση περισσότερων από 1.000 δίσκους! Το 2005 κυκλοφορεί το πρώτο «αυτοτελές» βιβλίο του «Μιχάλης Σουγιούλ - Ας ερχόσουν για λίγο». Το 2008 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Αντάρτης κλαριντζής». Ακολούθησε το βιβλίο - λεύκωμα «Αλεξίου» (εκδ. Αδάμ, τέλη 2009). Η τελευταία δουλειά του στο χώρο του βιβλίου είναι η οργάνωση και επεξεργασία του υλικού στο βιβλίο «Γιώργος Ζαμπέτας -Βαθειά στη θάλασσα θα πέσω…», εκδ. Άγκυρα, Νοέμβριος 2013.

Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα 11521 - Τ. 210 7282 778
www.mmb.org.gr, library@megaron.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης